Рішення
від 23.05.2023 по справі 566/773/20
МЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№566/773/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2023 року смт Млинів Рівненської області

Млинівський районний суд Рівненської області

в складі: головуючої судді Бандури А.П.

при секретарі судового засідання Альонова М.Р.,

за участю: представника позивача Друзюка О.Г.,

відповідача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_1 - адвоката Лейковського А.М.,

представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Новосада В.О.,

третьої особи - представника органу опіки та піклування Ярославицької сільської ради- Андріюк А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Млинів Рівненської області цивільну справу за позовом служби у справах дітей Ярославицької сільської ради до ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , треті особи на стороні позивача, що не заявляють самостійні вимоги: орган опіки та піклування Ярославицької сільської ради Млинівського району Рівненської області, комунальний заклад «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

ВСТАНОВИВ:

Служба у справах дітей Ярославицької сільської ради звернуласяся в Млинівський районний суд з позовом до ОСОБА_3 і ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, посилаючись на те, що в проведені органами опіки та піклування заходи щодо збереження родинних стосунків у сім`ї ОСОБА_1 виявилися безрезультатними. Неналежне виконання батьківських обов`язків відносно малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , подружжям ОСОБА_1 суперечить інтересам дитини та негативно впливає на її життя та повноцінний розвиток.

Просить суд позбавити батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_2 відносно малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 та ОСОБА_2 аліменти на користь Комунального закладу «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в твердій грошовій сумі по 1000 гривень 00 копійок щомісячно, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня пред`явлення цього позову і до досягнення дитиною повноліття

Ухвалою Млинівського районного суду від 01 жовтня 2020 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

04 грудня 2020 року до Млинівського районного суду Рівненської області надійшов відзив на позовну заяву від представника відповідача ОСОБА_3 - адвоката Лейковського Андрія Миколайовича в якому він вказав, що на обґрунтування позовних вимог позивач надав рішення органу опіки та піклування Млинівської РДА №07-20 від 16.06.2020 року, в якому недостовірно відображено умови проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 . Це можна ствердно сказати, проаналізувавши 7 актів обстеження матеріально-побутових умов, які надані позивачем до позовної заяви, з яких у шести актах відображено, що умови проживання у помешканні ОСОБА_1 - задовільні, і лише в одному акті обстеження матеріально-побутових умов від 27 вересня 2019 року - незадовільні.

Будь-яких доказів зловживання ОСОБА_1 алкоголем до суду не надано, як і рішень про притягнення відповідача до будь-якого виду відповідальності.

На обґрунтування позовних вимог сторона позивача посилається про взяття на облік сім`ї ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з 2016 року, надаючи при цьому копію рішення виконкому Ярославицької сільської ради Млинівського району №18 від 31.03.2016 р. , в якому вказано про попередження ОСОБА_5 та ОСОБА_2 та інших жителів громади про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків та порушення клопотання перед компетентними органами про неспроможність виховувати дітей належним чином та позбавлення батьківських прав. У зазначеному рішенні відсутні відомості про взяття сім`ї ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на будь-який облік.

Відсутні докази перевірки органом опіки та піклування Млинівської РДА інформації про ОСОБА_4 як дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах та достовірність підстав взяття її на облік Ярославицькою сільською радою Млинівського району. Позивачем не надано підтверджуючих даних про обстеження умов проживання ОСОБА_4 у 2016 році, індивідуального плану соціального захисту дитини та наказу про взяття ОСОБА_4 на облік як дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах - пункти 4,5 Порядку ведення службами у справах дітей обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, затвердженого Наказом Міністерства соціальної політики України 20 січня 2014 року.

Просить суд відмовити у задоволенні позову у зв`язку з необґрунтованістю.

(Т.1, а.с.93-94)

04 грудня 2020 року до Млинівського районного суду Рівненської області надійшов відзив на позовну заяву від представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Новосада Володимира Олександровича з якого вбачається, що відповідачка ОСОБА_2 категорично заперечує проти позбавлення її батьківських прав щодо своєї дочки ОСОБА_4 , бажає повернути дочку і виховувати та утримувати її разом із чоловіком у себе вдома. Запевняє у тому що зробить для цього все можливе. Просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог повністю за їх безпідставністю.

(Т.1, а.с.101-103)

Ухвалою Млинівського районного суду від 14 травня 2021 року залучено до участі у справі як правонаступника позивача - органу опіки та піклування Млинівської районної державної адміністрації - орган опіки та піклування Дубенської районної державної адміністрації Рівненської області.

(Т.1, а.с.183)

Ухвалою Млинівського районного суду від 11 червня 2021 року підготовче провадження по цивільній справі за позовом органу опіки та піклування Дубенської районної державної адміністрації Рівненської області до ОСОБА_3 і ОСОБА_2 , треті особи на стороні позивача, що не заявляють самостійні вимоги: орган опіки та піклування Ярославицької сільської ради Млинівського району Рівненської області, комунальний заклад «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментівзакрито та призначено справу до розгляду по суті.

(Т.1, а.с.202)

Ухвалою Млинівського районного суду Рівненської області від 18 квітня 2022 року залучено в якості правонаступника позивача - орган опіки та піклування Дубенської районної державної адміністрації Рівненської області - службу у справах дітей Ярославицької сільської ради.

Так як, згідно рішення Ярославицької сільської ради від 04 березня 2021 року було створено юридичну особу - службу у справах дітей Ярославицької сільської ради Рівненської області та відповідно до акту №6 прийому-передачі документації, складеного 14 лютого 2022 року, керуючись наказом Міністерства соціальної політики України від 03 лютого 2021 року «Про затвердження Примірного порядку передання документації щодо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, від служб у справах дітей районних державних адміністрації до служб у справах дітей виконавчих органів міських, сільських та селищних рад» матеріали щодо позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів з ОСОБА_3 і ОСОБА_2 передано до служби у справах дітей Ярославицької сільської ради.

(Т.2, а.с.66)

В судовому засіданні представник служби у справах дітей Ярославицької сільської ради - Друзюк О.Г. позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив їх задоволити.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні позов не визнав та просив не позбавляти його батьківських прав стосовно дочки ОСОБА_4 , яка знаходиться в Республіці Польща.

Представник відповідача ОСОБА_1 - адвокат Лейковський А.М. в судовому засіданні підтримав позицію відповідача ОСОБА_1 та просив відмовити у задоволенні позовних вимог з підстав зазначених у відзиві.

Відповідачка ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленою про час та місце розгляду справи, оголошенням на офіційному сайті «Судової влади України» в судове засідання не з`явилась та не повідомила суд про причини своєї неявки.

Крім того, відповідачка ОСОБА_2 від 04 жовтня 2021 року в жодне судове засідання не з`явилась.

Представник відповідачки ОСОБА_2 - адвокат Новосад В.О., в судовому засіданні, просив відмовити у задоволенні позову з підстав зазначених у відзиві.

Представник органу опіки та піклування Ярославицької сільської ради - Андріюк А.А. позов підтримала та просила суд його задоволити.

Третя особа: комунальний заклад «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради представник в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою в якій просить судове засідання проводити без його участі.

Суд, заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов є підставним і підлягаючим до задоволення, так як він підтверджується зібраними та перевіреними в ході судового засідання доказами, і зокрема: копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 01 квітня 2016 року виданого Ярославицькою сільською радою Млинівського району Рівненській області підтверджується, що батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

(Т.1, а.с.11)

З копії актів обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_1 , що проживають в с. Підлісці, складених колегіально працівниками служби у справах дітей, представниками Ярославицької сільської ради та правоохоронних органів від 24 травня 2019 року, 27 травня 2020 року, 02 серпня 2019 року, 08 серпня 2019 року, 28 серпня 2019 року, 27 вересня 2019 року, 24 лютого 2020 року вбачається, що умови проживання та санітарний стан в будинку, де проживає родина, є незадовільними, батьками не створені належні умови для проживання та виховання малолітньої дитини. Під час відвідування мати неодноразово знаходилася в нетверезому стані. Обоє батьків не працюють та працювати не мають бажання. Кошти на утримання малолітньої дитини відсутні. Не хочуть створювати нормальних умов для виховання та утримання доньки.

Оглянувши помешкання сім`ї виявлено, що стеля в кімнатах потріскана і сиплеться набіл. В акті від 28 серпня 2019 року зазначено, що в кімнаті зроблено косметичний ремонт.

Рекомендовано батькові ОСОБА_1 знайти джерела заробітку для сім`ї - влаштуватись на роботу. Наполегливо звернуто увагу на покращення облаштування оселі - побілити стелю і стіни в кімнаті та створити умови для можливості проживання малолітньої дитини.

(Т.1, а.с.12-18)

Довідкою про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні /будинку, осіб, виданої Ярославицькою сільською радою Млинівського району Рівненської області від 17 лютого 2020 року №167, від 13 вересня 2022 року №668 підтверджується, що за адресою АДРЕСА_1 проживає троє осіб: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 (зареєстрована, але не проживає).

(Т.1, а.с.19, Т.2 а.с.128)

З довідок-характеристик, виданих виконкомом Ярославицької сільської ради Млинівського району Рівненської області від 17 лютого 2020 року за №164,165 та №318 від 20 березня 2020 року, №667 від 09 вересня 2022 року вбачається, що ОСОБА_2 на даний час ніде не працює, допомагає чоловікові вести особисте підсобне господарство. Зловживає алкоголем. Немає джерел доходу. Недостатню увагу приділяла вихованню своєї малолітньої дочки ОСОБА_4 , яка не отримувала повноцінного матеріального забезпечення, достатньої емоційної уваги зі сторони матері, зростала в психологічно нестабільній, конфліктній сім`ї з тенденцією до насильства. ОСОБА_2 вже була позбавлена батьківських прав відносно старшої дочки, за місцем реєстрації у Волинській області. На зауваження з боку сільської ради щодо зловживання алкоголем та пошуку роботи та ремонту будинку не реагує.

ОСОБА_1 раніше судимий, зловживає алкоголем, ніде не працює, веде особисте підсобне господарство. Недостатню увагу приділяв вихованню своєї дочки ОСОБА_4 . Має двох синів від першого шлюбу, які проживають з матір`ю, матеріально дітям не допомагає. ОСОБА_4 не отримувала від батька повноцінного матеріального забезпечення, достатньої емоційної уваги, зростала в психологічно нестабільній, конфліктній сім`ї з тенденцією до насильства. Із сусідами ОСОБА_1 перебуває в конфліктних відносинах. На зауваження виконкому сільської ради не реагує. Будинок, в якому проживає сім`я ОСОБА_1 , потребує зовнішнього і внутрішнього косметичного ремонту, який розпочато, але так і не завершено. На зауваження з боку сільської ради щодо зловживання алкоголем і пошуку роботи та ремонту будинку не реагує.

З 2016 року сім`я ОСОБА_1 внаслідок ведення антисоціального та антигромадського способу життя перебуває в складних життєвих обставинах і є під постійним контролем у працівників Ярославицької сільської ради.

(Т.1, а.с.20,21,38, Т.2 а.с.126)

З рішення органу опіки та піклування Млинівської райдержадміністрації від 16 червня 2020 року № 2-17/1716 «Про доцільність позбавлення батьківських прав» вбачається, що орган опіки та піклування вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , жителів АДРЕСА_1 , відносно малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

(Т.1, а.с.22-26)

Як вбачається з рішення виконавчого комітету Ярославицької сільської ради №18 від 31 березня 2016 року «Про проживання дітей, в сім`ях, які потрапили в складні життєві умови та про доручення голови районної державної адміністрації №2-08/699 від 26 лютого 2016 року» батьки ОСОБА_4 , 2016 року народження, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов`язків.

В разі повторення випадків неналежного виховання доньки ОСОБА_4 , виконавчим комітетом буде порушено клопотання перед службою у справах неповнолітніх та перед кримінальною міліцією про неспроможність даних батьків утримувати та виховувати дітей належним чином та про позбавлення батьківських прав.

(Т.1, а.с.27)

Як вбачається зрішення виконавчого комітету Ярославицької сільської ради від 31 січня 2020 року № 1 «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_2 » сім`я ОСОБА_1 перебуває в складних життєвих обставинах з 2016 року. Батько, ОСОБА_1 , раніше засуджений. Має троє дітей від першого шлюбу. Двоє дітей від другого шлюбу. Мати ОСОБА_2 була раніше позбавлена батьківських прав відносно своєї старшої дочки ОСОБА_7 . Враховуючи вищенаведені обставини, виконком сільської ради поставив дану сім`ю на облік, як сім`ю яка перебуває в складних життєвих обставинах, після народження дочки ОСОБА_4 .

В березні 2016 року було прийнято рішення виконкому сільської ради «Про стан проживання дітей в сім`ях, які потрапили в складні життєві умови», батьки були попереджені про неналежне виконання батьківських обов`язків щодо дочки ОСОБА_4 . Була надана допомога даній сім`ї по оформленню всіх документів на одноразову виплату при народженні, зокрема надана допомога при оформленні паспорта матері, який був на той час недійсним (не поміняна фотографія в 25 років). Комісія на чолі із сільським головою контролювали цільове призначення отриманих грошей. В сім`ї були створені задовільні умови для проживання дітей. Про що складені акти обстежень.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в даній сім`ї народився хлопчик ОСОБА_5 . Виконком сільської ради надавав допомогу при оформленні документів на виплату при народженні дитини. У зв`язку із хворобою дитина в травні 2019 року померла. На батьків були складені адміністративні протоколи по ст. 184 КУпАП.

24 травня 2019 року обстеживши умови проживання сім`ї ОСОБА_1 було виявлено, що батько ОСОБА_3 декілька днів був відсутній, про місце його перебування дружині з її слів не було відомо. На час обстеження дочка ОСОБА_4 була в брудному одязі і неспокійна. (Акт обстеження від 24 травня 2019 року). Мати вела себе неадекватно. Матері було запропоновано обстежити стан здоров`ї дитини, але їхати із дочкою ОСОБА_4 в дитяче відділення Млинівської центральної районної лікарні, вона відмовилась.

Із 7 червня 2019 року ОСОБА_1 , 2016 року народження перебуває в КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради.

Виконком сільської ради продовжує здійснювати контроль за даною сім`єю і вивчає доцільність повернення дитини в сім`ю. За час, який батьки проживали без дитини, нічого особливо не змінили і своєму житті. Мати і батько роботи не мають. Доходів для проживання немає. Утримують підсобне господарство: коза, кури та кінь.

Зробили косметичний ремонт однієї кімнати, в решті будинку ремонт не зроблений. Почато роботи по косметичному ремонту надвірних стін. Навколо будинку не обкошено. Мати і батько зловживають алкоголем. Вчиняють сварки та скандали.

Виконком сільської ради вирішив за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 та ОСОБА_2 відносно їх неповнолітньої дочки ОСОБА_4 .

(Т.1, а.с.28)

Згідно із інформацією наданою службою у справах дітей Ковельської районної державної адміністрації Волинської області від 27 лютого 2020 року № 54/01- 21, ОСОБА_2 позбавлена батьківських прав відносно дочки ОСОБА_7 рішенням Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 16 вересня 2009 року.

(Т.1, а.с.29)

Відповідно до інформації від 05 березня 2020 № 130/03-08/20, наданої завідуючим фельдшерським пунктом с.Боремець Млинівського району Рівненської області ОСОБА_6 , яким здійснювалося патронування дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Під час патронування (з перших днів життя дитини) неодноразово звертали увагу батьків на незадовільні умови проживання дитини: недостатність необхідного одягу, новий одяг був фактично відсутній, як і засоби особистої гігієни. Харчування дитини потребувало кращого, дитина недоотримувала необхідного набору продуктів для даного віку. Батьки систематично зловживали спиртними напоями. Увага дитині не приділялась в повному обсязі: дитина була постійно брудна, не переодягнена та не помита після туалету.

Дитина хворіла протягом трьох років застудними захворюваннями, інфекційних захворювань немала. Мама за медичною допомогою зверталася вчасно, але не завжди забезпечувала дитину необхідним набором медикаментів. ОСОБА_4 отримала всі профілактичні щеплення, згідно календаря щеплень, на які мама приводила її вчасно. Оглядалися дитина також і сімейним лікарем (один раз в місяць) Острожецької амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Сімейний лікар також наголошував мамі на покращення з її сторони догляду за дитиною та виконанням рекомендацій лікарів.

(Т.1, а.с.30-31)

Як вбачається з повідомлення Млинівського ВП Дубенського ВП ГУНП в Рівненській області від 13 березня 2020 року № 1603/210/01-2020 відповідно до автоматизованої бази даних ІПНП України гр. ОСОБА_1 притягувався до адміністративної відповідальності - 04 січня 2019 року за ч.2 ст. 178 КУпАП, 25 січня 2019 року за ч.1 ст. 175 КУпАП, 08 квітня 2019 року за ч.2 ст. 178 КУпАП.

Разом з тим, ОСОБА_2 притягувалась до адміністративної відповідальності - 25 липня 2016 року за ч.1 ст. 178 КУпАП, 12 липня 2018 року за ч.1 ст.127, ч.1 ст. 178 КУпАП, 31 березня 2019 року за ч.2 ст. 178 КУпАП, 21 травня 2019 року за ч.2 ст. 178 КУпАП.

(Т.1, а.с.32-33)

Згідно заяви ОСОБА_2 від 29 травня 2019 року вона просить влаштувати її дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в КЗ ««Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради для проходження курсу соціально-психологічної реабілітації.

(Т.1, а.с. 40)

Відповідно до акту прийому дитини до центру від 07 червня 2019 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , направлено в КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради. Причина влаштування - залишення без піклування батьків.

(Т.1, а.с.39)

З довідок виданих комунальним закладом «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради 03 березня 2020 року, 03 грудня 2020 року, 05 січня 2021 року, 31 травня 2021 року, вбачається, що за час перебування в центрі малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 07 червня 2019 року відвідували її батьки: мати ОСОБА_2 - 28 липня 2019 року, 01 грудня 2019 року, 26 лютого 2020 року; батько ОСОБА_1 - 28 липня 2019 року, 01 грудня 2019 року, 26 лютого 2020 року.

З 12 березня 2020 у центрі було оголошено карантин. Відвідування дітей батьками або законними представниками було заборонені. За цей час батьки жодного разу до КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради не приїжджали, ніяких передач у вигляді одягу, засобів гігієни, солодощів, фруктів не передавали, що не було заборонено.

Дитина знаходиться на неповному державному утриманні.

Згідно Положення про КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради п. 3.19 «Прийняті до Центру діти забезпечуються харчуванням, засобами особистої гігієни, одягом відповідно до сезону (у разі потреби) відповідно до встановлених норм».

В телефонному режимі батьки з працівниками центру почали спілкуватись тільки після засідання суду, яке відбулось 23 жовтня 2020 року. ОСОБА_2 телефонувала чотири рази, спілкувалась з практичним психологом центру, один раз - з вихователем-методистом центру.

Батько ОСОБА_1 відвідував ОСОБА_4 03 травня 2021 року, ОСОБА_4 не виявила особливого бажання спілкуватись з батьком.

(Т.1, а.с.36, 89-90, 116-117, 125, 191,213,217)

Згідно повідомлення Управління праці та соціального захисту населення Млинівської райдержадміністрації №03-09/1282 від 11 червня 2019 року станом на 11 червня 2019 року ОСОБА_2 в управлінні не отримувала ніяких видів допомог на дочку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3

(Т.1, а.с.37)

Повідомленням відділення поліції №1 Дубенського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області від 20 вересня 2021 року №6483/210/01-2021 підтверджується, що відповідно до автоматизованої бази даних ІПНП інформація щодо притягнення до адміністративної (кримінальної) відповідальності гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , до адміністративної і кримінальної відповідальності у період з 01 січня 2021 року і по 20 вересня 2021 року за вчинення протиправних дій відсутня.

(Т.1, а.с.231)

Як вбачається з копій актів обстеження матеріально-побутових умов та умов проживання сім`ї ОСОБА_3 від 27 листопада 2020 року, 13 грудня 2020 року, 13 вересня 2020 року, 03 липня 2021 року, 28 вересня 2021 року, 01 липня 2022, 07 вересня 2022 року складених комісією Ярославицької сільської ради на момент обстеження санітарні умови незадовільні, будинок не приведений до ладу - ремонт незакінчений, господарські будівлі в аварійному стані. Подружжя ОСОБА_1 не працевлаштоване. Таким чином, в сім`ї суттєвих змін не відбулося.

(Т.1, а.с.232-235, Т.2 а.с.91,111)

Висновком органу опіки та піклування Ярославицької сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_2 , 1989 року народження та гр. ОСОБА_3 , 1977 року народження стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , 2016 року народження, затвердженого рішенням виконавчого комітету Ярославицької сільської ради Рівненської області №78 від 30 вересня 2021 року підтверджується, що беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Ярославицької сільської ради, орган опіки та піклування Ярославицької сільської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав гр.. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

(Т.1, а.с.236-238)

Згідно повідомлень КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради від 30 вересня 2021 року №01-06/22, 11 листопада 2021 року №01-06/502, 09 вересня 2022 року № 01-06/211 малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 07 червня 2019 року перебуває у КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» РОР. За час перебування в центрі ОСОБА_4 відвідували разом її батьки - ОСОБА_2 та ОСОБА_1 - 28 липня 2019 року, 01 грудня 2019 року, 26 лютого 2020 року, окремо батько ОСОБА_1 - 03 травня 2021 року, 11 липня 2021 року, 26 серпня 2021 року, 01 жовтня 2021 року, 22 січня 2022 року. Під час візитів ОСОБА_4 не виявляла особливого бажання спілкуватися з батьком.

Мати дитини ОСОБА_2 під час останнього візиту, 26 лютого 2020 року, взагалі не впізнала свою доньку та почала обіймати іншу дитину.

З 01 березня 2022 року батько дитини декілька разів в телефонному режимі цікавився щодо місця перебування його доньки та її здоров`ям, мати жодного разу не цікавилась.

Відвідування дитини батьками носило, виключно, «показовий» характер. Батьки взагалі не беруть участі у виховному процесі: не співпрацювали з практичними психологами центру для формування навичок відповідального батьківства, не цікавляться розвитком своєї дитини, її психологічним, емоційним станом, потребами.

(Т.1, а.с. 239, Т.2 а.с.10, 112)

Як вбачається з характеристики ОСОБА_4 , 2016 року народження, виданої КЗ «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради від 12 серпня 2021 року поведінка малолітньої ОСОБА_4 , 2016 року народження, керована, адекватність реакції, активна, комунікабельна, почуття яскраво виражені та ситуативні. Емоційно-вольова сфера та навички соціальної взаємодії у стадії формування: потребує стимуляції, емоційної підтримки та тактильних відчуттів з боку дорослого (особливо з боку батьків), не спостерігається родинних зв`язків (оскільки батьки не виявили зацікавленості у виховному, емоційному та навчальному процесі, тому втратився зв`язок між дитиною та батьками).

(Т.1, а.с.240)

Рішенням виконавчого комітету Ярославицької сільської ради Рівненської області №35 від 09 вересня 2022 року підтверджується, що затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

(Т.2, а.с.120)

Згідно висновку органу опіки та піклування Ярославицької сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_2 , 1989 року народження та гр. ОСОБА_3 , 1977 року народження стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , 2016 року народження, затвердженого рішенням виконавчого комітету Ярославицької сільської ради Рівненської області №35 від 09 вересня 2022 року, беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Ярославицької сільської ради, орган опіки та піклування Ярославицької сільської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав гр.. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

(Т.2, а.с.121-122)

Як вбачається з копії рішення виконавчого комітету Ярославицької сільської ради Млинівського району Рівненської області №66 від 31 жовтня 2019 року виконком сільської ради вирішив за доцільне позбавити батьківських прав гр. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

(Т.2, а.с.125)

Згідно витягу з протоколу засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Ярославицької сільської ради Дубенського району Рівненської області від 28 вересня 2022 року №2 «Про доцільність (недоцільність) позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителів АДРЕСА_1 відносно малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 » №2 від 28 вересня 2022 року комісія прийняла рішення про доцільність позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_2 та ОСОБА_3 стосовно малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

(Т.2, а.с.146)

Відповідно до частини третьої статті 51 Конституції України, сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Частина першою статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» передбачає, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці (частина перша статті 12 Закону України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 року № 2402-III).

Частиною сьомою статті 7 СК України передбачено, що дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованою постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року № 789-XII (далі - Конвенція про права дитини), іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до частин першої, другої статті 3 Конвенції про права дитини, яка була прийнята резолюцію 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

Статтею 9 Конвенції про права дитини, яка була прийнята резолюцію 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року визначено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають окремо і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Підстави позбавлення батьківських прав передбачені частиною першою статті 164 СК України.

Зокрема, вказаною нормою визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Пунктом 2 частини першої статті 164 СК України визначено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Тлумачення наведених норм права дозволяє зробити висновок, що ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання, не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні й остаточні правові наслідки (втрата прав, заснованих на спорідненості) як для батька (матері), так і для дитини (стаття 166 СК України).

Суд може у виняткових випадках при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох з урахуванням її характеру, особи батька і матері, а також інших конкретних обставин справи відмовити в задоволенні позову про позбавлення батьківських прав, попередивши відповідача про необхідність змінити ставлення до виховання дитини (дітей) і поклавши на органи опіки та піклування контроль за виконанням ним батьківських обов`язків.

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини у діях батьків.

Відповідно до частини першої статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року №3477-IV суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Європейський суд з прав людини у справі «Хант проти України» від 07 грудня 2006 року (заява № 31111/04) наголошував на тому, що питання сімейних відносин має ґрунтуватися на оцінці особистості заявника та його поведінці. Факт заперечення заявником проти позову про позбавлення його батьківських прав також міг свідчити про його інтерес до дитини (§ 57, § 58).

У частині першій статті 9 Конвенції про права дитини, яка була прийнята резолюцію 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року передбачено, що держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають окремо і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

У справі «Мамчур проти України» (заява № 10383/09) від 16 липня 2015 року Європейський суд з прав людини зауважував, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків, вимагатиме від судів ретельної оцінки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте необхідно пам`ятати, що основні інтереси дитини є надзвичайно важливими. При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (§ 100).

У пунктах 15, 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» судам роз`яснено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та інші), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

У статті 12 Конвенції про права дитини, яка була прийнята резолюцію 44/25 Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1989 року встановлено, що держави-учасниці забезпечують дитині, здатній сформулювати власні погляди, право вільно висловлювати ці погляди з усіх питань, що стосуються дитини, при чому поглядам дитини приділяється належна увага згідно з її віком і зрілістю. 3 цією метою дитині, зокрема, надається можливість бути заслуханою під час будь-якого судового чи адміністративного розгляду, що стосується дитини, безпосередньо або через представника чи відповідний орган у порядку, передбаченому процесуальними нормами національного законодавства.

Суд, дослідивши матеріали справи, заслухавши доводи сторін, дійшов переконання, що позов про позбавлення батьківських прав відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідає інтересам малолітньої ОСОБА_4 , так як в судовому засіданні з достовірністю встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ухилялися від виконання своїх батьківських обов`язків так як не піклувалися про фізичний та духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечували необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкувалися з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення. В ході судового засідання було встановлено, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 ігнорували неодноразові рекомендації органу опіки та піклування та свого відношення до дитини не міняли.

Під час розгляду цивільної справи в суді, впродовж розгляду цивільної справи у суді, зокрема, судом неодноразово наголошувалось відповідачам про зміну обставин, які стали підставами для зверненням із позовом про позбавлення батьківських прав, однак реальних дій зі сторони відповідачів щодо зміни цих обставин здійснено не було.

Більше того, відповідачка ОСОБА_2 взагалі перестала з`являтися в судові засідання, спілкуватися з дитиною та проявляти будь-який до неї інтерес, тобто самоусунулась від виконання материнських обов`язків, а щодо відповідача ОСОБА_1 , то він так і не працевлаштувався та не знайшов постійного джерела доходу для того щоб покращити умови проживання та мати кошти для матеріального забезпечення дитини та навіть для того щоб мати можливість частіше відвідувати дитину у комунальному закладі «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради.

Будь-яких інших доказів, які б спростовували доводи позивача - служби у справах дітей Ярославицької сільської ради та органу опіки та піклування Ярославицької сільської ради, як третьої особи, відповідачами ОСОБА_1 і ОСОБА_2 та їх представниками в судовому засіданні не було надано, а тому виходячи з найкращих інтересів малолітньої дитини та враховуючи те, що сім`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 являється не придатною та явно неблагополучною для виховання малолітньої дитини, суд вважає, за доцільне позов про позбавлення батьківських прав задоволити повністю, так як малолітня ОСОБА_4 на даний час перебуває в безпечному, спокійному та стійкому середовищі.

Разом з тим, при зверненні до суду із позовом про позбавлення батьківських прав, позивачем було також заявлено вимогу про стягнення аліментів з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь їхньої дочки, яка також підлягає до задоволення.

Статтею 27 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною згідно з Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 р. N 789-XII) передбачено, що, дитина враховуючи її фізичну й розумову незрілість, потребує спеціальної охорони та турботи, включаючи належний правовий захист, як до, так і після народження.

У відповідності до статті 8 Закону України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 року № 2402-III зазначається, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

Згідно ч.ч. 2, 3 ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

У відповідності до ст.180 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з ч. 3 ст.181 Сімейного Кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина

У відповідності до ст. 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідно до пункту 17 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» судам роз`яснено, що вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен урахувати: стан здоров`я та матеріальне становище дитини і платника аліментів; наявність в останнього інших неповнолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Оскільки позов в частині позбавлення батьківських прав задовольняється, а особи, позбавлені батьківських прав не звільняються від обов`язку щодо утримання дитини (частина друга статті 166 СК України), підлягають задоволенню позовні вимоги про стягнення з відповідачів аліментів на утримання малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1000 гривень 00 копійок щомісячно, але не менше 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08 липня 2020 року до досягнення дитиною повноліття, на її користь або на користь законного представника дитини.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення суду у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Згідно ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно до пп.14 п. 2 ст. 3 ЗУ «Про судовий збір», судовий збір не справляється за подання заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

Крім того, згідно ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, так як позивача звільнено від сплати судового збору, а позовні вимоги задоволені, то підлягає стягненню судовий збір у розмірі 2102,00 грн. з відповідача ОСОБА_1 та судовий збір у розмірі 2102,00 грн. з відповідачки ОСОБА_2 .

На підставі наведеного, керуючись, ст. 8,12 Закону України «Про охорону дитинства

ст. 4-5, 10, 12-13, 18, 60,76, 81, 141, 213-215, 258, 263-265, 280-282, 430, 209 ЦПК України, ст.ст.7, 8, 141, 150, 164, 165, 166, 180, 181, 182, 183, 191 СК України, суд , -

УХВАЛИВ:

Задоволити позов служби у справах дітей Ярославицької сільської ради до ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , треті особи на стороні позивача, що не заявляють самостійні вимоги: орган опіки та піклування Ярославицької сільської ради Млинівського району Рівненської області, комунальний заклад «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя АДРЕСА_1 , стосовно малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительку АДРЕСА_1 , стосовно малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягувати з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя АДРЕСА_1 , на користь Комунального закладу «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради аліменти на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1000 (однієї тисячі) гривень, щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08 липня 2020 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительки АДРЕСА_1 , на користь Комунального закладу «Обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Рівненської обласної ради аліменти на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1000 (однієї тисячі) гривень, щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08 липня 2020 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителя АДРЕСА_1 , судовий збір в сумі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок в дохід держави.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительку АДРЕСА_1 , судовий збір в сумі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні 00 копійок в дохід держави.

Рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць допустити до негайного виконання.

Відповідно до ч. 5 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Роз`яснити відповідачам ОСОБА_3 та ОСОБА_2 про їх право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав після зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не була вручена у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя: А.П. Бандура

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111066326
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —566/773/20

Рішення від 23.05.2023

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 06.07.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 18.06.2021

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 11.06.2021

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 11.11.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Млинівський районний суд Рівненської області

Бандура А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні