Ухвала
від 25.05.2023 по справі 523/17564/21
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/4901/23

Справа № 523/17564/21

Головуючий у першій інстанції Далеко К. О.

Доповідач Коновалова В. А.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

25.05.2023 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати у цивільних справах: Коновалової В.А. (суддя-доповідач), Пузанової Л.В., Орловської Н.В.,

розглянувши клопотання представника Акціонерного товариства «Перший інвестиційний банк» Гаврилюк Оксани Омелянівни, про проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі

за апеляційною скаргою Акціонерного товариства «Перший інвестиційний банк»,

на рішення Суворовського районного суду м. Одеси від 27.12.2022 року,

за позовною заявою ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Перший інвестиційний банк» про визнання відмову у проведенні реструктуризації за валютним іпотечним кредитом незаконною та зобов`язання провести реструктуризацію грошового зобов`язання за договором про іпотечний кредит, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_2 ,

в с т а н о в и в:

Суворовський районний суд м. Одеси рішенням від 27.12.2022 року позовну заяву ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Перший інвестиційний банк» про визнання відмову у проведенні реструктуризації за валютним іпотечним кредитом незаконною та зобов`язання провести реструктуризацію грошового зобов`язання за договором про іпотечний кредит задовольнив.

Не погодившись з вказаним рішенням суду Акціонерне товариство «Перший інвестиційний банк», за допомогою підсистеми (модуля) ЄСІТС Електронний суд звернулось з апеляційною скаргою безпосередньо до суду апеляційної інстанції в порядку ст. 355 ЦПК України.

Ухвалою Одеського апеляційного суду від 06 квітня 2023 року відкрито апеляційне провадження у цій справі. Ухвалою Одеського апеляційного суду від 24.04.2023 року справу призначено до розгляду на 07.06.2023 року на 10 годину 20 хвилин.

Від представника Акціонерного товариства «Перший інвестиційний банк» надійшло клопотання про проведення судового засідання, призначеного на 07.06.2023року на10годину 20хвилин в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Згідно із частинами першою, другою статті 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів)(частина третя статті 212 ЦПК України).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі Положення), згідно п. 45 якого передбачено, що підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду - за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі - за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Пунктом 46 Положення передбачено, що за наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Відповідно до п. 49 Положення для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Одеський апеляційний суд має технічну можливість проводити судові засідання в режимі відеоконференції.

Ураховуючи зазначене, клопотання про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, яке подане з дотриманням передбаченого статтею 212 ЦПК України строку та відповідає встановленим цією статтею вимогам, підлягає задоволенню.

Частиною п`ятою статті 212 ЦПК України та п. 46 Положення передбачено, що ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Керуючись ст. 212 ЦПК України, апеляційний суд,

у х в а л и в:

Клопотання представника Акціонерного товариства «Перший інвестиційний банк» Гаврилюк Оксани Омелянівни про проведення судового засідання в режимі відеоконференції - задовольнити.

Провести судове засідання за участю представника Акціонерного товариства «Перший інвестиційний банк» Гаврилюк Оксани Омелянівни поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21.

Судове засіданняпризначенона07.06.2023рокуо10 годині 20 хвилин.

Роз`яснити учасникам справи, що Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, яка розміщена на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua врегульованопроцедуру проведеннясудового засіданняв режимівідеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Роз`яснити, що ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді В.А. Коновалова

Л.В. Пузанова

Н.В. Орловська

Дата ухвалення рішення25.05.2023
Оприлюднено29.05.2023

Судовий реєстр по справі —523/17564/21

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Лідовець Руслан Анатолійович

Постанова від 12.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Постанова від 12.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 11.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Коновалова В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні