Рішення
від 29.05.2023 по справі 279/2742/23
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження №2-о/279/89/23

Справа № 279/2742/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" травня 2023 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі:

судді Коваленко В.П.

секретаря Зубкової І.М.,

з участю присяжних Зінюк А.О., Дідус Д.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , , заінтересовані особи: Коростенський міський центр соціальної підтримки дітей та сімей " Віри , Надії , Любові" , Служба у справах дітей виконавчого комітету Коростенської міської ради Житомирської області , Служба у справах дітей Олевської міської ради Житомирської області , Коростенська окружна прокуратура про усиновлення.,-

ВСТАНОВИВ:

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про усиновлення дитини. В обґрунтування заяви, посилається на те, що хоче усиновити неповнолітню дитину - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виключно у його найвищих інтересах, для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя та без мети отримання матеріальної чи іншої вигоди. Вважає, що може бути гарною мамою для усиновленої дитини, працює на посаді головного бухгалтера Олевського районного спортивно-технічного клубу ТСО України, має постійний заробіток ,за місцем роботи та проживання характеризується виключно з позитивної сторони, має у власності житловий будинок, який перебуває в доброму санітарно-гігієнічному стані, розуміє всю відповідальність усиновлення.

Мати дитини, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть матері, серії НОМЕР_1 від 14.03.2023 року .Відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

Просить суд винести рішення про усиновлення нею малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та внести відповідні зміни в актовий запис про його народження.

У судове засідання ОСОБА_1 надала заяву , в якій заявлені вимоги підтримала та просила їх задоволити.

Від представників заінтересованої особи надійшли заяви , проти задоволення заяви не заперечують.

Суд, з`ясувавши думку сторін, дослідивши та оцінивши всі наявні докази в справі в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 14.03.2023 року Коростенським міським відділом ДРАЦС Центрально-Західного міжрегіонального управління МЮ (м. Київ), батьками ОСОБА_2 , є ОСОБА_2 та ОСОБА_5 ( а.с.27).

Мати дитини, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть матері, серії НОМЕР_1 , видане 14.03.2023 року Коростенським відділом ДРАЦС у Коростенському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ).

Відомості про батька записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, що стверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України № 00038857691, виданий 14.03.2023 року.

Відповідно до правових підстав, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , службою у справах дітей,, виконавчого комітету Коростенської міської ради поставлений на місцевий облік дітей, які підлягають усиновленню.

Адміністрація Коростенського міського центру соціальної підтримки дітей та сімей " Віри, Надії, Любові" надала згоду на усиновлення свого вихованця - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується письмовою згодою від 07.04.2023 р..

Відповідно до висновку від 01.12.2022 р. Служба у справах дітей Олевської міської ради вважає, що ОСОБА_1 може бути усиновлювачем.

Відповідно до висновку від 10.04.2023 про доцільність усиновлення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 Служба у справах дітей виконавчого комітету Коростенської міської ради вважає усиновлення малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 заявницею - ОСОБА_1 доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

ОСОБА_1 матеріально та фінансово забезпечена, про що свідчить довідка про заробітну плату та акт обстеження житлово-побутових умов від 07.07.2022 року.

Згідно ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, і усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з ст. 217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року№ 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до п. 8 вказаної постанови, за змістом ст. 217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода. При цьому необхідно враховувати, що до набрання рішенням суду про усиновлення законної сили кожен із батьків може відкликати свою згоду незалежно від мотивів.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення (ст. 225 СК України).

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може

виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача, у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини (ст. 229 СК України).

Відповідно до вимог ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Отже, оскільки встановлено, що усиновлення малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не суперечить його інтересам, заявник фізично здорова, здатна створити для дитини належний матеріально - побутовий рівень проживання, бажає усиновити дитину, спроможна забезпечити їй належне виховання, навчання та утримання, стабільні та гармонійні умови життя, позитивний висновок органу опіки та піклування, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

Суд також вважає за необхідне, у відповідності до ст. ст. 229, 231 СК України, задовольнити вимогу заявника та внести зміни до актового запису про народження дитини.

Керуючись ст.ст. 208, 217, 218, 229, 231 СК України, ст. 264-265, 281, 294 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Оголосити громадянку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ( проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) , усиновлювачем дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , №486 від 14.03.2023 року, зроблений міським відділом ДРАЦС Центрально-Західного міжрегіонального управління МЮ (м. Київ), а саме змінити: прізвище дитини з « ОСОБА_2 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 », по- батькові з « ОСОБА_2 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а в графі «батько» змінити з « ОСОБА_2 » на « ОСОБА_6 », в графі «мати» « ОСОБА_3 » змінити на « ОСОБА_1 » та видати після внесених змін в актовий запис про народження дитини нове свідоцтво про народження дитини, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до Коростенського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області.

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення (перебування осіб, які бажають усиновити дитину, на обліку, пошук ними дитини для усиновлення, подання заяви про усиновлення, розгляд справи про усиновлення, здійснення нагляду за дотриманням прав усиновленої дитини тощо), а також інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів шляхом подачі апеляційної скарги.

Суддя В.П.Коваленко

Присяжні Зінюк А.О.

Дідус Д.О.

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111153208
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —279/2742/23

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Шульга О. М.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні