Ухвала
від 23.05.2023 по справі 621/1155/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 621/1155/23

№ провадження 2/646/1265/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про передачу справи за підсудністю

23.05.2023 м.Харків

Червонозаводський районний суд м.Харкова

в складі: головуючогосудді А.О.Шиховцової.,

за участю: секретаря судового засіданняПогосян А.Ю., розглянувши цивільну справу за позовною заявою ПАТ «Центренерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за комунальні послуги,-

ВСТАНОВИВ:

22.05.2023 до суду надійшла вказана цивільна справа №621//1153/23 за підсудністю на підставі ухвали Зміївського районного суду Харківської області.

При вирішені питання про відкриття провадження по справі суддею встановлено, що даний позов не підсудний Червонозаводському районному суду м.Харкова.

Цивільний процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження загальних судів щодо цивільних спорів та інших визначених цим Кодексом справ, встановлює порядок здійснення цивільного судочинства (ст. 1 ЦПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до відомостей відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання ГУДМС України в Харіквській області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значиться зареєстрованим за адресою : АДРЕСА_1 , що відноситься до Шевченківської громади Харківської області.

Пунктом 1 частини 1 статті 31 ЦПК України визначено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до частини 3 статті 31 ЦПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Згідно з розпорядженням Голови Верховного Суду №2/0/9-22 від 08.03.2022, на підставі ст. 147 ЗУ Про судоустрій і статус суддів, змінено територіальну підсудність судових справ Шевченківського районного суду Харківської області наОрджонікідзевський районний суд м. Харкова

Враховуючи викладене, суд доходить до висновку, що матеріали справи за заявою ПАТ «Центренерго» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за комунальні послуги слід передати до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова, якому підсудна дана цивільна справа відповідно до положень ч.1 ст.295 ЦПК України.

Відповідно до ст.32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст.31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Згідно прецедентної практики Європейського суду з прав людини кожна держава учасниця Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, реалізуючи пункт 1 статті 6 цієї Конвенції щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст якихне допустити судовий процес у безладний рух.

Разом з тим Європейський суд зазначає, що не повинно бути занадто формального ставлення до передбачених законом вимог, так як доступ до правосуддя повинен бути не лише фактичним, але й реальним. (Рішення Суду у справі Жоффр де ля Прадель проти Франції від 16 грудня 1992 року (judgementof ECHR of 16 December 1992 DeGeouffredelaPradellev. France // Series AN 253-B).

Керуючись ст.ст.26,27,28-32 , суд,

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовною заявою ПАТ «Центренерго»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості закомунальні послуги - направити за підсудністю до Орджонікідзевського районногосуду м.Харкова (проспект Архітектора Альошина, 7, Харків, Харківська область, 61007).

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленоюЦПК Українипідсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першоїстатті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше пяти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше пяти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду.

Суддя А.О.Шиховцова

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111027826
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —621/1155/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні