Ухвала
від 11.04.2024 по справі 621/1155/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

11.04.2024 Суддя Ізмайлов І. К..

Справа № 621/1155/23

Провадження № 2/644/965/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2024 року Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого судді Ізмайлова І.К.

за участю секретаря Дроженко Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу № 621/1155/23 за позовом Публічного акціонерного товариства «Центренерго» в особі відокремленого підрозідлу Зміївської теплової електричної станції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання, -

в с т а н о в и в :

Представник позивача звернувся з позовною заявою та просив стягнути з відповідача заборгованість за послуги з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання за період з лютого 2019 по лютий 2023 в сумі 28877,34 грн. з урахуванням інфляційних нарахувань та 3% річних.

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що у період з лютого 2019 по лютий 2023 позивачем надавалися послуги з централізованого опалення, централізованого постачання холодної та гарячої води, централізованого водовідведення за особовим рахунком № НОМЕР_1 , на якому обліковується житлове приміщення, в якому проживає відповідач ОСОБА_1 .

У зв`язку із тим, що відповідач не оплачував своєчасно надані йому позивачем комунальні послуги, станом на 01.03.2023 у нього виникла заборгованість у розмірі 26180,26 грн.

Ухвалою Червонозаводського районного суду м. Харкова від 23 травня 2023 зазначену справу передано за підсудністю на розгляд до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова.

01 вересня 2023, згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями, вказану справу розподілено судді Ізмайлову І.К.

Ухвалою Орджонікідзевського районного суду м. Харкова від 28.11.2023 відкрито провадження за позовом Публічного акціонерного товариства «Центренерго» в особі відокремленого підрозідлу Зміївської теплової електричної станції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання.

Ухвалою суду від 11.04.2024 представнику Публічного акціонерного товариства «Центренерго» в особі відокремленого підрозідлу Зміївської теплової електричної станції у задоволенні клопотання про витребування доказів та зупинення провадження у справі відмовлено.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши обставини справи, суд доходить наступних висновків…

Судом встановлено, що у період з лютого 2019 по лютий 2023 позивачем надавалися послуги з централізованого опалення, централізованого постачання холодної та гарячої води, централізованого водовідведення за особовим рахунком № НОМЕР_1 , на якому обліковується житлове приміщення, а саме квартира АДРЕСА_1 в якому проживає відповідач ОСОБА_1 .

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , виданого 03.10.2022 Глевахівською селищною радою Фастівського району Київської області, ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 25 ЦК України здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи.

Згідно ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Отже в зв`язку з настанням смерті цивільна правоздатність ОСОБА_1 припинена і він з цього часу не може відповідати за неналежне виконання зобов`язання.

Відповідно до ст. 55 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

З наведеного вбачається, що процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку із вибуттям із процесу суб`єкта спірного або встановленого рішенням суду правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки право попередника і він продовжує в цивільному судочинстві участь останнього.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі: смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво. Таким чином, з наведеного вбачається, що дана норма закону підлягає застосуванню виключно в разі коли відповідач на момент відкриття провадження мав цивільну процесуальну дієздатність, однак помер після відкриття провадження у цивільній справі. Тобто правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку ст.55ЦПК України шляхом залучення правонаступника, лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

З матеріалів справи вбачається, що на момент вирішення питання про відкриття провадження у справі, ОСОБА_1 вже значився померлим і його цивільна правоздатність і дієздатність припинились смертю до вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Цивільний процесуальнийкодекс України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо осіб, які померли до відкриття провадження у справі. Навпаки, ЦПК України визначає порядок процесуального правонаступництва лише у тих справах, де сторона - учасник процесу вибула з певних причин, у тому числі й у зв`язку зі смертю, після відкриття провадження у справі.

В позовному провадженні процесуальне правонаступництво відбувається в тих випадках, коли права або обов`язки одного із суб`єктів спірного матеріального правовідношення в силу тих або інших причин переходять до іншої особи, яка не брала участі у цьому процесі. Отже, матеріальне правонаступництво тісно пов`язане з процесуальним, оскільки процесуальне правонаступництво передбачає перехід суб`єктивного права або обов`язку від однієї особи до іншої в матеріальному праві. При цьому, незалежно від підстав матеріального правонаступництва процесуальне правонаступництво допускається лише після того, як відбудеться заміна в матеріальному правовідношенні.

Оскільки позивач звернувся з позовом після настання смерті відповідача, то в такому випадку судом не може бути вирішено питання про процесуальне правонаступництво.

Разом з тим, питання відшкодування заборгованості може бути вирішено позивачем у порядку передбаченому ст. 1281 ЦК України.

Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини на допускають правонаступництва.

Керуючись ст.ст. 255, 260 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Закрити провадження у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Центренерго» в особі відокремленого підрозідлу Зміївської теплової електричної станції до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.04.2024
Оприлюднено15.04.2024
Номер документу118314133
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги з централізованого опалення, гарячого та холодного водопостачання

Судовий реєстр по справі —621/1155/23

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 28.11.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Ізмайлов І. К.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 28.04.2023

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Філіп'єва В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні