Ухвала
від 18.05.2023 по справі 924/31/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


У Х В А Л А

"18" травня 2023 р.Справа № 924/31/23

Господарський суд Хмельницької області у складі:

суддя Вибодовський О.Д., розглянувши матеріали справи

за заявою Головного управління ДПС у Хмельницькій області, м. Хмельницький

до ТОВ Науково - виробничий комплекс "Хімтранс", м. Хмельницький

про відкриття провадження у справі про банкрутство

Представники: не викликались

Суть:

04.01.2023р. до Господарського суду Хмельницької області надійшла заява Головного управління ДПС у Хмельницькій області, м.Хмельницький до ТОВ Науково - виробничий комплекс "Хімтранс", м. Хмельницький про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою суду від 05.01.2023р. прийнято заяву Головного управління ДПС у Хмельницькій області, м. Хмельницький до ТОВ Науково - виробничий комплекс "Хімтранс", м.Хмельницький про відкриття провадження у справі про банкрутство до розгляду та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 07.02.2023р. відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничий комплекс "Хімтранс", (29025, м.Хмельницький, вул. Романа Шухевича, 8, код ЄДРПОУ 38461109).

Введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничий комплекс "Хімтранс", (29025, м.Хмельницький, вул. Романа Шухевича, 8, код ЄДРПОУ 38461109) строком на 170 календарних днів.

Розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю Науково - виробничий комплекс "Хімтранс" призначено арбітражного керуючого Стамбулу Віталія Михайловича ( АДРЕСА_1 , свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №2010 від 11.11.2021р., E-mail ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

На адресу суду 04.04.2023р. від Головного управління ДПС у Хмельницькій області надійшла заява про визнання додаткових грошових вимог кредитора - Головного управління ДПС у Хмельницькій області до боржника - ТОВ Науково - виробничий комплекс «Хімтранс» в сумі 309 295,62 грн. та включити до реєстру вимог кредиторів згідно черговості, а саме 5 368,00 грн. судовий збір - 1 черга та 309 295,62 грн. - 6 черга.

В обгрунтування поданої заяви, заявником зазначено, що за боржником рахується податковий борг перед бюджетом на суму 309 295,62 грн. у вигляді пені, нарахованої відповідно до вимог статті 129 Податкового кодексу України по платежу «податок на прибуток».

Відповідно до пп. 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Відповідно до пп. 129.1.1 п. 129.1 ст.129 ПК України нарахування пені розпочинається при нарахуванні контролюючим органом податкового зобов`язання у встановлених цим Кодексом випадках, не пов`язаних з проведенням перевірки, або при нарахуванні контролюючим органом грошового зобов`язання, визначеного за результатами перевірки, починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків такого зобов`язання, визначеного в податковому повідомленні-рішенні згідно із цим Кодексом.

Підпунктом 129.3.3 пункту 129.3 статті 129 ПК України визначено, що нарахування пені закінчується у день запровадження мораторію на задоволення вимог кредиторів (при винесенні відповідної ухвали суду у справі про банкрутство).

Частиною 5 розділу VI Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12.01.2021 року № 5 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 березня 2021 р. за N 321/35943 визначено механізм відображення в інформаційній системі сум заборгованості боржників, що перебувають у процедурах банкрутства, та їх погашення.

Зокрема, пунктом 3 частини 5 передбачено, що станом на дату постановлення ухвали суду про відкриття провадження у справі про банкрутство і введення мораторію на задоволення вимог кредиторів в ІКП (інтегрована картка платника) банкрута здійснюється остаточний розрахунок податкового боргу (сум заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на податкові органи, на які поширюється дія мораторію) та відображаються облікові показники (операції), що фіксують (виділяють) суми боргу (заборгованості).

Остаточний розрахунок боргу (заборгованості) станом на день постановлення ухвали складається із суми несплачених податкових зобов`язань (основного платежу), суми несплачених штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), суми несплаченої пені, суми несплачених процентів за користування розстроченням (відстроченням), пені, нарахованої на несплачені станом на день постановлення ухвали грошові (податкові) зобов`язання.

Податковий борг у вигляді пені в сумі 309 295,62 грн. виник після прийняття ухвали господарського суду Хмельницької області від 20.01.2023 року про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ Науково - виробничий комплекс «Хімтранс», а саме 07.02.2023 року.

Грошові вимоги кредитора підтверджені розрахунком суми кредиторських вимог, витягом з інтегрованої картки платника.

Також, на адресу суду 14.04.2023рю від розпорядника майна надійшло повідомлення про результати розгляду вимог кредиторів, в якому розпорядник майна заявлені до боржника грошові вимоги Головного управління ДПС у Хмельницькій області в сумі 309 295,62 грн. визнає, як такі, що підлягають включенню до реєстру вимог кредиторів згідно черговості, а саме 5 368,00 грн. судовий збір - 1 черга та 309 295,62 грн. - 6 черга.

Під час прийняття даної ухвали, судом враховується наступне:

Пунктом 4, Прикінцевих та перехідних положень "Кодексу України з процедур банкрутства" установлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Згідно ст.1 Кодексу кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство;

Відповідно до ч.1, ч.4, ч.6 ст.45 Кодексу конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Якщо кредитор заявив вимоги після здійснення розрахунків з іншими кредиторами, то сплачені таким кредиторам кошти поверненню не підлягають.

Кредитор має право отримувати від розпорядника майна інформацію щодо вимог інших кредиторів. Такий кредитор може подати розпоряднику майна, боржнику та суду заперечення щодо визнання вимог інших кредиторів.

Заяви з вимогами конкурсних кредиторів або забезпечених кредиторів, подані в межах строку, визначеного частиною першою цієї статті, розглядаються господарським судом у попередньому засіданні суду.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду.

За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Ухвала господарського суду є підставою для внесення відомостей про таких кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

Відповідно до ст.ст. 73, 74, ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Приймаючи до уваги викладене, проаналізувавши, дослідивши наявні в матеріалах справи та додані докази, оцінюючи їх в сукупності господарський суд приходить до висновку про задоволення заяви Головного управління ДПС у Хмельницькій області про грошові вимоги до боржника в сумі 309 295,62 грн. та включити до реєстру вимог кредиторів згідно черговості, а саме 5 368,00 грн. судовий збір - 1 черга та 309 295,62 грн. - 6 черга, оскільки дана вимога заявлена обгрунтованою та підтверджена належними доказами.

Керуючись ч.1, ч.4, ч.6 ст.45 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління ДПС у Хмельницькій області про грошові вимоги до боржника в сумі 309 295,62 грн. та включити до реєстру вимог кредиторів згідно черговості, а саме 5 368,00 грн. судовий збір - 1 черга та 309 295,62 грн. - 6 черга задовольнити.

Зобов`язати розпорядника майна включити визнані даною ухвалою вимоги Головного управління ДПС у Хмельницькій області про грошові вимоги до боржника в сумі 309 295,62 грн. до реєстру вимог кредиторів, згідно встановленою Кодексом України з процедур банкрутства черговістю та врахувати дані вимоги під час проведення розрахунків з кредиторами.

Ухвала набирає законної сили 18.05.2023р. та підлягає оскарженню.

Відповідно до ч.1, ст.256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду.

Суддя Вибодовський О.Д.

Виготовлено 3 прим.:

1- до справи

2 - кредитору Головному управлінню ДПС у Хмельницькій області (km.official@tax.gov.ua);

3 - арбітражному керуючому Стамбулі В.М. (ІНФОРМАЦІЯ_1);

Дата ухвалення рішення18.05.2023
Оприлюднено22.05.2023
Номер документу110957186
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —924/31/23

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Постанова від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 01.06.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 20.04.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 07.02.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 31.01.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні