Ухвала
від 29.05.2023 по справі 904/2646/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29.05.2023м. ДніпроСправа № 904/2646/23

Суддя Євстигнеєва Н.М., розглянувши матеріали

за позовом Павлоградської міської ради, м. Павлоград Дніпропетровської області

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 , м. Павлоград Дніпропетровської області

про стягнення 672 128,54грн та зобов`язання укласти договір оренди земельної ділянки

С У Т Ь С П О Р У :

Павлоградська міська рада звернулася до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить:

- стягнути з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 дохід, отриманий від безпідставно набутого майна у розмірі 672 128,54грн;

- зобов`язати Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 укласти договір оренди земельної ділянки площею 0,7230га кадастровий номер - 1212400000:03:013:0002 комунальної форми власності в редакції позивача.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.05.2023 справу №904/2646/23 передано на розгляд судді Євстигнеєвої Н.М.

Розглянувши подані матеріали, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху з наступних підстав.

Частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Згідно частини 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Однак, в порушення зазначених вимог, позивачем не викладені обставини та не обґрунтовано вимогу про зобов`язання укласти договір оренди земельної ділянки. Відповідачем у справі зазначено Фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 , який припинив свою підприємницьку з 30.11.2018, про що свідчить інформація з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 25.05.2023.

Відповідно до ч.1 ст. 45 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами-можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

До складу цих осіб, відповідно до ч.2 ст. 4 ГПК України, віднесені юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Згідно ст. 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають із господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені законом до їх юрисдикції.

Підвідомчість визначається як коло справ, віднесених до розгляду і вирішення господарських судів у силу прямої вказівки закону. Підвідомчість визначає також властивості (характер) спірних правовідносин, у силу яких їх вирішення віднесене до компетенції господарського суду.

Критеріями розмежування судової юрисдикції є суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірних матеріальних правовідносин. Крім того, таким критерієм може бути пряма вказівка в законі на вид судочинства, в якому розглядається визначена категорія справ.

В основу визначення підвідомчості покладено три критерії: суб`єктний склад правовідносин, предмет спору та характер спірного правовідношення.

Відповідно до першого критерію господарський суд вирішує господарські спори, що виникають між підприємствами, організаціями (юридичними особами), а також громадянами - суб`єктами підприємницької діяльності, а у випадках, передбачених чинним законодавством, може вирішувати спори і розглядати справи за участю державних та інших органів, а також громадян, які не є суб`єктами підприємницької діяльності.

Підвідомчість справ загальним і господарським судам визначається законодавством.

Подання позовної заяви за правилами ГПК України означає, що позовна заява повинна бути подана за правилами предметної та суб`єктної юрисдикції справ відповідно до ст. 20 ГПК України.

З урахуванням викладеного, позивачу необхідно надати письмові пояснення щодо статусу відповідача станом на дату звернення з позовом до суду та підвідомчості спору господарським судам, якщо відповідач не є суб`єктом підприємницької діяльності.

Також, Павлоградською міською радою не надано доказів, на які посилається у позовній заяві (рішення міської ради від 16.04.2013 №904-34/VІ про поновлення строку дії договору оренди земельної ділянки на 10 років; витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, яка діяла станом на 01.01.2020).

Вимога зобов`язати відповідача укласти договір оренди земельної ділянки не містить редакції позивача.

Наведені обставини є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Частиною 2 статті 174 ГПК України встановлено, що в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

У Х В А Л И В :

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Павлоградській міській раді протягом семи днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви, а саме:

- надати до суду рішення міської ради від 16.04.2013 №904-34/VІ про поновлення строку дії договору оренди земельної ділянки на 10 років;

- витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, яка діяла станом на 01.01.2020;

- викласти обставини та правові підстави, якими позивач обґрунтовує вимогу про зобов`язання укласти договір оренди земельної ділянки.

- письмові пояснення щодо статусу відповідача станом на дату звернення з позовом до суду та підвідомчості спору господарським судам, якщо відповідач не є суб`єктом підприємницької діяльності.

3. Роз`яснити Павлоградській міській раді, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили - 29.05.2023 та оскарженню не підлягає.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111158036
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2646/23

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні