Ухвала
від 23.05.2023 по справі 918/1221/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

23 травня 2023 рокум. РівнеСправа № 918/1221/21

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., при секретарі судового засідання Мельник В.Я., розглянувши матеріали справи

за заявою Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 44070166)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568)

про банкрутство

В судовому засіданні приймали участь:

від кредитора: не з"явився;

від боржника: не з"яивися;

від ліквідатора: не з"явився.

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Рівненській області звернулося до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт".

Ухвалою суду від 25 січня 2022 року відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт".

Постановою Господарського суду Рівненської області від 26 травня 2022 року затверджено звіт про роботу розпорядника майна Шендери Олени Миколаївни у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Припинено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Припинено повноваження розпорядника майна - арбітражного керуючого Шендери Олени Миколаївни. Визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців. Призначено ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" арбітражного керуючого Шендеру Олену Миколаївну (свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), №1405 від 22.07.2013, 33028, м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 14а, оф.41).

Оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568).

Через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від Ліквідатора арбітражного керуючого Шендери О.М. надійшло клопотання, в якому просить:

- затвердити звіт арбітражного керуючого-ліквідатора за результатами проведеної роботи по провадженню процедури ліквідації та ліквідаційний баланс ТОВ "Авто-Спринт";

- затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у процедурі банкрутства ТОВ "Авто-Спринт".

Ухвалою суду від 18.04.2023 року розгляд справи призначено у судовому засіданні на 25.04.2023 року.

Ухвалою суду від 25.04.2023 року відкладено розгляд справи на 23.05.2023 року.

12.05.2023 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від ГУ ДПС у Рівненській області надійшла Заява, в якій просить визнати грошові вимоги Головного управління ДПС у Рівненській області до ТОВ "Авто-Спринт" у сумі 508946,77 грн.. Дану заяву обгрунтовує наступним. За Товариством з обмеженою вiдповiдальнiстю "Авто-Спринт" станом на 21.02.2023 рахується податковий борг в cyмi 508 946,77 грн., а саме: податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг,14010100) в сумі 8 636 грн. 71 коп.; податок на прибуток приватних підприємств (11021000) в сумі 500 310 грн. 06 коп..

Ухвалою суду від 16 травня 2023 року Заяву Головного управління ДПС у Рівненській області про визнання кредиторських вимог у сумі 508 946 грн.77 коп. прийнято до розгляду. Заяву призначено до розгляду у судовому засіданні на "23" травня 2023 року.

Через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від ліквідатора арбітражного керуючого Шендери О.М. надійшли відомості про результати розгляду та визнання кредиторських вимог ГУ ДПС у Рівненській області у сумі 508 946,77 грн..

В судове засідання 23.05.2023 року не з"явились кредитор, боржник та ліквідатор, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Від представника кредитора надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності повноважного представника. Від ліквідатора арбітражного керуючого Шендери О.М. надійшло клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до ст.202 ГПК України неявка учасника процесу в судове засідання, якого належним чином повідомлено про дату, час та місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Відтак, суд дійшов висновку про розгляд справи за відсутності кредитора, боржника та ліквідатора.

Розглянувши документи і матеріали, які подані учасниками судового процесу, з`ясувавши обставини на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, безпосередньо дослідивши докази у справі, господарський суд встановив наступне.

Відповідно до п.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

В розрізі даної статті законодавець здійснює класифікацію кредиторів по категоріям, а саме: забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Судом встановлено, що за Товариством з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" станом на 21.02.2023 рахується податковий борг в cyмi 508 946,77 грн., а саме: податок на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг,14010100) в сумі 8 636 грн. 71 коп.; податок на прибуток приватних підприємств (11021000) в сумі 500 310 грн. 06 коп..

Відповідно до пп. 14.1.175. п.14.1. ст.14 ПКУ податковий борг - сума грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

Згідно з пп.16.1.4. п.16.1. ст. 16 ПКУ платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

У відповідності до пункту 59.1. статті 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Пунктом 59.5. статті 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відповідно до п. 41.1. ст.41 ПКУ контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, його територіальні органи.

Згідно п.41.2. ст. 41 ПКУ визначено, що органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що до грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування.

У відповідності до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства кредитор - це юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника. Поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч.І ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства мораторій на задоволення вимог кредиторів - це зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Водночас, відповідно до ч. 5 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги поточних кредиторів, виплату заробітної плати та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, відшкодування шкоди, заподіяної здоров`ю та життю громадян, виплату авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов`язують боржника вчинити певні дії чи утриматися від їх вчинення.

Відповідно до ч. 2 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства кредитори за вимогами щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також за вимогами щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування мають право протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують. Копії відповідних заяв та доданих до них документів кредитори надсилають боржнику та розпоряднику майна.

Згідно з ч. 4 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Відтак, поточні грошові вимоги кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 44070166) у розмірі 508 946 грн.77 коп. підтверджені належними та допустимими доказами, і, відповідно, зазначені вимоги визнаються судом в повному обсязі на підставі ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства.

Крім того, ліквідатором арбітражним керуючим Шендерою О.М. подано клопотання про відкладення розгляду справи в частині розгляду звіту ліквідатора про роботу та затвердження ліквідаційного балансу.

Відповідно до п.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ст. 202 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, зокрема, у разі не явки в судове засідання учасника справи.

Крім того судом враховано, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Пунктом 6 ст. 4 ГПК України встановлено, що жодна особа не може бути позбавлена права на участь у розгляді своєї справи у визначеному законом порядку.

Враховуючи наведені вище правові норми, суд дійшов висновку про відкладення справи в частині розгляду звіту ліквідатора про роботу та затвердження ліквідаційного балансу та надання можливості сторонам скористатися процесуальними правами визначеними ст. 42, 46 ГПК України.

Керуючись статтями 60, 65 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 202, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд-

УХВАЛИВ:

1. Визнати поточні грошові вимоги кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 44070166) у розмірі 508 946 грн.77 коп..

2. Відкласти справу в частині розгляду звіту ліквідатора про роботу та затвердження ліквідаційного балансу на "27" червня 2023 р. на 10:30 год.. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: вул. Набережна, 26А, м. Рівне, зал судових засідань №13.

3. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.год.

Суддя Марач В.В.

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено25.05.2023
Номер документу111052033
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство В судовому засіданні приймали участь: від кредитора: не з"явився; від боржника: не з"яивися; від ліквідатора: не з"явився

Судовий реєстр по справі —918/1221/21

Судовий наказ від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 29.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Постанова від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні