Ухвала
від 24.05.2023 по справі 509/2738/23
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/2738/23

УХВАЛА

24 травня 2023 року смт. Овідіополь

Суддя Овідіопольського районного суду Одеської області Панасенко Є.М., перевіривши в приміщеннісуду виконання вимог ст.ст. 175-177 ЦПК України за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ УКРАЇНА" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ-ГРУП ЛІМІТЕД" про визнання трудових відносин припиненими,

ВСТАНОВИВ:

До Овідіопольського районного суду Одеської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) до Товариства з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ УКРАЇНА" (місцезнаходження: Одеська область, м.Одеса, вул. Сонячна, 5, офіс 607) та Товариства з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ-ГРУП ЛІМІТЕД" (місцезнаходження: Тенароу 4, Агіос Дометіос, 2360, Нікосія, Кіпр) про визнання трудових відносин припиненими.

Позовну заяву подано і оформлено з додержанням вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Справа підсудна Овідіопольському районному суду Одеської області.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, передбачені ст.ст. 185, 186 ЦПК України, відсутні.

З урахуваннямнаведеного,вважаю занеобхідне відкрити провадження у справі відповідно до ст. 187 ЦПК України.

Відповідно до ч.4 ст.19 ЦПК України,спрощене позовне провадження призначене для розгляду: малозначних справ; справ, що виникають з трудових відносин; справ пронадання судомдозволу натимчасовий виїзддитини замежі Українитому збатьків,хто проживаєокремо віддитини, у якоговідсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим ізбатьків унаданні нотаріальнопосвідченої згодина такийвиїзд; справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Оскільки дана справа виникає з трудових відносин, вважаю, що розгляд позову необхідно проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням(викликом)сторін.

Відповідно до ч. 8 ст. 130 ЦПК України особам, які проживають за межами України, судові повістки вручаються в порядку, визначеному міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, в разі відсутності таких у порядку, встановленому статтею 502 ЦПК України.

Відповідно до ст.498 ЦПК України у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

В даному випадку питання надання правової допомоги між Україною та Республікою Кіпр врегульовані Угодою між Україною та Республікою Кіпр про правову допомогу в цивільних справах, яку було підписано 06 вересня 2004 року (ратифікована Верховною Радою України 22 вересня 2005 року і набула чинності 18 березня 2006 року).

Право суду на звернення з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави закріплене і в ч. 1 ст. 80 Закону України «Про міжнародне приватне право».

Відповідно до п. 2.1 "Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги у цивільних справах, щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень", затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 р. № 1092/5/54, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02 липня 2008 року за № 573/15264, у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном.

Принцип рівності сторін у процесі у розумінні «справедливого балансу» між сторонами вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представити справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно до другої сторони (рішення у справах «Dombo Beheer B.V. v. the Netherlands» від 27 жовтня 1993 р., п. 33, та «Ankerl v. Switzerland» від 23 жовтня 1996 р., п. 38).

Європейський суд з прав людини неодноразово нагадував, що принцип рівності сторін один із складників ширшої концепції справедливого судового розгляду передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом (див., серед інших рішень та mutatis mutandis, «Кресс проти Франції» (Kress v. France), [GC], № 39594/98, п. 72, ECHR 2001-VI; «Ф.С.Б. проти Італії» (F.C.B. v. Italy) від 28 серпня 1991 року, ОСОБА_5 A № 208-B, п. 33; «Т. проти Італії» (Т. v. Italy) від 12 жовтня 1992 року, ОСОБА_5 A № 245-C, п. 26; та «Кайя проти Австрії» (Kaya v. Austria), № 54698/00, п. 28, від 8 червня 2006 року).

Принцип змагальності процесу означає, що кожній стороні повинна бути надана можливість ознайомитися з усіма доказами та зауваженнями, наданими іншою стороною, і відповісти на них (рішення у справі «Ruiz-Mateos проти Іспанії», п. 63).

Враховуючи, що відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ-ГРУП ЛІМІТЕД" перебуває на території Республіки Кіпр, не має можливості приймати участь у судовому засіданні, необхідності вручення відповідачу документів, а також направлення судом України доручення для виконання за кордоном, зазначена цивільна справа має бути призначена до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном в порядку передбаченому Інструкцією про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України 27.06.2008 р. № 1092/5/54.

Відповідно до ст. 275 ЦПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст. 121 ЦПК України Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню цивільного судочинства.

Оскільки у зазначеній позовній заяві одним з відповідачів є Товариство з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ-ГРУП ЛІМІТЕД", засноване та зареєстроване у Республіці Кіпр за реєстраційним номером НЕ 299542, юридична адреса: Тенароу 4, Агіос Дометіос, 2360, Нікосія, Кіпр, то вважаю за необхідне призначити відкрите судове засідання для розгляду справи по суті на 05.10.2023 року о 10 годині 00 хвилин, також визначити резервні дати судових засідань 08.11.2023 року о 10 годині 00 хвилин, 10.01.2024 року о 10 годині 00 хвилин.

Таким чином, з метою забезпечення та реалізації процесуальних прав відповідача, закріплених у ст.ст. 43, 49, 83, 84, 178 ЦПК України, вважаю необхідним звернутися з дорученням про виконання окремих процесуальних дій до компетентного суду Республіки Кіпр.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 19, 121, 187, 190, 261, 274, 275, 277, 279, 353, 498, 499 ЦПК України, ч. 1 ст. 80 Закону України "Про міжнародне приватне право", суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ УКРАЇНА" та Товариства з обмеженою відповідальністю "ХОТФРОСТ-ГРУП ЛІМІТЕД" про визнання трудових відносин припиненими.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Призначити відкрите судове засідання для розгляду справи по суті у приміщенні Овідіопольського районного суду Одеської області (місцезнаходження: 67801, Одеська область, смт. Овідіополь, вул.Берегова, 9) на 05.10.2023 року о 10 год. 00 хв.

Визначити резервні дати судових засідань: 08.11.2023 року о 10 годині 00 хвилин, 10.01.2024 року о 10 годині 00 хвилин.

Роз`яснити та встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі та додатків до позову для подання відзиву на позовну заяву у порядку, передбаченому ст. ст. 178, 191 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням)відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідачі зобов`язані надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив п`ять днів з дня вручення відзиву відповідача на позов з доданням документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам строк для подання заперечення п`ять днів з дня вручення відповіді на відзив з доданням документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити сторонам, що до відповіді на відзив та до заперечення на відповідь на відзив застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятоюстатті 178 ЦПК України.

Звернутися до компетентного суду Республіки Кіпр з дорученням про вручення документів та виконання окремих процесуальних дій в рамках цивільної справи.

Всі складені документи за результатами виконання міжнародного судового доручення компетентним судом Республіки Кіпр направити до Овідіопольського районного суду Одеської області.

Направити доручення через Південне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Одеса).

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається https://ovd.od.court.gov.ua/sud1521.

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи.

Одночасно з копією ухвали про відкриття провадження у справі відповідачам направити копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку в частині відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності безпосередньо до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Є. М. Панасенко

СудОвідіопольський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.05.2023
Оприлюднено30.05.2023
Номер документу111142141
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —509/2738/23

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Панасенко Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні