Ухвала
від 18.05.2023 по справі 931/653/20
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/653/20

Провадження № 2/931/54/23

У Х В А Л А

18.05.2023 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря судового засідання - Гупалик А.С.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача Головного управлінняДержгеокадастру уВолинськійобласті Ковальчук О.В.,

представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 ,

при проведенні підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції в залі суду у цивільній справі за позовом Селянськогофермерського господарства "Сім`ї Янчинських" до Головного управління ДержгеокадаструуВолинськійобласті, ОСОБА_2 про визнання недійсним наказу, скасування державної реєстрації прававласності наземельну ділянку,

в с т а н о в и в :

08.05.2023 року від представника позивача ОСОБА_1 надійшло клопотання про залучення у даній справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача ФГ Надія, яке мотивовано тим, що СФГ "Сім`їЯнчинських" 02.11.1992 року зареєстровано як юридичну особу. Для здійснення своєї діяльності з 1994 року СФГ "Сім`їЯнчинських" використовує на праві постійного користування земельну ділянку, площею 50,04 га, яка була надана ОСОБА_4 , як учаснику (засновнику) СФГ "Сім`їЯнчинських" у постійне користування для ведення селянського (фермерського) господарства.

Після створення СФГ "Сім`ї ОСОБА_5 " у правовідносинах користування земельною ділянкою, площею 50,04 га, відбулася фактична заміна землекористувача і обов`язки землекористувача земельної ділянки перейшли до селянського фермерського господарства.

Тому незважаючи, що ОСОБА_4 , учасник (засновник) СФГ "Сім`ї ОСОБА_5 " помер у 2009 році, позивач продовжує користуватися земельною ділянкою, площею 50,04 га.

Розпорядженням Локачинської РДА від 20 серпня 2008 року № 214 за клопотанням голови СФГ "Сім`їЯнчинських" ОСОБА_4 від 14 серпня 2008 року припинено право користування частиною земельної ділянки, площею 23,7 га, пасовищ, цим фермерським господарством. Земельну ділянку передано у землі запасу Старозагорівської сільської ради. Доручено Управлінню земельних ресурсів у Локачинському районі внести відповідні зміни у земельно-облікову документацію.

Розпорядженнями голови Локачинської РДА надано дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для розширення фермерського господарства Надія.

Рішенням Господарського суду Волинської області у справі № 02/151-53 задоволено позов Волинського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах держави в особі Головного управління Держкомзему у Волинській області до ФГ Надія. В ході розгляду даної справи було встановлено, що частина самовільно зайнятої земельної ділянки, площею 23,7 га, відноситься до земель запасу Старозагорівської сільської ради Локачинського району, частина земельної ділянки, площею 24,82 га, перебуває у постійному користуванні СФГ "Сім`ї ОСОБА_5 ".

Враховуючи, що остаточного рішення щодо права постійного користування СФГ "Сім`їЯнчинських" земельною ділянкою, площею 50, 04 га, не приймалося, а судами встановлено користування ФГ Надія самовільно зайнятою земельною ділянкою, площею 23,7 га, та з метою уникнення порушення прав саме ФГ Надія, вважає за необхідне залучити ФГ Надія до участі у даній справі.

17.05.2023 року від представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 надійшло заперечення на клопотання представника позивача про залучення до участі у справі третьої особи ФГ Надія, яке мотивовано тим, що рішенням Господарського суду Волинської області від 15.08.2011 року у справі №02/151-53, яке вступило у законну силу, встановлено, що ФГ Надія самовільно зайняло та використалоземельну ділянку, площею 48,52 га, земель резерву Старозагорівськоїсільської ради Локачинського району за межами населеного пункту, з них: 20,77 га відноситься до земель запасу Старозагорівської сільської ради Локачинського району та 27,75 га земель, що перебувають в постійному користуванні СФГ Сім`ї Янчинських.

Тобто, з наведеного слідує, що жодних законних прав та інтересів у ФГ Надія на спірну земельну ділянку не було та не може бути.

Просить відмовити у задоволенні цього клопотання.

Представник відповідача Головного управлінняДержгеокадастру уВолинськійобласті надіслав суду письмові заперечення, відповідно до яких просить відмовити у задоволенні клопотання представника позивача щодо залучення третьої особи.

У судовому засіданні представники сторін підтримали їх позиції, викладені у письмових документах.

Заслухавши думку учасників справи, аналізуючи матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до змісту ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін, їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно із ч.4 ст. 53 ЦПК України у заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Стаття 15 ЦК Українипередбачає право кожної особина захистсвого цивільного правав разі його порушення, невизнання або оспорювання,а також на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Як вбачається із рішення Господарського суду Волинської області від 15.08.2011 року у справі №02/151-53, яке вступило у законну силу, висновком судової земельної експертизи у справі підтверджується, що ФГ Надія самовільно зайняло та використалоземельну ділянку, площею 48,52 га, земель резерву Старозагорівськоїсільської ради Локачинського району за межами населеного пункту, з яких: 20,77 га відноситься до земель запасу Старозагорівської сільської ради Локачинського району та 27,75 га земель, що перебувають в постійному користуванні СФГ Сім`ї Янчинських.

Таким чином, суд вважає, що рішенням Господарського суду Волинської області від 15.08.2011 року підтверджено ту обставину, що у ФГ Надія законних прав на спірну земельну ділянку не має, а відтак рішення у даній справі не може вплинути на права або обов`язки ФГ Надія, тому клопотання представника позивача про залучення третьої особи є безпідставним та таким, що не підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 53, 260 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_1 про залучення третьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору,на стороніпозивача -Фермерського господарства Надія у справі за позовом Селянськогофермерського господарства "Сім`ї Янчинських" доГоловного управлінняДержгеокадаструуВолинськійобласті, ОСОБА_2 про визнання недійснимнаказу,скасування державноїреєстрації прававласності наземельну ділянку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Локачинського районного суду Т. О. Кідиба

СудЛокачинський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110928785
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —931/653/20

Ухвала від 22.08.2024

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 09.01.2023

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Постанова від 14.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 07.07.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні