Ухвала
від 23.05.2023 по справі 369/4145/21
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/4145/21

Провадження № 2/369/501/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.05.2023 м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Ковальчук Л.М.,

за участю секретаря Магеррамової Н.З.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві спільну заяву сторін про визнання мирової угоди по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Завод залізобетонних конструкцій № 1», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Варіант-Фінанс» про визнання права власності на майно, визнання недійсним договору іпотеки, скасування відомостей (рішення) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відшкодування моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2021 року позивач звернувся до Києво-Святошинського районного суду Київської області з даним позовом.

У травні 2023 року від позивача та ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» до суду надійшла спільна заява про затвердження судом мирової угоди від 22.05.2023 року, що укладена між сторонами.

В судове засідання учасники не з`явилися, про день, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає за можливе затвердити мирову угоду та закрити провадження у справі, виходячи з наступного.

Відповідно до положень ст. 175 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на основі взаємних поступок і може стосуватися лише прав та обов`язків сторін та предмету спору. У разі укладання мирової угоди суд постановляє ухвалу про закриття провадження по справі. Закриваючи провадження по справі, суд за клопотанням сторони може постановити ухвалу про визнання мирової угоди.

Згідно ч. 2 ст. 175 ЦПК України, сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну заяву. Якщо мирову угоду або повідомлення про неї викладено в адресованій суду письмовій заяві сторін, ця заява приєднується до справи.

Зазначену заяву суд вважає такою, що підлягає задоволенню, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 11 ЦПК України особи, що беруть участь у справі, на свій розсуд розпоряджаються своїми процесуальними правами щодо предмету спору, а згідно ч. 3 ст. 31 ЦПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії процесу.

Окрім того, перевіривши умови мирової угоди та беручи до уваги спільну заяву сторін про визнання мирової угоди, обізнаність останніх щодо наслідків її затвердження, суд вважає за можливе визнати мирову угоду та закрити провадження по справі.

Відповідно до ч.1 ст. 142 ЦПК України та ч.4 ст. 7 Закону України Про судовий збір , у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

З матеріалів справи вбачається, що при звернення з позовною заявою до суду позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 13043,00 грн., що підтверджується платіжними дорученнями від 29.03.2021 року № 51991, від 29.03.2021 року № 52026, від 20.03.2021 року № 52105, від 29.03.2021 року № 52127.

Таким чином, суд вважає за необхідне повернути позивачу 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, тобто 6521,50 грн.

З огляду на викладене, керуючись ч. 1 п. 4 ст. 205, ст.ст. 175, 209 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ:

Спільну заяву сторін про визнання мирової угоди по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Завод залізобетонних конструкцій № 1», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Варіант-Фінанс» про визнання права власності на майно, визнання недійсним договору іпотеки, скасування відомостей (рішення) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відшкодування моральної шкоди - задовольнити.

Визнати мирову угоду від 22 травня 2023 року по справі за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС», треті особи - Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Лігун А.І., ПрАТ «ЗЗБК №1 ДБК №1», про визнання права власності на майно, визнання недійсним договору іпотеки, скасування відомостей (рішення) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відшкодування моральної шкоди, наступного змісту:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків НОМЕР_1 , паспорт громадянина України НОМЕР_2 , виданий 08.12.2003 Замостянським РВ УМВС України у Вінницькій області), зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , (надалі також іменується - «Позивач», «Покупець», ОСОБА_1 ), з однієї сторони, та

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЗАВОД ЗАЛІЗОБЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ № 1», ідентифікаційний код 04012276, місцезнаходження: 01013, м. Київ, вул. Будіндустрії, буд. 5, (надалі також іменується - «Відповідач-1», «Продавець», ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1»), в особі Голови правління Алексеєва Сергія Олександровича, який діє на підставі статуту, та

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ВАРІАНТ-ФІНАНС», ідентифікаційний код 34820595, місцезнаходження: 01001, м. Київ, пров. Михайлівський, буд. 8, кв. 6, (надалі іменується - «Відповідач-1», ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС»), в особі Директора Дмишук Вікторії Борисівни, яка діє на підставі статуту, з іншої сторони,

надалі разом іменуються - «Сторони», які є сторонами в цивільній справі № 369/4145/21, яка перебуває у провадженні Києво-Святошинського районного суду Київської області, за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ «ЗАВОД ЗБК № 1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС», треті особи - Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Лігун А.І., ПрАТ «ЗЗБК №1 ДБК №1» про визнання права власності на майно, визнання недійсним договору іпотеки, скасування відомостей (рішення) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відшкодування моральної шкоди, домовились про укладення Мирової угоди на зазначених нижче умовах:

1. Сторони домовились врегулювати спір в судовій цивільній справі №369/4145/21 шляхом укладення цієї Мирової угоди (далі - «Мирова угода», «Угода») на підставі взаємних поступок та частини 7 статті 49 Цивільного процесуального кодексу України.

2. Підписанням цієї Мирової угоди, ОСОБА_1 та ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» підтверджують, що Договір купівлі-продажу квартири є укладений ними і посвідчений 16 березня 2017 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Войтовським В.С., зареєстрований в реєстрі за №574 (надалі - «Договір»), й визнають право ОСОБА_1 зареєструвати за собою право власності на квартиру за АДРЕСА_2 , що зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 22.11.2016 за номером 1094408732224, виключно за умови здійснення ОСОБА_1 додаткової сплати до ціни квартири грошових коштів у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч гривень нуль копійок) в порядку, визначеному цією Мировою угодою.

3. ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» підтверджує, що визначена в п. 2 цієї Мирової угоди сума додаткової сплати повністю покриває понесені ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» витрати на сплату податків, зборів, інших обов`язкових платежів, пов`язаних із перебуванням квартири у власності ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1», а також розмір штрафних санкцій за несвоєчасне виконання зобов`язань, сплата яких передбачена Договором.

4. За умови повного виконання Відповідачем-1 та Відповідачем-2

всіх положень даної Мирової угоди, викладених нижче, ОСОБА_1 відмовляється від заявлених позовних вимог за позовом у судовій справі №369/4145/21.

За умови повного виконання Позивачем всіх положень даної Мирової угоди, ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» визнають за Позивачем право власності на квартиру за АДРЕСА_2 , що зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 22.11.2016 за номером 1094408732224 (далі - Майно).

5. Підписанням цієї Угоди Сторони домовились протягом 30 (тридцяти) календарних днів після затвердження Києво-Святошинським районним судом Київської області даної Мирової угоди та набранням законної сили ухвали Суду про її затвердження, в час та день, повідомлений Позивачем в порядку, встановленому пунктом 6 цієї Угоди, в присутності нотаріуса, обраного ОСОБА_1 , здійснити наступні дії:

5.1. ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» зобов`язується надати ОСОБА_1 письмову заяву, в якій ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» підтвердить та гарантуватиме, що Майно станом на дату надання заяви в спорі з будь-ким, крім Покупця, та під заставою, крім ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС», в тому числі податковою, не перебуває, правами третіх осіб (наймача, застави, крім ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» тощо) не обтяжене, не внесене до статутного капіталу будь-яких юридичних осіб, не передано внаслідок реорганізації до складу майна та/або основних засобів будь-яких юридичних осіб, належить Продавцю на праві приватної власності, та про те, що ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» самостійно не подавало і йому невідомо чи є подані і не розглянуті будь-ким іншим заяви про реєстрацію права власності та/або встановлення обтяження щодо Майна. Справжність підпису посадової особи Продавця на такій заяві повинна бути засвідчена нотаріусом.

5.2. ОСОБА_1 одразу після отримання оригіналу нотаріально посвідченої заяви ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1», зазначеної в пункті 5.1 Угоди, цього ж дня зобов`язується сплатити на банківський рахунок ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» грошові кошти у розмірі 200 000,00 гривень (двісті тисяч гривень нуль копійок), які передбачені п. 2 цієї Угоди. Така оплата повинна бути здійснена ОСОБА_1 відповідно до наступних реквізитів:

?отримувач: ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ЗАВОД ЗАЛІЗОБЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ №1»;

?код ЄДРПОУ: 04012276;

?поточний рахунок: IBAN НОМЕР_3 в АТ «ОТП БАНК», МФО300528;

?призначення платежу: «Оплата згідно Мирової угоди у справі №369/4145/21».

Зобов`язання, встановлене цим пунктом Мирової угоди, буде вважатись належним чином виконане в момент зарахування грошових коштів у повному обсязі на вищезазначений рахунок ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1».

5.3. ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» зобов`язується одразу та в день отримання від ОСОБА_1 грошових коштів, передбачених в пункті 5.2 Мирової угоди, надати ОСОБА_1 заяву про повний розрахунок за квартиру за АДРЕСА_2 , що зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 22.11.2016 за номером 1094408732224 та про повне виконання Договору купівлі-продажу квартири від 16 березня 2017 року, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Войтовським В.С., зареєстрованого в реєстрі за №574 (далі - Заява). Справжність підпису посадової особи Продавця на Заяві повинна бути засвідчена нотаріусом.

5.4. ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» та/або ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» зобов`язується одразу після виконання ОСОБА_1 пункту 5.2 Мирової угоди, зняти обтяження на квартиру за АДРЕСА_2 , що зареєстрована в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 22.11.2016 за номером 1094408732224 (номер запису про обтяження 41133134) та припинити іпотеку шляхом припинення запису про іпотеку за номером 41133053 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

5.5. Після виконання ОСОБА_1 вимог пункту 5.2 цієї Угоди, ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» зобов`язуються не чинити будь-яких перешкод та всіма силами, залежними від них, сприяти у проведенні державної реєстрації права власності на Майно за ОСОБА_1 .

6. Про дату, місце та час зустрічі у нотаріуса не пізніше чим за 3 (три) робочих дні до дати зустрічі, Позивач повинен письмово повідомити Відповідача-1 та Відповідача-2 на електронну адресу aideoflawyer@gmail.com. ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» зобов`язуються перевіряти та читати всі листи, що надходитимуть з електронної пошти ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 починаючи з дня затвердження Києво-Святошинським районним судом Київської області даної Мирової угоди та включно до дня фактичного проведення державної реєстрації права власності на Майно за ОСОБА_1 . У разі неможливості проведення зустрічі Сторін в повідомлений ОСОБА_1 день та час внаслідок ракетного обстрілу російською федерацією міста Києва та Київської області та/або оголошення повітряної тривоги, Позивач повинен повторно не пізніше чим за 3 (три) робочих дні до дати зустрічі направити на електронну адресу Відповідача-1 та Відповідача-2, зазначену вище, повідомлення про наступну заплановану місце, дату та час зустрічі у нотаріуса.

Сторони домовились, що обов`язок домовитись з нотаріусом про дату та час зустрічі для виконання умов цієї Мирової угоди, покладається на ОСОБА_1 .

Сторони також домовились, що у випадку надходження грошових коштів від ОСОБА_1 на рахунок ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» на інший день або в неробочий час нотаріуса, Сторони повинні продовжити виконання Мирової угоди наступного робочого дня, й обов`язок погодження наступної зустрічі з нотаріусом також покладається на ОСОБА_1 .

7. Сторони досягли взаємної згоди, що у разі неналежного виконання пункту 5 цієї Мирової угоди з боку ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС», а саме не надання ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» заяв, передбачених п. 5.1. та п. 5.3. Угоди, не реєстрації припинення іпотеки та зняття обтяження, передбачених п. 5.4. Угоди, за умови належного виконання ОСОБА_1 пункту 5.2 Угоди:

7.1. Відповідач-1 та Відповідач-2 вважаються такими, що визнали позовні вимоги Позивача у справі №369/4145/21 у повному обсязі та ОСОБА_1 має право направити Ухвалу Києво-Святошинського районного суду Київської області про затвердження Мирової угоди до відповідних державних органів, органів державної виконавчої служби/приватних виконавців для примусового виконання рішення суду та державної реєстрації права власності на Майно на Позивача.

7.2. сума грошових коштів, сплачена ОСОБА_1 відповідно до пункту 5.2 Угоди, визнається ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» безпідставно набутим майном та підлягає поверненню на розрахунковий рахунок Позивача, з якого кошти були відправлені, не пізніше наступного банківського дня після її отримання та/або стягненню на підставі виконавчого напису нотаріуса.

8. У разі свідомого чинення перешкод з боку ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» щодо реалізації пункту 5 цієї Мирової угоди (надання заяв з іншим змістом та/або з недостовірною інформацією, неявка уповноважених осіб на зустріч до нотаріуса у призначений день та час, затягування строків зняття обтяження чи виведення Майна з іпотеки, усна/письмова відмова від підтвердження факту отримання грошових коштів та/або усна/письмова відмова у складенні документів, визначених в пункті 5 Мирової угоди, чинення інших свідомих перешкод тощо), а також у разі неможливості проведення державної реєстрації права власності на Майно за ОСОБА_1 з причин, що від нього не залежать, проте є наслідком інших дій та/або бездіяльності Відповідача-1 та/або Відповідача-2, Позивач має право документально зафіксувати порушення положень цієї Мирової угоди в Акті за підписом двох незацікавлених третіх осіб, з обов`язковим наданням такого акту ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» для ознайомлення та надання пояснень та в подальшому на підставі виконавчого напису нотаріуса солідарно стягнути на свою користь з ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» суму завданої моральної шкоди у розмірі 200 000,00 гривень (двісті тисяч гривень нуль копійок).

9. ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» заявляють та гарантують, що у випадку належного виконання ОСОБА_1 пункту 5.2 цієї Мирової угоди враховуючи приписи Мирової угоди, які визначають передумови для його виконання, ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС» не матимуть жодних майнових претензій та вимог до ОСОБА_1 з приводу Майна, будь-якої заборгованості за Майно, в тому числі комунальних платежів за нього тощо.

10. ОСОБА_1 заявляє та гарантує, що з моменту підписання цієї Мирової угоди та повного її виконання Відповідачем-1 та Відповідачем-2, та проведення безперешкодної зі сторони Відповідача-1 та Відповідача-2 державної реєстрації за ОСОБА_1 права власності на Майно, він не матиме жодних майнових та немайнових претензій і вимог до ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1» та ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС», в тому числі з приводу всіх позовних вимог, заявлених у справі №369/4145/21.

11. Сторони домовились, що вартість нотаріальних послуг та державне мито за посвідчення заяв, зазначених в п. 5.1. та п. 5.3 Мирової угоди, оплачує ПрАТ «ЗАВОД ЗБК №1», вартість нотаріальних послуг за зняття обтяжень та виведення Майна з іпотеки оплачує ТОВ «ФК «ВАРІАНТ-ФІНАНС», а вартість інших нотаріальних послуг оплачується ОСОБА_1 .

12. Сторони узгодили, що кожна із сторін справи самостійно несе судові витрати у справі №369/4145/21 й не відшкодовує судові витрати понесені іншою стороною.

13. Сторони підтверджують, що дана Угода відповідає їхнім дійсним намірам і не носить характеру фіктивного та удаваного правочину, укладається ними у відповідності зі справжньою їхньою волею, без будь-якого застосування фізичного чи психологічного тиску та на вигідних для них умовах і не є результатом впливу тяжких обставин, без застосування обману, при повній цивільній дієздатності та усвідомленні усіх наслідків, пов`язаних з підписанням цієї Мирової угоди.

14. Сторони однаково розуміють значення і умови цієї Угоди та її правові наслідки, волевиявлення Сторін є вільним і відповідає їх внутрішній волі.

15. Сторони підтверджують, що особи, які підписали від імені Сторін цю Угоду, мають всі необхідні повноваження на її підписання, в тому числі для укладення значних правочинів, та не мають будь-яких застережень та/або обмежень таких повноважень та/або своєї правоздатності, та/або дієздатності стосовно укладення цієї Мирової угоди.

16. Угоду на вищевикладених умовах укладено при повному розумінні Сторонами її предмету, термінології і наслідків. Сторони підтверджують, що з текстом даної Угоди ознайомлені, заперечень не мають.

17. Дану Мирову угоду укладено в 4-х оригінальних примірниках - по одному для кожної із Сторін та одного - для Суду.

18. Ця Угода набирає чинності з моменту її підписання Сторонами та затвердження Києво-Святошинським районним судом Київської області та діє до повного виконання Сторонами своїх обов`язків.

Провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного акціонерного товариства «Завод залізобетонних конструкцій № 1», Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Варіант-Фінанс» про визнання права власності на майно, визнання недійсним договору іпотеки, скасування відомостей (рішення) про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, відшкодування моральної шкоди - закрити.

ОСОБА_1 повернути з державного бюджету судовий збір в сумі 6521,50 грн., сплачений на підставі платіжних доручень від 29.03.2021 року № 51991, від 29.03.2021 року № 52026, від 20.03.2021 року № 52105, від 29.03.2021 року № 52127. (оригінали знаходиться в матеріалах справи №369/4145/21).

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ Л.М.КОВАЛЬЧУК

Дата ухвалення рішення23.05.2023
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу111115294
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав та їх обтяжень, відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —369/4145/21

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 21.07.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 21.07.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 06.05.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 05.04.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні