Ухвала
від 17.05.2023 по справі 532/1836/22
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1836/22

1-кс/532/217/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 травня 2023 р. м. Кобеляки

Слідчий суддя Кобеляцького районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання начальника сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні № 42022172070000061 від 07.10.2022 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України,

Встановив:

25 квітня 2023 року начальник сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням, яке погоджено з прокурором Кобеляцького відділу Решетилівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у якому прохає надати тимчасовий доступ начальнику сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_3 , старшому дізнавачу сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_5 , дізнавачу сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 до оригіналів документів, а саме: клопотання (заяви) ОСОБА_7 про одержання безоплатно у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства разом з графічними матеріалами на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки та засвідчені копії документів, що посвідчують особу ОСОБА_7 ; рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 про надання дозволу ОСОБА_7 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки; клопотання (заява) ОСОБА_7 про затвердження проекту землеустрою про відведення земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648 для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів та надання її у власність; рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 від 29.10.2021 № 25 «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельних ділянок у власність» про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648 для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів та надання її у власність ОСОБА_7 ; технічної документації із землеустрою щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 ; зобов`язати відповідальну особу ІНФОРМАЦІЯ_2 надати доступ до вищевказаного переліку документів з можливістю вилучення їх оригіналів, зазначивши, що у провадженні ІНФОРМАЦІЯ_3 перебувають матеріали кримінального провадження за № 42022172070000061 від 07.10.2022 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

У клопотанні зазначає, що в ході опрацювання відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлено факти повторного набуття громадянами протягом 2021 року у власність земельних ділянок з числа земель державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства, шляхом безоплатної приватизації всупереч вимогам земельного законодавства України на території Кобеляцької міської ради Полтавського району Полтавської області.

За цим фактом 07.10.2022 року сектором дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області внесено відомості до ЄРДР за № 42022172070000061, та розпочато досудове розслідування в межах кримінального провадження за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.190 КК України.

Згідно із положеннями ч. 1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у таких розмірах: - для ведення фермерського господарства в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство; - для ведення особистого селянського господарства не більше 0,2 ґа; - для ведення садівництва не більше 0,12 ґа; - для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах не більше 0,25 ґа, в селищах не більше 0,15 ґа, в містах не більше 0,10 ґа; - для будівництва індивідуальних гаражів не більше 0,01 ґа.

Законодавством встановлені певні обмеження у правах набуття права власності на земельні ділянки. Зокрема, ч. 4 ст. 116 Земельного кодексу України передбачає однократне безоплатне отримання земельних ділянок у власність громадян у межах визначених норм по кожному виду користування. Це означає, що кожен громадянин має право отримати у приватну власність 6 земельних ділянок різного цільового призначення (згідно з переліком ст. 121 ЗКУ).

Згідно зі ст. 118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб). Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб`єктами господарювання, які є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом у строки, що обумовлюються угодою сторін.

До клопотання додається розроблена відповідно до Закону України «Про землеустрій» технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі на місцевості), що замовляється громадянином без надання дозволу на її розроблення.

У статті 1 Закону України «Про землеустрій» зазначено, що проект землеустрою сукупність економічних, проектних і технічних документів щодо обґрунтування заходів з використання та охорони земель, які передбачається здійснити за таким проектом.

Відповідно до ст. 50 Закону України «про землеустрій» проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок розробляються у разі формування нових земельних ділянок із земель державної, комунальної власності (крім випадків формування земельних ділянок за іншою документацією із землеустрою) та у разі зміни цільового призначення земельних ділянок у випадках, визначених законом. Проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки також можуть передбачати поділ, об`єднання земельних ділянок, які перебувають у власності однієї особи.

Проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок може передбачати формування та/або зміну цільового призначення декількох земельних ділянок, за умови що розпорядником земельних ділянок буде один орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування відповідно до повноважень визначених статтею 122 Земельного кодексу України, або власником земельної ділянки приватної власності є одна особа.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки включає: а) пояснювальну записку; б) матеріали геодезичних вишукувань та землевпорядного проектування (у разі формування земельної ділянки); в) розрахунок розміру втрат лісогосподарського виробництва (у випадках, передбачених законом); г) розрахунок розміру збитків власників землі та землекористувачів (у випадках, передбачених законом); ґ) перелік обмежень у використанні земельної ділянки; д) кадастровий план земельної ділянки.

У ході досудового розслідування встановленні порушення вимог земельного законодавства щодо однократного безоплатного отримання земельних ділянок у власність громадян, при реєстрації права власності на земельну ділянку з кадастровим номером: 53218854:00:009:0648, оскільки згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ОСОБА_7 раніше отримувала безоплатно у власність земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 5321885400:00:010:0255 на підставі наказу ІНФОРМАЦІЯ_4 від 24.05.2021 № 3689-СГ.

Під час досудового розслідування встановлено, що вищевказану земельну ділянку надано на підставі рішення ІНФОРМАЦІЯ_1 № 25 від 29.10.2021.

Ініціатор клопотання вважає, що наразі вбачається необхідність у вилученні оригіналів наступних документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

1) клопотання (заяви) ОСОБА_7 про одержання безоплатно у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства разом з графічними матеріалами на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки та засвідчені копії документів, що посвідчують особу ОСОБА_7 ;

2) рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 про надання дозволу ОСОБА_7 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

3) клопотання (заява) ОСОБА_7 про затвердження проекту землеустрою про відведення земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648 для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів та надання її у власність;

4) рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 від 29.10.2021 № 25 «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельних ділянок у власність» про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648 для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів та надання її у власність ОСОБА_7 ;

5) технічної документації із землеустрою щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648.

В матеріалах клопотання є достатньо підстав вважати, що вказані відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, а враховуючи обставини вчинення злочину, який розслідується, існує загроза зміни або знищення документів, а тому клопотання доцільно розглядати без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

У судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, про розгляд справи повідомлялися у встановленому законом порядку, однак їх неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

В силу вимог ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 163 КПК України, ухвала про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, постановляється, якщо сторона кримінального провадження крім обставин передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказ відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

За таких обставин, оскільки документи, дозвіл на тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 та містять охоронювану законом таємницю (конфіденційну інформацію), однак, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, а іншими способами неможливо отримати відомості про обставини, які передбачається встановити за допомогою цих документів, клопотання слід визнати обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 159-166, 309, 369 КПК України, слідчий суддя,

Постановив:

Клопотання начальника сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні № 42022172070000061 від 07.10.2022 за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_1 надати начальнику сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_3 , старшому дізнавачу сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_5 , дізнавачу сектору дізнання відділення поліції № 2 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_6 тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 ), з наданням можливості вилучити їх оригінали, а саме:

1) клопотання (заяви) ОСОБА_7 про одержання безоплатно у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства разом з графічними матеріалами на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки та засвідчені копії документів, що посвідчують особу ОСОБА_7 ;

2) рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 про надання дозволу ОСОБА_7 на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки;

3) клопотання (заява) ОСОБА_7 про затвердження проекту землеустрою про відведення земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648 для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів та надання її у власність;

4) рішення сесії ІНФОРМАЦІЯ_1 від 29.10.2021 № 25 «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельних ділянок у власність» про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648 для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів та надання її у власність ОСОБА_7 ;

5) технічної документації із землеустрою щодо земельної ділянки з кадастровим номером 5321885400:00:009:0648.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити, що в разі невиконання вказаної ухвали, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, може постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення даних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту підписання.

Слідчий суддя

СудКобеляцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено07.05.2024
Номер документу110912674
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —532/1836/22

Ухвала від 08.02.2024

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 06.12.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 30.11.2023

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні