Ухвала
від 06.09.2023 по справі 918/1221/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВА УХВАЛА

"06" вересня 2023 р.м. РівнеСправа №918/1221/21

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., при секретарі судового засідання Мельник В.Я., розглянувши у матеріалах справи

за заявою Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 44070166)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568)

про банкрутство

Заяву арбітражного керуючого Шендери О.М. про винесення додаткової ухвали про стягнення оплати послуг ліквідатора

В судовому засіданні приймали участь:

від кредитора: не з"явився;

від арбітражного керуючого: не з"явився.

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДПС у Рівненській області звернулося до Господарського суду Рівненської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт".

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 25 січня 2022 року відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт".

Постановою Господарського суду Рівненської області від 26 травня 2022 року затверджено звіт про роботу розпорядника майна Шендери Олени Миколаївни у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Припинено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Припинено повноваження розпорядника майна - арбітражного керуючого Шендери Олени Миколаївни. Визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців. Призначено ліквідатором банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" арбітражного керуючого Шендеру Олену Миколаївну (свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), №1405 від 22.07.2013, 33028, м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 14а, оф.41).

Оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оголошення (повідомлення) про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568).

Ухвалою суду від 27.06.2023 року затверджено звіт про нарахування і виплату грошової винагороди ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568) у сумі 60 300 грн. 00 коп. за період листопад, грудень 2022 року, березень 2023 року. Затверджено звіт ліквідатора про роботу та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Ліквідовано юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568). Закрито провадження у справі № 918/1221/21.

Через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від Ліквідатора арбітражного керуючого Шендери О.М. надійшла Заява, в якій просить винести додаткову ухвалу про стягнення з кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 44070166) на користь арбітражного керуючого Шендери Олени Миколаївни грошової винагороди ліквідатора ТОВ "Авто Спринт" за листопад 2022 року, грудень 2022 року та березень 2023 року у розмірі 60300,00 грн..

Ухвалою суду від 22.08.2023 року розгляд Заяви арбітражного керуючого Шендери О.М. про винесення додаткової ухвали щодо стягнення оплати послуг ліквідатора призначено у судовому засіданні на "05" вересня 2023 року.

В судове засідання 05.09. 2023 року не з`явились боржник, ліквідатор, кредитор. Про дату, час та місце розгляду справи повідомленні належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи поштові повідомлення.

Крім того, через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від арбітражного керуючого надійшла заява про розгляд справи за її відсутності.

Представником кредитора Головного управління ДПС України у Рівненській області подано клопотання про розгляд справи за відсутності повноважного представника.

Згідно з ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Неявка учасників процесу не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду всіх обставин справи.

Розглянувши документи і матеріали, які подані учасниками судового процесу, з`ясувавши обставини на які учасники справи посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, безпосередньо дослідивши докази у справі, господарський суд прийшов до висновку, що заява про ухвалення додаткового рішення у справі в частині оплати послуг підлягає задоволенню. При цьому господарський суд керувався наступним.

Відповідно до п.1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ст. 244 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що потрібно виконати; судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Ухвалою суду від 27.06.2023 року затверджено звіт про нарахування і виплату грошової винагороди ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568) у сумі 60 300 грн. 00 коп. за період листопад-грудень 2022 року, березень 2023 року. Затверджено звіт ліквідатора про роботу та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт". Ліквідовано юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" (33003, м. Рівне, вул. Млинівська, 18, код ЄДРПОУ 36834568). Закрито провадження у справі № 918/1221/21.

Однак, даною Ухвалою не вирішено питання здійснення оплати арбітражному керуючому Шендері Олені Миколаївні грошової винагороди у сумі 60 300 грн. 00 коп. за період листопад-грудень 2022 року, березень 2023 року при здійсненні повноважень ліквідатора у справі №918/1221/21.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Згідно з абз. 1, 5, 6 ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень; право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень; сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі, або коштів фонду, створеного кредиторами для виплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого (у разі його створення).

Отже, надання послуг професійного (ліцензованого) арбітражного керуючого відбувається на платній основі, оскільки безпосередньо Кодексом встановлені мінімальні гарантії щодо оплати послуг арбітражного керуючого - ліквідатора на рівні трьох мінімальних заробітних плат, а також встановлені спеціальні джерела оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого, а саме: за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Як встановлено судом, в ході ліквідаційної процедури ліквідатором майнові активи банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт", які б належали йому на праві приватної власності або повного господарського відання не виявлені, господарську діяльність боржник не здійснював, кредиторські вимоги, визнанні господарським судом, не погашались, що підтверджується ліквідаційним балансом банкрута.

Згідно з ч.ч. 1, 4, 7 ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Європейський Суд з прав людини (рішення від 28.03.2006 за заявою №31443/96 у справі "Броньовський проти Польщі") зазначив, що принцип верховенства права зобов`язує державу поважати і застосовувати запроваджені нею закони, створюючи правові й практичні умови для втілення їх в життя.

Відмова від авансування, відсутність майна боржника або ж відсутність інших джерел для покриття на виплату винагороди арбітражному керуючому можна розцінювати як примушування до безоплатної праці, що забороняється та прирівнюється до рабства в контексті статті 4 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та інших міжнародних актів (зокрема, Конвенції 1926 року про заборону рабства, Конвенції Міжнародної організації праці про примусову чи обов`язкову працю 1930 року, ратифіковану Україною 10.08.1956, Конвенції Міжнародної організації № 105 про скасування примусової праці 1957 року, ратифікованої Україною 05.10.2000), резолюції Економічної і Соціальної Ради ООН (ЕКОСОС) 1996 року тощо) та суперечить ст. 43 Конституції України.

Таким чином, законодавством закріплено безумовне право арбітражного керуючого на оплату грошової винагороди та відшкодування витрат в межах здійснених повноважень ліквідатора у справі № 918/1221/21.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що клопотання арбітражного керуючого Шендери Олени Миколаївни про стягнення з ініціюючого кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 44070166) грошової винагороди за здійснення повноважень ліквідатора ТОВ "Авто-Спринт" за листопад 2022 року, грудень 2022 року та березень 2023 року у розмірі 60300,00 грн. підлягає задоволенню.

Відповідно до частини п`ятої статті 240 Господарського процесуального кодексу України датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись статтями 2, 12, 30, Кодексу України з процедур банкрутства, статями 232-235, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ :

1. Заяву арбітражного керуючого Шендери Олени Миколаївни задоволити.

2. Стягнути з ініціюючого кредитора Головного управління ДПС у Рівненській області (33023, м. Рівне, вул. Відінська, 12, м. Рівне, код ЄДРПОУ 44070166) на користь арбітражного керуючого Шендери Олени Миколаївни (свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), №1405 від 22.07.2013, 33028, м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 14а, оф.41) грошову винагороду за здійснення повноважень ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Авто-Спринт" за листопад 2022 року, грудень 2022 року та березень 2023 року у розмірі 60300 грн. 00 коп..

3. Наказ видати після набрання ухвалою законної сили.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.

Суддя Марач В.В.

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113269066
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення оплати послуг ліквідатора В судовому засіданні приймали участь: від кредитора: не з"явився; від арбітражного керуючого: не з"явився

Судовий реєстр по справі —918/1221/21

Судовий наказ від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 27.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 23.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 29.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Постанова від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні