Рішення
від 16.05.2023 по справі 689/296/23
ЯРМОЛИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 689/296/23

2-о/689/77/23

РІШЕННЯ

Іменем України

16.05.2023 року смт. Ярмолинці

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області -

головуючий-суддя Баськов М. М.

за участю:

секретаря судового засідання Грановської Д. А.

заявниці ОСОБА_1

представника заявниці ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Ярмолинці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Городоцький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ), про встановлення факту народження,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити факт її народження ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Харків, мати - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без громадянства, відомості про батька відсутні.

На обґрунтування заявлених вимог заявниця зазначила, що її мати - ОСОБА_3 в зареєстрованому шлюбі не перебувала, відомості про батька їй не відомі. Зі слів матері, вона народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в пологовому будинку № 1 міста Харкова, проте державна реєстрація народження не була проведена, а тому у неї відсутнє свідоцтво про народження і паспорт громадянина України. Навесні 2018 року мати зверталась з письмовою заявою до Харківського міського пологового будинку № 1, однак через те, що її заява не відповідала встановленим законодавством нормам, медичне свідоцтво про народження дитини їй не видали. ІНФОРМАЦІЯ_3 мати померла. Самостійно отримати документи, які б підтверджували факт її народження, заявниця не може оскільки це є інформацією з обмеженим доступом, а документи, які б підтверджували її особу, відсутні. Встановити даний факт в позасудовому порядку неможливо.

Також заявниця зазначила, що більше восьми років вона проживає в с. Глушківці Хмельницького району Хмельницької області, перебуває у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_4 . У них народилися двоє дітей: донька ОСОБА_5 , 2014 року народження, та син ОСОБА_6 , 2015 року народження. Через відсутність у заявниці документів вона не змогла зареєструвати у встановленому законом порядку народження дітей і влаштувати їх до школи.

В судовому засіданні заявниця та її представниця заявлені вимоги підтримали, посилаючись на обставини, викладені в заяві. Зокрема ОСОБА_1 пояснила, що вона святкує день народження ІНФОРМАЦІЯ_4 . Мати казала, що вона народилася у 1994 році в м. Харків. В село Глушківці Хмельницького (раніше - Ярмолинецького) району Хмельницької області вона переїхала більше десяти років тому назад.

Представник заінтересованої особи Городоцького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Хмельницькому районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління юстиції (м. Київ), який у встановленому порядку оповіщений про час, день і місце судового засідання, до суду не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Суд, заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши докази по справі, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суд розглядає в порядку окремого провадження, в тому числі, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

В силу п. 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Харків, однак її мати ОСОБА_3 не зареєструвала народження доньки у встановленому порядку в органах РАЦС.

Навесні 2018 року ОСОБА_3 зверталась з письмовою заявою до Харківського міського пологового будинку № 1 для видачі довідки, яка підтверджує факт народження нею дитини, однак через те, що її заява не відповідала встановленим законодавством нормам, медичне свідоцтво про народження дитини їй не видали, що підтверджується відповіддю на її запит від 11.04.2018 за №201 (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла, що підтверджується відповідним свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 12.10.2018 Мирноградським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (а.с. 6).

Медична документація, яка б підтверджувала факт народження ОСОБА_3 ( ОСОБА_7 ) дитини жіночої статі у період з 02.09.1994 по 27.12.1994 у Комунальному некомерційному підприємстві "Міський пологовий будинок № 1" Харківської міської ради відсутня, що підтверджується повідомленнями КНП "Міський пологовий будинок № 1" Харківської міської ради за №95/ВС від 13.03.2023 (а.с. 14) та за №133/ВС від 07.04.2023 про те, що первинну облікову документацію або відомості щодо перебування на медичному обліку ОСОБА_3 з приводу вагітності у 1994 року неможливо надати у зв'язку з їх знищенням за закінченням терміну зберігання (а.с. 34)

На день звернення до суду заявниця не має ані свідоцтва про народження, ані паспорта громадянина України.

В судовому засіданні факт народження ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Харків підтвердила свідок ОСОБА_8 , яка пояснила, що знала матір заявниці - ОСОБА_9 до 1994 року, була разом з нею в м. Харків, коли остання народила дитину. ОСОБА_10 виросла у неї на очах, а день її народження святкували 19 листопада. Мати заявниці померла у 2018 році і вони разом з заявницею їздили в м. Покровськ Донецької області на похорони.

Свідок ОСОБА_11 , який є старостою с. Глушківці Хмельницького району Хмельницької області, пояснив, що ОСОБА_1 , яка не має будь-яких документів, проживає в селі близько дев'яти років. Матір'ю заявниці є ОСОБА_3 , яка померла.

Свідок ОСОБА_12 в суді пояснила, що проживає в с. Глушківці Хмельницького району Хмельницької області з 2006 року, знала ОСОБА_10 і її матір ОСОБА_13 .

Згідно із ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Частинами першою та третьою статті 144 СК України визначено, що батьки зобов'язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Реєстрація народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована постановою Верховної ради України № 789-XII від 27 лютого 1991 року передбачає, що дитина має бути зареєстрована зразу ж після народження і з моменту народження має право на ім'я і набуття громадянства, а також наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов'язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

Згідно із ч. 3 ст. 49 ЦК України актами цивільного стану, які підлягають державній реєстрації є народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть.

Враховуючи те, що заявниця не має жодних документів, які підтверджують її особу як ідентичність, а тому остання фактично перебуває в правовій невизначеності, оскільки позбавлена будь-якого правового статусу, який би надавав право на право.

У зв'язку з відсутністю документів, що підтверджують існування заявниці, остання фактично не може реалізовувати свої особисті немайнові права, такі як: право на освіту, право на медичну допомогу, право на роботу, право на житло тощо.

Станом на сьогодні, заявниця не отримала базової освіти, обмежена можливості працевлаштуватися, отримати медичну допомогу, не визнана матір'ю своїх дітей, тобто не може реалізувати свої права та вирішити інші питання насущної необхідності, які виникають в повсякденному житті через необхідність засвідчення своєї особистості.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту народження в певний час, що передбачено ч. 1 ст. 315 ЦПК України, оскільки законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, що надасть можливість заявниці отримати свідоцтво про народження та паспорт громадянина України, видані державним органом України, і захистити її права .

Керуючись ст.13,76,263-265,293,294,315,319ЦПК України,суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт народження ОСОБА_1 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Харків, Харківська область, Україна. Мати - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без громадянства. Батько - відомості відсутні.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до Хмельницького апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Суддя М. М. Баськов

Дата ухвалення рішення16.05.2023
Оприлюднено26.05.2023
Номер документу111066963
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —689/296/23

Рішення від 16.05.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Баськов М. М.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Баськов М. М.

Ухвала від 24.03.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Баськов М. М.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Ярмолинецький районний суд Хмельницької області

Баськов М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні