Ухвала
від 12.05.2023 по справі 2-о-66/10
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Виноградівський районний суд Закарпатської області


Справа № 2-о-66/10

У Х В А Л А

12.05.2023 м. Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області у складі: головуючий суддя Леньо В.В. секретар судових засідань Казимірська Н.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про звільнення від повноважень опікуна недієздатної фізичної особи та призначення опікуна, заінтересовані особи: опікунська рада Виноградівської міської ради Закарпатської області,

В С Т А Н О В И В:

На розгляд суду передано вказану заяву.

Заяву мотивовано тим, що рішенням Виноградівського районного суду від 22.06.2010 року визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця і мешканця м.Виноградова, недієздатним.

Встановлено над ОСОБА_3 опіку, призначено опікуном його матір, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку та мешканку АДРЕСА_1 .

Висновком амбулаторної судово-психіатричної експертизи за № 104 встановлено, що ОСОБА_3 виявляє ознаки тяжкої розумової відсталості, позбавлений здатності розуміти значення своїх дій вчинків та керувати ними.

ОСОБА_3 продовжує страждати психічним захворюванням. Є інвалідом першої групи "А" з дитинства, довічно, що підтверджується Висновком лікарського медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду внаслідок психічного розладу за №12\67 від 10.06.2021 року та довідкою до акта огляду медико-соціальної експертної комісії серії АВ 0584074 від 28.03.2016 року. В цих документах записано, що він потребує постійного, стороннього догляду та допомоги. Знаходиться під "Д" наглядом у психіатра та невропатолога.

Вказане захворювання позбавляє його можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, тому потрібно, щоб у нього постійно був опікун, який захищав та представляв його інтереси .

ОСОБА_2 не може здійснювати опіку над сином за станом здоров`я. Разом із ОСОБА_2 проживать її 72 річна мати, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та молодший син, ОСОБА_1 . Фактично він і здійснює догляд за старшим братом .

06.10.2020 року ОСОБА_2 розлучилась з чоловіком ОСОБА_5 , що підтверджується рішенням Виноградівського районного суду.

ОСОБА_1 виповнилось 24 роки. Він молодий за віком, здоровий чоловік. Його хворий брат є неспокійним, лежачим хворим, який потребує постійного догляду, контролю та захисту. Для того, щоб його підняти, повернути на бік необхідна фізична сила. ОСОБА_6 хворіє. Діагноз захворювання: серонегативний артрит, пліартрит , акт з больовим синдромом та помірним порушенням фукції ходи,ураження міжхребетних дисків поперекового і інших відділів з радикулопатією, що підтверджується медичними документами. Пенсії не отримує . Вимушена була поїхати за кордон, щоб утримувати сім"ю.

З вказаних підстав ОСОБА_2 просить звільнити її від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_3 , та призначити ОСОБА_1 , опікуном над рідним братом ОСОБА_3 .

Учасники справи, повідомлені про дату, час та місце розгляду заяви, не з`явилися в судове засідання. Подали заяви, у яких просять розглядати заяву без їх участі.

Вивчивши доводи заяви, дослідивши подані на їх підтвердження докази, ознайомившись із матеріалами цивільної справи про визнання ОСОБА_3 недієздатним, встановлення опіки та призначення опікуна, всебічно, повно та об`єктивно з`ясувавши обставини, що мають юридичне значення для вирішення питання по суті, суд вирішив наступне.

Відповідно до частини 2 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Відповідно до ст.55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст.58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Встановлено, що рішенням Виноградівського районного суду від 22.06.2010 року визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця і мешканця м.Виноградова, недієздатним.

Встановлено над ОСОБА_3 опіку, призначено опікуном його матір, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку та мешканку АДРЕСА_1 .

Знайшли підтвердження належними та допустимими доказами ті обставини, що ОСОБА_2 вже не має можливості виконувати обов`язки опікуна.

Опікунська рада при виконавчому комітеті Виноградівської міської ради визначила за доцільне призначити опікуном недієздатного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 .

Відтак, з`ясувавши фактичні обставини, необхідні для прийняття судом рішення по суті заяви, враховуючи подання Опікунської ради при виконавчому комітеті Виноградівської міської ради про призначення опікуна, суд вирішив заяву задовольнити.

У відповідності до вимог ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справ про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 39, 40, 60 Цивільного кодексу України, ст. ст. 19, 76-81, 263-265, 295-300 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Звільнити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 РНОКПП : НОМЕР_1 , мешканку АДРЕСА_1 від повноважень опікуна недієздатного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 РНОКПП: НОМЕР_2 , мешканцця АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: НОМЕР_3 , мешканця АДРЕСА_1 опікуном над недієздатним рідним братом ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , мешканцем АДРЕСА_1 .

.За приписами ч. 5 ст. 300 ЦПК України рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя В. В. Леньо

Дата ухвалення рішення12.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110804913
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-о-66/10

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Леньо В. В.

Рішення від 24.03.2010

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Рудніцький В. А.

Рішення від 26.10.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 12.10.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 14.06.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Рішення від 16.09.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Казак С. Ю.

Рішення від 21.04.2010

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Ухвала від 12.04.2010

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Висоцька Г. А.

Рішення від 24.03.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Крамаренко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні