Рішення
від 18.04.2023 по справі 304/521/23
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/521/23 Провадження № 2/304/179/2023

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 квітня 2023 рокум. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Чепурнова В. О.,

з участю секретаря судового засідання Галас А.Ю.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №304/521/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Прикарпатзахідтранс про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні,

В С Т А Н О В И В:

позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезазначеним позовом, який мотивує тим, що у період з 17 березня 1988 року по 05 жовтня 2021 року він перебував у трудових відносинах з відповідачем, а саме ТОВ Закарпатзахідтранс, що підтверджується відповідними записами у її трудовій книжці. Під час перебування позивачки в трудових відносинах з відповідачем останнім йому було нарахована заробітна плата в розмірі 39453,00 грн, з яких неюним фактично отримано 5354,55 грн., Таким чином невиплачена заробітна плата становить 34099, 43 грн. Підтвердженням існування заборгованості з боку відповідача є роздруківка по зарплаті, яка видана йому відповідачем під час вручення трудової книжки. 05 жовтня він звільнений у звзку із скороченням штату працівників, згідно наказу відповідача №462-ЗВ від 05.10.2021 року. Вказаним наказом також була передбачена виплата вихідної допомоги, у відповідності до ст. 44 КзпП України та виплата компенсації за невикористану щорічну відпустку тривалістю 43 календарних дні. Крім того вважає, що з вини відповідача він не отримав свою заробітну плата, а також має право на виплату середнього заробітку за весь час затримки розрахунку, тобто за 1 рік та 4 місяці. Оскільки відповідач неправомірно відмовився від виплати нарахованої йому заробітної плати в день звільнення, з відповідача підлягає стягнення грошова сума за час затримки розрахунку. На підставі вищенаведеного просить позов задовольнити в повному обсязі.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не зявився, одночасно з позовом подав заяву, в якій просив суд розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив такі задовольнити, проти ухвалення заочного рішення не заперечив.

Відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю Прикарпатзахідтранс у судове засідання також свого представника не направило, відзив не подало, хоча про день, час та місце розгляду справи повідомлялося у встановленому законом порядку, причину неявки представника не повідомило, а тому суд зі згоди позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Встановлено, що у період з 17 березня 1988 року по 05 жовтня 2021 року позивач перебував у трудових відносинах з відповідачем, а саме ТОВ Закарпатзахідтранс (код ЄДРПОУ 13990932) , що підтверджується відповідними записами у її трудовій книжці позивача серії НОМЕР_1 від 22 червня 1978 року та працював на різних посадах (а.с. 8-10).

Судом встановлено, що 05.10.2021 року позивач був звільнений на підставі ст. 44 КЗпП України згідно наказу відповідача № 462-ЗВ від 05.10.2021 року (а.с.12).

Також встановлено, що під час перебування позивача в трудових відносинах з відповідачем останнім йому була нарахована заробітна плата в розмірі 39453,98 грн, з яких ним фактично отримано 34099,43 грн, що підтверджується довідкою, виданою відповідачем а.с. 11)

При звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму (стаття 116 КЗпП України).

Відповідальність за затримку розрахунку при звільненні встановлює стаття 117 КЗпП України. Так, у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 цього кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку. При наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору. Отже, у разі невиплати з вини роботодавця власника або уповноваженого ним органу (підприємства, установи, організації) належних звільненому працівникові сум у терміни, зазначені у статті 116 КЗпП України, стягнення середнього заробітку за весь час затримки розрахунку при звільненні до дня фактичного такого розрахунку включно є спеціальним заходом відповідальності роботодавця. Такий захід спрямований на захист прав звільнених працівників на отримання у передбачений законом строк усіх виплат, на отримання яких працівники мають право, зокрема згідно з умовами трудового договору, та відповідно до законодавчих гарантій.

Виходячи з вказаних норм закону, виплата належних позивачу сум мала бути здійснена відповідачем саме в день звільнення позивача.

Таким чином, на час розгляду справи сторонами не оспорюється факт наявності не виплаченої позивачу ОСОБА_1 заробітної плати в сумі 34 099,43 грн, відповідно вимога щодо стягнення вказаної заборгованості із відповідача підлягає до задоволення в повному обсязі.

Що стосується вимоги про стягнення із відповідача в користь позивача середнього заробітку за час затримки при звільненні, судом встановлено наступне.

Відповідно до п.20 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 грудня 1999 року № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» установивши при розгляді справи про стягнення заробітної плати у зв`язку із затримкою розрахунку при звільненні, що працівникові не були виплачені належні йому від підприємства, установи, організації суми в день звільнення, коли ж він у цей день не був на роботі - наступного дня після пред`явлення ним роботодавцеві вимог про розрахунок, суд на підставіст. 117 КЗпП України стягує на користь працівника середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а при не проведенні його до розгляду справи - по день постановлення рішення, якщо роботодавець не доведе відсутності в цьому свої вини. Сама по собі відсутність коштів у роботодавця не виключає його відповідальності.

Таке ж роз`яснення цієї норми права, крім наведеної вище постанови Пленуму Верховного Суду України, надав і Конституційний Суд України у своєму Рішенні від 22 лютого 2012 року № 4-рп/2012 у справі щодо офіційного тлумачення положень статті 233 Кодексу законів про працю України у взаємозв`язку з положеннями статей 117, 237-1 цього кодексу.

Оскільки відповідач жодним чином не мотивував свою відмову розрахунку позивача, жодних письмових відповідей чи пояснень не надав, суд вважає, що вина відповідача презюмується, таким чином, в ході розгляду справи встановлена вина відповідача у несвоєчасній виплаті позивачу сум належних при звільненні з роботи, відповідно підлягає до задоволення вимога щодо стягнення із відповідача середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Судом встановлено, що затримка розрахунку становить 1 (один) рік 4 (чотири) місяці, а тому в силу положень ст. 117 КЗпП України з відповідача підлягає стягненню середній заробіток за весь час затримки розрахунку.

Згідност. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а відтак з відповідача підлягають стягненню понесені позивачем та документально підтверджені судові витрати в розмірі 1073,60 грн сплаченого судового збору.

Керуючись ст. 24, 56, 105, 112 СК України, ст. 6-13, 76, 89, 141, 259, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В :

позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Прикарпатзахідтранс про стягнення грошових коштів невиплачених при звільненні задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Прикарпатзахідтранс (Код ЄДРПОУ 13990932) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) заборгованість по заробітній платі в сумі 34 099 (тридцять чотири тисячі девяносто девять) гривень 43 коп.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Прикарпатзахідтранс (Код ЄДРПОУ 13990932) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) середній заробіток за весь період затримки розрахунку, а саме за весь період затримки розрахунку по день ухвалення рішення.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Прикарпатзахідтранс (Код ЄДРПОУ 13990932) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ) 1 073 (одна тисяча сімдесят три) грн 60 коп судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ); місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Прикарпатзахідтранс (код ЄДРПОУ 13990932); юридична адреса: 33028, Рівненська область, м. Рівне, вул Котляревського, 18.

Головуючий: Чепурнов В. О.

Дата ухвалення рішення18.04.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110883450
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —304/521/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Рішення від 18.04.2023

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 27.03.2023

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні