Ухвала
від 23.05.2023 по справі 440/6462/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

. 23 травня 2023 року м. ПолтаваСправа № 440/6462/23

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Чеснокова А.О., перевіривши матеріали адміністративного позову Малого приватного підприємства "Ритм" до Державної податкової служби України, третя особа Головне управління ДПС в Полтавській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державної податкової служби України, третя особа Головне управління ДПС в Полтавській області, в якій просить суд:

визнати протиправним та скасувати рішення № 38954/24756872/2 від 28 квітня 2023 року про відмову в реєстрації податкової накладної № 452 від 16 грудня 2022 року в ЄРПН;

зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати податкову накладну № 452 від 16 грудня 2022 року в ЄРПН датою її надходження.

Пунктом 4 частини першої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Згідно з частиною першою статті 25 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом. Якщо така особа не має місця проживання (перебування) в Україні, тоді справу вирішує адміністративний суд за місцезнаходженням відповідача.

Судом встановлено, що в установленому законом порядку позивач зареєстрований за адресою: 73000, Херсонська область, м. Херсон, Миколаївське Шосе, 5КМ, що підтверджується витягом з ЄДР. Юридичною адресою відповідача є м. Київ, Львівська площа, 8.

Відтак, цей спір не підсудний Полтавському окружному адміністративному суду, а його розгляд за правилами територіальної підсудності має здійснюватись окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ або на Херсонську область за вибором позивача.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 29 КАС України, суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

15 грудня 2022 року набрав чинності Закон України від 13 грудня 2022 року № 2825-IX "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду", яким ліквідовано Окружний адміністративний суд міста Києва та утворено Київський міський окружний адміністративний суд із місцезнаходженням у місті Києві.

У силу статті 3 названого Закону територіальна юрисдикція Київського міського окружного адміністративного суду поширюється на місто Київ.

Водночас, пунктом 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 2825-IX встановлено, що з дня набрання чинності цим Законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя, а до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне передати матеріали позову Малого приватного підприємства "Ритм" до Державної податкової служби України, третя особа Головне управління ДПС в Полтавській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії до Київського окружного адміністративного суду.

На підставі викладеного, керуючись статтями 29, 171, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Матеріали позовної заяви Малого приватного підприємства "Ритм" до Державної податкової служби України, третя особа Головне управління ДПС в Полтавській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії передати на розгляд до Київського окружного адміністративного суду для розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

СуддяА.О. Чеснокова

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111045476
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —440/6462/23

Ухвала від 28.06.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Ухвала від 23.05.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні