Ухвала
від 11.05.2023 по справі 599/879/23
ЗБОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 599/879/23

Номер провадження 2/599/300/2023

У Х В А Л А

"11" травня 2023 р. Суддя Зборівського районного суду Тернопільської області Чорна В.Г., розглянувши в місті Зборові матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , органу опіки і піклування Службу у справах дітей Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області про розірвання шлюбу, визначення місця проживання неповнолітньої дитини та стягнення аліментів на її утримання,

ВСТАНОВИВ:

в провадженні суду знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , органу опіки і піклування Службу у справах дітей Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області про розірвання шлюбу, визначення місця проживання неповнолітньої дитини та стягнення аліментів на її утримання.

Ухвалою судді Зборівського районного суду Тернопільської області від 21.04.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального провадження.

Позивач заявив клопотання про залучення до участі у справі 599/879/23 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, орган опіки і піклування - Службу у справах дітей Зборівської міської ради, код ЄДРПОУ 04058410, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 24, та витребування висновку щодо доцільності визначення місця проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з батьком ОСОБА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання вказав, що у сторони позивача немає можливості отримати зазначений документ, який б відповідав вимогам чинного законодавства у позасудовому порядку, однак, такі відомості мають істотне значення для розгляду справи. З цих підстав позивач просить клопотання задовольнити.

Проаналізувавши заявлене клопотання, суд прийшов до переконання про його задоволення виходячи з наступного.

В силу вимог ч. ч. 3, 5 ст. 53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Згідно з вимогами ч.6 ст.56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 19 Сімейного кодексу України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Враховуючи вищенаведене, беручи до уваги, що неповнолітня дитина сторін ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час проживає разом з позивачем ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 , в даній справі необхідний письмовий висновок органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою, щодо доцільності визначення місця проживання неповнолітньої дитини разом з позивачем, суд вважає, що слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору службу у справах дітей орган опіки і піклування Службу у справах дітей Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04058410, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 24.

На підставі наведеного, керуючись ст. 19 Сімейного кодексу України, ст.ст. 56, 260-261 Цивільного процесуального кодексу України,

ПОСТАНОВИВ:

клопотання позивача про залучення третьою особою орган опіки і піклування Службу у справах дітей Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , органу опіки і піклування Службу у справах дітей Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області про розірвання шлюбу, визначення місця проживання неповнолітньої дитини та стягнення аліментів на її утримання, третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, код ЄДРПОУ 04058410, м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 24 орган опіки і піклування Службу у справах дітей Зборівської міської ради ТГ Тернопільського району Тернопільської області.

Повідомити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору орган опіки і піклування - Службу у справах дітей Зборівської міської ради про дату та час слухання справи, направивши на їх адресу копію даної ухвали, копію позовної заяви з додатками та судову повістку.

Витребувати із органу опіки і піклування - Служби у справах дітей Зборівської міської ради, висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні.

Роз`яснити представнику третьої особи - органу опіки і піклування - Служби у справах дітей Зборівської міської ради, що вони мають право до 22 травня 2023 року надати письмові пояснення щодо позову.

Крім цього, відповідно до ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду до 22 травня 2023 року про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання до 22 травня 2023 року таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Зборівського

районного суду Чорна В. Г.

Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено16.05.2023
Номер документу110811204
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання шлюбу, визначення місця проживання неповнолітньої дитини та стягнення аліментів на її утримання

Судовий реєстр по справі —599/879/23

Рішення від 22.05.2023

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Зборівський районний суд Тернопільської області

Чорна В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні