Рішення
від 20.09.2022 по справі 753/13657/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/13657/21

провадження № 2/753/1280/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2022 року Дарницький районний суд м. Києва в складі головуючого судді Якусика О.В., за участю секретаря судових засідань Херенкової К.К., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Приватного акціонерного товариства «Транспортні системи», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд» про визнання майнових прав на об`єкт інвестування,

ВСТАНОВИВ:

У липні 2021 року ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Дарницького районного суду міста Києва з позовом до Приватного акціонерного товариства «Транспортні системи», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд», в якому просили:

- визнати за ОСОБА_1 майнові (речові) права на 1/2 частину об`єкту інвестування (незавершеного будівництва), а саме: однокімнатної квартири будівельний номер АДРЕСА_1 ;

- визнати за ОСОБА_2 майнові (речові) права на 1/2 частину об`єкту інвестування (незавершеного будівництва),а саме: однокімнатної квартири будівельний номер АДРЕСА_1 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачами та відповідачем-1 було укладено Договір купівлі-продажу пайового внеску, який було посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Гамаль І.М та зареєстровано в реєстрі за № 1256, за умовами якого ПрАТ «Транспортні системи» продає, а ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в рівних частках купують пайовий внесок за Договором № 32/5 про сплату пайових внесків у ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд», укладеного 21.12.2016 між ПрАТ «Транспортні системи» та ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд», за умовами якого ПрАТ «Транспортні системи» зобов`язалося сплатити Кооперативу грошові кошти у сумі 931 000,00 грн. для будівництва та вводу в експлуатацію багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 , а ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд» зобов`язалося організувати будівництво та по закінченню будівництва здати його в експлуатацію та передати учаснику об`єкт нерухомості, що має наступні характеристики однокімнатна квартира будівельний номер АДРЕСА_3 .

Зазначають, що позивачі сплатили ПрАТ «Транспортні системи» повну вартість пайового внеску, визначену сторонами в п. 4 Договору купівлі-продажу пайового внеску, а саме 856 520,00 грн. та, відповідно, набули усі права та обов`язки Учасника в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав та обов`язків пропорційно до куплених ними часток.

Вказують, що виконавши свої грошові зобов`язання позивачі мають законні очікування виконання відповідачами своїх договірних зобов`язання з метою набуття права власності на квартиру АДРЕСА_4 . Однак, відповідачі свої зобов`язання не виконують, позивачами не набуто право власності на повністю профінансований об`єкт нерухомості, відповідачі майнові права Позивача на об`єкт інвестування не визнають, умови договорів не виконують.

Внаслідок не введення в експлуатацію об`єкту нерухомості, ухилення від виконання своїх зобов`язань відповідачами позивачі позбавлені законної можливості підтвердити свої права на об`єкт інвестування шляхом реєстрації права власності на нього в Реєстрі речових прав на нерухоме майно, а тому з метою захисту своїх прав звернулися до суду з даним позовом про визнання майнових прав на об`єкт інвестування.

Згідно із протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09 липня 2021 року позовну заяву було передано для розгляду судді Якусику О.В.

Ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 11 липня 2021 року розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження у підготовче судове засідання, призначено підготовче засідання на 16.12.2021.

16 грудня 2021 року підготовче засідання відкладено на 16 лютого 2022 року.

Ухвалою Дарницького районного суду міста Києва від 16 лютого 2022 року закрито підготовче засідання та призначено справу до судового розгляду по суті на 16 березня 2022 року.

16 березня 2022 року судове засідання не відбулось, у зв`язку із широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України та введенням на території України із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», розгляд справи призначено на 20 липня 2022 року.

20 липня 2022 року розгляд справи призначено на 20 вересня 2022 року.

Позивачі в судове засідання не прибули, до початку судового засідання представник позивача подала заяву про розгляд справи у її відсутність, в якій підтримала позовні вимоги та просила їх задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не прибули, явку уповноважених представників не забезпечили, про день, час та місце розгляду справи повідомлялись у встановленому законом порядку, про причини неявки суд не повідомили. Відзиву на позовну заяву не подали.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов таких висновків.

21 грудня 2016 року між Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд» та Приватним акціонерним товариством «Транспортні системи» укладено договір № 32/5 про сплату пайових внесків у ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд», відповідно до умов якого Кооператив зобов`язується організувати будівництво житлового будинку АДРЕСА_2 за рахунок внесків учасників та внесків інших асоційованих членів Кооперативу, здати його в експлуатацію, передати Учаснику приміщення, визначене в п. 1.5. договору в обмін на внесок учасника та всі документи, необхідні учаснику на підтвердження права власності а нього, а Учасник зобов`язується сплатити до Кооперативу внески у розмірах та порядку, встановлених даним договором та додатками до нього, та має право отримати об`єкт нерухомості лише за умови повної сплати внеску, встановленого даним договором до Учасника.

Пунктом 1.5. цього договору сторони визначили, що предметом договору є квартира АДРЕСА_4 , загальною (проектною) площею 49,00 кв.м., поверх 4, секція 5.

Згідно з п. 2.1. договору вартість будівництва визначається кооперативом відповідно до проектно-кошторисної документації та на день укладення договору становить 931 000 грн.

Після підписання цього договору учасник здійснює платіж 100% вартості будівництва не пізніше 22 грудня 2016 року включно (п. 2.2. договору).

Відповідно до довідки ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд» про здійснення повної оплати пайового внеску від 08 лютого 2017 року, асоційований член ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд» ПрАТ «Транспортні системи» вніс в грошовій та іншій майновій формі пайовий внесок по договору № 32/5 від 21 грудня 2016 року, що становить 931 000,00 грн по спорудженню об`єкту нерухомості, розташованого по АДРЕСА_2 та має наступні характеристики - однокімнатна квартира будівельний номер 32 , загальною площею 49,00 кв.м. на 4 поверсі, секції 5.

Як визначено п. 4.2.1 договору № 32/5 про сплату пайових внесків у ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд», укладеного 21 грудня 2016 року між Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд» та Приватним акціонерним товариством «Транспортні системи», кооператив зобов`язаний організувати будівництво об`єкту будівництва та здачу його в експлуатацію. Орієнтовний строк здачі загально-будівельних робіт об`єкту будівництва - січень 2017 року. Кооператив має право в односторонньому порядку змінити строк будівництва об`єкту будівництва на строк до шести місяців і це не буде вважатись порушенням умов цього договору.

ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд» 4 квітня 2017 року видало довідку, якою надало згоду асоційованому члену кооперативу, Приватному акціонерному товариству «Транспортні системи» передавати права учасника за договором № 325 від 21 грудня 2016 року третім особам за умови, що така передача буде відбуватися до моменту здачі об`єкту нерухомості, розташованого по АДРЕСА_2 в експлуатацію.

04 квітня 2017 року між Приватним акціонерним товариством «Транспортні системи» (продавець) та ОСОБА_2 , ОСОБА_1 укладено договір купівлі-продажу пайового внеску, який посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Гамаль І.М. та зареєстрований в реєстрі за № 1256.

Пунктом 1 цього договору визначено, що Приватне акціонерне товариство «Транспортні системи» продає, а ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в рівних частках (по 1/2 у праві спільної часткової власності кожна) купують пайовий внесок за договором № 32/5 про сплату пайових внесків у ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд», укладеного 21 грудня 2016 року між Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив» «Березнякижитлобуд» та Приватним акціонерним товариством «Транспортні системи», за умовами якого Приватне акціонерне товариство «Транспортні системи» зобов`язалось сплатити кооперативу грошові кошти у сумі 931000,00 грн для будівництва та вводу в експлуатацію багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 , а ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд» зобов`язалось організувати будівництво та по закінченню будівництва здати його в експлуатацію та передати учаснику об`єкт нерухомості, що має наступні характеристики - однокімнатна квартира будівельний номер АДРЕСА_3 .

Пунктом 2 договору встановлено, що пайовий внесок у розмірі 931000,00 грн сплачений продавцем в повному обсязі, що підтверджується довідкою про здійснення повної оплати пайового внеску від 08 лютого 2017 року, виданою ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд».

Згідно з пунктом 4 договору вартість продажу вказаного в п. 1 пайового внеску визначена сторонами в розмірі 856520,00 грн. Грошові кошти передані покупцями продавцю повністю до підписання цього договору. Підписи сторін на договорі купівлі-продажу підтверджують відсутність будь-яких претензій щодо повернення розрахунків за цим договором. Сторони свідчать, що розрахунок між ними відбувся з дотриманням вимог чинного законодавства України.

Пунктом 7 договору визначено, що до покупців переходять усі права та обов`язки Учасника в обсязі та на умовах, що існували на момент переходу цих прав та обов`язків пропорційно до куплених ними часток,

Умовами пункту 10 зазначеного договору визначено, що на виконання умов договору продавець передає покупцеві договір № 32/5 про сплату пайових внесків у ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд», укладеного 21 грудня 2016 року між Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд» та Приватним акціонерним товариством «Транспортні системи». Продавець зобов`язаний повідомити ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд» про відчуження пайового внеску.

Абзацом 2 пункту 16 договору встановлено, що цей договір є невід`ємною частиною договору № 32/5 про сплату пайових внесків у ОК «ЖБК «Березнякижитлобуд», укладеного 21 грудня 2016 року між Обслуговуючим кооперативом «Житлово-будівельний кооператив «Бережнякижитлобуд» та Приватним акціонерним товариством «Транспортні системи».

Звертаючись до суду з позовом у цій справі позивачі вказують, що ними виконано умови договору щодо оплати вартості квартири у повному обсязі та вони мали законні очікування отримати необхідні для оформлення права власності на квартиру документи та набути права на неї, однак у зв`язку з не введенням в експлуатацію об`єкту нерухомості, ухиленням від виконання своїх зобов`язань відповідачами вони позбавлені законної можливості підтвердити свої права на об`єкт інвестування шляхом реєстрації права власності на нього.

За змістом положень статей 15, 16 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Одним зі способів захисту особистих немайнових або майнових прав та інтересів, з якими особа має право звернутися до суду, є визнання права.

Відповідно до ст. 190 ЦК України майном як особливим об`єктом вважаються окрема сукупність речей, а також майнові права та обов`язки, при цьому майнові права визнаються речовими правами.

Захист майнових прав здійснюється у порядку, визначеному законодавством, а якщо такий спеціальний порядок не визначений, захист майнового права здійснюється на загальних підставах цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів, тобто дій особи, спрямованих на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно з ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, споруди, тощо) виникає з моменту завершення будівництва. Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

До завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна).

За положеннями п. 2 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 461 від 13.04.2011, прийняття в експлуатацію об`єктів, що належать до І-ІІІ категорії складності, та об`єктів, будівництво яких здійснено на підставі будівельного паспорта, проводиться шляхом реєстрації Державною архітектурно-будівельною інспекцією України та її територіальними органами поданої замовником декларації про готовність об`єкта до експлуатації.

Згідно з ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Правовідносини, які склалися між учасниками спору, регулюються, зокрема, Законом України «Про інвестиційну діяльність».

Відповідно до частини п`ятої статті 7 цього Закону інвестор має право володіти, користуватися і розпоряджатися об`єктами результатами інвестицій відповідно до законодавчих актів.

Згідно зі ст. 4 Закону об`єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь яке майно, а також майнові права.

Майнове право, яке можна визначити як «право очікування», є складовою частиною майна як об`єкта цивільних прав. Майнове право - це обмежене речове право, за яким власник цього права наділений певними, але не всіма правами власника майна, та яке засвідчує правомочність його власника отримати право власності на нерухоме майно чи інше речове право на відповідне майно в майбутньому.

Згідно з ст. 656 ЦК України майнові права можуть бути предметом договору купівлі-продажу. До договору купівлі-продажу майнових прав застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не випливає зі змісту або характеру цих прав. За договором купівлі-продажу майнових прав покупець отримує у власність не індивідуально визначене нерухоме майно з усіма притаманними йому властивостями, а майнові права на ще не існуюче майно, яке може стати таким при сукупності всіх передбачених будівельною документацією обставин. Законодавець не обмежує власника майнових прав на нерухоме майно в здійсненні будь-яких не заборонених законом операцій щодо цих прав, в тому числі щодо уступки права вимоги (цесії) за такими договорами.

Відповідно до ст. 657 ЦК України договір купівлі-продажу нерухомого майна укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 виконали свої зобов`язання за договором, сплативши визначені договором кошти у сумі 856520,00 грн., у зв`язку із чим за умовами договору набули майнові права на об`єкт нерухомості, зокрема, право на отримання в подальшому у власність спірної квартири АДРЕСА_4 , загальною площею 49,00 кв.м.

Запланований термін введення в експлуатацію об`єкта капітального будівництва - січень 2017 року.

Відповідачі факт виконання позивачами зобов`язань за договором, як і його чинність, не спростували.

Так, суд враховує, що матеріали справи не містять відомостей про те, що у даній справі договори, якими опосередковується перехід прав на об`єкт будівництва, у встановленому законом порядку відповідачами оспорювалися чи визнавалися недійсними.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постанові Великої Палати Верховного Суду від 14 листопада 2018 року у справі № 2-383/2010 (провадження № 14-308цс18), ст. 204 ЦК України закріплює презумпцію правомірності правочину. Ця презумпція означає, що вчинений правочин вважається правомірним, тобто таким, що породжує, змінює або припиняє цивільні права й обов`язки, доки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, яке набрало законної сили. У разі неспростування презумпції правомірності договору всі права, набуті сторонами правочину за ним, повинні безперешкодно здійснюватися, а обов`язки, що виникли внаслідок укладення договору, підлягають виконанню.

Крім того, суд враховує, що відповідно до правової позиції Верховного Суду викладеної, зокрема, у постановах від 20 березня 2019 року у справі № 6-14-39цс19 та від 27 лютого 2019 року у справі № 6-14-606цс18 у разі невиконання належним чином взятих на себе зобов`язань, а також, відсутності факту введення будинку в експлуатацію, з урахуванням повної та вчасної сплати пайових внесків, ефективним способом захисту порушених прав є визнання майнових прав на об`єкт інвестування.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» майновими правами визнаються будь - які права, пов`язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими частинами права власності, а також інші специфічні права та права вимоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 ЦК України об`єктами цивільних прав є речі, в тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

Об`єктом інвестування (незавершеного будівництва) є квартира з будівельним номером АДРЕСА_6 , загальною (проектною) площею 49 кв.м., поверх 4, секція 5.

Суд також враховує, що відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства. При здійснені цивільних прав особа повинна додержуватись моральних засад суспільства.

Принципи справедливості, добросовісності та розумності - одні з керівних засад цивільно-правового регулювання суспільних відносин, які визначають характер поведінки учасників з точки зору необхідності сумлінного здійснення ними своїх цивільних прав і виконання цивільних обов`язків, а також права та інтереси інших учасників з метою недопущення їх порушення, закріплення можливості адекватного захисту порушеного права або інтересу.

Отже, доводи позивачів про те, що до завершення будівництва об`єкта нерухомості, а саме квартири АДРЕСА_4 та введення його в експлуатацію позивачам належать майнові права на цей об`єкт, є такими, що ґрунтуються на законі.

Аналогічного правового висновку дійшла Велика Палата Верховного Суду в постанові № 14-461 цс19 від 09 жовтня 2019 року.

Статтею 12 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд враховує вимоги ст. 80 ЦПК України, зокрема достатність доказів для вирішення справи, наданих до суду.

Враховуючи те, що відповідач-2 не виконав належним чином узятих на себе зобов`язань, будинок за адресою: АДРЕСА_2 не введено в експлуатацію, з урахуванням повної та вчасної сплати позивачами пайового внеску, суд дійшов висновку про порушення майнових прав позивачів на вищевказаний об`єкт, які вони очікували отримати.

Отже, права позивачів підлягають захисту шляхом визнання за ними майнових прав на однокімнатну квартиру АДРЕСА_4 . Такий спосіб захисту порушеного права забезпечить поновлення прав позивачів та їх захист від незаконних посягань у майбутньому, а відтак позов за заявленими вимогами підлягає задоволенню.

Відповідно ст. 141 ЦПК України судові витрати підлягають стягненню з відповідачів на користь позивачів.

Керуючись статтями 2, 12, 13, 76, 81, 258, 263 -268, 352 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Приватного акціонерного товариства «Транспортні системи», Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд» про визнання майнових прав на об`єкт інвестування задовольнити.

2. Визнати за ОСОБА_1 майнові (речові) права на 1/2 частину об`єкту інвестування (незавершеного будівництва), а саме: однокімнатної квартири будівельний номер АДРЕСА_1 .

3. Визнати за ОСОБА_2 майнові (речові) права на 1/2 частину об`єкту інвестування (незавершеного будівництва), а саме: однокімнатної квартири будівельний номер АДРЕСА_1 .

4. Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Транспортні системи» на користь ОСОБА_1 та ОСОБА_2 судовий збір за подання позову в розмірі по 2 142 (дві тисячі сто сорок дві) гривні 60 грн. кожному.

5. Стягнути з Обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд» на користь ОСОБА_1 , ОСОБА_2 судовий збір за подання позову в розмірі по 2 142 (дві тисячі сто сорок дві) гривні 60 грн. кожному.

Позивач-1: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_7 ; РНОКПП НОМЕР_1 );

Позивач-2: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , АДРЕСА_7 ; РНОКПП НОМЕР_2 );

Відповідач-1: Приватне акціонерне товариство «Транспортні системи» (04050, м. Київ, вул. Мельникова, 12, код ЄРДПОУ 31629539);

Відповідач-2: Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Березнякижитлобуд» (07400, Київська область, місто Бровари, вул. Січових Стрільців, буд. 1, код ЄРДПОУ 39746883);

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 11 травня 2023 року

Суддя О.В. Якусик

Дата ухвалення рішення20.09.2022
Оприлюднено16.05.2023
Номер документу110828163
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/13657/21

Рішення від 20.09.2022

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 16.02.2022

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Якусик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні