Постанова
від 16.05.2023 по справі 711/6895/21
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження 22-з/821/35/23 Справа №711/6895/21

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2023 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі колегії суддів цивільної палати:

суддя-доповідачФетісова Т.Л. cуддіГончар Н.І., Сіренко Ю.В.секретар Любченко Т.М.

розглянувши заяву представника позивача адвоката Матвійчука Д.В. про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 в особі представника адвоката Матвійчука Дмитра Володимировича до ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Істейт», ТОВ «Компанія з управління активами «Профінвест» про виконання зобов`язання в натурі,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, яким просила зобов`язати ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Істейт», від імені, в інтересах та за рахунок якого на підставі договору №05022019-КУА від 05.02.2019 про управління активами діє ТОВ «Компанія з управління активами «Профінвест», виконати обов`язок в натурі, а саме: передати позивачу дериватив з наступними характеристиками: Назва деривативу: Форвардний контракт №170321-389 від 17.03.2021. Вид деривативу: з поставкою базового активу. Форма існування: Документарна. Продавець за Форвардним контрактом: ТОВ «Інтерпроект». Дата укладення: 17.03.2021. Базовий актив деривативу: майнові права на квартиру АДРЕСА_1 у складі проекту «Комплексна забудова в межах IV, V. 2 п.к. ІІІ 2 п.к. VIII мікрорайонів у багатофункціональному житловому районі па АДРЕСА_1», за адресою: АДРЕСА_1 . Строк дії Форвардного контракту: 26.09.2023. Строк виконання зобов`язань за деривативом: 30.09.2023. Кількість, штук: 1.

Рішенням Придніпровського районного суду міста Черкаси від 17.01.2023 позовні вимоги у справі задоволено повністю.

Не погоджуючись з таким рішенням суду першої інстанції, ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Істейт»подало 22.02.2023 через відділення поштового зв`язку апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просило рішення суду першої інстанції скасувати та залишити позовні вимоги у справі без задоволення.

Постановою Черкаського апеляційного суду від 04.04.2023 зазначену апеляційну скаргу відхилено та рішення суду першої інстанції залишено без змін.

10.04.2023 представник позивача адвокат Матвійчук Д.В. через відділення поштового зв`язку подав заяву про ухвалення додаткового рішення у справі, якою просив стягнути з відповідачів на користь позивача витрати на правничу допомогу в розмірі 17500,00 грн.

Так згідно договору про надання правової допомоги від 15.10.2021, укладеного між АБ «ДМИТРА МАТВІЙЧУКА» та ОСОБА_1 клієнт доручив, а Адвокатське бюро взяло на себе зобов`язання щодо надання клієнту правової допомоги. Згідно Акту виконаних робіт від 19.01.2023 АБ «ДМИТРА МАТВІЙЧУКА» надано, а ОСОБА_1 прийнято роботи (підготовка та подання відзиву на апеляційну скаргу; участь у судовому засіданні 04.04.2023) на загальну суму 17500,00 грн., що підтверджено також квитанцією до прибуткового касового ордера.

28.04.2023 представник ПАТ «Істейт» адвокат Білічак Х.В. подала клопотання про зменшення витрат позивача на правничу допомогу до 7000,00 грн. у зв`язку з не співмірністю заявленого розміру витрат зі складністю справи. Крім того, вказано на завищення обсягу часу, витраченого адвокатом на надання послуг, а також завищення вартості послуг адвоката позивача у порівнянні з ринковою. Поданий представником позивача розрахунок розміру витрат не відповідає попередньому розрахунку.

Дослідивши матеріали справи та поданих клопотань, апеляційний суд прийшов до такого висновку.

Згідно п.3 ч.1 ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи, чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Відповідно до положень ч.ч.3,4 ст.270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Згідно зі статтею 133 ЦПК України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частин першої та другої статті 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Відповідно до п.1 ч.2 ст.141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Відповідно до ч.3 ст.141 ЦПК України при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Частиною восьмою статті 141 ЦПК України визначено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву (як у даній справі).

Згідно з частиною третьою статті 137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до частини четвертої статті 137 ЦПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що ЦПК України передбачено такі критерії визначення та розподілу судових витрат: 1) їх дійсність; 2) необхідність; 3) розумність їх розміру, з урахуванням складності справи та фінансового стану учасників справи.

Такі висновки містяться в додатковій постанові ВП ВС від 19.02.2020 у справі №755/9215/15-ц. Крім того, аналогічні висновки щодо співмірності розміру витрат на правничу допомогу зі складністю справи та обсягом фактично наданих адвокатом послуг містяться в додатковій постанові ВС від 12.12.2019 у справі №2040/6747/18.

Далі, положеннями ст.59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі ст.41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року. Так у справі «Схід/Захід Альянс Лімітед» проти України» (заява №19336/04) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (п.268). У рішенні ЄСПЛ від 28.11.2002 «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Як вбачається з протоколу судового засідання адвокат позивача Матвійчук Д.В. представляв інтереси клієнта в судовому засіданні 04.04.2023 в апеляційному суді з 12 год. 07 хв. по 12. 34 хв., тобто 27 хвилин, тоді як витрати за участь у судовому в розмірі 2500 грн. адвокатом визначено за 2 години.

Крім того, колегія суддів вважає розмір витрат, визначених представником позивача у поданій заяві в сумі 17500,00 грн., які понесено за підготовку відзиву та участь в одному судовому засіданні, необґрунтовано завищеним, оскільки на стадії апеляційного перегляду справи правова позиція сторони є вже сформованою, всі докази, подані сторонами на підтвердження своїх вимог та заперечень, досліджені в суді першої інстанції, відзив ґрунтується на доводах позовної заяви та зроблених судом першої інстанції висновках, відтак, стверджувати про істотну складність в його оформленні адвокатом не можна.

З урахуванням вищенаведеного та того, що рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін апеляційним судом, зобов`язано відповідача ПАТ «Істейт» (а не іншого відповідача ТОВ «Компанія з управління активами «Профінвест») вчинити певні дії на користь позивача, апеляційний суд вважає, що слід стягнути з ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Істейт» на користь позивача у відшкодування витрат на правову допомогу при апеляційному перегляді справи 7000,00 грн. витрат на правову допомогу, частково задовольнивши заяву представника позивача про ухвалення додаткового рішення.

Керуючись ст.ст.141, 270, 368 ЦПК України, апеляційний суд,

п о с т а н о в и в :

заяву представника позивача адвоката Матвійчука Д.В. про прийняття додаткової постанови - задовольнити частково

Стягнути з ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Істейт» на користь ОСОБА_1 7000,00 грн. витрат на правничу допомогу при апеляційному перегляді даної справи.

Додаткова постанова апеляційного суду набирає чинності з дня її прийняття та може бути оскаржена до суду касаційної інстанції протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення в порядку та за умов, визначених цивільним процесуальним законодавством.

Повний текст постанови складено 17.05.2023.

Суддя-доповідач

Судді

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено18.05.2023
Номер документу110914538
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —711/6895/21

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Петров Євген Вікторович

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Антоненко Наталія Олександрівна

Постанова від 16.05.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 16.05.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Постанова від 04.04.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

Ухвала від 09.03.2023

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Фетісова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні