Ухвала
від 15.05.2023 по справі 350/355/23
БОЛЕХІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №350/355/23

71

2/339/69/23

У Х В А Л А

15.05.2023 м. Болехів

Болехівський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Сметанюка В.Б.,

секретаря судового засідання Ганчар Т.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Дубівська сільська рада Калуського району Івано-Франківської області як представник служби у справах дітей про позбавлення батьківських прав відносно малолітньої дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачки про позбавлення батьківських прав.

Ухвалою Болехівського міського суду від 25 квітня 2023 року відкрито провадження у даній справі та призначено підготовче засідання.

04 травня 2023 року через канцелярію суду надійшло клопотання служби у справах дітей Дубівської сільської ради Івано-Франківської області, в якому зазначено, що позивач по справі ОСОБА_1 та його малолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хоч і зареєстровані в АДРЕСА_1 , проте, останні чотири роки проживають в АДРЕСА_2 . Відтак, оскільки висновок органу опіки та піклування щодо доцільності позбавлення батьківських прав подається за фактичним місцем проживання дитини, необхідно замінити третю особу на належну, а саме - службу у справах дітей Брошнів-Осадської селищної ради.

Позивач ОСОБА_1 теж подав до суду заяву про необхідність заміни третьої особи на належну - службу у справах дітей Брошнів-Осадської селищної ради з огляду на те, що він з малолітнім сином постійно проживає в смт. Брошнів-Осада. Також просив підготовче судове засідання проводити без його участі.

Інші учасники справи в судове засідання не з`явилися.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява про заміну неналежної третьої особи є обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч. 6 ст. 56 ЦПК України органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

Частинами 4-5 статті 19 СК України визначено, що при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Разом із тим, в матеріалах справи відсутній висновок органу опіки та піклування щодо розв`язання даного спору.

Враховуючи викладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного встановлення усіх обставин справи, правильного вирішення спору по суті, а також забезпечення захисту прав малолітньої дитини, суд вважає за необхідне замінити у даній справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - службу у справах дітей Дубівської сільської ради Івано-Франківської області на належну - службу у справах дітей Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області та зобов`язати останню надати висновок щодо розв`язання даного спору.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 19 СК України, ст. 13, ст. 53, ст. 54, ст. 189, ст.ст. 260-261 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Замінити третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, якою є служба у справах дітей Дубівської сільської ради Івано-Франківської області, належною третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, якою є служба у справах дітей Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області (77611, вул. 22 Січня, буд. 85, смт. Брошнів-Осада Калуський район Івано-Франківська область).

Зобов`язати службу у справах дітей Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області ради надати суду висновок щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , стосовно малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_2 .

Встановити строк для надання письмового висновку - до 12 червня 2023 року.

Підготовче засідання відкласти на 12 червня 2023 року о 10:15 год., про що повідомити учасників справи.

Копію ухвали направити сторонам для відома, а службі у справах дітей Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області ради - для виконання.

Крім того, направити службі у справах дітей Брошнів-Осадської селищної ради Калуського району Івано-Франківської області ради копію позовної заяви із доданими до неї документами.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Суддя В.Б. Сметанюк

Дата ухвалення рішення15.05.2023
Оприлюднено17.05.2023

Судовий реєстр по справі —350/355/23

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Сметанюк В. Б.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Пулик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні