Ухвала
від 17.05.2023 по справі 358/1261/22
МИРОНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний № 358/1261/22

Номер провадження № 2-а/371/20/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" травня 2023 р. м. Миронівка

Суддя Миронівського районного суду Київської області Кириленко М.О., розглянувши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 до Департаменту патрульної поліції управління безпеки дорожнього руху, третя особа Богуславського районного відділу державної виконавчої служби в Обухівському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення та закриття провадження у справі,

встановив:

До Миронівського районного суду Київської області надійшов вищезазначений адміністративний позов.

Дослідивши позовну заяву та додані матеріали, приходжу до висновку, що позов необхідно залишити без руху, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Судом встановлено, що судовий збір за подання позовної заяви до Миронівського районного суду позивачем не сплачено.

Сплата судового збору за подання адміністративного позову, в силу положень частини 3 статті 161 Кодексу адміністративного судочинства України, є процесуальним обов`язком сторони, що звертається до суду з позовом.

Суд зазначає, що обов`язок сплати судового збору слугує гарантуванню принципу рівності всіх осіб у правах щодо доступу до суду. При цьому, судовий збір виконує не тільки фіскальну, а й дисциплінуючу функцію. Він є одним із способів стимулювання належного виконання учасниками відповідних правовідносин своїх прав та обов`язків, передбачених законами України, у зв`язку з чим, безпідставне звільнення від його сплати окремих осіб може свідчити про надання одній із сторін незаконної переваги перед іншою.

При цьому, до вищезазначеної заяви позивачем на підтвердження підстав для звільнення від сплати судового збору надана копія довідки МСЕК серії АВ №0208758 від 03.08.2015 року, оскільки останній є інвалідом 2 групи довічно.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються особи з інвалідністю І та ІІ груп, законні представники дітей з інвалідністю та недієздатних осіб.

При цьому, частиною 3 статті 4 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» №875-ХІІ від 21.03.1991р. встановлено, що пільги особам з інвалідністю надаються на підставі посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю", в яких зазначено групу та причину інвалідності (для повнолітніх осіб), категорію дитина з інвалідністю (для дітей), а також у відповідних випадках вказано їх основні нозологічні форми захворювань (по зору, слуху та з ураженням опорно-рухового апарату).

З огляду на викладене, право особи на одержання пільг та привілеїв підтверджується не довідками МСЕК, а посвідченням встановленого зразка. Отже, довідка МСЕК до таких документів в силу закону не належить, тим більше, що не передбачає в своїй формі вклеювання фотокартки, що унеможливлює встановлення особи власника за відсутності паспорта чи іншого посвідчення особи.

Отже, на момент звернення до суду ОСОБА_1 не підтвердив належними документами своє право на звільнення від сплати судового збору.

З огляду на наведене, позивачеві слід надати або завірений належним чином відповідний документ на підтвердження того, що останній дійсно має право на звільнення від сплати судового збору на підставі п.9 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір», або надати документ про сплату судового збору.

Згідно з ч.1 ст.3 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до положень статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року у розмірі 2684,00 грн.

Частиною 5 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» визначено, що у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення судовий збір сплачується у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Тобто, позивачу необхідно сплатити судовий збір у розмірі 536,80 грн. (платіжні реквізити для перерахування судового збору наступні: рахунок отримувача: UA738999980313171206000010748, Код класифікації доходів бюджету: 22030101, Банк отримувача: Казначейство України(ел. адм. подат.), Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37955989, Отримувач коштів:ГУК у Київ.обл/Миронівська міс/22030101), або надати суду документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

З огляду на вищевикладене, за наявності вказаних недоліків позовної заяви провадження у справі не може бути відкрите, а тому позовна заява підлягає залишенню без руху із наданням позивачу строку на усунення вказаних в ухвалі недоліків позовної заяви.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 123, 287 КАС України, суддя

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Департаменту патрульної поліції управління безпеки дорожнього руху, третя особа Богуславського районного відділу державної виконавчої служби в Обухівському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення та закриття провадження у справі - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки заяви протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Роз`яснити, що у випадку невиконання вимог суду про усунення недоліків, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя М. О. Кириленко

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено19.05.2023
Номер документу110929570
СудочинствоАдміністративне
Сутьнакладення адміністративного стягнення та закриття провадження у справі

Судовий реєстр по справі —358/1261/22

Ухвала від 17.01.2024

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 12.07.2023

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 08.06.2023

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 30.05.2023

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 17.05.2023

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Кириленко М. О.

Ухвала від 15.05.2023

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Ухвала від 11.05.2023

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Каневський В. О.

Ухвала від 08.05.2023

Адміністративне

Миронівський районний суд Київської області

Поліщук А. С.

Постанова від 07.04.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

Ухвала від 03.04.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Карпушова Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні