Рішення
від 29.05.2023 по справі 911/14/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" травня 2023 р. м. Київ Справа № 911/14/23

Господарський суд Київської області у складі судді Бабкіної В.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку НОВА ХВИЛЯ 2017 (02090, м. Київ, вул. Харківське шосе, буд. 15-А)

до Приватного підприємства ЮЛКОМ-СЕРВІС (09611, Київська обл., Білоцерківський (Рокитнянський) р-н, с. Житні Гори, вул. Гагаріна, буд. 41)

про стягнення 77850,51 грн. заборгованості з оплати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території,

Без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку НОВА ХВИЛЯ 2017 (далі ОСББ НОВА ХВИЛЯ 2017, позивач) звернулося до Господарського суду Київської області з позовом до Приватного підприємства ЮЛКОМ-СЕРВІС (далі ПП ЮЛКОМ-СЕРВІС, відповідач) про стягнення 77850,51 грн. заборгованості з оплати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем зобов`язання в частині сплати вартості послуг відповідно до виставлених рахунків, у зв`язку з чим позивач просив суд стягнути з відповідача 77850,51 грн. основного боргу та перерахувати суму заборгованості відповідно до тарифу ОСББ на момент винесення рішення суду, а також судовий збір.

Беручи до уваги характер спірних правовідносин, предмет, підстави позову і обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, зважаючи на заявлену позивачем у даному спорі ціну позову, що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, суд дійшов висновку, що справа за поданою Об`єднанням співвласників багатоквартирного будинку НОВА ХВИЛЯ 2017 позовною заявою до Приватного підприємства ЮЛКОМ-СЕРВІС про стягнення 77850,51 грн. заборгованості з оплати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території, підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 03.02.2023 р. було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи № 911/14/23 постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання).

У зв`язку з відсутністю у суду фінансування для здійснення поштових відправлень, ухвалу Господарського суду Київської області від 03.02.2023 р. у справі № 911/14/23 про відкриття провадження було направлено 16.03.2023 р.

Копія вказаної ухвали суду отримана, зокрема, відповідачем 23.03.2023 р., що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 0103283306104.

Окрім того, у відповідності з ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень", усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення, внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

З урахуванням наведеного, сторони не були позбавлені можливості ознайомитись з ухвалою Господарського суду Київської області від 03.02.2023 р. у справі № 911/14/23 в Єдиному державному реєстрі судових рішень, яка опублікована та доступна до вільного перегляду.

У строк, встановлений ч. 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, клопотань від сторін про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін не надходило.

Відповідно до ч. 8 ст. 252 ГПК України, при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Згідно з приписами ч. 2 ст. 161 ГПК України до заяв по суті справи належать відзив на позовну заяву, відповідь на відзив, заперечення на відповідь на відзив.

Відзиву на позов або будь-яких інших заперечень чи пояснень по суті спору відповідачем до справи подано не було. Водночас, учасники процесу про судовий розгляд справи були повідомлені належно в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України.

З огляду на зазначене, у відповідності з приписами ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає дану справу за наявними в ній на час ухвалення рішення матеріалами.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази та оцінивши їх в сукупності, суд

встановив:

21.10.2017 р. рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: 02090, м. Київ, вул. Харківське шосе, б. 15-А, було створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку під назвою ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017», код ЄДРПОУ 41878303 (далі ОСББ).

Згідно з пунктом 2 розділу І Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «НОВА ХВИЛЯ 2017» останнє діє відповідно до Законів України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», чинного законодавства України та Статуту.

Відповідно до п. 1 розділу ІІ Статуту метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

У відповідності з п. 2 розділу IV Статуту сплата встановлених загальними зборами об`єднання внесків і платежів, у тому числі - відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників. Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного, ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та Статуту. Загальні збори об`єднання можуть прийняти рішення про списання боргів співвласників у разі виконання ними робіт, необхідних для утримання спільного майна, на суму боргу.

Згідно з протоколом загальних зборів ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» № 4 від 29.09.2018 р. було прийнято та затверджено тариф на утримання будинку та прибудинкової території, а саме: 9,40 грн. на місяць за 1 квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення в будинку, що включає: житлово-комунальні витрати на утримання та обслуговування будинку і прибудинкової території, вивіз сміття; плату за поточний ремонт спільного майна будинку, що в сукупності становить 8,46 грн. на місяць за 1 квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення будинку, та винагороду управителя у розмірі 0,94 грн. на місяць за 1 квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення в будинку.

Згідно з протоколом засідання правління ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» № 6 від 02.12.2018 р. Головою правління ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» було обрано ОСОБА_1 .

Згідно з протоколом загальних зборів співвласників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» № 7 від 12.10.2019 р. було затверджено методику розподілу обсягів спожитої теплової енергії між споживачами ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» для житлового будинку. Відповідно до затвердженої методики за загальними правилами розподілу між споживачами обсягу спожитої у будівлі теплової енергії на опалення житлових та нежитлових приміщень в розрахунковий період визначається: на квартири та помешкання, на які встановлені лічильники теплової енергії, нарахування проводяться за показаннями лічильників; на квартири та помешкання з правом власності, які фактично не підключені до опалювальної системи та на які встановлені блокувальні пристрої, розподіляти тепловтрати згідно фактичної площі виходячи з обсягу теплової енергії, витраченої на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення 15% та донараховувати мінімальне середнє питоме споживання. Мінімальна частка середнього питомого споживання теплової енергії на опалення приймається на рівні 40%; увесь обсяг нерозподіленої теплової енергії між квартирами та приміщеннями зазначеними вище розподіляти між помешканнями та квартирами, які користуються тепловою енергією та не оснащені засобами обліку теплової енергії пропорційно квадратним метрам; при розподілі між споживачами обсягу спожитої у будівлі теплової енергії не враховувати порожні (нежитлові) квартири без права власності (№№ 14, 52, 61, 69, 82, 86, 127, 159, 236, 319. 326, 330) та порожні (нежитлові) квартири з правом власності (№№ 96, 226, 130, 142, 253, 260) з метою уникнення формування боргів перед постачальником теплової енергії ТОВ «Еврореконструкція». При цьому, після розрахунку проводити нарахування на порожні (нежитлові) квартири з правом власності (№№ 96, 226, 130, 142, 253, 260), виходячи з розрахунку у пункті № 2. Після зміни статусу «нежитлового» на «житловий» нарахування проводити по загальній методиці. Загальний обсяг спожитої у будівлі теплової енергії визначається за показаннями вузла комерційного обліку - будинкового теплолічильника. Підтвердженням щодо постачання теплової енергії та її вартість в будинок від постачальника та оплату таких послуг є видаткові накладні, рахунки-фактури, виписки по тарифу від постачальника та листи від постачальника, в яких зазначено тариф і вартість тепла, відповідно до яких потім і відбувається нарахування та розподіл втрат теплової енергії.

З метою забезпечення платіжної дисципліни співвласників будинку, управитель має право зменшити розмір ціни послуги згідно Стандартного тарифного плану за обслуговування будинку та прибудинкової території, вивіз сміття з серпня 2018 року по витратам на утримання будинку та прибудинкової території і поточного ремонту спільного майна будинку для співвласників, які вчасно до 20-го числа місяця, наступного за розрахунковим сплатили за житлово-комунальні послуги та уклали індивідуальний договір про обслуговування або договір про членство ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» шляхом внесення змін в договір управителем про право на знижку для членів ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017». Знижка від управителя складає 1,60 грн. на місяць за 1 квадратний метр загальної площі житлового приміщення або нежитлового приміщення у будинку. Тобто, пільгова ціна становить 7,80 грн. на місяць за 1 квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку.

Як слідує з позову, тариф на житлово-комунальні послуги на утримання будинку та прибудинкової території та вивіз сміття і поточного ремонту спільного майна будинку не змінюється з 2018 року, деякий час в будинку діяла пільга від управителя щодо оплати для всіх співвласників будинку, яка встановлювалась управителем тимчасово. З травня 2019 року пільгу було скасовано і почав діяти затверджений тариф в розмірі 8,45 грн., який є незмінним і по даний час.

Згідно з протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» № 8 від 01.02.2020 р. було продовжено дію вказаного тарифу в розмірі 8,45 грн. за 1 квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення будинку.

Згідно з протоколом загальних зборів ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» № 2/2021 від 30.11.2021 р. були затверджені суми внесків для інвесторів на кожну квартиру та нежитлове приміщення на виконання робіт з електропостачання будинку на постійній основі. Даним протоколом було затверджено внески на під`єднання будинку до альтернативної гілки електричної енергії для стабілізування та достатності постачання в кожне житлове та нежитлове приміщення електричної енергії. Відповідно, перша частина внеску була однакова для всіх помешкань у розмірі 10000,00 грн., друга частина внеску на електрифікацію будинку була нарахована у відповідності до квадратних метрів помешкань.

ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» щомісячно виставляє рахунки на оплату за надані комунальні послуги до 05 числа поточного місяця за попередній місяць, які дійсні для оплати на протязі 10 календарних днів, але не пізніше 20-го числа поточного місяця.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна власником квартири АДРЕСА_1 , є Приватне підприємство «ЮЛКОМ-СЕРВІС», код 34856197, номер запису про право власності/довірчої власності № 19561057.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна власником квартири АДРЕСА_2 , є Приватне підприємство «ЮЛКОМ-СЕРВІС», код 34856197, номер запису про право власності/довірчої власності № 19561035.

Відповідно, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини з приводу утримання будинку та прибудинкової території, а також електрифікації будинку.

ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» було виставлено Приватному підприємству «ЮЛКОМ-СЕРВІС» рахунки на сплату внеску та інших платежів за адресою: АДРЕСА_3 , за період з січня 2019 року по листопад 2022 року на загальну суму 38873,51 грн. (копії долучено до матеріалів справи), а також рахунки на сплату внеску та інших платежів за адресою: АДРЕСА_4 , за період з січня 2019 року по листопад 2022 року на загальну суму 38977,34 грн. (копії долучено до матеріалів справи)

ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» було направлено ПП «ЮЛКОМ-СЕРВІС» лист-вимогу № 01 від 29.09.2022 р. про сплату заборгованості за надані комунальні послуги на суму 74602,86 грн.

ПП «ЮЛКОМ-СЕРВІС» було надіслано на адресу ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» відповідь на лист-вимогу № 1 від 29.09.2022 р., за змістом якої відповідач не погоджувався з вимогами щодо сплати грошових коштів у сумі 74602,86 грн., оскільки ПП «ЮЛКОМ-СЕРВІС» не було відомо про існування ОСББ та, відповідно, зі змістом його Статуту підприємство не ознайомлене. Жодного письмового повідомлення про проведення загальних зборів на адресу ПП «ЮЛКОМ-СЕРВІС» не надходило, звітності у будь-якій формі про проведення ремонтних робіт або іншої діяльності з утримання будинку ПП «ЮЛКОМ-СЕРВІС» не надавалось. Поряд з цим, у приміщеннях зазначених квартир взагалі відсутнє опалення, відсутні радіатори опалення, через що фізична можливість отримувати послуги з опалення є відсутньою, прилади обліку теплової енергії та водопостачання забудовником не встановлювались, а квартири були передані без встановлення приладів обліку теплової енергії та водопостачання. З огляду на викладене, на думку ПП «ЮЛКОМ-СЕРВІС», вимоги ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017» є необґрунтованими, у зв`язку з чим відсутні підстави для задоволення вимог щодо оплати 74602,86 грн. вартості комунальних послуг.

Як слідує з позову, на час звернення з даним позовом до суду сума заборгованості за особовими рахунками відповідача складала загалом 77850,51 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, ОСББ зазначає, що відповідач, як власник нерухомого майна, зобов`язаний сплачувати внески та платежі на утримання багатоквартирного будинку, які були встановлені рішеннями загальних зборів ОСББ, у зв`язку з чим просить суд стягнути з ПП «ЮЛКОМ-СЕРВІС» заборгованість за період з 01.01.2019 р. по 08.12.2022 р. зі сплати внесків на утримання спільного майна багатоквартирного будинку в розмірі 77850,51 грн.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «НОВА ХВИЛЯ 2017» підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

За приписами статті 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласником багатоквартирного будинку є власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку; управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

Частиною 2 статті 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», серед іншого, було внесено зміни до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку». Зокрема, скасовано поняття членства в об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку (усі співвласники беруть участь в діяльності об`єднання); скасовано поняття кворуму на загальних зборах для прийняття рішень (скільки би співвласників не прийшло - загальні збори є правомочними і голосування проводиться); змінено механізм підрахунку голосів (голоси рахуються не від кворуму, а від загальної кількості голосів співвласників); змінено порядок розподілу голосів (за загальним правилом розподіл голосів здійснюється пропорційно площі, що належить співвласникам); введено письмове опитування.

За змістом ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» вищим органом управління об`єднання є загальні збори його членів, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення розмірів внесків і платежів членами об`єднання. За результатами розгляду питань, віднесених до компетенції загальних зборів, приймається рішення, яке може бути оскаржено в судовому порядку.

Згідно з частинами 1-3 статті 12 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 2-1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом. Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

У разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду (ч. 6 ст. 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників (ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Згідно зі ст. 17 вказаного Закону для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі - відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності (ч. 1 ст. 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»).

Як встановлено судом, Приватне підприємство ЮЛКОМ-СЕРВІС є власником квартир АДРЕСА_5 та АДРЕСА_2 , що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Частиною 4 статті 319 Цивільного кодексу України визначено, що власність зобов`язує.

Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 322 ЦК України).

Статтею 509 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватись належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту та інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як зазначалося вище, згідно з ч. 2 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» встановлено, що кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

З аналізу наведених вище положень законодавства в їх системному взаємозв`язку слідує, що кожний власник квартири (нежитлового приміщення) у багатоквартирному будинку є одночасно співвласником спільного майна такого будинку, зокрема, приміщень загального користування та прибудинкової території.

Обов`язок утримання зазначеного майна виникає у співвласників багатоквартирного будинку безпосередньо з актів цивільного законодавства, зокрема, з наведених приписів ст. 322 Цивільного кодексу України та ч. 2 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

При цьому, системний аналіз приписів статей 10, 13, 15, 16, 17, 20, 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» дозволяє зробити висновок про те, що зазначений закон передбачає комплекс взаємопов`язаних прав та обов`язків власників квартир та об`єднання співвласників, які мають забезпечити належне функціонування та утримання співвласниками житлового будинку їхньої спільної часткової власності. Зокрема, праву об`єднання в особі його загальних зборів, на встановлення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів (ст.ст. 10, 16 Закону) кореспондує обов`язок співвласника виконувати рішення статутних органів об`єднання, своєчасно та в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі, частка яких визначається пропорційно до загальної площі квартири (ст.ст. 15, 20 Закону).

Тобто, обов`язок утримання зазначеного майна виникає у співвласників багатоквартирного будинку безпосередньо з актів цивільного законодавства. При цьому, витрати на утримання спільного майна у багатоквартирному будинку розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, незалежно від факту використання ними належного їм нежитлового приміщення та спільного майна, а також членства в об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку.

Суд зазначає, що підставою позову у даній справі є саме невиконання відповідачем як співвласником своїх обов`язків зі сплати внесків та платежів у розмірах, затверджених рішенням зборів співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «НОВА ХВИЛЯ 2017».

Затвердження загальними зборами ОСББ тарифу для власників квартир і нежитлових приміщень узгоджується з виключною компетенцією загальних зборів ОСББ затверджувати розміри внесків та платежів на утримання багатоквартирного будинку за результатами голосування співвласників будинку. Відповідач, в свою чергу, також не позбавлений права та можливості брати участь у затвердженні відповідного тарифу шляхом участі у голосуванні на загальних зборах ОСББ.

Поряд з цим, згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Приписами статей 73, 74 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до статей 76-79 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 86 ГПК України).

Згідно із наданим позивачем розрахунком, сума заборгованості відповідача з оплати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території у будинку АДРЕСА_6 , становить 77850,51 грн., у тому числі за квартирою № 142 - 38977,34 грн. за період з січня 2019 року по листопад 2022 року, за квартирою АДРЕСА_5 38873,51 грн. за період з січня 2019 року по листопад 2022 року.

Відповідач, всупереч вимогам статей 13, 74 ГПК України, доводів позивача не спростував, належними та допустимими доказами не довів факту здійснення оплати послуг з утримання будинку, заперечень щодо розміру заборгованості чи її контррозрахунку суду не надав.

Таким чином, судом встановлено, що відповідач не виконав зобов`язання по оплаті вказаних послуг, у зв`язку з чим в останнього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 77850,51 грн., що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами та не спростовано відповідачем.

З огляду на вищенаведене, вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості підлягає задоволенню.

Поряд з цим, вимога позивача щодо здійснення перерахунку суми заборгованості відповідно до тарифу ОСББ на момент винесення рішення залишається судом без задоволення, оскільки не ґрунтується на приписах чинного законодавства.

Так, за приписами ч. 1 ст. 14 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Стаття 15 Цивільного кодексу України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Під захистом прав розуміється передбачений законодавством засіб, за допомогою якого може бути досягнуте припинення, запобігання, усунення порушення права, його відновлення і (або) компенсація витрат, викликаних порушенням права. Обраний спосіб захисту має безпосередньо втілювати мету, якої прагне досягти суб`єкт захисту, тобто мати наслідком повне припинення порушення його прав та охоронюваних законом інтересів.

Належний спосіб захисту, виходячи із застосування спеціальної норми права, повинен забезпечити ефективне використання цієї норми у її практичному застосуванні - гарантувати особі спосіб відновлення порушеного права або можливість отримання нею відповідного відшкодування.

Як правило, суб`єкт порушеного права може скористатися не будь-яким, а цілком конкретним способом захисту свого права (п. 5.6 постанови Великої Палати Верховного Суду від 22.08.2018 р. у справі № 925/1265/16).

Застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту суб`єктивного права чи інтересу, за захистом якого звернулась особа, так і від характеру його порушення, невизнання чи оспорення. Подібні висновки сформульовані, зокрема, у постановах Великої Палати Верховного Суду від 05.06.2018 р. у справі № 338/180/17, від 11.09.2018 р. у справі № 905/1926/16 та від 30.01.2019 р. у справі № 569/17272/15-ц.

Вирішуючи спір, суд надає об`єктивну оцінку наявності порушеного права чи інтересу на момент звернення до господарського суду, а також визначає, зокрема, чи відповідає обраний спосіб захисту порушеного права тим, що передбачені законодавством.

Отже, ефективний спосіб захисту має бути таким, що відповідає змісту порушеного права та забезпечує реальне поновлення прав особи, за захистом яких вона звернулась до суду, відповідно до вимог законодавства.

Позивач, звертаючись до суду з даним позовом, просив суд здійснити перерахування суми заборгованості відповідно до тарифу ОСББ на момент винесення рішення суду.

Слід зазначити, що питання, які вирішує суд під час ухвалення рішення суду, визначені ст. 237 Господарського процесуального кодексу України.

Так, згідно з ч.ч. 1, 2 вказаної статті при ухваленні рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин; чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; як розподілити між сторонами судові витрати; чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову. При ухваленні рішення суд не може виходити у рішенні за межі позовних вимог.

Як встановлено ч. 5 ст. 238 ГПК України, у резолютивній частині рішення зазначаються: висновок суду про задоволення позову чи про відмову в позові повністю або частково щодо кожної із заявлених вимог; розподіл судових витрат; строк і порядок набрання рішенням суду законної сили та його оскарження; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків сторін (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України. Висновок суду про задоволення позову чи про відмову в позові повністю або частково щодо кожної із заявлених вимог не може залежати від настання або ненастання певних обставин (умовне рішення).

З урахуванням вищенаведеного, суд відзначає, що приписами чинного господарського процесуального законодавства не передбачено здійснення судом перерахунку розміру стягуваної заборгованості поза межами позовних вимог, у зв`язку з чим у задоволенні вимоги ОСББ НОВА ХВИЛЯ 2017 про перерахування суми заборгованості відповідно до тарифу ОСББ на момент винесення рішення слід відмовити.

Щодо розподілу судових витрат у даній справі суд відзначає наступне.

Згідно з приписами п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

У випадку якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору (ч. 9 ст. 129 ГПК України).

За наслідками вирішення спору у даній справі, за висновком суду, судові витрати зі сплати судового збору відповідно до п. 2 ч. 1, п. 1 ч. 4, ч. 9 статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача у повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 123, 129, 232, 233, 236-238, 240, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку НОВА ХВИЛЯ 2017 задовольнити частково.

2.Стягнути з Приватного підприємства ЮЛКОМ-СЕРВІС (09611, Київська обл., Білоцерківський (Рокитнянський) р-н, с. Житні Гори, вул. Гагаріна, буд. 41, код 34856197) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку НОВА ХВИЛЯ 2017 (02090, м. Київ, вул. Харківське шосе, буд. 15-А, код 41878303) 77850 (сімдесят сім тисяч вісімсот п`ятдесят) грн. 51 коп. основного боргу, 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн. 00 коп. судового збору.

3.У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Згідно з приписами ч.ч. 1, 2 статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України.

Повне рішення складене 29.05.2023 р.

Суддя В.М. Бабкіна

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111158787
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 77850,51 грн. заборгованості з оплати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території, Без виклику представників сторін

Судовий реєстр по справі —911/14/23

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Рішення від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 03.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бабкіна В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні