Ухвала
від 29.05.2023 по справі 753/19070/21
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 2/754/344/23

Справа № 753/19070/21

У Х В А Л А

Іменем України

29 травня 2023 року м.Київ

Деснянський районний суд м.Києва в складі:

головуючого-судді Скрипки О.І.

при секретарі Моторенко К.О.

з участю відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання щодо прийняття до розгляду зустрічної позовної заяви ОСОБА_1 до Кам"янець-Подільського міського центру зайнятості про визнання акту та наказу недійсними, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Деснянського районного суду м.Києва знаходиться цивільна справа за позовом Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 про повернення неправомірно отриманої допомоги по безробіттю.

До початку судового розгляду відповідачем подано зустрічний позов про визнання акту та наказу недійсними, зобов`язання вчинити певні дії за вхід. № 33086 від 24.10.2022 року.

Ухвалою Деснянського районного суду м.Києва від 20.04.2023 року вказаний зустрічний позов залишено без руху з наданням строку для усунення недоліків.

25.04.2023 року відповідачем на виконання вказаної ухвали подано зустрічну позовну заяву в новій редакції.

Вказана зустрічна позовна в новій редакції не відповідає положенням ЦПК України.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 194 ЦПК України зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей 175 і 177 цього Кодексу.

Так, відповідно до ч.1 ст.175 ЦПК України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Згідно ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Частиною 6 ст.175 ЦПК України визначено, що у позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Дана зустрічна позовна заява не відповідає вказаним вимогам ст.ст.175, 176 ЦПК України, а саме: прохальна частина позову містить одну немайнову вимогу. В той же час, в останньому абзаці на сторінці 5 відповідач просить визнати акт № 32 від 21.07.2021 року недійсним та наказ, який складено, посилаючись на цей акт також, а також скласти новий акт з достовірними даними, де підставою перевірки вказано окрім статті про «зайнятість населення», звернення ОСОБА_1 з заявою про «Припинення реєстрації безробітного за заявою безробітного», та інформацію, яку він надав у вигляді довідки 07.07.2021 року з Департаментом соціального захисту населення Кам`янець-Подільської міської ради, яка була витребувана ним через суд. Тобто, фактично прохальна частина позову не відповідає його загальному змісту.

Виходячи з вищевикладеного, вбачається, що відповідачем фактично заявлено дві вимоги немайнового характеру.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Проте, до позовної заяви не додано документ, що підтверджує сплату судового збору в повному обсязі.

Згідно п.13 Постанови № 10 Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 року, якщо в позовній заяві об`єднано дві або більше самостійних вимог немайнового характеру, пов`язані між собою, судовий збір сплачується окремо з кожної із таких вимог (або загальною сумою).

Крім того, відповідно до п.п.12, 16 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ 17.10.2014 № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», у випадках об`єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону № 3674-VI підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для позовних заяв зі спорів немайнового характеру, наприклад, зняття арешту з майна та визнання права власності на це майно. При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Враховуючи викладене, відповідачем, як позивачем за зустрічним позовом, виходячи зі змісту його вимог, має бути сплачено судовий збір за 2 вимоги немайнового характеру в розмірі по 1073,60 грн. за кожну вимогу, а всього 2147,20 грн. В той же час, фактично є сплаченим судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Також, згідно вимог ч. 7 ст. 43, абз. 2 ч. 1 ст. 177 ЦПК України, у разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказ надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

За змістом п. 19 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 (з наступними змінами та доповненнями), внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п. 61 вказаних Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку «Укрпошта» від 12.05.2006 року № 211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф. 107 (рис. 27), а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення (ф. 107) передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

Таким чином, належним доказом направлення копій поданих до суду документів іншим учасникам справи є оригінали (або належним чином засвідчені копії) розрахункового документу (поштової квитанції, фінансового чека, поштової накладної) та опису вкладення у цінний лист.

Проте, як вбачається з поданих матеріалів, відповідачем не надано доказів надсилання зустрічного позову з додатками позивачу.

Згідно ч.1 ст.194 ЦПК України, до зустрічної позовної заяви, поданої з порушенням вимог, встановлених частиною першою цієї статті, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

Вище викладене дає підстави для висновку, що зустрічна позовна заява не відповідає вимогам закону, а тому підлягає залишенню без руху з наданням строків на усунення недоліків. Недоліки підлягають усуненню шляхом подання нової редакції зустрічного позову з його копією та копіями документів відповідно до кількості учасників судового розгляду, а також подання оригіналу платіжного документу про сплату судового збору відповідно до кількості та характеру заявлених вимог або подання документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору, відповідно до закону та доказів надсилання зустрічного позову з додатками позивачу.

На підставі викладеного та керуючись ст. 175, 177, 185, 194 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до Кам"янець-Подільського міського центру зайнятостіпро визнання акту та наказу недійсними, зобов`язання вчинити певні дії - залишити без руху та надати ОСОБА_1 строк для усунення недоліків, вказаних в ухвалі, протягом 5 днів з дня вручення ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у зазначений строк зустрічну позовну заяву вважати неподаною та повернути заявнику зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111154479
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про повернення безпідставно набутого майна (коштів)

Судовий реєстр по справі —753/19070/21

Рішення від 25.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Рішення від 25.12.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Скрипка О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні