Ухвала
від 30.05.2023 по справі 910/8314/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м. Київ, вул. Б.Хмельницького, буд. 44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

30.05.2023Справа № 910/8314/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Кирилюк Т.Ю., розглянувши

позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 )

до ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 )

Товариства з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" (20-027, Польща, воєводство Люблінське, повіт Люблін, гміна Люблін, населений пункт Люблін, вул. Судова, 2/11)

про визнання договору дарування недійсним та витребування майна з чужого незаконного володіння

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до Господарського суду міста Києва із позовом до ОСОБА_3 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" відповідно до якого просять суд:

- визнати недійсним договір дарування частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн" , укладений ОСОБА_3 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" від 03.12.2018 щодо безоплатної передачі ОСОБА_3 у власність Товариства з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн" у розмірі 18 375,00 грн, що становить 35% статутного капіталу;

- витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" на користь ОСОБА_1 частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн" у розмірі 10 500,00 грн, що становить 20,00 % статутного капіталу зазначеного товариства;

- витребувати від Товариства з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" на користь ОСОБА_2 частку в статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн" у розмірі 7 875,00 грн, що становить 15,00 % статутного капіталу зазначеного товариства.

Частиною третьою статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження

Зважаючи на обраний позивачами спосіб захисту, предмет позову, приймаючи до уваги характер спірних правовідносин та предмет доказування, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Судом встановлено, що відповідачі по справі є нерезидентами, які не мають свого представництва на території України.

Як вбачається з матеріалів справи, місцезнаходженням відповідача-1 - ОСОБА_3 є: АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 .

Місцезнаходженням відповідача-2 - Товариства з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" є: 20-027, Польща, воєводство Люблінське, повіт Люблін, гміна Люблін, населений пункт Люблін, вул. Судова, 2/11.

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

За приписами статті 368 Господарського процесуального кодексу України зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті. У судовому дорученні про надання правової допомоги зазначаються: назва суду, що розглядає справу; за наявності міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, учасниками якого є Україна і держава, до якої звернено доручення, - посилання на його положення; найменування справи, що розглядається; прізвище, ім`я, по батькові та рік народження фізичної особи або найменування юридичної особи, відомості про її місце проживання (перебування) або місцезнаходження та інші дані, необхідні для виконання доручення; процесуальне становище осіб, стосовно яких необхідно вчинити процесуальні дії; чіткий перелік процесуальних дій, що належить вчинити; інші дані, якщо це передбачено відповідним міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або цього вимагає іноземний суд, який виконуватиме доручення. Судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення про надання правової допомоги, процесуальні та інші документи, що додано до нього, засвідчуються підписом судді, який складає доручення, та скріплюються гербовою печаткою.

Порядок вручення судових та позасудових документів на території Польщі та Федеративної республіки Німеччини регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах.

Відповідно до статті 1 вказаної Конвенції, передбачено, що ця конвенція застосовується у цивільних або комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

Згідно зі статтею 3 Конвенції орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей.

До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Таким чином, з метою належного повідомлення відповідача-1 ОСОБА_3 та відповідача-2 Товариство з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт" про час і місце розгляду даної справи, враховуючи статтю 3 Конвенції, відправлення судових документів здійснюється шляхом направлення Центральному Органу Польщі та Центральному органу Федеративної республіки Німеччини прохання згідно з формуляром.

Відповідно до частини першої статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору (частина друга статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи предмет та підстави позовних вимог, а також те, що рішення з даного спору може вплинути на права та обов`язки Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн", суд вважає за доцільне залучити його до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Позивачами подано клопотання про витребування доказів, відповідно до якого просять суд витребувати у Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації реєстраційну справу Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн".

Відповідно до частини першої статті 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Зважаючи на той факт, що позивачі позбавлені можливості надати витребувані докази самостійно, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання про витребування доказів.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Враховуючи наявність підстав для звернення до Центрального органу Польщі та Федеративної республіки Німеччини з судовим дорученням про вручення відповідачу-1 та відповідачу-2 судових документів, приймаючи до уваги положення статті 228 Господарського процесуального кодексу України, провадження по справі підлягає зупиненню.

Керуючись статтями 50, 81, 176, 228, 234, 367, 368 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 910/8314/23.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі призначити на 28.11.23 о 09:10 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 9 .

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів: Товариство з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн" (03028, місто Київ, вулиця Стратегічне Шосе, будинок 2А, ідентифікаційний код 35838818).

5. Запропонувати третій особі у строк до 13.06.2023 надати письмові пояснення по суті спору.

6. Клопотання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про витребування доказів задовольнити.

7. Зобов`язати Голосіївську районну в місті Києві державну адміністрацію (03039, м. Київ, вул. проспект Голосіївський, 42) подати до суду належним чином завірену копію реєстраційної справи Товариства з обмеженою відповідальністю "Юкрейніан Фільм Дистриб`юшн" (03028, місто Київ, вулиця Стратегічне Шосе, будинок 2А, ідентифікаційний код 35838818).

8. Встановити строк для подання витребуваних судом доказів - до 13.06.2023.

9. Зобов`язати позивачів у строк до 30.06.2023 через загальний відділ діловодства Господарського суду міста Києва подати належним чином нотаріально завірені копії перекладу позовної заяви з доданими до неї документами та ухвали Господарського суду міста Києва від 30.05.2023 про відкриття провадження у справі № 910/8314/23 на польську мову у трьох примірниках та німецьку мову у чотирьох примірниках.

10. Надіслати вищевказані документи, перекладені на німецьку мову, до Центрального органу запитуваної Держави - Федеративної республіки Німеччини (Bundesministerium der Justiz und fьr Verbraucherschutz MohrenstraЯe 37, 10117 Berlin) для їх подальшого вручення відповідачу-1 - ОСОБА_3 .

11. Надіслати вищевказані документи, перекладені на польську мову, до Центрального органу запитуваної Держави - Польщі (National Organ for the Hague Conference c/o Embassy of Poland, Alexanderstraat 25, 2514 JM THE HAGUE) для їх подальшого вручення відповідачу-2 - Товариству з обмеженою відповідальністю "Королівський продукт".

12. Запропонувати відповідачу-1 та відповідачу-2 протягом п`ятнадцяти днів з моменту отримання даної ухвали про відкриття провадження у справі надати суду:

- відзив на позов, складений з урахуванням вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивачів з посиланням на чинне законодавство та докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, якщо такі докази не надані позивачами;

- документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачам;

- письмові заперечення (у разі наявності), а також докази направлення письмових заперечень позивачам.

13. Встановити позивачам строк для надання суду відповіді на відзив на позов, а також доказів направлення відповіді на відзив відповідачу-1 та відповідачу-2 - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позов.

14. Встановити відповідачу-1 та відповідачу-2 строк для надання суду заперечень на відповідь на відзив, а також доказів направлення заперечень на відповідь на відзив позивачам - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

15. Зупинити провадження по справі № 910/8314/23 до виконання судового доручення про вручення судових та позасудових документів чи повідомлення про неможливість такого вручення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та строки, передбаченому розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Т.Ю.Кирилюк

Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу111184076
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору дарування недійсним та витребування майна з чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —910/8314/23

Рішення від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Рішення від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

Ухвала від 29.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Кирилюк Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні