Ухвала
від 16.05.2023 по справі 314/2097/23
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/2097/23

Провадження № 1-кс/314/493/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.05.2023 м. Вільнянськ

Слідчий суддяВільнянського районногосуду Запорізькоїобласті ОСОБА_1 ,секретар судовогозасідання ОСОБА_2 , за учамстю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ відділення поліції №2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, погодженого прокурором Запорізької окружної прокуратури Запорізької області,у кримінальномупровадженні № 12022082060000979від 18.08.2022 року, про надання дозволу на затримання з метою приводу підозрюваного для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою, відносно підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце роботи : ТОВ «Будівельна група ЕТАЛОНСЕРВІСБУД», директор, одружений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий,

встановив:

до Вільнянського районного суду Запорізької області надійшло клопотання про надання дозволу на затримання з метою приводу підозрюваного для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 .

У зв`язку з тим, що Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 , обіймаючи посаду директора товариства зобмеженою відповідальністю«Будівельна група«ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» та будучи службовою особою, вчинив кримінальні правопорушення проти власності та у сфері службової діяльності за наступних обставин.

Зокрема, між Михайлівською сільською радою Запорізького району Запорізької області (ідентифікаційний код юридичної особи 04353238), як замовником, та товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» (ідентифікаційний код юридичної особи 42551994), як виконавцем, 18.10.2021 укладено договір про закупівлю робіт № 184, предметом якого є виконання робіт на об`єкті «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради» (далі Договір).

Указаний договір з боку Михайлівської сільської ради (далі Замовник) підписано сільським головою ОСОБА_5 , а з боку товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» (далі Виконавець) директором указаного товариства ОСОБА_4 .

Договір 22.10.2021 зареєстровано та взято на облік Управлінням Державної казначейської служби у Вільнянському районі Запорізької області.

Відповідно до п.1.1.Договору товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» зобов`язалось виконати Михайлівській сільській раді роботи, зазначені у договірній ціні, а Михайлівська сільська рада прийняти і оплатити роботи на об`єкті «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради». Згідно коду ДК021;2015 45340000-2 Зведення огорож, монтаж поручнів і захисних засобів ID UA-2021-09-16-011952-b.

Згідно п. 2.1.Договору Виконавець узяв на себе зобов`язання виконати передбачені цим договором роботи відповідно до технічних умов та Національних стандартів України, СНІП, є відповідальним за достовірність виконаних обсягів робіт та їх вартості, а також зобов`язався виконати роботи в обумовлені договором строки.

Відповідно до п. 3.1 Договору ціна цього договору (договірна ціна, додаток № 1 до договору) визначена на основі тендерної пропозиції ідентифікатор закупівлі UA-2021-09-16-011952-b і становить 3380142,59 грн., у тому числі податок на додану вартість 563357,10 грн., нарахований за ставкою згідно Податкового кодексу України на дату виникнення податкових зобов`язань.

За приписами п. 4.1.Договору розрахунки проводяться шляхом оплати Замовником після підписання Сторонами «Довідки про вартість виконаних робіт та витрати» по формі №КБ-3 та «Акту приймання виконаних будівельних робіт» форми №КБ-2в на підставі рахунку.

Розрахунки за виконані роботи здійснюються з Виконавцем в національній валюті України на підставі п. 1 ст. 49 Бюджетного кодексу України за фактом виконання після підписання актів виконаних робіт протягом 30 банківських днів. У разі затримки бюджетного фінансування розрахунки за виконані роботи здійснюються протягом 30 банківських днів з дати отримання Замовником бюджетного фінансування закупівлі на свій реєстраційний рахунок. Замовник не несе відповідальності перед Виконавцем за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань у разі затримки бюджетного фінансування. Бюджетні зобов`язання за Договором виникають у разі наявності та в межах відповідних бюджетних асигнувань (п. 4.2. Договору).

Пунктом 4.3. Договору передбачено, що проміжні платежі за виконані роботи здійснюються в обсягах виконаних робіт, які підтверджуються підписаними актами форми КБ-2в, КБ-3.

Водночас кінцева оплата за надані роботи з Виконавцем здійснюється в 30-денний термін, після закінчення Виконавцем всіх передбачених договором обсягів виконаних робіт, що передбачено п. 4.4. Договору.

Відповідно до п. 5.1 Договору строк виконання робіт становить

120 календарних днів (додаток №4) з дати підписання договору, але не пізніше 24.12.2021.

Згідно п. 7.1. Договору здача-приймання окремо обсягів виконання робіт здійснюється Сторонами за актами форми №КБ-2в, актами на монтаж обладнання та виконавчої документації, актів на приховані роботи, довідок форми №КБ-3, підписаними уповноваженими представниками сторін, які готує та подає Виконавець до 20 числа кожного місяця.

Пунктом 6.1.2. Договору встановлено обов`язок Замовника приймати виконані роботи згідно з актами виконаних робіт по формі № КБ-2в, а п. 7.2. Договору перевірити та підписати акти виконаних робіт протягом 5 робочих днів.

Незалежно від виду договірної ціни та способів взаєморозрахунків при виявленні у розрахунках за виконані роботи (форми №КБ-2в та №КБ-3, підписаних уповноваженими представниками сторін, які були відповідно оформлені та оплачені у попередні періоди) безперечних помилок та порушень чинного порядку визначення вартості будівництва загальна вартість виконаних підрядних робіт підлягає уточненню з моменту виявлення зазначених помилок. Зайво оплачені кошти підлягають поверненню Виконавцем Замовнику в місячний термін після виявлення помилки, що визначено п. 7.3. договору.

Конкретні обсяги та вартість робіт, а також матеріальних ресурсів, загальновиробничі витрати наведені у договірній ціні на будівництво об`єкту «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради», що здійснюється в 2021 році; локальному кошторисі на будівельні роботи № 2-1-1; розрахунку загальновиробничих витрат до локального кошторису № 2-1-1; підсумковій відомості ресурсів, що є невід`ємною частиною Договору та додатком 1 до нього.

Водночас строки виконання робіт визначені календарним графіком, що є додатком № 4 договору та також його невід`ємною частиною.

Ураховуючи, що договір про закупівлю робіт № 184, укладений 18.10.2021 між Михайлівською сільською радою Запорізького району Запорізької області та товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД», а також договірна ціна, що є невід`ємною частиною даного Договору (додаток № 1), від імені товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» підписані директором ОСОБА_4 , а відтак останній був достеменно обізнаний про вартість, обсяги, строки виконання робіт, порядок їх прийняття та розрахунку за виконані роботи.

Разом з цим, в період з 18.10.2021 по 17.12.2021, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, у директора товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» ОСОБА_4 при виконанні умов договору від 18.10.2021 № 184, укладеного між Михайлівською сільською радою та товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД», предметом якого є виконання робіт на об`єкті «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради», виник злочинний умисел на розтрату шляхом зловживання своїм службовим становищем чужого майна у великих розмірах коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища

у 2021 році.

У подальшому,17.12.2021,більш точнийчас досудовимрозслідуванням невстановлено,реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння, шляхом зловживання своїм службовим становищем, чужим майном у великих розмірах, директор товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» ОСОБА_4 ,перебуваючи в приміщенні Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області за адресою: Запорізька область, Запорізький район, село Михайлівка, вулиця Слободчикова, будинок 17, усвідомлюючи протиправність своїх дій та зловживаючи своїм службовим становищем, підписав акт № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року (форма № КБ-2в), який датовано 17.12.2021, за об`єктом «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради» до договору про закупівлю робіт від 18.10.2021 № 184, який містив завідомо неправдиві відомості про обсяги та вартість виконаних товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» робіт.

При цьому, останній був достеменно обізнаним про те, що до указаного акта внесені завідомо неправдиві відомості про обсяги та вартість виконаних товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» робіт за розділами локального кошторису 2-1-1 (додаток № 1 до Договору) «Система відеоспостереження» та «Улаштування автономного освітлення на сонячній батареї» та фактично роботи за указаним Договором виконані не у повному обсязі.

Після чого, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, 17.12.2021, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, директор товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» ОСОБА_4 ,на підставі платіжного доручення №1361 про перерахування з казначейського рахунку сільської ради № НОМЕР_1 у Державній казначейській службі України у Вільнянському районі отримав на банківський рахунок товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД»№ НОМЕР_2 грошові кошти в сумі 804655,49 грн. за нібито виконані роботи згідно вищевказаного акта.

Як наслідок,20.12.2021на підставівиданого Михайлівськимсільським головоюЗапорізького районуЗапорізької області ОСОБА_5 офіційного документа акта№ 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року (форма № КБ-2в) до договору від 18.10.2021 № 184, до якого внесені завідомо неправдиві відомості про обсяги та вартість виконаних товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» робіт за розділами локального кошторису 2-1-1 (додаток № 1 до Договору) «Система відеоспостереження» та «Улаштування автономного освітлення на сонячній батареї», та платіжного доручення від 17.10.2021 № 1361 Управлінням Державної казначейської служби України у Вільнянському районі Запорізької області з казначейського рахунку Михайлівської сільської ради

№ НОМЕР_1 перераховано на банківський рахунок товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» № НОМЕР_2 бюджетні грошові кошти в сумі 804655,49 грн., у тому числі за невиконані товариством роботи на суму 396787,49 грн., які у той же день були зараховані на банківський рахунок останнього.

Таким чином, Михайлівська сільська рада Запорізького району Запорізької області повністю виконала свої зобов`язання за договором

від 18.10.2021 № 184 в частині оплати товариству з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» грошових коштів на загальну суму 3380142,59грн.,здійснивши 20.12.2021повний розрахунок за актом № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року (форма № КБ-2в) в сумі 804655,49 грн.

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи від 25.04.2022 № 7059-21 різниця між вартістю фактично виконаних робіт на об`єкті: «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради» за договорами № 184 від 18.10.2021 та № 252 від 20.12.2021 та відображеними в актах приймання виконаних будівельних робіт КБ-2в складає 396787,49 грн. та наведений у додатку № 1 до висновку.

Окрім цього, за висновком експерта № 25 судово-економічної експертизи від 27.05.2022 документально підтверджено різницю між сплаченими роботами і фактично виконаними згідно висновку судового експерта Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз № 7059-21 від 25.04.2022 на 396787,49 грн.

У результаті вищезазначених дій, ОСОБА_4 , будучи службою особою, діючи умисно, шляхом зловживання своїм службовим становищем, заволодів чужим майном у великих розмірах коштами обласного бюджету на загальну суму 396787 гривень 49 копійок, яка у двісті п`ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення кримінального правопорушення.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 4 статті 191 КК України, яке кваліфікується як заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене у великих розмірах.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що17.12.2021, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_4 , діючи від імені товариства зобмеженою відповідальністю«Будівельна група«ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» як її службова особа, перебуваючи в приміщенні Михайлівської сільської ради Запорізького району Запорізької області за адресою: Запорізька область, Запорізький район, село Михайлівка, вулиця Слободчикова, будинок 17, будучи достовірно обізнаним, що до акта № 4 приймання виконаних будівельних робіт за грудень 2021 року (форма № КБ-2в), який датовано 17.12.2021, за об`єктом «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради» до договору про закупівлю робіт від 18.10.2021 № 184, внесені завідомо неправдиві відомості про обсяги та вартість виконаних товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група «ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» робіт за розділами локального кошторису 2-1-1 (додаток № 1 до Договору) «Система відеоспостереження» та «Улаштування автономного освітлення на сонячній батареї», усвідомлюючи протиправність своїх дій, умисно проставив свій підпис та печатку підприємства на указаному акті, посвідчивши факт, що має юридичне значення, надавши зазначеному документу статусу офіційного.

При цьому, товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група ««ЕТАЛОНСЕРВІСБУД» роботи на суму 396787,49 грн. фактично не були виконані.

Так, відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи від 25.04.2022 № 7059-21різниця між вартістю фактично виконаних робіт на об`єкті: «Нове будівництво огорожі сміттєзвалища поблизу села Богатирівка на території Михайлівської сільської ради» за договорами № 184 від 18.10.2021 та № 252 від 20.12.2021 та відображеними в актах приймання виконаних будівельних робіт КБ-2в складає 396787,49 грн. та наведений у додатку № 1 до висновку.

Окрім цього, за висновком експерта № 25 судово-економічної експертизи від 27.05.2022 документально підтверджено різницю між сплаченими роботами і фактично виконаними згідно висновку судового експерта Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз № 7059-21 від 25.04.2022 на 396787,49 грн.

При цьому, експертом у ході дослідження встановлено, що має розбіжність показників тільки по акту № 4, який підписано 17.12.2021.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 366 КК України, яке кваліфікується як видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документа.

26.04.2023 було складено повідомлення про підозру ОСОБА_4 у кримінальному провадженні №12022082060000979 від 18.08.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України.

Усвідомлюючи ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, підозрюваний ОСОБА_4 з урахуванням встановлених обставин, на даний час за місцем мешкання не проживає.

Неодноразово за домашньою адресою підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також за адресою реєстрації останнього надсилалися повістки про виклик останнього до відділення поліції № 2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області для можливості проведення ряду процесуальних дій, однак за неодноразовими викликами останній не з`явився, про причини не явки не повідомив, за місцем мешкання підозрюваний відсутній, Крім того, відповідно до інформації УІАП ГУНП останній з 14.06.2022 перебуває за межами країни.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Клопотання про надання дозволу з метою приводу відповідає вимогам ст. 188 КПК України та подано одночасно з клопотанням про застосуванням запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Слідчим доведено, що існує обґрунтована підозра у тому, що ОСОБА_4 вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 366, ч.4 ст.191 КК України.

У судовому засіданні встановлено достатньо підстав вважати, що підозрюваний переховується від органів досудового розслідування.

Так, необхідно взяти до уваги те, що підозрюваний ОСОБА_4 переховується від органів досудового розслідування, усвідомлюючи те, що його злочинні дії викриті, та органам досудового розслідування відомі всі обставини готування та вчинення ним кримінального правопорушення. Ці обставини можуть свідчити про існування ризиків передбачених пп.1, 2, 3, 4 ч.1 ст.177 КПК України, що підозрюваний може: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. Ці обставини також можуть свідчити, що згідно вимог ч. 1 ст. 183 КПК України жоден із більш м`яких запобіжних заходів, аніж тримання під вартою, у цьому кримінальному провадженні не може запобігти зазначеним ризикам; у зв`язку із цим ці ризики за своєю суттю можуть бути підставами для обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слідчий суддяна підставіст.ст.177,178,194КПК України,враховуючи вагомістьнаявних доказівпро вчиненняпідозрюваним кримінальногоправопорушення,тяжкість покарання,яке йомузагрожує уразі визнанняйого винним,дані проособу підозрюваного,надає дозвілна затриманняз метоюприводу дляучасті врозгляді клопотанняпро застосуваннязапобіжного заходуу виглядітримання підвартою увідношенні підозрюваного ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 131-132, 177-178, 189-190 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

надати дозвілна затримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення 16.05.2023 року та втрачає законну силу з моменту приводу підозрюваного до суду, але строк дії ухвали не може перевищувати шести місяців із дати постановлення ухвали, тобто кінцевий строк дії ухвали 16.11.2023 року.

Виконання ухвали покласти на слідчого СВ відділення поліції №2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Запорізькій області ОСОБА_6 (Запорізька область, місто Вільнянськ, вулиця Бочарова, 17).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

16.05.2023

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110942020
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою, відносно підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце роботи : ТОВ «Будівельна група ЕТАЛОНСЕРВІСБУД», директор, одружений, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимий

Судовий реєстр по справі —314/2097/23

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Свідунович Н. М.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

Ухвала від 16.05.2023

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кононенко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні