Ухвала
від 11.05.2023 по справі 29/5005/952/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

11.05.2023м. ДніпроСправа № 29/5005/952/2012

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Укргранкорк" (місто Дніпро)

до боржника Фізичної особи - підприємця Шовкун Ясі Георгіївни (місто Дніпро)

про визнання неплатоспроможним

Представники: від кредитора: не з`явився

від боржника: не з`явився

від ліквідатора: не з`явився

Суддя Примак С.А.

ВСТАНОВИВ:

Справа про банкрутство Фізичної особи - підприємця Шовкун Ясі Георгіївни перебуває на стадії ліквідації.

Ухвалою господарського суду від 22.11.2022 продовжено термін ліквідаційної процедури та повноваження ліквідатора до 09.02.2023. Відкладено розгляд клопотання ФОП Шовкун Я.Г. № б/н від 28.10.2019 про закриття провадження у справі про банкрутство на 09.02.2023 на 12:20. Відкладено клопотання розгляд клопотання ліквідатора про введення процедури погашення боргів фізичної особи Шовкун Ясі Георгіївни на 09.02.2023 на 12:20. Відкладено розгляд клопотання ТОВ "Укргранкорк" № б/н від 26.10.2020 про закриття провадження у справі на 09.02.2023 об 12:20.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд встановив наступне.

Ухвалою господарського суду від 02.02.2012 було порушено провадження у справі про банкрутство ФОП Шовкун Я.Г.

23.02.2012 постановою господарського суду визнано Фізичну особу - підприємця Шовкун Ясю Георгіївну банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру у справі, ліквідатором Фізичної особи - підприємця Шовкун Ясі Георгіївни призначено арбітражного керуючого Колошина Вадима Петровича.

06.08.2013 ухвалою господарського суду здійснено заміну кредитора - Публічне акціонерне товариство "ОТП Банк", м. Київ, код ЄДРПОУ 21685166 його правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю "ОТП Факторинг Україна" м. Київ, код ЄДРПОУ 36789421 з вимогами до фізичної особи - підприємця Шовкун Ясі Георгіївни, АДРЕСА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

16.10.2014 ухвалою господарського суду припинено повноваження арбітражного керуючого Колошина В.П. як ліквідатора фізичної особи - підприємця Шовкун Ясі Георгіївни та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Венську О.О.

Строк ліквідаційної процедури ФОП Шовкун Я.Г. неодноразово продовжувався.

28.10.2019 до господарського суду надійшло клопотання ФОП Шовкун Я.Г. про закриття провадження у справі.

07.02.2020 ФОП Шовкун Я.Г. подала до суду уточнене клопотання про закриття провадження у справі, яке мотивоване тим, що згідно ст. 116 Кодексу України з процедур банкрутства заява про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність подається боржником, а справа №29/5005/952/2012 порушено провадження на підставі заяви кредитора - ТОВ "Укргранкорк".

09.09.2020 до господарського суду надійшли пояснення ліквідатора, в яких просить суд відмовити у задоволенні клопотання про закриття провадження у справі у зв`язку з тим, що клопотання боржника порушує принцип зворотної дії закону в часі, а норма ч. 7 ст. 90 КУзПБ стосується підсудності і не може бути застосована. На думку ліквідатора, введення в дію КУзПБ є підставою для подальшого розгляду справи у процедурі погашення боргів.

Також ліквідатор подала клопотання, в якому просить суд ввести процедуру погашення боргів фізичної особи Шовкун Я.Г.; керуючим реалізацією майна призначити арбітражного керуючого Венську О.О.

21.09.2020 ФОП Шовкун Я.Г. подала до суду заперечення на клопотання про введення процедури погашення боргів, в якому зазначає про неможливість переходу до процедури погашення боргів через недотримання процедури, передуючій такій та у зв`язку з тим, що справа про банкрутство ФОП Шовкун Я.Г. має бути припинена з огляду на приписи діючого КУзПБ, що зумовлює неможливість переходу до будь-якої процедури неплатоспроможності фізичної особи та у зв`язку з тим, що припинення провадження по справі значно пом`якшить відповідальність боржника та повністю виключить можливість її банкрутства без її згоди.

23.10.2020 боржник надала до суду Декларацію про майновий стан у справі про неплатоспроможність.

27.10.2020 до суду надійшло клопотання ТОВ "УКРГРАНКОРК", в якому просить суд закрити провадження у справі на підставі того, що боржником у декларації про майновий стан зазначена неповна та/або недостовірна інформація про майно, а саме у Декларації зазначено про те, що ФОП Шовкун Я.Г. на праві власності належить частина квартири, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 . Проте, як вбачається з інформації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта: "За вказаними параметрами запиту у Реєстрі прав власності на нерухоме майно відомості відсутні".

10.03.2021 ліквідатор Венська О.О. подала до суду клопотання, в якому просить суд долучити до матеріалів справи протокол засідання комітету кредиторів у справі про банкрутство ФОП Шовкун Я.Г. від 10.03.2021.

Як вбачається з протоколу засідання комітету кредиторів ФОП Шовкун Я.Г. від 10.03.2021 на засіданні було вирішено подальше провадження у справі № 29/5005/952/2012 про банкрутство ФОП Шовкун Я.Г. здійснювати за правилами Кодексу України з процедур банкрутства у процедурі погашення боргів боржника; ліквідатора ФОП Шовкун Я.Г. - арбітражного керуючого Венську О.О. призначити керуючим реалізацією майна; продовжити строк процедури погашення боргів боржника у справі на 3 місяці з метою виконання керуючим реалізацією майна обов`язків, передбачених КУзПБ; доручити арбітражному керуючому Венській О.О. звернутись до Господарського суду Дніпропетровської області з клопотанням про продовження строку процедури погашення боргів боржника на 3 місяці.

19.03.2021 до господарського суду від ліквідатора надійшло клопотання про введення процедури погашення боргів, у якому зазначено, що у зв`язку з наявністю у даній справі постанови господарського суду від 23.02.2012 про визнання банкрутом ФОП Шовун Я.Г. та рішення комітету кредиторів від 10.03.2021 подальше провадження у справі слід здійснювати за правилами КУзПБ у процедурі погашення боргів боржника. Таким чином вважається, що призначений у справі ліквідатор, в подальшому є керуючим реалізацією майна.

Також у вказаному клопотанні ліквідатор просить суд залишити без розгляду клопотання ліквідатора про введення процедури погашення боргів від 08.09.2020.

29.10.2021 до господарського суду надійшло заперечення АТ "УкрСиббанк" на клопотання ФОП Шовкун Я.Г. про закриття провадження у справі, в яких зазначає про відсутність підстав для закриття провадження у справі та просить задовольнити клопотання арбітражного керуючого Венської О.О. про введення процедури погашення боргів.

Відповідно до п. 4 Прикінцевих та Перехідних Положень Кодексу України з процедур банкрутства установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації.

Тому господарський суд при розгляді даної справи має застосовувати положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Статтею 124 Конституції України закріплено, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди. Юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Статтею 113 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених цією Книгою.

Згідно ч.1 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

Аналіз судом вказаної правової норми дає підстави дійти висновку про можливість здійснення провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця лише за наявності згоди боржника.

Крім того, нормами ч. 2 ст. 123 КУзПБ передбачено, що основними завданнями зборів кредиторів у процедурі реструктуризації боргів боржника є:

1) розгляд звіту керуючого реструктуризацією про результати перевірки декларації про майновий стан боржника;

2) розгляд проекту плану реструктуризації боргів боржника;

3) прийняття рішення про схвалення плану реструктуризації боргів боржника або про звернення з клопотанням до господарського суду про перехід до процедури погашення боргів боржника або про закриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до ч. 8 ст. 123 КУзПБ до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення про:

1) схвалення плану реструктуризації боргів боржника;

2) відмову у схваленні плану реструктуризації боргів та звернення до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом та введення процедури погашення боргів боржника або з клопотанням про закриття провадження у справі про неплатоспроможність;

3) звернення у випадках, передбачених цим Кодексом, до господарського суду з клопотанням про призначення керуючого реструктуризацією або керуючого реалізацією;

4) звернення до господарського суду з клопотанням про закриття процедури реструктуризації боргів у зв`язку з невиконанням або неможливістю виконання плану реструктуризації боргів та введення процедури погашення боргів боржника;

5) звернення до господарського суду з клопотанням про припинення повноважень арбітражного керуючого;

6) інші питання, передбачені законодавством.

З наведеного вбачається, що до повноважень зборів кредиторів не входить прийняття рішень щодо переходу з ліквідаційної процедури до процедури погашення боргів та щодо зміни статусу арбітражного керуючого з ліквідатора на керуючого реалізацією.

Посилання учасників справи на висновки, викладені в ухвалах господарських судів першої інстанції різних областей, у відповідності до яких було здійснено перехід з ліквідаційної процедури ФОП до процедури погашення боргів та змінено статус ліквідатора на керуючого реалізацією відхиляються судом, оскільки такі висновки не є джерелом права у розумінні процесуального закону.

Стосовно Постанови Верховного Суду у складі палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у справі № 5023/5722/11 (922/3331/20) від 08.09.2021, на яку посилається АТ "УкрСиббанк", то у вказаній постанові взагалі не міститься висновку щодо подальшої процедури банкрутства фізичної особи-підприємця після прийняття КУзПБ.

Крім того, як в указаних ухвалах, так і в Постанові Верховного Суду у складі палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у справі № 5023/5722/11 (922/3331/20) від 08.09.2021, боржник - фізична особа-підприємець не заперечував проти подальшого розгляду справи про його неплатоспроможність, введення процедури погашення боргів та подальшого розгляду справи.

Нормами пункту 1 ч. 7 ст. 123 КУзПБ передбачено, що суд приймає рішення про закриття провадження у справі за клопотанням зборів кредиторів, сторони у справі або з власної ініціативи, якщо боржником у декларації про майновий стан зазначена неповна та/або недостовірна інформація про майно, доходи та витрати боржника та членів його сім`ї, якщо боржник упродовж семи днів після отримання звіту керуючого реструктуризацією про результати перевірки такої декларації не надав суду виправлену декларацію про майновий стан з повною та достовірною інформацією щодо майна, доходів та витрат боржника та членів його сім`ї.

Враховуючи наведену норму законодавства, господарський суд вважає за необхідне задовольнити клопотання ТОВ "Укргранкорк" № б/н від 26.10.2020 про закриття провадження у справі.

Зважаючи на те, що боржник не надав згоди на здійснення провадження у справі його неплатоспроможність та той факт, що боржником було надано декларацію, в якій невірно зазначено інформацію щодо майна боржника, провадження у справі підлягає закриттю, згідно з п. 1 ч. 7 ст. 123 Кодексу України з процедур банкрутства.

Кредитори банкрута можуть захистити свої майнові права в межах позовного провадження та виконавчого провадження.

Із закриттям провадження у справі припиняються повноваження ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Венської О.О.

Керуючись ст.ст. 231, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 113, 115, п.1 ч.7 ст.123 Кодексу України з процедур банкрутства, п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання ліквідатора про введення процедури погашення боргів фізичної особи Шовкун Ясі Георгіївни.

Задовольнити клопотання ФОП Шовкун Я.Г. № б/н від 28.10.2019 про закриття провадження у справі про банкрутство.

Задовольнити клопотання ТОВ "Укргранкорк" № б/н від 26.10.2020 про закриття провадження у справі.

Припинити процедуру ліквідації фізичної особи - підприємця Шовкун Ясі Георгіївни (ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) та повноваження ліквідатора у справі №29/5005/952/2012 про банкрутство фізичної особи - підприємця Шовкун Я.Г. арбітражного керуючого Венської О.О.

Провадження у справі 29/5005/952/2012 про банкрутство фізичної особи - підприємця Шовкун Я.Г. - закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строк, встановлені ст. ст. 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Копію ухвали направити боржнику, кредиторам, ліквідатору, ВДВС за місцезнаходженням боржника, державному реєстратору.

Суддя С.А. Примак

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення11.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110878471
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: неплатоспроможність фізичної особи-підприємця

Судовий реєстр по справі —29/5005/952/2012

Ухвала від 11.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 01.11.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 30.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 11.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 05.04.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

Ухвала від 10.02.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Примак Сергій Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні