Ухвала
від 05.05.2023 по справі 497/700/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

05.05.2023

Справа № 497/700/23

Провадження № 2-о/497/27/23

УХВАЛА

про призначення судової експертизи

та зупинення провадження по справі

"05" травня 2023 р. м. Болград

Болградський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Висоцького С.О.,

присяжних Волкової Н.Г., Гейдарової Н.В.,

секретаря судового засідання Войтової С.І.,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Городненської сільської ради Болградського району Одеської області про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

05квітня 2023року заявник звернувся до суду та просить постановити рішення, яким визнати недієздатним його брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та встановити над ним опіку і за поданням органу опіки та піклування призначити його опікуном його, позивача ОСОБА_3 .

Свої вимоги мотивує тим, що його брат являється інвалідом ІІ групи з дитинства довічно, хворіє важкою розумовою відсталістю, недорозвиненням мови. Проживає разом з ним, його рідним братом, який є єдиним родичем, здатним здійснювати догляд за ним, тому що він потребує постійного нагляду та турботи.

В зв`язку з тим, що ОСОБА_1 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, він не взмозі працювати, не усвідомлює своєї поведінки, не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях, а відтак є необхідність у вирішення питання про визнання його недієздатним та призначення опікуна.

Ухвалою від 12.04.2023 року відкрито провадження по справі в порядку окремого провадження, судове засідання призначено на 05.05.2023 року, але сторони, повідомлення яких про дату, час та місце судового засідання, не з`явились, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Положеннями частини 1 ст. 39 ЦК України, єдиною підставою для визнання фізичної особи недієздатною є наявність у неї хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Законодавство України встановлює презумпцію психічного здоров`я людини, якщо інше не буде встановлено в законному порядку. Відповідно до ст. 3 Закону України «Про психіатричну допомогу» кожна особа вважається такою, що не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах і в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Стаття 1 зазначеного Закону визначає психічний розлад як розлад психічної діяльності (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам`яті), який позбавляє особу здатності адекватно усвідомлювати навколишню дійсність, свій психічний стан і поведінку. При цьому діагноз психічного розладу не може базуватися на незгоді особи з існуючими в суспільстві політичними, моральними, правовими, релігійними, культурними цінностями або на будь-яких інших підставах, безпосередньо не пов`язаних зі станом її психічного здоров`я (ч. 1 ст. 7 Закону).

Під час розгляду справи про визнання фізичної особи недієздатною суд, встановивши, що існують достатні дані, які свідчать про психічний розлад, призначає судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану особи (ч. 1 ст. 298 ЦПК України).

Такими даними можуть бути довідка про стан здоров`я, виписка із історії хвороби та інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами (абзац перший пункту 3 постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» від 28 березня 1972 р.). Як зазначено у ст. 7 Закону «Про психіатричну допомогу», забороняється визначати стан психічного здоров`я особи та встановлювати діагноз психічних розладів без психіатричного огляду особи, крім випадків проведення судово-психіатричної експертизи посмертно.

Згідно довідки до акту огляду МСЕК серії 2-18 ОД № 010795 від 27.01.2009 року, ОСОБА_2 встановлена друга група інвалідності, загальне захворювання, безстроково.

Приймаючи до уваги, що для розгляду вищеназваної заяви по суті, необхідні спеціальні знання в області судової психіатрії з метою встановлення психічного розладу хворого ОСОБА_1 та призначення експертизи в даному випадку є обов`язковим, суд вважає за потрібне призначити судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст.ст.72, 76-81, 105, 252, 298, 353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Одеській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України»: вул. Академіка Воробйова, № 9 м. Одеса, 65006.

На розгляд експертів поставити наступні питання:

1) чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Дмитрівка Болградського району Одеської області на психічну хворобу та зазначити на яку саме; чи страждає він на хронічний, стійкий психічний розлад;

2) чи розуміє ОСОБА_2 значення своїх дій, віддавати звіт своїм діям та чи може керувати ними;

3) чи потребує він постійного стороннього догляду.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384, 385 КК України.

В розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи №497/700/23 та оригінали медичних документів (медичних карт) ОСОБА_1 .

Роз`яснити заявнику, що зазначена ухвала є обов`язковою для хворого ОСОБА_1 , який зобов`язаний з`явитися або має бути супроводжений на судово-психіатричну експертизу.

На час проведення експертизи зупинити провадження по названій справі.

Ухвала набирає сили з моменту її підписання судом й може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її оголошення.

Суддя


Висоцький С.О.

Присяжні:


Волкова Н.Г.


Гейдарова Н.В.

СудБолградський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.05.2023
Оприлюднено15.05.2023
Номер документу110806838
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —497/700/23

Рішення від 20.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 05.05.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

Ухвала від 12.04.2023

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Висоцький С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні