Рішення
від 29.05.2023 по справі 420/20602/21
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/20602/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2023 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі судді Іванова Е.А., розглянувши у порядку письмового провадження в приміщенні суду в м. Одесі адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Одеської обласної ради, Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради, Одеської обласної державної адміністрації, треті особи без самостійних вимог ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправним та скасування розпоряджень та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 до Одеської обласної ради (відповідач 1), Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради (відповідач 2), Одеської обласної державної адміністрації (відповідач 3) про:

- визнання протиправним та скасування рішення Одеської обласної ради «Про призначення на посаду Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області від 18.06.2021 р. №219-VIII, яким на посаду Генерального директора вказаного підприємства строком на 3 роки призначено ОСОБА_2 ;

- визнання протиправним та скасування розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 12.04.2021 року №364/од-2021;

- визнання протиправним та скасування розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 05.05.2021 року №460/од-2021;

- визнання протиправним та скасування рішення Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради від 21.05.2021 року про обрання ОСОБА_2 переможцем конкурсу на зайняття посади Генерального директора КНП «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради»;

- зобов`язання Конкурсну комісію з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради надіслати органові управління обґрунтовану пропозицію про призначення повторного конкурсу, а голову Одеської обласної державної адміністрації видати розпорядження про оголошення проведення повторного конкурсу на зайняття посади Генерального директора КНП «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» про обрання переможця конкурсу та призначити новий склад Конкурсної комісії.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що після оголошення Департаментом охорони здоров`я ООДА 15.04.2021р. на сайті ООДА конкурсу з пошуку кандидата на зайняття посади Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» позивач надав конкурсній комісії свої конкурсні пропозиції виходячи з досвіду роботу на посаді.

Проте в порушення п.12 Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного комунального закладу охорони здоров`я затвердженого постановою КМУ №1094 від 27.12.2017р. оголошення про початок формування конкурсної комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу управління одночасно з оприлюдненням рішення про проведення конкурсу, тоді як воно оприлюднено на сайті ОДА 24.03.2021р., тобто на два дні пізніше. Термін подання кандидатур до складу конкурсної комісії відповідно до п.12 Порядку - 15 днів з моменту оприлюднення, тобто мав становити до 08.04.2021р., а не до 05.04.2021р., як зазначено в оголошенні.

Пунктом 1 рішення Одеської обласної ради від 21.12.2018р. №880-VII «Про деякі питання щодо призначення на посади керівників закладів охорони здоров`я що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ міст Одеської області» Одеська обласна державна адміністрація уповноважується оголошувати та проводити конкурси, у тому числі затверджувати персональний склад конкурсної комісії у кількості 6-ти членів. Утім розпорядженням Голови ООДА №364/од-2021 від 12.04.2021р. затверджено склад конкурсної комісії з проведення конкурсу у кількості 9ти осіб, що свідчить про його невідповідність та суперечність у частині чисельності складу конкурсної комісії рішенню власника КНП Одеської обласної ради.

Розпорядженням голови ООДА №460/од-2021 від 05.05.2021р. «Про внесення змін у додаток до розпорядження голови ООДА від 12.04.2021р. №364/од-2021» змінено склад комісії з проведення конкурсу на зайняття посади, зокрема включено до складу ОСОБА_4 як представника ГО «Спілка взаємовідносин» (код ЄДРПОУ 38351434) та ОСОБА_5 як представника ГО «Південна громадська безпека» (код ЄДРПОУ 42691206) видами економічної діяльності яких визначено « 94.99 Діяльність інших громадських організацій н.н.і.у. (основний); 49.99 Діяльність інших громадських організацій н.в.і.у.» клас яких не включає, а ні діяльність професійних асоціацій (клас 94.12), ні громадських об`єднань у сфері охорони здоров`я (клас 86.90), а ні організації, які здійснюють діяльність у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності. Крім того ОСОБА_4 є депутатом Таїровської селищної ради Одеської області від політичної партії «Європейська солідарність» та працевлаштована у ТОВ «Юридична консалтингова компанія ДЕ-Юре», що суперечить принципу політичної неупередженості визначеного п.п.2 п.3 Положення, за якого має відбуватись конкурс. ОСОБА_5 здійснює індивідуальну адвокатську діяльність, що свідчить що вона не є незалежним експертом у сфері охорони здоров`я та представником громадськості вказаної галузі. Таким чином представники політичної громадськості Токаєва Ю.В.. та Смальцер З.О. включені до складу комісії за відсутності відповідних підстав та повноважень, та склад комісії сформовано незаконно.

Оскаржуване Рішення конкурсної комісії є упередженим так як ОСОБА_2 не володіє українською мовою про що свідчить його особисте звернення до конкурсної комісії з проханням здійснювати виступ російською мовою незважаючи на зауваження голови комісії щодо необхідності виступу на українській мові. Також в порушення п.32 Положення №1094 ОСОБА_2 лише на 15:45хв виступу (відеозапису) надав комісії електронний примірник документу власної Конкурсної пропозиції, останній термін подачі якого до комісії був не пізніше ніж за три робочих дні до дати проведення засідання з розгляду заяв та доданих до них документів. Вказане є порушенням принципів визначених п. 3 Положення ефективного і справедливого процесу відбору. Абсолютна більшість відповідей та тез ОСОБА_2 , дають можливість незалежному спостерігачу дійти висновку, що претендент на зайняття керівної посади має слабке розуміння про комунальне підприємство, і про функції, завдання та інші питання. Вказані обставини свідчать про упередженість, заангажованість, надання переваг одному учаснику конкурсу, незаконність рішення конкурсної комісії від 21.05.2021р. з обрання переможцем ОСОБА_6 , та свавільне відхилення кандидатури позивача та інших кандидатур.

Також позивач вказав, що рішенням Одеської обласної ради від 18.06.2021 року №219 VIII призначено ОСОБА_2 на посаду генерального директора КНП, проте таке також підлягає скасуванню, оскільки таке на думку позивача прийнято у незаконному (неповноважному) складі конкурсної комісії та на підставі незаконного рішення конкурсної комісії.

Представник відповідача Одеської обласної державної адміністрації 11.10.2021 року надав до суду відзив у якому просить суд відмовити у задоволенні позову мотивуючи це тим, що оголошення про початок формування конкурсної комісії оприлюднено на офіційному веб-сайті органу управління одночасно з оприлюдненням рішення про проведення конкурсу. Позивачем не обґрунтовано та не доведено порушення його прав оскаржуваним розпорядженням, так як воно стосується порядку формування конкурсних комісій.

Листом від 05.05.5021р. №1 громадська організація «Спілка взаємодопомоги» надала документи представника від зазначеної організації ОСОБА_4 та згідно п.2.2 Статуту ГО «Спілка взаємодопомоги», затвердженого загальними зборами від 13.06.2017р. організація відповідно до мети діє у напрямку сприяння розвитку охорони здоров`я, масової фізичної культури, спорту і туризму, пропагандуванню здорового способу життя, участь у наданні медичної допомоги населенню та здійснення соціального догляду за хворими, інвалідами, самотніми, людьми похилого віку та іншими особами, які через свої фізичні, матеріальні та інші особливості потребують соціальної підтримки та допомоги. Відтак громадська організація «Спілка взаємодопомоги» є громадським об`єднанням функціонального спрямування, зокрема у сфері охорони здоров`я. Листом від 30.04.2021 року №12-21 громадська організація «Південна безпека» надала документи представника від зазначеної організації ОСОБА_5 . Відповідно до п.3.2.10 Статуту ГО «Південна безпека» затвердженим установчими зборами 26.11.2018р. основним напрямом діяльності організації є сприяння правоохоронним органам, органам державної влади та органам місцевого самоврядування в боротьбі з корупцією та організованою злочинністю в Україні. Відтак громадська організація «Південна безпека» є громадським об`єднанням функціонального спрямування, зокрема у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності. Та не передбачено заборони включення до складу конкурсної комісії депутату місцевої ради, не передбачено і порядку відмови у включенні до складу чи виключені зі складу на цій підставі.

Позивачем не надано жодних доказів факту порушення принципу політичної неупередженості зазначеними членами комісії, та яким чином їх діяльність як членів комісії вплинула на результати конкурсу. Також позивачем не доведено існування реального негативного впливу на його конкретні права чи інтереси зазначеним розпорядженням №460/од-2021.

Законодавцем передбачено можливість участі у складі конкурсної комісії делегованого громадською організацією депутата місцевої ради та адвоката, відсутні будь-яких доказів, які б свідчили про наявність будь-якого конфлікту інтересів чи порушення принципу політичної неупередженості Смальцер З.О., та ОСОБА_5 які б вплинули на роботу комісії та результати голосування.

Вважає, що слід враховувати що, межею, що розділяє істотне (фундаментальне) порушення від неістотного, є встановлення такої обставини: чи могло бути іншим рішення суб`єкта владних повноважень за умови дотримання ним передбаченої законом процедури його прийняття.

Щодо виступу на конкурсі щодо зайняття вакантної посади не державною мовою, то Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної «передбачає обов`язковість застосовувати державну мову під час виконання службових обов`язків, разом з цим виступ на конкурсі не є виконанням службових обов`язків, тому порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та порядку не було.

Пунктом 31 Порядку визначено вичерпний перелік підстав не допуску до участі в конкурсі претендентів виключно за рішенням конкурсної комісії. Тобто питання наявності всіх документів вирішується на етапі допуску до участі претендентів. В той же час , допуск претендентів до участі у конкурсі є дискреційними повноваженнями конкурсної комісії, яка у подальшому прийняла рішення про допуск до участі у конкурсі і ОСОБА_2 і позивача.

Враховуючи зазначене рішення конкурсної комісії від 21.05.2021 року про обрання ОСОБА_2 переможцем конкурсу на зайняття посади прийнято в межах повноважень комісії з урахуванням визначених порядком принципів.

Також рішення конкурсної комісії вже реалізовано рішенням ООР від 18.06.2021р. №219-VIII, яке також прийнято у відповідності до норм чинного законодавства.

Крім того відповідачем-3 зазначено, що посада вже не є вакантною, то призначити конкурс на її зайняття не є можливим. А тому вимоги щодо зобов`язання призначити повторний конкурс не узгоджуються з нормами чинного законодавства. Також вважає, що Порядком не передбачено можливість проведення повторного конкурсу за рішенням суду.

Також представником відповідача 3 вказано, що п.39 Порядку передбачена єдина можливість проведення повторного конкурсу, коли відхилені усі кандидатури учасників конкурсу, та це є дискреційними повноваженнями суб`єкта владних повноважень.

Третя особа ОСОБА_2 27.09.2021р. надав до суду пояснення вх.№52990/21 в яких зазначив, що у оголошенні від 24.03.2021 року було повідомлено про проведення конкурсів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я, а також про початок формування конкурсної комісії, тобто вимоги Порядку №1094 про те, що оголошення про початок формування конкурсної комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу управління одночасно з оприлюдненням рішення про проведення конкурсу було дотримано. Навіть якщо припустити, що порушення було, то позивач не обґрунтовує яким чином воно вплинуло на його права та обов`язки, оскільки він встиг підготувати всі необхідні документи для прийняття участі у конкурсі. Щодо кількості членів комісії, то рішення ООР від 21.12.2018р. №880 було прийнято стосовно деяких питань щодо призначення на посаду керівників закладів охорони здоров`я. що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ міст Одеської області, а не комунальної власності.

Наявність серед членів конкурсної комісії депутата селищної ради не доводить порушення принципу політичної неупередженості, враховуючи положення ст.ст.40,41 Закону України «Про запобігання корупції» та ст.10 Закону України «Про державну службу» в яких йдеться про політичну неупередженість та нейтральність, під принципом політичної неупередженості слід розуміти уникнення особою при виконанні своїх службових повноважень демонстрацій у будь якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, невикористання службових повноважень в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків, відсутність дій або бездіяльності з боку особи, що у будьякий спосіб можуть засвідчити її особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади або становлять загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров`я та прав і свобод інших людей.

Та позивачем не доведено у чому саме полягає порушення принципу політичної неупередженості, тобто яким чином вплинуло на результати конкурсу наявність у складі комісії ОСОБА_4 та який власний інтерес вона мала у результатах конкурсу.

Щодо тверджень некомпетентності у сфері охорони здоров`я ОСОБА_5 , то вона залучена до складу комісії не як експерт у сфері охорони здоров`я, а саме як представник від ГО «Південна громадська безпека». Діяльність більшості членів в комісії здійснюється у сфері охорони здоров`я: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , Шевченко О.В., та не зрозуміло яким чином ОСОБА_5 та ОСОБА_11 вплинули на комісію або результати комісії, якщо вони складають меншість від іі складу.

Порядком №1094 не встановлено вимоги до кандидатів при засіданнях комісії та захисті своєї презентації використовувати саме державну мову. Основні кваліфікаційні вимоги до претендента на заняття посади генерального директора які мають бути перевірені та оцінені на конкурсній комісії визначені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 78 (Охорона здоров`я), та серед перелічених вимог які мають бути перевірені та оцінені конкурсною комісією при визначенні переможця не містяться положення, які б вказували на обов`язок комісії перевіряти рівень володіння кандидата на посаду державною мовою. Електрона форма конкурсної пропозиції була подана ОСОБА_2 разом з усіма документами, проте було загублено під час відкриття конверту, тому ОСОБА_2 було надано такий самий екземпляр на іншому електронному носії. Як потім йому стало відомо що електронний носій з електронною версією конкурсної пропозиції майже одразу знайшли після початку презентації, оскільки він загубився серед документів комісії. Критику виступу ОСОБА_2 розцінює як суб`єктивну думку позивача, та до компетенції суду не входить оцінка або проведення переоцінки виступу конкурсанта, та просить відмовити у задоволенні позову.

07.10.2021 року від представника позивача до суду надійшла відповідь на відзив у якій він вказує, на те що відповідно до п.1.1 Статуту НКП затвердженого рішенням ООР від 16.04.2021р. вказане підприємство є неприбутковим закладом охорони здоров`я унітарним некомерційним підприємством, а також об`єктом права спільної власності територіальних громад, сіл селищ міст області. Інтереси яких представляє Одеська обласна рада. Рішення ООР №880 від 21.12.2018р. має уточнюючий, деталізуючий характер щодо порядку виконання делегованих обласною радою повноважень Одеською обласною державною адміністрацією з обрання керівників закладів охорони здоров`я на території Одеської області в частині граничної чисельності складу комісії при їх формуванні у регіоні, тому не стосується визначення рівня (вищої, нижчої) юридичної сили самих нормативів. Та порушення прав позивача полягає також не лише у часі першої публікації таких відомостей, а й у зміні фактично 05.05.2021р. складу комісії, через введення до її складу осіб які не відповідають критеріям, вимогам до кандидатів у члени комісії визначених у Порядку №1094, через що порушений баланс та принцип справедливого процесу відбору. На конкурсі голова комісії повідомив про необхідність виступати державною мовою, проте ОСОБА_2 продовжив свій виступ російською мовою, що свідчить що він а не вільно, а ні погано не володіє державною мовою. Вказане є порушенням ч.2 ст.9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якою визначено, що володіння державною мовою зобов`язані і особи, які претендують на обрання чи призначення на посади визначені ч. 1 вказаної статті Закону. Вказані обставини свідчать і про невідповідність ОСОБА_2 , кваліфікаційним характеристикам професії випуск 78 (Охорона здоров`я) медичні працівники та керівники повинні досконало володіти державною мовою. Пояснення про втрату комісією електронного носія свідчить про змову у протиправному визначенні комісією переможцем ОСОБА_2 переможцем конкурсу, яка певно відбулась ще до початку конкурсу, та з виступу третьої особи на конкурсі вбачається його незнання щодо роботи екстреної медичної допомоги в Україні та в Одеській області, щодо оснащення бригад та карет швидкої допомоги , про засоби комунікації і керування бригадами екстреної медичної допомоги.

13.10.2021 року, 21.12.2021 року від представника третьої особи ОСОБА_2 до суду надійшли письмові пояснення на відповідь на відзив.

05.01.2022 року від представника Одеської обласної ради надійшов відзив на адміністративний позов, згідно якого зазначено, що оскаржуване рішення обласної ради прийнято відповідно до вимог чинного законодавства України та в межах наданих повноважень.

Так, представником відповідача-1 зазначено, що 31 травня 2021 року обласною радою отримано лист Одеської обласної державної адміністрації з проханням винести на розгляд пленарного засідання сьомої сесії обласної ради ряд проєктів рішень, у тому числі проєкт рішення «Про призначення на посаду Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради».

Однією з підстав розроблення даного проекту рішення був протокол конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» від 21 травня 2021 року №3/4.

Відповідно до зазначеного протоколу конкурсної комісії переможцем конкурсу на зайняття посади Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» визнано ОСОБА_2 .

Проєкт рішення «Про призначення на посаду Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» був розглянутий на пленарному засіданні сесії обласної ради, яке відбулося 18 червня 2021 року, «за» його прийняття проголосували 74 депутата обласної ради.

Також представником відповідача-1 звернуто увагу суду на те, що під час прийняття обласною радою оскаржуваного рішення протокол конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» від 21 травня 2021 року №3/4 не був визнаний протиправним та скасованим у судовому порядку, тобто був чинним.

Крім того, порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника комунального закладу охорони здоров`я, умови його проведення, склад, порядок формування та діяльності конкурсної комісії, її повноваження затверджені Кабінетом Міністрів України. Одеська обласна рада не вправі будь-яким чином втручатись у вказані процеси.

Таким чином, оскаржуване рішення від 18 червня 2021 року №219-VIII «Про призначення на посаду Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» прийнято обласною радою з дотриманням всіх вимог законодавства.

Третя особа ОСОБА_3 23.05.2023 року надала письмові пояснення згідно яких повідомила, що позовні вимоги необґрунтовані та є такими, що не підлягають задоволенню, а тому у задоволенні позову необхідно відмовити.

Конкурсна комісія з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради своїм правом на надання відзиву на адміністративний позов не скористалась.

Ухвалою суду від 30.11.2021 року адміністративну справу прийнято до провадження та вирішено проводити її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Ухвалою суду від 16.12.2021 року об`єднано в одне провадження адміністративні справи: №420/20602/21 та №420/11511/21 під загальним номером №420/20602/21.

Ухвалою суду від 16.12.2021 року розгляд справи вирішено продовжити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 18.02.2022 року строк підготовчого провадження продовжено на тридцять днів та призначено підготовче засідання на 01.03.2022 року.

Водночас, Указом Президента України від 24.02.2022 року №64/2022 з 5:30 24 лютого 2022 року був введений воєнний стан у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації.

З огляду на вищезазначені обставини, судове засідання, призначене на 01.03.2022 року, не відбулося через існуючу загрозу життю та здоров`ю людей.

В подальшому Указами Президента України дію воєнного стану було неодноразово продовжено.

Відповідно до статті 64 Конституції України, навіть в умовах воєнного та надзвичайного стану не може обмежуватися право особи на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Тобто, за будь-яких умов, суди, зокрема адміністративні, повинні здійснювати судовий контроль за рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, посадових і службових осіб, що є частиною системи національної безпеки України.

З огляду на вищевикладене судом було призначено судове засіданні на 25.04.2023 року.

Ухвалою суду від 25.04.2023 року залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 12.05.2023 року підготовче провадження у справі закрито, а справу призначено до розгляду по суті на 19.05.2023 року.

У судове засідання призначене на 19 травня 2023 року oсоби, які беруть участь у справі не з`явились.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Представником третьої особи Параманової І.Ю., представником Пастернак І.О. та представником відповідача-3 надані заяви про розгляд справи без їх участі.

З урахуванням вищенаведеного судом прийнято рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Дослідивши адміністративний позов, відзив на адміністративний позов та інші письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх всебічному, повному і об`єктивному дослідженні, проаналізувавши положення чинного законодавства, що регулює спірні правовідносини, суд доходить висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом під час розгляду справи встановлено наступне.

ОСОБА_1 має досвід роботи у сфері медицини на підтвердження чого позивачем надано диплом спеціаліста, сертифікат №95-33, сертифікат лікаря-спеціаліста №002408, викопіювання з трудової книги (т.1 а.с.14-19).

Рішенням Одеської обласної ради від 19 червня 2019 року №978-VII «Про припинення комунальної установи «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» шляхом її перетворення у комунальне некомерційне підприємство «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» створено комунальне некомерційне підприємство «Одеський обласний онкологічний диспансер» Одеської обласної ради, місце розташування: 65000, Одеська область, м. Одеса, вул., Гаванна, 1 (т.1 а.с.197-198) .

Згідно Статуту комунальне некомерційне підприємство ««Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» (надалі КНП) затвердженого 19.04.2021 року та розміщеного на сайті https://oblrada.odessa.gov.ua/wp-content/uploads/130-VIII.pdf) КНП є об`єктом права спільної власності територіальних громад сіл, селищ міст області інтереси яких представляє Одеська обласна рада в межах повноважень які представляє законодавство.

Рішенням Одеської обласної ради від 21 грудня 2021 року №880 «Про деякі питання щодо призначення на посаду керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області» Одеську обласну державну адміністрацію уповноважено оголошувати та проводити конкурси на посади керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області, відповідно до вимог чинного законодавства України. Також, Одеській обласній державній адміністрації доручено подавати кандидатуру переможця конкурсу обласній раді для її призначення на відповідну посаду (т.1 а.с.199).

Розпорядженням від 23.03.2021 №270/од-2021 «Про проведення конкурсів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області» вирішено провести конкурси на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області, в тому числі генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», яке розміщено на офіційному веб-сайті ООДА 24.02.2021р за посиланням https://oda.od.gov.ua/?s=%E2%84%96270%2F%D0%BE%D0%B4 (т.1 а.с.200).

24.03.2021 року на веб-сайті ООДА розміщено оголошення, що відповідно до вимог п. 12 «Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 №1094 на виконання розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 22.03.2021 №270/од-2021 яким прийнято рішення про проведення конкурсів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області: генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр нефрології та діалізу» Одеської обласної ради»; генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги» Одеської обласної ради»; з метою утворення конкурсної комісії, оголошується початок її формування. Запрошуються галузеві професійні спілки, громадські об`єднання у сфері охорони здоров`я відповідного функціонального спрямування та/або у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності,подати по чотири представника, з яких будуть відібрані кандидатури для включення до складу конкурсної комісії. Вимоги до кандидатів: громадянство України,відсутність судимості за вчинення умисного злочину, відсутність адміністративного стягнення за корупційне або пов`язане з корупцією правопорушення, відсутність конфлікту інтересів. Пропозиції щодо кандидатур для відібрання до складу конкурсної комісії приймаються у робочий час та робочі дні тижня, з 09.00 до 16.00 до 05.04.2021 року за адресою: вул. Канатна, 83, каб. 508, Департамент охорони здоров`я Одеської обласної державної адміністрації.

12.04.2021 року розпорядженням Голови ООДА №364/од-2021 «Про утворення складу конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» (далі Розпорядження №364/од-2021) зокрема: затверджено склад конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради»; затверджено план-графік роботи зазначеної конкурсної комісії (а.с.41-46).

15.04.2021 року Одеська обласна державна адміністрація на вебсайті ООДА (https://oda.odessa.gov.ua/ogoloshennya-%E2%84%963-departamentu-ohorony-zdorovya-odeskoyi-oblasnoyi-derzhavnoyi-administracziyi/) оголосила конкурс на посаду Генерального директора комунального підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради ( : . , 1, . , 65026, ) (т.1 а.с.20-22). Та в зазначеному оголошенні міститься інформація, що документи приймаються з 16 квітня до 05 травня 2021 року за адресою: Одеська обласна державна адміністрація, 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83, к. 508, Департамент охорони здоров`я. Розгляд комісією заяв претендентів і доданих до них документів: 07 травня 2021 року о 14:00 за адресою: Одеська обласна державна адміністрація, м. Одеса, проспект Шевченка, 4, каб. 632. Дата проведення конкурсу: 21 травня 2021 року о 14:00. Місце проведення: Одеська обласна державна адміністрація, м. Одеса, проспект Шевченка, 4, каб. 632.

Після оголошення Департаментом охорони здоров`я ООДА 15.04.2021р. на сайті ООДА конкурсу з пошуку кандидата на зайняття посади Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» позивач надав конкурсній комісії свої конкурсні пропозиції виходячи з досвіду роботу на посаді.

05.05.2021 року розпорядженням Голови ООДА №460/од-2021 «Про внесення змін у додаток до розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 12 квітня 2021 року №364/од-2021» (далі Розпорядження №460/од-2021) зокрема внесено зміни до додатка 1 до розпорядження №364/од-2021, виклавши його у новій редакції.

Так суд вказує, що з аналізу Розпоряджень №364/од-2021 та №460/од-2021 та їх додатків вбачається що зміни внесені саме до складу конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради, шляхом виключення деяких членів комісії ( ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 ) та включенням інших членів комісії, а саме: ОСОБА_16 , ОСОБА_17 ОСОБА_4 ОСОБА_5 інші члени комісії визначені Розпорядженням №364/од-2021 залишились у складі зазначеної конкурсної комісії.

Поряд з вищенаведеним суд вказує на те, що з матеріалів справи вбачається, що Громадська організація «Спілка Взаємодопомоги» надала документи ОСОБА_4 для відібрання до складу конкурсної комісії (т.1 а.с.209), та «Південна громадська безпека» надала документи ОСОБА_5 для відібрання до складу конкурсної комісії (т.1 а.с.210). Та серед наданих документів були статути зазначених Громадських організацій (т.1 а.с.211-233).

07.05.2021 року конкурсною комісією прийнято рішення про погодження кандидатур зокрема, але не виключно ОСОБА_1 (позивача у справі) та ОСОБА_2 (третя особа у справі), як претендентів на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» та допуску їх до участі у конкурсі (т.3 а.с.116-124).

21.05.2021 року згідно протоколу №3/4 Одеської обласної державної адміністрації (т.3 а.с.125-133) після заслуховування співбесід кандидатів та відповідного голосування зазначено, що:

- щодо питання голосування визначення кандидатури ОСОБА_1 переможцем конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», голосували «за» - 3, «проти» - 0, «утримався» - 6;

- щодо питання голосування визначення кандидатури ОСОБА_2 переможцем конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», голосували «за» - 5, «проти» - 2, «утримався» - 2.

Та враховуючи більшість отриманих голосів «за» кандидатуру ОСОБА_2 , його визнано переможцем конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради».

За таких підстав комісією ухвалено доручити секретарю конкурсної комісії, ОСОБА_16 , підготувати подання до Управління обласної ради з майнових відносин щодо розгляду кандидатури ОСОБА_2 , як переможця конкурсу для призначення на відповідну посаду Генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради».

Водночас судом встановлено, що Рішенням Одеської обласної ради від 22.09.2006 року №73-V «Про майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, управління яким здійснює обласна рада» п.2 делеговано обласній державній адміністрації повноваження з управління об`єктами спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області, визначеними у розділах 1-8 Переліку. Та згідно п.5.22 Переліку наявний Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф за адресою м. Одеса, вул. Гаванна, 1 (т.3 а.с.161-167).

Рішенням Голови Одеської обласної ради від 18.06.2021 року №219-VIII «Про призначення на посаду Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, повноваження з управління яким делеговано обласній державній адміністрації» (т.1 а.с.208) вирішено:

- призначити ОСОБА_2 на посаду Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» строком на 3 роки як такого, що пройшов за конкурсом;

- доручено голові обласної державної адміністрації укласти контракт із призначеною особою.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Згідно ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Правовідносини, що склалися між сторонами, регулюються Конституцією України, Основами законодавства України про охорону здоров`я, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Відповідно до частин 7-9 ст. 16 Основ законодавства України про охорону здоров`я керівником закладу охорони здоров`я незалежно від форми власності може бути призначено лише особу, яка відповідає єдиним кваліфікаційним вимогам, що встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я (ч.7). Призначення на посаду та звільнення з посади керівника закладу охорони здоров`я здійснюються відповідно до законодавства (ч.8). Керівники державних та комунальних закладів охорони здоров`я призначаються на посаду уповноваженим виконавчим органом управління власника закладу охорони здоров`я на конкурсній основі шляхом укладання з ними контракту на строк від трьох до п`яти років. Порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я та порядок укладання контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров`я, а також типова форма такого контракту затверджуються Кабінетом Міністрів України (ч.9).

Порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1094 (з відповідними змінами, в редакції на час вчинення правовідносин) (далі - Порядок №1094).

Відповідно до пункту 1 Порядку №1094, цей Порядок визначає механізм проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров`я (далі - конкурс). Вимоги цього Порядку поширюються на відбір кандидатур на посади керівників державних та комунальних закладів охорони здоров`я (далі - заклад), крім закладів охорони здоров`я МВС, військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, утворених відповідно до законів.

Пунктами 4 та 5 Порядку встановлено, що підставою для проведення конкурсу є рішення органу управління, яке приймається протягом трьох робочих днів з моменту виникнення вакантної посади. Конкурс складається з таких етапів: прийняття рішення про проведення конкурсу; формування конкурсної комісії (у разі необхідності оновлення її складу); підготовка до проведення конкурсу (оприлюднення оголошення про проведення конкурсу, прийняття документів від осіб, які бажають взяти участь у конкурсі, перевірка поданих документів на відповідність установленим вимогам); проведення конкурсу (заслуховування конкурсної пропозиції та проведення співбесіди з кандидатами (претендентами), визначення переможця конкурсу); оприлюднення результатів конкурсу.

Відповідно до ст.6 Порядку №1094 орган управління тимчасово (з дня виникнення вакантної посади до призначення керівника закладу за результатами конкурсу) покладає виконання обов`язків керівника закладу на особу з числа штатних працівників закладу.

Згідно з пунктами 8 та 9 вказаного Порядку для проведення конкурсу рішенням органу управління утворюється конкурсна комісія (постійно діюча або для проведення окремого конкурсу) не пізніше ніж через 20 днів після оприлюднення рішення про проведення конкурсу.

Згідно з приписами п.11 Порядку №1094 до складу конкурсної комісії входять у рівній кількості: представники органу управління; представники трудового колективу відповідного закладу, обрані на загальних зборах трудового колективу; представники громадської ради органу управління або особи (за згодою), делеговані громадськими об`єднаннями з питань захисту інтересів громадян у сфері охорони здоров`я та/або у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності (за умови реєстрації таких громадських об`єднань не менш як за два роки до дати рішення про проведення конкурсу) та погоджені громадською радою при органі управління - по одній особі від кожного громадського об`єднання.

Приписами п.15 вказаного Порядку визначено, що формою роботи конкурсної комісії є засідання. Засідання конкурсної комісії є правоможним у разі участі в ньому не менш як двох третин її складу.

Відповідно до пунктів 22 та 23 Порядку рішення конкурсної комісії приймаються шляхом відкритого поіменного голосування. Пропозиція про включення питання до порядку денного може бути поставлена на голосування на вимогу будь-якого члена конкурсної комісії. Рішення конкурсної комісії приймаються більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні конкурсної комісії. Рішення оформлюється протоколом не пізніше наступного робочого дня після проведення засідання та підписується усіма присутніми на засіданні членами конкурсної комісії. Кожен член конкурсної комісії має право додати до протоколу окрему думку щодо змісту та обставин засідання конкурсної комісії не пізніше наступного дня після ознайомлення з протоколом. Надана окрема думка до протоколу засідання конкурсної комісії є невід`ємною частиною такого протоколу. Конкурсна комісія оприлюднює на офіційному веб-сайті органу управління інформацію про рішення конкурсної комісії не пізніше наступного робочого дня після підписання протоколу.

Пунктом 24 вказаного Порядку встановлено, що конкурсна комісія: оприлюднює оголошення про проведення конкурсу; встановлює вимоги до претендентів з урахуванням установлених законодавством вимог; встановлює вимоги до конкурсних пропозицій; оприлюднює результати засідань конкурсної комісії та результати конкурсу; перевіряє документи, подані претендентами щодо відповідності установленим вимогам; приймає рішення про допуск претендентів до конкурсу або відхилення їх кандидатур; забезпечує відкритість конкурсу відповідно до вимог цього Порядку; оцінює професійний досвід, знання, якості та конкурсні пропозиції учасників конкурсу; відбирає шляхом голосування з числа учасників одну кандидатуру на посаду керівника закладу, оформлює відповідне рішення конкурсної комісії та вносить подання керівникові органу управління, який призначає такого кандидата на посаду керівника закладу; здійснює інші повноваження, передбачені цим Порядком.

Приписами п.26 Порядку передбачено, що ведення та оформлення протоколів покладено на секретаря комісії.

Згідно з пунктом 27 Порядку комісія не пізніше ніж протягом трьох днів після формування її складу оприлюднює на офіційному веб-сайті органу управління оголошення про проведення конкурсу. В оголошенні зазначаються такі відомості: правові підстави проведення конкурсу; найменування, юридичне та фактичне місцезнаходження закладу, основні напрями його діяльності з додержанням вимог законодавства про інформацію з обмеженим доступом, статут, структура закладу, а також кошторисні призначення для фінансового забезпечення діяльності закладу; дата початку, кінцевий строк і адреса приймання документів для участі у конкурсі; номер телефону та адреса електронної пошти для довідок; перелік документів, що подаються претендентом для участі в конкурсі; вимоги до претендента та конкурсної пропозиції; умови оплати праці керівника закладу із зазначенням істотних умов контракту; дата і місце проведення конкурсу.

Відповідно до п.30 Порядку №1094 документи для участі у конкурсі приймаються у строк не менше 14 календарних днів, але не більше 30 календарних днів після дати оприлюднення оголошення та реєструються як вхідна кореспонденція органу управління.

Зміст документів, поданих претендентами, не розголошується до початку засідання комісії, на якому проводиться їх розгляд. Конкурсні пропозиції претендентів не розглядаються на першому засіданні конкурсної комісії і не розголошуються до початку їх заслуховування. Членам конкурсної комісії забороняється виготовляти паперові, електронні (фото) копії конкурсних пропозицій, будь-яким чином розголошувати їх зміст.

Приписами п.31 Порядку №1094 визначено, що за рішенням конкурсної комісії претендент не допускається до участі в конкурсі у разі: неподання ним необхідних документів; його невідповідності встановленим комісією вимогам до претендентів та конкурсних пропозицій; наявності у претендента незнятої або непогашеної в установленому законом порядку судимості, заборони займати відповідні посади або провадити певні види діяльності; наявності судового рішення, яке набрало законної сили, за яким претендент визнаний винним у вчиненні корупційного правопорушення або правопорушення, пов`язаного з корупцією.

Претенденти, допущені до участі в конкурсі, є його учасниками. Про прийняте конкурсною комісією рішення претенденти та учасники повідомляються секретарем конкурсної комісії протягом трьох робочих днів з дня проведення засідання з розгляду документів.

Отже, керівником закладу охорони здоров`я незалежно від форми власності може бути призначено лише особу, яка відповідає єдиним кваліфікаційним вимогам, що встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я, при цьому керівники державних та комунальних закладів охорони здоров`я призначаються на посаду уповноваженим виконавчим органом управління власника закладу охорони здоров`я на конкурсній основі.

Для проведення конкурсу рішенням органу управління утворюється конкурсна комісія, яка, зокрема, встановлює вимоги до претендентів з урахуванням установлених законодавством вимог, які зазначаються в оголошенні про проведення конкурсу, приймає рішення про допуск претендентів до конкурсу або відхилення їх кандидатур. При цьому претендент не допускається до участі в конкурсі та не стає його учасником у разі його невідповідності встановленим комісією вимогам до претендентів та конкурсних пропозицій.

Згідно з вимогами п.32 Порядку №1094 документи, подані (надіслані) претендентами для участі у конкурсі, не розглядаються у разі: 1) подання їх особисто в останній день строку після закінчення робочого часу; 2) надіслання їх поштою після закінчення строку подання; 3) надіслання їх поштою протягом установленого строку подання та надходження до конкурсної комісії менше ніж за три робочих дні до дати проведення засідання з розгляду заяв та доданих до них документів.

Відповідно до п.34 Порядку №1094 конкурсна комісія заслуховує на засіданні конкурсну пропозицію учасника конкурсу, проводить з ним співбесіду та враховує відповідність учасника конкурсу та його конкурсної пропозиції встановленим вимогам.

Згідно з п.37 цього ж Порядку орган управління забезпечує ведення відеозапису засідання конкурсної комісії під час заслуховування конкурсних пропозицій учасників.

Відеозапис такого засідання конкурсної комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу управління не пізніше наступного дня з дати проведення засідання та зберігається на відповідному веб-сайті не менше одного року.

Пунктом 38 Порядку №1094 визначено, що за результатами заслуховування конкурсних пропозицій і проведених співбесід конкурсна комісія шляхом голосування відбирає з числа учасників конкурсу одну кандидатуру, яка відповідає встановленим вимогам, - переможця конкурсу, після чого вносить відповідне подання керівникові органу управління, що здійснює призначення переможця конкурсу на посаду керівника закладу. Рішення про призначення на посаду та укладення контракту на строк від трьох до п`яти років, приймається протягом одного місяця з дня внесення конкурсною комісією відповідного подання.

Згідно з приписами п.40 Порядку №1094 рішення за результатами конкурсу може бути оскаржене в передбаченому законодавством порядку.

Надаючи оцінку заявленим позовним вимогам, наданим доказам та аргументам учасників справи, суд зазначає про таке.

Щодо законності розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 12.04.2021 року №364/од-2021 року, то суд зазначає, що відповідно до пункту 12 Порядку оголошення про початок формування конкурсної комісії оприлюднюється на офіційному веб-сайті органу управління одночасно з оприлюдненням рішення про проведення конкурсу.

Пунктом 2.1. розпорядження від 22.03.2021 №270/од-2021 «Про проведення конкурсів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області» Одеській обласній державній адміністрації доручено забезпечити оприлюднення рішення про проведення конкурсів та оголошення про початок формування конкурсних комісій у засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Одеської обласної державної адміністрації.

На виконання зазначеного розпорядження та Порядку на офіційному веб-сайті Одеської обласної державної адміністрації опубліковано оголошення про проведення конкурсів на зайняття посад керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селиш, міст Одеської області, зокрема генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги» Одеської обласної ради» та на офіційному веб-сайті ООДА 24.02.2021р за посиланням https://oda.od.gov.ua/?s=%E2%84%96270%2F%D0%BE%D0%B4 опубліковано відповідне оголошення.

Проте суд враховує те, що оголошення на офіційному веб-сайті ООДА на два дні пізніше (дата розпорядження від 22.03.2021 №270/од-2021) оприлюднення (оприлюднено 24.03.2021 року) рішення про проведення конкурсів та оголошення про початок формування конкурсних комісій не може бути самостійною підставою для скасування оскаржуваного рішення від 12.04.2021 року №364/од-2021 року та в даному випадку жодним чином не вплине на будь-який захист прав та інтересів у разі їх порушення.

Крім того, позивача, як кандидата на посаду, у подальшому було допущено до проведення конкурсу, що вказує на відсутність порушення його прав чи інтересів, з такої підстав як затримання опублікування.

Вищенаведене відхиляє також доводи позивача стосовно терміну подання кандидатур до складу конкурсної комісії, щодо того, що такий повинен становити 15 днів з моменту оголошення, тобто до 08.04.2021 року, а не до 05.04.2021 року, як зазначено в оголошенні, оскільки це також жодним чином не вплинуло на позивача та не може бути самостійною підставою для скасування оскаржуваного рішення.

Суд, зазначає, що процедурні порушення в залежності від їх характеру можуть мати наслідком нікчемність або оспорюваність акта, а в певних випадках, коли йдеться про порушення суто формальні, взагалі не впливають на його дійсність.

Відповідно до практики Європейського Суду з прав людини, скасування акту адміністративного органу з одних лише формальних мотивів не буде забезпечувати дотримання балансу принципу правової стабільності та справедливості.

Таким чином, ключовим питанням при наданні оцінки процедурним порушенням, допущеним під час прийняття суб`єктом владних повноважень рішення, є співвідношення двох базових принципів права: «протиправні дії не тягнуть за собою правомірних наслідків» і, на противагу йому, принцип «формальне порушення процедури не може мати наслідком скасування правильного по суті рішення».

Межею, що розділяє істотне (фундаментальне) порушення від неістотного, є встановлення такої обставини: чи могло бути іншим рішення суб`єкта владних повноважень за умови дотримання ним передбаченої законом процедури його прийняття.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 23 квітня 2020 року у справі №813/1790/18 та від 22 травня 2020 року у справі №825/2328/16.

Відповідно до абзацу другого пункту 13 Порядку кількість членів конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади керівника комунального закладу охорони здоров`я становить шість - дев`ять осіб.

Пунктом 1 рішення Одеської обласної ради від 21 грудня 2021 року №880 «Про деякі питання щодо призначення на посаду керівників закладів охорони здоров`я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Одеської області» уповноважено Одеську обласну державну адміністрацію оголошувати та проводити конкурси у тому числі затверджувати персональний склад конкурсної комісії у кількості 6 членів.

За приписами частини 3 статті 7 КАС України у разі невідповідності правового акта Конституції України, закону України, міжнародному договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу, або положення відповідного міжнародного договору України.

Таким чином, при розв`язанні правової колізії норм Порядку і рішення обласної ради перевагу належить віддати положенням постанови Кабінету Міністрів України, як акту права вищої юридичної сили.

3 урахуванням вищезазначеного, розпорядженням голови Одеської обласної державної адміністрації від 12.04.2021 року 364/од-2021 є законним та не підлягає скасуванню.

Щодо законності розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 05.05.2021 року №460/од-2021 року, суд зазначає таке.

Листом від 05.05.2021 року №1 громадська організація «Спілка взаємодопомоги» надала документи представника від зазначеної організації ОСОБА_18 .

Відповідно до абзацу сьомого пункту 2.2. Статуту громадської організації «Спілка взаємодопомоги», затвердженого загальними зборами від 13 червня 2017 року, організації відповідно до мети діє у напрямку сприяння розвитку охорони здоров`я, масової фізичної культури, спорту і туризму, пропагандування здорового способу життя, участь у наданні медичної допомоги населенню та здійснення соціального догляду за хворими, інвалідами, самотніми, людьми похилого віку та іншими особами, які через свої фізичні, матеріальні чи інші особливості потребують соціальної підтримки та піклування. Відтак громадська організація «Спілка взаємодопомоги» є громадським об?єднанням функціонального спрямування, зокрема у сфері охорони здоров`я.

Разом з цим, ОСОБА_4 дійсно є депутатом Таїровської селищної ради Одеського району Одеської області. Поряд з цим, суд зазначає, що ні Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», ні Законом України «Про громадські об`єднання», ні Порядком не передбачено заборони включення до складу конкурсної комісії депутати місцевої ради, не передбачено також і порядку відмови у включенні до складу чи виключення зі складу на цій підставі.

Суд також враховує те, що один із членів конкурсної комісії є депутатом селищної ради, жодним чином не доводить порушення принципу політичної неупередженості. Враховуючи положення ст. ст. 40, 41 Закону України «Про запобігання корупції» та ст. 10 Закону України «Про державну службу», в яких йдеться про політичну неупередженість та нейтральність, під принципом політичної неупередженості слід розуміти уникнення особою при виконанні своїх службових повноважень демонстрацій у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, невикористання службових повноважень в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків, відсутність лій чи бездіяльності з боку особи, що у будь-який спосіб можуть засвідчити її особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності національної безпеки, для здоров`я та прав і свобод інших людей.

Позивачем не було доведено у чому саме полягає порушення принципу політичної неупередженості, тобто, яким чином вплинуло на результати конкурсу те, що ОСОБА_4 , яка є представником від громадської організації «Спілка взаємодопомоги», є також депутатом селищної ради та який саме власний інтерес має ОСОБА_4 у результатах конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради».

Листом від 30.04.2021 року №12-21 громадська організація «Південна безпека» надала документи представника від зазначеної організації ОСОБА_5 .

Відповідно до пункту 3.2.10 Статуту громадської організації «Південна безпека», затвердженого установчими зборами від 26.11.2018, основним напрямком діяльності організації є сприяння правоохоронним органам, органам державної влади с та органам місцевого самоврядування в боротьбі з корупцією та організованою злочинністю в Україні. Відтак громадська організація «Південна безпека» громадським об?єднанням функціонального спрямування, зокрема у сфері запобігання корупції і антикорупційної діяльності (копія додається).

Разом з цим, ОСОБА_5 дійсно є адвокатом. Однак, ні Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ні Законом України «Про громадські об?єднання», ні Порядком не передбачено заборони включення до складу конкурсної комісії депутата місцевої ради, не передбачено також і порядку відмови у включенні до складу чи виключення зі складу на цій підставі.

Щодо тверджень стосовно некомпетентності у сфері охорони здоров`я ОСОБА_5 , так як остання здійснює індивідуальну адвокатську діяльність, суд зазначає, що вона залучена до складу конкурсної комісії не як незалежний експерт у сфері охорони здоров`я, а саме як представник від громадської організації «Південна громадська безпека».

Крім того, окрім вимог п.11 Порядку №1094, на порушення яких посилається позивач, слід звернути увагу на п. 17 Порядку №1094, яким визначено особу, яка явно не може бути членом конкурсної комісії, а саме, особа, щодо якої є документально підтверджена інформація про:

наявність судимості за вчинення умисного злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку;

накладення адміністративного стягнення за корупційне або пов`язане з корупцією правопорушення - протягом трьох років з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили;

- наявність конфлікту інтересів.

Під час виникнення у члена конкурсної комісії обставин, передбачених пунктом 17 цього Порядку, такий член конкурсної комісії зобов`язаний невідкладно самостійно подати органові управління письмову заяву про самовідвід.

У разі неподання зазначеної інформації член конкурсної комісії несе відповідальність згідно із законодавством.

У разі виникнення (виявлення) у члена конкурсної комісії обставин, передбачених пунктом 17 цього Порядку, після формування складу конкурсної комісії такий член конкурсної комісії підлягає заміні відповідним суб`єктом подання, який запропонував кандидатуру зазначеного члена конкурсної комісії, не пізніше наступного робочого дня після встановлення (виявлення) зазначених обставин.

Отже, пунктом 17 Порядку №1094 встановлено імперативну заборону участі певних осіб у якості члена конкурсної комісії, натомість, п. 11 вказаного Порядку є диспозитивним по відношенню до п. 17.

Крім того, до складу конкурсної комісії входить більшість членів, діяльність яких здійснюється у сфері охорони здоров`я, а саме:

???тимчасово виконуючий обов`язки начальника відділу стратегічного розвитку недичних установ управління координації реформ Департаменту охорони здоров`я Одеської обласної державної адміністрації, секретар комісії - Георгієв Андрій Петрович;

???представник трудового колективу, головний лікар Відокремленого підрозділу «Подільська станція екстреної (швидкої) медичної допомоги комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» - Ігнатов Віталій Григорович;

???голова Одеської обласної організації профспілки працівників охорони здоров`я України - Кокшарова Галина Василівна;

???представник трудового колективу, старший лікар з медицини станів Єдиної оперативнодиспетчерської служби комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» - Тихомирова Оксана Хадисівна;

???представник трудового колективу, юрисконсульт Відокремленого підрозділу «Одеська станція екстреної (швидкої) медичної допомоги) комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» - Шевченко Олександр Вікторович.

Крім того позивачем не обґрунтовано яким чином два члени комісії могли вплинути на результати голосування комісії, якщо до неї входить ще мінімум 4 члени, що складає більшість.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, до складу конкурсної комісії було включено представників зі сфери охорони здоров`я, що складають більшість, тому, суд вважає, що доводи позивача щодо незаконності формування складу конкурсної комісії є безпідставними.

При цьому суд враховує, що позивач до початку конкурсу за його участі не висловлював недовіри членам комісії.

Абзацом 9 частини першої статті 1 Закону України "Про запобігання корупції" визначено, що потенційним конфліктом інтересів є наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об`єктивність чи неупередженість прийняття не рішень, або вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень. В абзаці 13 частини першої статті 1 цього закону встановлено, що реальним конфліктом інтересів є суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об`єктивність чи неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи не вчинення дій під час виконання зазначених повноважень.

Однак, в кожній конкретній ситуації для визначення наявності конфлікту інтересів необхідно зважати на наявність у особи приватного інтересу, здатного вплинути на об`єктивність чи неупередженість прийняття рішення, або вчинення чи невчинення дій. Для встановлення наявності у діях особи реального чи потенційного конфлікту інтересів достатньо встановлення наявності у неї приватного інтересу.

Враховуючи те, що законодавцем передбачено можливість участі у складі конкурсної комісії делегованого громадської організацією депутата місцевої ради та адвоката, відсутність будь-яких доказів, які 6 свідчили про наявність будь-якого конфлікту інтересів чи порушення принципу політичної неупередженості, а діяльність ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , жодним чином не вилинули на роботу комісії та результати голосування, відповідно і були відсутні підстави відмови у включенні до складу, заміни чи припинення його повноважень ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , як членів комісії.

Враховуючи зазначене, розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 05.05.2021 року №460/д-2021 видано відповідно до норм чинного законодавства, відтак розпорядження є законним та не підлягає визнанню протиправним та скасуванню.

Суд зазначає, що саме прийняття та виконання такого розпорядження в подальшому, сприяло реалізації позивачем можливості участі у конкурсі на заміщення вакантної посади. В обсязі встановлених у цій справі фактичних обставин, описаних вище, зважаючи на їхній зміст та юридичну природу, суд дійшов висновку, що оскаржене розпорядження не зачіпає прав позивача як претендента на посаду. Наведені ним аргументи не доводять існування реального негативного впливу на його конкретні права чи інтереси у зв`язку з виданням розпорядження від 05.05.2021 року №460/од-2021 року, що унеможливлює застосування обраного ним способу захисту шляхом визнання цього акту протиправним та скасування такого акту.

Подібний висновок застосовується Верховним Судом у постанові від 20.06.2019 по справі №404/6476/16-и, відповідно до якої Суд визначив, що у подібних спорах слід виокремлювати рішення, що є вирішальним та таким, що безпосередньо впливає на трудові права працівника, а процедурні передумови для такого рішення трудових прав не порушують.

Верховний Суд у постанові від 05.06.2019 по справі №817/1678/18 вказав, що питання призначення на посаду керівника комунального закладу охорони здоров`я є виключно компетенцією органу місцевого самоврядування, а рішення Комісії про призначення на посаду керівника комунального закладу охорони здоров`я є рішенням конкурсної комісії в розумінні пункту 9 частини першої статті 19 КАС України

У постанові Верховного Суду від 23.04.2020 у справі №813/1790/18 суд зазначив наступне: «Стосовно ж процедурних порушень, то в залежності від їх характеру такі можуть мати наслідком нікчемність або оспорюваність акту, а в певних випадках, йдеться про порушення суто формальні, взагалі не виливають на його дійсність.

Суд наголошує, що, у відповідності до практики Європейського Суду з прав людини, скасування акту адміністративного органу з одних лише формальних мотивів не буде забезпечувати дотримання балансу принципу правової стабільності та справедливості.

Суд зазначає, що порушення процедури прийняття рішення суб`єктом владних повноважень саме по собі може бути підставою для визнання його протиправним та скасування у разі, коли таке порушення безпосередньо могло вплинути на зміст прийнятого рішення.

Певні дефекти адміністративного акту можуть не пов`язуватись з його змістом, а стосуватися процедури його ухвалення. У такому разі можливі дві ситуації: внаслідок процедурного порушення такий акт суперечитиме закону (тоді акт є нікчемним), або допущене порушення не вплинуло на зміст акту (тоді наслідків для його дійсності не повинно наставати взагалі).

Отже, саме по собі порушення процедури прийняття акту не повинно породжувати правових наслідків для його дійсності, крім випадків, прямо передбачених законом.

Виходячи із міркувань розумності та доцільності, деякі вимоги до процедури прийняття акта необхідно розуміти не як вимоги до самого акта, а як вимоги до суб`єктів владних повноважень, уповноважених на їх прийняття.

Так, дефектні процедури прийняття адміністративного акта, як правило, тягнуть настання дефектних наслідків (ultra vires action - invalid act). Разом із тим, не кожен дефект акта робить його неправомірним.

Стосовно ж процедурних порушень, то в залежності від їх характеру такі можуть мати наслідком нікчемність або оспорюваність акта, а в певних випадках, коли йдеться про порушення суто формальні, взагалі не впливають на його дійсність.

Таким чином, ключовим питанням при наданні оцінки процедурним порушенням, допущеним під час прийняття суб`єктом владних повноважень рішення, є співвідношення двох базових принципів права: «протиправні дії не тягнуть за собою правомірних наслідків» і, на противагу йому, принцип «формальне порушення процедури не може мати наслідком скасування правильного по суті рішення».

Межею, що розділяє істотне (фундаментальне) порушення від неістотного, є встановлення такої обставини: чи могло бути іншим рішення суб`єкта владних повноважень за умови дотримання ним передбаченої законом процедури його прийняття.

Вищенаведеного висновку дійшов Верховний Суд у постанові від 26.08.2020 року у справі №500/2468/19.

Враховуючи вищенаведені обставини, доводи та судову практику, суд зазначає, що навіть якщо при формуванні конкурсної комісії на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» було б порушено деякі процедурні питання порядку її формування, то прийняте рішення не було б інакшим, адже в даному випадку значення має відповідність кандидата на зайняття посади Генерального директора кваліфікаційним вимогам, які ставляться для зайняття посади генерального директора закладу охорони здоров`я, визначеним Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 78 (Охорона здоров`я), затверджений наказом Міністерства охорони здоров`я України від 29.03.2002 №117 (далі Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 78 (Охорона здоров`я)), а також те чи мають такі процедурні порушення вплив на прийняття кінцевого рішення, зокрема щодо обрання переможця конкурсу.

Враховуючи вищенаведене, суд дійшов висновку, що позивачем не було доведено те, що склад Конкурсної комісії є неповноважним

Щодо оскаржуваного рішення конкурсної комісії від 21.05.2021 року про обрання ОСОБА_2 переможцем конкурсу, суд зазначає наступне.

На обґрунтування незаконності рішення Конкурсної комісії від 21.05.2021 про обрання ОСОБА_2 переможцем конкурсу, позивач посилається на невідповідність обраної кандидатури єдиним кваліфікаційним вимогам.

Відповідно до Розділу «Кваліфікаційні характеристики» «Керівники» «Генеральний директор (директор) / начальник (завідувач) закладу охорони здоров`я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78. Охорона здоров`я, запроваджений Наказом Міністерства охорони здоров`я України №117 від 29.03.2002 (погоджено Міністерством праці та соціальної політики України) (далі - Довідник) Генеральний директор (директор) / начальник (завідувач) закладу охорони здоров`я керує згідно з чинним законодавством виробничо-господарською та фінансово-економічною діяльністю закладу охорони здоров`я, відповідає за фінансово-господарські результати його діяльності.

Повинен знати: Конституцію України, закони, постанови, укази, розпорядження, рішення та інші нормативно-правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування, які регулюють порядок діяльності закладу охорони здоров`я; профіль, спеціалізацію й особливості структури закладу охорони здоров`я; податкове та екологічне законодавство; перспективи, вітчизняні і світові тенденції технологічного, технічного, економічного і соціального розвитку галузі і закладу охорони здоров`я; можливості ефективного використання виробничих потужностей, наявних технологічних процесів, їх реструктуризації або заміни; кадрові ресурси закладу охорони здоров`я; порядок розроблення і затвердження бізнес-планів, фінансових планів (у разі необхідності) та програм виробничо-господарської діяльності; ринкові методи господарювання та управління; кон`юнктуру ринку; порядок укладення і виконання господарських та фінансових договорів, галузевих тарифних угод, колективних договорів та регулювання соціально-трудових відносин; вітчизняні і зарубіжні досягнення науки та технології у відповідній галузі виробництва і досвід завоювання позицій на світових та регіональних ринках продукції; основи економіки, менеджменту, маркетингу, організацію виробництва, праці та управління; етику ділового спілкування та ведення переговорів; трудове законодавство, технології інформаційного забезпечення управління, форми та методи роботи із засобами масової інформації; правила ділового етикету; сучасні засоби комунікацій та зв`язку; сучасну наукову літературу та науково-практичну періодику за фахом; методику визначення потреби в лікарських засобах, медичних виробах, обладнанні; специфіку менеджменту і маркетингу в галузі охорони здоров`я.

Кваліфікаційні вимоги.

До 01 січня 2022 року - вища освіта II рівня за ступенем магістра спеціальності галузі знань «Управління та адміністрування» або «Публічне управління та адміністрування», або «Право», або «Соціальні та поведінкові науки», або «Гуманітарні науки», або «Охорона здоров`я» та спеціалізацією «Організація і управління охороною здоров`я».

Стаж роботи на керівних посадах: для закладів національного рівня - не менше 10 років, обласного рівня - 7 років, районного рівня - 5 років. Для керівників закладів охорони здоров`я, які надають тільки первинну медичну допомогу, - не менше 3-х років стажу за основною спеціальністю або одного року на керівних посадах.

Суд зазначає, що згідно положень Закону України «Про забезпечения Функціонування української мови як державної», медичні працівники державних комунальних закладів охорони здоров`я, посадові та службові особи підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності зобов`язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов`язків. При захисті своєї презентації під час засідання комісії, ОСОБА_2 не виконував службових обов`язків, а законодавство вимагає застосування державної мови саме під час виконання службових обов`язків.

Крім того, Порядком №1094 не встановлено вимоги до кандидатів при засідання конкурсної комісії та захисті своєї презентації використовувати саме державну мову. Основні кваліфікаційні вимоги до претендента на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», які мають бути перевірені та оцінені конкурсною комісією визначені Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 78 (Охорона здоров`я).

Також суд враховую те, що у перелічених кваліфікаційних вимогах до генерального директора закладу охорони, які мають бути перевірені та оцінені саме конкурсною комісією при визначенні переможця, не міститься положень які б вказували на обов`язок конкурсної комісії перевіряти рівень володіння кандидата на посаду державною мовою. Тобто, мається на увазі те, що конкурсна комісія не зобов`язана перевіряти та оцінювати рівень володіння державною мовою при визначенні переможця конкурсу.

Також судом досліджено відеоматеріал, зокрема виступ ОСОБА_2 та з даних матеріалів вбачається, що позивач виступав на українській мові, та інколи використовував слова російської мови (суржик) та після зауваження з боку комісії витупав на українській мові.

Водночас суд враховує, що ОСОБА_2 навчався в українських навчальних закладах, в яких вивчав предмет української мови, що підтверджується матеріалами справи, а саме Дипломом спеціаліста серії СК №37659683 від 25.02.2010 року та додатком до зазначеного диплому, де зазначено назва дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)», оцінка «Задовільно», а також наявний диплом магістра серії НОМЕР_1 від 28.02.2005 року з додатком до нього де зазначено: назва дисципліни «Ділова українська мова в державному управлінні»; навчальний час « 80»; оцінка «добре», також наявний диплом спеціаліста серії НОМЕР_2 з відповідним додатком де вбачається, що ОСОБА_2 вивчав «Ділова українська мова»; кількість годин « 80»; оцінка «задовільно» (т.4 а.с.157-162). Також в матеріалах справи наявний атестат про середню освіту ОСОБА_2 серії НОМЕР_3 з табелем оцінок, де зокрема наявна дисципліна «українська мова» та оцінка « 4 (добре)», дисципліна «українська література» та оцінка « 5 (відмінно)» (т.4 а.с.181-183).

Враховуючи все вищевикладене доводи позивача щодо невідповідності ОСОБА_2 єдиним кваліфікаційним вимогам є необґрунтованими.

Також, позивач в позовній заяві позивач посилається на порушення порядку подання ОСОБА_2 як претендентом на зайняття посади генерального директора документів конкурсної пропозиції, а саме документів на цифровому носії інформації, так як останній подав електронний документ пропозиції під час засідання конкурсної комісії.

Розділом Порядку №1094 «Підготовка до проведення конкурсу» пунктом 28 передбачено перелік документів, які особа повинна подати особисто або направити поштою конкурсній комісії для участі у конкурсі, серед яких, необхідно надати конкурсну пропозицію обсягом не більше 15 сторінок друкованого тексту в паперовій та електронній формі.

Суд зазначає, що конкурсну пропозицію в електронній формі ОСОБА_2 було надано під час засідання конкурсної комісії, однак, це не є порушенням порядку подання документів, адже такий самий екземпляр вже було подано у паперовому вигляді.

Тобто не доручення одним із учасників конкурсу до документів конкурсної пропозиції тільки в електронній формі не може слугувати підставою для його не допуску до наступного етапу конкурсу, а прийняття такої пропозиції конкурсною комісією під час її засідання не суперечить вимогам Порядку №1094.

Враховуючи зазначене, рішення конкурсної комісії від 21.05.2021 року про обрання ОСОБА_2 переможцем конкурсу на зайняття посади Генерального директора КНП «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради» прийнято в межах повноважень конкурсної комісії, на підставі чинного законодавства, з урахуванням визначених Порядком принципів, та не підлягає скасуванню.

Враховуючи вищенаведені доводи суд, враховуючи те, що рішення Одеської обласної ради «Про призначення на посаду Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області від 18.06.2021 р. №219-VIII, яким на посаду Генерального директора вказаного підприємства строком на 3 роки призначено ОСОБА_2 винесено на підставі та з урахуванням протоколу від 21.05.2021 року №3/4 конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора Комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради», а суд дійшов висновків щодо правомірності такого рішення то підстави для задоволення позовних вимог в даній частині позову також відсутні.

Також суд вважає за необхідне вказати на те, що позивач у своїй позовній заяві просив суд визнати протиправним та скасування розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 12.04.2021 року №364/од-2021; визнати протиправним та скасування розпорядження голови Одеської обласної державної адміністрації від 05.05.2021 року №460/од-2021, проте відповідні розпорядження вже є реалізованими та визнання їх протиправними і скасування не поновить прав Позивача і є неефективним способом захисту його прав.

Конкурсна комісія з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги» Одеської обласної ради» Одеської обласної ради» була утворена оскаржуваними розпорядженнями.

За результатами роботи конкурсної комісії, рішенням Одеської обласної ради від 18 червня 2021 року № 219-VIII призначено ОСОБА_2 на посаду Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради.

Тобто, на момент звернення до суду, утворена оскаржуваним розпорядженням конкурсна комісія вже провела конкурс, визначила переможця і визначений переможець призначений рішенням власника - Одеською обласною радою.

Тому оскаржувані розпорядження є вже реалізованими і вичерпали свою дію у зв`язку із тим, що проведення конкурсу було завершено.

Крім того судом також встановлено те, що станом на день прийняття даного рішення суду ОСОБА_2 вже не займає посаду Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради та наразі дану посаду займає ОСОБА_3 , третя особа в даній справі.

У п.58 Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Серявін та інші проти України» від 10.02.2010 Суд повторює, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення. Хоча національний суд має певну свободу розсуду щодо вибору аргументів у тій чи іншій справі та прийняття доказів на підтвердження позицій сторін, орган влади зобов`язаний виправдати свої дії, навівши обґрунтування своїх рішень.

Підсумовуючи все вищевикладене суд доходить висновку щодо необхідності відмови у задоволенні позову ОСОБА_1 .

Щодо розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Оскільки позивачу у задоволенні позову відмовлено судові витрати зі сплати судового збору відшкодуванню не підлягають.

Керуючись вимогами ст.ст. 2, 6-11, 241-246 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ :

У задоволенні ОСОБА_1 до Одеської обласної ради, Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради, Одеської обласної державної адміністрації відмовити.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст.255 КАС України та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.ст. 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Позивач ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код ІПН НОМЕР_4 ).

Відповідач-1 Одеська обласна рада (65032, м. Одеса, пр.-т. Шевченка, 4, код ЄДРПОУ 25042882).

Відповідач-2 Конкурсна комісія з проведення конкурсу на зайняття посади Генерального директора комунального некомерційного підприємства «Одеський обласний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф» Одеської обласної ради (65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83, к.508, к.632).

Відповідач-3 Одеська обласна державна адміністрація (65032, м. Одеса, пр-т. Шевченка, 4, код ЄДРПОУ 00022585).

Третя особа ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , код ІПН НОМЕР_5 ).

Третя особа ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 , код ІПН НОМЕР_6 ).

Суддя Е.А. Іванов

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111163641
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи, що виникають з відносин публічної служби, зокрема справи щодо прийняття громадян на публічну службу, з них

Судовий реєстр по справі —420/20602/21

Рішення від 29.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 12.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 25.04.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 18.02.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

Ухвала від 30.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні