Ухвала
від 23.05.2023 по справі 154/2361/21
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/2361/21

2/154/25/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2023 року м.Володимир

Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого: судді Лященка О.В.

при секретарі: Баранюк О.В.

з участю позивача: ОСОБА_1

представника позивача: ОСОБА_2

представників відповідача: Ровицького Р.В., Сірого Б.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства «Львіввугілля» та Служби автомобільних доріг у Волинській області про усунення перешкод в користуванні майном та відшкодування шкоди, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до державного підприємства «Львіввугілля» та Служби автомобільних доріг у Волинській області про усунення перешкод в користуванні майном та відшкодування шкоди.

Ухвалою суду у справі від 13.12.2021 року, за клопотанням позивача, було призначено судову будівельно-технічну експертизу, на вирішення якої було поставлено наступні питання:

1.Чи відповідає вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва підпірна стіна, облаштована по межі земельних ділянок АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 ? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності? Яке функціональне призначення даного об`єкта ?

2.До якого виду робіт належать фактично виконані будівельні роботи з ремонту ділянки автомобільної дороги загального користування державного значення (індекс Р-15) сполученням Ковель-Володимир-Волинський-Червоноград-Жовква ,смуга відведення якої межує із земельною ділянкою АДРЕСА_1 ? Чи відповідають виконані роботи вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва ГБН Г.1-218- 182:2011? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

3.Які пошкодження та руйнування мають будівлі житлового будинку, гаража, господарських будівель, розташованих на земельній ділянці по АДРЕСА_1 ? Чи є дані об`єкти нерухомого майна аварійними? Яка технічна причина пошкоджень та руйнувань? Які з технічної точки зору заходи необхідно вжити для запобігання затопленню та підтопленню об`єктів нерухомості на даній земельній ділянці?

4.Чи знаходяться роботи, проведені у 2018 році при поточному середньому ремонті автомобільної дороги Р-15 Ковель - Володимир-Волинський - Червоноград - Жовква км 58+050 - км 65+000, в безпосередньому прямому причинному зв`язку з підтопленням дощовими водами домогосподарства за адресою АДРЕСА_1 ?

5.Яка вартість ремонтно-будівельних робіт (розмір завданої матеріальної шкоди), проведення яких необхідне для усунення пошкоджень нерухомого майна по АДРЕСА_1 ?

Проведення експертизи було доручено експертам Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз.

В ході судового розгляду представник позивача Петрук Ю.М. заявив клопотання про призначення у справі додаткової судової будівельно-технічної експертизи. Клопотання мотивує наступним.

Висновок експертів №8881 від 30.11.2022 року містить відповіді на питання,винесені в ухвалі суду. Однак висновок експертів щодо питання №5 «Яка вартість ремонтно-будівельних робіт (розмір завданої матеріальної шкоди), проведення яких необхідне для усунення пошкоджень нерухомого майна по АДРЕСА_1 ?» вважає неповним. Експертами Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз визначено розмір завдання матеріальної шкоди позивачу ОСОБА_1 на суму 14 351,0 грн , а в розрахунку застосовано вартість відновлення асфальтобетонного покриття 45 м кв., штукатурення поверхонь цоколя будинку 26 м кв. розчином, влаштування фундаментів огорожі 0,3 м куб, - в цінах на 01.01.2003року, з врахуванням фізичного зносу об`єктів , а вартість відновлювального ремонту гаража внаслідок руйнування експертами у даному висновку не вказана.

Позивачу ОСОБА_1 підтопленням заподіяно матеріальних збитків внаслідок руйнування і пошкодження його нерухомого майна, що потребує відновлювального ремонту на даний час, із придбанням та використанням будівельних матеріалів і виконання робіт по ремонту , що також потребує певних витрат в грошовому виразі. У зв`язку з цим виникла необхідність у призначенні додаткової судової будівельно-технічної експертизи для надання повної додаткової відповіді на питання №5 в наступній редакції:

- яка на даний час вартість ремонтно-будівельних робіт і вартість матеріалів, які необхідно використати , за об`ємами пошкоджень нерухомого майна позивача ОСОБА_3 ,визначеними у висновку експертів №8881 від 30.11.2022р., у зв`язку з підтопленням домогосподарства за адресою АДРЕСА_1 ?

Перевіривши матеріали справи, з`ясувавши думку представників відповідача, які не заперечили проти задоволення даного клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст.103 ЦПК України у разі необхідності суд може призначити декілька експертиз,додаткову чи повторну експертизу; питання,з яких має бути проведена експертиза,що призначається судом,визначаються судом; учасники справи мають право запропонувати суду питання,роз`яснення яких,на їхню думку,потребує висновку експерта.

Враховуючи, що для повної відповіді на вказане питання необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне задовольнити дане клопотання.

Керуючись ст.103, 104, 252 ЦПК України, суд-

ухвалив:

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 до державного підприємства «Львіввугілля» та Служби автомобільних доріг у Волинській області про усунення перешкод в користуванні майном та відшкодування шкоди, додаткову судову будівельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- Яка на даний час вартість ремонтно-будівельних робіт і вартість матеріалів, які необхідно використати, за об`ємами пошкоджень нерухомого майна позивача ОСОБА_3 ,визначеними у висновку експертів №8881 від 30.11.2022р., у зв`язку з підтопленням домогосподарства за адресою АДРЕСА_1 ?

Проведення додаткової експертизи доручити експертам Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз (вул. Червоного Хреста, 16, м. Луцьк, 43001).

Оплату експертизи провести за рахунок позивача ОСОБА_1 , АДРЕСА_3 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивих висновків або відмову від виконання покладених на них обов`язків.

Надати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи.

Для виконання експертизи зобов`язати сторони надати на вимогу експертів наявні у них правовстановлюючі документи.

Провадження у справі зупинити.

Ухвала в частині зупинення провадження в справі може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Головуючий /-/ підпис.

З оригіналом згідно.

Суддя Володимир-Волинського

міського суду О.В. Лященко

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111025331
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод в користуванні майном та відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —154/2361/21

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні