Ухвала
від 12.05.2023 по справі 635/8029/16-ц
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Харківський районний суд Харківської області

УХВАЛА

12 травня 2023 року

смт Покотилівка Харківської області

Справа № 635/8029/16-ц

Провадження № 2/635/863/2023

Суддя Харківського районного суду Харківської області Карасава І.О., отримавши матеріали цивільної справи за позовомПублічного акціонерного товариства Комерційний банк «Правекс Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

УСТАНОВИВ:

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 03 травня 2023 року вищевказану цивільну справу передано в провадження судді Карасави І.О.

При вирішення питання щодо прийняття в провадження зазначеної справи судом встановлено наступне.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розпорядження Голови Верховного Суду від 08.03.2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» до Полтавського районного суду Полтавської області з Харківського районного суду Харківської області надійшли матеріали цивільної справи за позовом Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Правекс банк" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи від 04.10.2022 року цивільна справа передана у провадження судді Богомолової Л.В.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 05.10.2022 року (справа №635/8029/16-ц, провадження №2/545/1784/22, суддя Л.В.Богомолова) відкрито провадження та призначено розгляд цивільної справи за позовом Публічне акціонерного товариства Комерційний банк «Правекс Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договоромв порядку спрощеного позовного провадження на28 жовтня2022 року.

Після відкриття провадження у цій справі, представником відповідачки подавалися, зокрема, заява із запереченням проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, заява про застосування позовної давності, клопотання про забезпечення прав іноземного відповідача, відзив на позов, клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, клопотання про долучення доказів.

Відповідно до ухвали Полтавського районного суду Полтавської області від 23.02.2023рокусуддею було проведене та закрито підготовче провадження по даній справі та призначено цивільну справу до судового розгляду по суті на20.03.2023 року.

У поданому представником заявника клопотанні про розгляд справи в судовому засіданні 23.02.2023 року без участі відповідачки та її представника від 21.02.2023 року, зазначено, що суддя Полтавського районного суду Полтавської області Богомолова Л.В. не виконує рекомендації Ради суддів України про надання можливості учасникам справи, під час воєнного стану, приймати участь в судових сіданнях в режимі відеоконференції, не надає такої можливості з посиланням на «погану» якість інтернет-зв`язку. У зв`язку з цим відповідач наголошує, що він змушений подати клопотання про розгляд справи(підготовче судове засідання) без участі відповідачки та її представника.

У заяві про відвід від 13.03.2023 року, зазначено, що суддя Богомолова Л.В. виклала в ухвалі завідомо неправдиві відомості, без будь-якого розумного пояснення проігнорувала всі заявлені стороною відповідачки клопотання, порушила належну правову процедуру, свідомо створила штучні перешкоди для відповідачки у ефективному захисті її прав, зокрема не прийнявши до розгляду її зустрічний позов. Наведене, на думку заявника, з достатнім ступенем вірогідності вказує на те, що суддя Богомолова Л.В. не є об`єктивною та неупередженою у цій справі, що створює об`єктивний сумнів у довірі до цього судді.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 23.02.2023рокубуло відмовлено у задоволенні клопотання про відвід головуючого у справі за позовомПублічного акціонерного товариства Комерційний банк «Правекс Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 23.02.2023року (справа №635/8029/16-ц, провадження №2/545/1784/22, суддя Л.В.Богомолова) було задоволено клопотання представника відповідача адвоката Миронова О.А. про передачу справи за підсудністю. Передано справу за позовомПублічного акціонерного товариства Комерційний банк «Правекс Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором на розглядза підсудністю до Харківського районного суду Харківської області.

На розгляді у Полтавському районному суді Полтавської області вказана справа перебувала з 05.10.2022 року по 15.03.2023 року.

Розпорядження Голови Верховного суду від 08.03.2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» ухвалено на підставі Закону України від 03.03.2022 №2112-ІХ Про внесення зміни до частини сьомої статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів щодо визначення територіальної підсудності судових справ, яким визначено, що у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передання до суду, що найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду.

Так, розпорядженням Голови Верховного Суду від 08.03.2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» змінено підсудність тих справ, які передані на розгляд Полтавському районному суду Полтавської області до 22.11.2022 року, а розпорядженням № 65 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області» відновлено територіальну юрисдикцію для справ, які будуть розглядатися цими судами починаючи з 23.11.2022 року. Крім того, згідно з пункту 2 цього ж розпорядження Полтавському районному суду Полтавської області доручено забезпечити розгляд справ (проваджень), які до 22 листопада 2022 року включно надійшли на розгляд цього суду. При цьому, слід також врахувати, що чинне процесуальне законодавство не надає суду дискреційних повноважень змінювати підсудність справи у зв`язку з інтересами учасників процесу, або з інших підстав, не передбачених законом.

Зміна територіальної підсудності даної справи відбулась на підставі закону, правові підстави, передбачені статтею 31 ЦПК України для передачі цивільної справи за позовомПублічного акціонерного товариства Комерційний банк «Правекс Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором з Полтавського районного суду Полтавської області до будь-якого іншого суду відсутні. Факт наявності клопотання від учасника справи щодо зміни підсудності справи Полтавському районному суді Полтавської області, зокрема після прийняття до розгляду та проведення та закриття підготовчого судового засідання у цивільній справі не є правовою підставою для зміни підсудності справи відповідно до норм діючого законодавства.

Статтею 6 Європейської конвенції з прав людини, яку ратифіковано Законом № 475/97-ВР від 17.07.97 визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Підсудність цієї справи визначена спеціальними нормами, а саме частиною сьомою статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів, на підставі якої винесено розпорядження Голови Верховного суду від 08.03.2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану».

Статтею 31 ЦПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення. У разі ліквідації або припинення роботи суду справи, що перебували у його провадженні, невідкладно передаються до суду, визначеного відповідним законом або рішенням про припинення роботи суду, а якщо такий суд не визначено - до суду, що найбільш територіально наближений до суду, який ліквідовано або роботу якого припинено.

Відповідно до приписів статті 32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи наведене, суд встановив, що підсудність цієї справи визначена спеціальним законом, а саме частиною сьомою статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів, на підставі якої винесено розпорядження Голови Верховного суду від 08.03.2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» надійшла в провадження Полтавського районного суду Полтавської області 04.10.2022 року та ухвалою Полтавського районного суду Полтавської області від 05.10.2022 року прийнята до розгляду суддею Богомоловою Л.В. та відкрито провадження.

Інші законодавчі акти, які б змінювали підсудність справи відсутні.

Факт відновлення здійснення правосуддя Харківським районним судом Харківської області з 24 листопада 2022 року відповідно до Розпорядження Голови Верховного Суду № 65 «Про відновлення територіальної підсудності судових справ окремих судів м. Харкова та Харківської області» не передбачає зміну підсудності даної цивільної справи.

В Ухвалі Полтавського районного суду Полтавської області від 23.02.2023року(справа №635/8029/16-ц, провадження №2/545/1784/22, суддя Л.В.Богомолова)було задоволено клопотання представника відповідача адвоката Миронова О.А. про передачу справи за підсудністю саме з мотивів, що на цей час дана справа не підсудна Полтавському районному суду Полтавської області, у зв`язку з відновленням територіальної підсудності справ Харківського районного суду Харківської області.

Відповідно до статті 31 ЦПК України передбачено, що справа, прийнята судом до свого провадження з додержанням правил підсудності, повинна бути ним розглянута і в тому випадку, коли в процесі розгляду справи вона стала підсудною іншому суду, за винятком випадків, коли внаслідок змін у складі відповідачів справа належить до виключної підсудності іншого суду.

У даному випадку була відсутня зміна у складі відповідачів, як єдиний можливий виняток встановлений законом, для направлення справи за наявності виключної підсудності іншому суду, після її прийняття судом до свого провадження з додержанням правил підсудності.

Крім того, згідно приписів пункту 2 зазначеного розпорядження містить чітку вказівку про те, що розгляд справи повинен бути забезпечений Полтавським районним судом Полтавської області, оскільки справа надійшла до цього суду 04.10.2022 року тобто, до відновлення територіальної підсудності справ Харківського районного суду Харківської області, а тому підстави, встановлені законом, для передачі справи №635/8029/16-ц, провадження №2/545/1784/22 за позовомПублічного акціонерного товариства Комерційний банк «Правекс Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором на розглядза підсудністю до Харківського районного суду Харківської області, після її прийняття до свого провадження з додержанням правил підсудності та під час її розгляду, за клопотанням сторони у справі - відсутні.

Ураховуючи наведене, суд дійшов висновку, що справа не підсудна Харківському районному суду Харківської області, оскільки територіальна підсудність її визначена спеціальним законом і до цього часу підсудність справи не змінена, тому на підставі статті 31 ЦПК України справа підлягає направленню до Полтавського районного суду Полтавської області за підсудністю, як помилково направлена.

На підставі викладеного, керуючись статтями 27, 31, 32, 352, 353ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Цивільну справи №635/8029/16-ц, провадження №2/545/1784/22 за позовомПублічного акціонерного товариства Комерційний банк «Правекс Банк» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором направити Полтавському районному суду Полтавської області за підсудністю, що визначена відповідно до розпорядження Голови Верховного суду від 08.03.2022 року № 2/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану» на підставі частини сьомої статті 147 Закону України Про судоустрій і статус суддів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://hr.hr.court.gov.ua/sud2034/ на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складання судового рішення.

Суддя І.О. КАРАСАВА

Дата ухвалення рішення12.05.2023
Оприлюднено17.05.2023
Номер документу110842025
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —635/8029/16-ц

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Постанова від 14.12.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 12.05.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Богомолова Л. В.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Богомолова Л. В.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Богомолова Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні