Ухвала
від 24.05.2023 по справі 742/2427/23
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/795/23

Єдиний унікальний № 742/2427/23

УХВАЛА

24 травня 2023 року м.Прилуки Суддя Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області Фетісова Н.В., перевіривши матеріали цивільної справи по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спадщини з виділенням частки земельної ділянки,

установив:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про поділ спадщини з виділенням частки земельної ділянки.

Дослідивши зміст поданої позовної заяви та доданих до неї документів, суддя приходить до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам статті 177ЦПК України та має недоліки, що перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Зокрема, порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України.

Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов, зокрема ст.ст.175, 177 ЦПК України.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що він є власником 5/6 частин в праві спільної часткової власності на земельну ділянку площею 3,5902га, кадастровий номер 7424182100:06:000:0095, що розташована на території Даньківської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області. Власником 1/6 частини в праві спільної часткової власності на вказану земельну ділянку є ОСОБА_2 , яка успадкувала належну їй частку, але не оформила своїх спадкових прав. З Метою проведення поділу земельної ділянки, позивач звернувся до суду з вимогою про виділ належної йому частки із земельної ділянки.

Згідно ч.4 ст. 177ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ст.4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік», встановлено, що прожитковий мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2023 року становить 2684 грн.

Зокрема, за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073 грн. 60 коп.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (13420 грн.).

При цьому п.2 ч.1 ст.176 ЦПК України встановлено, що ціна позову у позовах про визнання права власності на майно або його витребування визначається вартістю майна.

Згідно копії звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки (площею 35902 м.кв., кадастровий номер 7424182100:06:000:0095) від 18 травня 2023 року, ринкова вартість 5/6 частин земельної ділянки становить 36218,33 грн.

Так, позивачем в позовній заяві визначено ціну позову у розмірі 36218,33 грн., але не надано документ про сплату судового збору. Таким чином позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 1073 грн. 60 коп.

Частиною 5 ст. 95 ЦПК України передбачено, що учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Проте, жоден із долучених до позовної заяви документів не містить підпис позивача із зазначенням дати, - на підтвердження відповідності копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у позивача.

У відповідності до ч.1 ст.177 ЦПК України, позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Позивачем подано до суду позов до відповідача ОСОБА_2 , проте до позовної заяви не додано копії позовної заяви з усіма копіями документів, що додані до позовної заяви,

Тобто в справі відсутня копія позовної заяви та копії всіх документів, що додані до неї, для відповідача.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч.1,2 ст.185 ЦПК України).

За таких обставин, оскільки позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст.ст.175 і 177 ЦПК України, а саме: не додано квитанцію про сплату судового збору, не підтверджено відповідність копій письмових доказів оригіналам, у справі відсутня копія позовної заяви та копії всіх документів, що додані до неї, для відповідача, тому дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення зазначених недоліків.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.175, 177, 185, 259-261 ЦПК України, суддя

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спадщини з виділенням частки земельної ділянки - залишити без руху, надавши ОСОБА_1 строк для усунення недоліків, зазначених у мотивувальній частині ухвали, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що якщо відповідно до ухвали у встановлений строк виконає вимоги, визначені ст.ст.175 і 177ЦПК України, заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Наталія ФЕТІСОВА

СудПрилуцький міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111096732
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —742/2427/23

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Фетісова Н. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Фетісова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні