Ухвала
від 16.05.2023 по справі 744/506/22
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16.05.23

Справа № 744/506/22

Провадження № 2/744/8/2023

У Х В А Л А

про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом

16 травня 2023 року Семенівський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Гнипа О. І.,

при секретарі Висоцькій Т. В.,

за участі:

представника позивача Кропота В. М.,

позивача ОСОБА_1 ,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в місті Семенівка Чернігівської області цивільну справу за позовом представника позивача Кропота Віктора Миколайовича в інтересах ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства «Олександрівське» про зобов`язання повернути земельну ділянку та скасування державної реєстрації договору оренди земельної ділянки, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Семенівська міська рада Чернігівської області; Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, -

В С Т А Н О В И В:

За позовом сторона позивача просить повернути ОСОБА_1 земельну ділянку та скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки. Обґрунтування позовної заяви зводиться до посилань на обставини неможливості вирішення питання в позасудовому порядку.

Ухвалою суду від 26.04.2023, постановленою у межах цивільної справи за вказаним вище позовом у підготовчому судовому засіданні, було витребувано від Сектора 1 відділу 3 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області оригінальний примірник договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та приватним сільськогосподарським підприємством «Олександрівське», щодо земельної ділянки площею 1,6165 гектарів (кадастровий номер 7424780500:11:001:0614), зареєстрованого відділом Держкомзему у Семенівському районі за №742478054000072 від 28 грудня 2011 року, та встановлено строк надання наведеного вище доказу, а саме до 10 травня 2023 року.

Станом на 16 травня 2023 року наведений вище документ суду не надано, причини не виконання ухвали суду в письмовій формі суду не сповіщено.

16 травня 2023 року до суду від представника позивача ОСОБА_2 надійшло письмове клопотання про тимчасове вилучення через органи державної виконавчої служби вказаного примірника договору оренди землі з Сектора 1 відділу 3 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, яке обґрунтоване обставинами не надходження до суду витребуваного судом документа.

У судовому засіданні 16 травня 2023 року позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_2 наведене вище клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Представник відповідача, приватного сільськогосподарського підприємства «Олександрівське», директор Кожух Валентина Олександрівна, у судове засідання не з`явилася.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у судове засідання не прибув, був повідомлений належним чином про розгляд справи судом.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Семенівської міської ради Чернігівської області, міський голова Деденко Сергій Іванович, у судове засідання теж не прибув, але надіслав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, на розсуд суду.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне наведене клопотання задовольнити повністю за наступних обставин.

У справі з`ясовано, що на виконання ухвали суду від 26 квітня 2023 року про витребування доказів в строк до 10 травня 2023 року і станом на не цей час від Сектора 1 відділу 3 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області оригінальний примірник договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та приватним сільськогосподарським підприємством «Олександрівське» щодо земельної ділянки площею 1,6165 гектарів, до суду не надійшов без належного повідомлення причин.

Відповідно до ч. ч. 7, 8 ст. 84 Цивільного процесуального кодексу України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно із ст. 143 Цивільного процесуального кодексу України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 144 Цивільного процесуального кодексу України одним із заходів процесуального примусу є тимчасове вилучення доказів для дослідження судом.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 146 Цивільного процесуального кодексу України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом. Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом, підлягає негайному виконанню та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Враховуючи викладене, суд вважає, що оскільки Сектором 1 відділу 3 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області витребувані докази суду не надано без зазначення причин їх неподання, а вказаний документ необхідний для його дослідження судом, а також для подальшого його дослідження експертом у відповідності до призначеної у справі ухвалою суду від 26 квітня 2023 року почеркознавчої експертизи (а. с. 94 96), то у справі необхідно вжити заходів процесуального примусу, а саме тимчасово вилучити доказ, який витребовувався відповідною ухвалою суду від 26.04.2023 року.

Також, враховуючи, що інші підготовчі дії у справі вже проведені, на підставі п. 9 ч. 1 ст. 252, п. 13 ч. 1 ст. 253 Цивільного процесуального кодексу України, суд з власної ініціативи вважає, що слід зупинити провадження у справі через необхідність закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Керуючись ст. ст. 143-146, 252, 253, 258, 260 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача, ОСОБА_2 , про тимчасове вилученнядоказів длядослідження судом задовольнити повністю.

Застосувати до Сектора 1 відділу 3 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області (код ЄДРПОУ 39764881) захід процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом.

Тимчасово вилучити з Сектора 1 відділу 3 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області (код ЄДРПОУ 39764881), який розташований за адресою: вулиця Центральна, будинок 33, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400, оригінальний примірник договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_1 та приватним сільськогосподарським підприємством «Олександрівське», щодо земельної ділянки площею 1,6165 гектарів (кадастровий номер 7424780500:11:001:0614), зареєстрованого відділом Держкомзему у Семенівському районі за №742478054000072 від 28 грудня 2011 року.

Виконання ухвали про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом доручити Семенівському відділу державної виконавчої служби у Новгород-Сіверському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) (код ЄДРПОУ 34841264, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 2, місто Семенівка, Чернігівська область, 15400).

Вилучені державним виконавцем документи необхідно направити до Семенівського районного суду Чернігівської області (вулиця Центральна, будинок 6, місто Семенівка, Чернігівська область, 15400) протягом п`яти днів з дня їх вилучення.

У зв`язку з прийняттям ухвали про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом, провадження у справі зупинити до закінчення виконавчого провадження з вилучення доказів для дослідження судом.

Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом і підлягає негайному виконанню.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена лише в частині зупинення провадження у справі безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі в п`ятнадцятиденний строк апеляційної скарги.

Оскарження ухвали про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом не зупиняє її виконання.

Строк пред`явлення даної ухвали як виконавчого документа до виконання до 17.05.2026.

Дані про стягувача: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса зареєстрованого місця проживання згідно даних позову: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Дані про боржника: Сектор 1 відділу 3 Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, адреса місцезнаходження: вулиця Центральна, будинок 33, місто Семенівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, 15400, є структурним підрозділом юридичної особи: Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, місцезнаходження: вулиця П`ятницька, будинок 11А, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 39764881.

Суддя: О. І. Гнип

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110894281
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —744/506/22

Рішення від 12.06.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Гнип О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні