Ухвала
від 30.05.2023 по справі 365/309/23
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/309/23

Номер провадження: 2-з/365/1/23

У Х В А Л А

30 травня 2023 року смт Згурівка

Згурівський районний суд Київської областіу складі:

головуючого судді Кучерявої Л.М.

за участю секретаря судового засідання Матвієнко Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 2 заяву заступника керівника Броварської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Головного управління Держгеокадастру у Київській області про забезпечення позову,

в с т а н о в и в :

17 травня 2023 року заступник керівника Броварської окружної прокуратури звернувся до Згурівського районного суду Київської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Київській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Фермерське господарство «ПРІУС» про конфіскацію земельної ділянки.

29 травня 2023 заступник керівника Броварської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Головного управління Держгеокадастру у Київській області звернувся до Згурівського районного суду Київської області із заявою про забезпечення позову, в якій просить для забезпечення вищезазначеного позову застосувати наступні заходи забезпечення: накласти арешт на земельну ділянку із кадастровим номером 3221983000:04:004:0028, площею 5,4826 га, яка знаходиться на території Згурівської об`єднаної територіальної громади Броварського району (територія колишньої Красненської сільської ради Згурівського району) Київської області; заборонити ОСОБА_1 (особа не є громадянином України), паспорт громадянина республіки білорусь, серія та номер: НОМЕР_1 , виданий 16.07.2012, видавник: Гомельський РВВС Гомельської області, країна громадянства: Республіка Білорусь, ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 ) розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 3221983000:04:004:0028 з іншими земельними ділянками.

Підставами для звернення до суду є порушення ст. ст. 13, 14, 41 Конституції України, ст. ст. 80, 81, 145 Земельного кодексу України при використані ОСОБА_1 спірної земельної ділянки. Встановлено, що ОСОБА_1 , який є громадянином республіки білорусь, на підставі рішення Красненської сільської ради № 416-38-VІІ від 16.03.2020, набув право власності на земельну ділянку із цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва із кадастровим номером 3221983000:04:004:0028, площею 5,4826 га, яка знаходиться на території Згурівської об`єднаної територіальної громади Броварського району (територія колишньої Красненської сільської ради Згурівського району) Київської області. 03.04.2020 року відомості про набуття ОСОБА_1 права приватної власності на вказану земельну ділянку внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до ч. 4 ст. 81 ЗК України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Ця норма є імперативною та не передбачає винятків.

У разі невиконання цієї вимоги настають наслідки, передбачені ч. ч. 2, 4 ст. 145 Земельного кодексу України, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

Порушення інтересів держави полягає в тому, що ОСОБА_1 , порушив визначену ст. 13, 14, 41 Конституції України, ст. 80, 81, 145 ЗК України процедуру використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення та як іноземний громадянин не відчужив її упродовж року після набуття права власності. На даний час він без перешкод використовує земельну ділянку шляхом передачі її в оренду ФГ «ПРІУС».

Прокурор вважає, що враховуючи те, що ОСОБА_1 упродовж року після набуття права власності на спірну земельну ділянку не виконав обов`язок по її відчуженню, на даний час у держави, в особі ГУ Держеокадастру у Київській області, виникло право на її конфіскацію у власність держави та подальшого розпорядження нею. Будь-яке подальше відчуження ОСОБА_1 як громадянином республіки білорусь спірної земельної ділянку порушуватиме права держави, оскільки в умовах воєнного часу дана земельна ділянка має використовуватись насамперед для забезпечення продовольчих потреб громадян України. Тому є необхідність та підстави для забезпечення позову у вигляді накладення арешту на вказану земельну ділянку та заборони ОСОБА_1 відчужувати, розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання спірної земельної ділянки з іншими ділянками, оскільки існує можливість її відчуження третім особам, зміни конфігурації (об`єднання, поділу), вчинення інших дій, які можуть утруднити або зробити неможливим виконання рішення суду про повернення земельної ділянки державі.

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Заява про забезпечення позову підлягає розгляду в порядку, визначеному ч. 1 ст. 153 ЦПК України, без повідомлення учасників справи.

Фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалося у зв"язку з відсутністю сторін.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про необхідність задоволення заяви про забезпечення позову з наступних підстав.

В провадженні Згурівського районного суду Київської області знаходиться цивільна справа № 365/309/23 за позовом заступника керівника Броварської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Київській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Фермерське господарство «ПРІУС», про конфіскацію земельної ділянки.

25 травня 2023 року ухвалою судді Згурівського районного суду Київської області відкрито провадження у даній справі, постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

29 травня 2023 року заступник керівника Броварської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Головного управління Держгеокадастру у Київській області звернувся до Згурівського районного суду Київської області із заявою про забезпечення вищевказаного позову.

Згідно зі ст. 149 та ст. 152 ЦПК Українисуд за заявою учасника справи має право вжити передбаченістаттею 150 ЦПК Українизаходи забезпечення позову. Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи і до подання позову,якщо невжиття заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду та/або поновлення порушених прав.

Види заходів забезпечення цивільного позову передбачені вст.150 ЦПК України.

Відповідно до роз`ясненьПленуму Верховного Суду України п. 4 постанови № 9 від 22 грудня 2006 року "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову", заходи забезпечення позову застосовуються, якщо існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; вжиття заходів забезпечення повинно бути доцільним.

Відповідно до п. 4постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 22 грудня 2006 року «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді справ про забезпечення позову»при розгляді заяви про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконанню чи утрудненню виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулась з такою заявою, позовним вимогам.

Метою забезпечення позову є вжиття судом заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів заявника від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

В Постанові Верховного Суду від 23 грудня 2020 року у справі № 756/2609/20 (61-

11479св20) зазначено, що при вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

При цьому, забезпечення позову не порушує принципів змагальності і процесуального рівноправ`я сторін.

Відповідно до копії Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта земельна ділянка з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 5,4826 га, з кадастровим номером 3221983000:04:004:0028 перебуває у власності громадянина республіки білорусь ОСОБА_1 на підставі рішення Красненської сільської ради № 416-38-VІІ від 16.03.2020. Дата державної реєстрації права власності 03.04.2020. Земельна ділянка перебуває в оренді у ФГ «ПРІУС» на підставі договору оренди від 02.04.2020, строк дії договору 10 років.

Предметом позову є конфіскація у власність держави земельної ділянки 3221983000:04:004:0028, площею 5,4826 га, яка знаходиться на території Згурівської об`єднаної територіальної громади Броварського району (територія колишньої Красненської сільської ради Згурівського району) Київської області, власником якої є громадянин республіки білорусь ОСОБА_1 .

У разі розпорядження, зміни цільового призначення, здійснення перетворення, поділу, об`єднання спірної земельної ділянки з іншими ділянками відповідачем захист порушеного права держави рішенням суду може стати неефективним. Існує ризиквчинення відповідачемтаких дійщодо спірноїземельної ділянки,у зв`язкуз чимпорушені права позивача вимагатимуть додаткового захисту, а виконання такого рішення буде суттєво ускладненим.

Тому суд вважає можливим і доцільним застосувати заходи забезпечення позову у виді арешту такого майна та заборони розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 3221983000:04:004:0028 з іншими земельними ділянками.

Такі заходи забезпечення позову будуть співмірними і достатніми для забезпечення позову, з яким позивач звернувся до суду. Враховуючи, що захід забезпечення є обмеженням (обтяженням) існуючого прав, то суд вживаючи захід забезпечення, керується принципом співмірності і найменшого обтяження існуючого права.

Керуючись ст. ст. 149-153, 157, 260, 261, 354 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Заяву заступника керівника Броварської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою, здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Головного управління Держгеокадастру у Київській області про забезпечення позову задовольнити повністю.

Накласти арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 3221983000:04:004:0028, площею 5,4826 га, яка знаходиться на території Згурівської об`єднаної територіальної громади Броварського району (територія колишньої Красненської сільської ради Згурівського району) Київської області.

Заборонити ОСОБА_1 (особа не є громадянином України), паспорт громадянина республіки білорусь, серія та номер: НОМЕР_1 , виданий 16.07.2012, видавник: Гомельський РВВС Гомельської області, країна громадянства: Республіка Білорусь, ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 ), розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 3221983000:04:004:0028 з іншими земельними ділянками.

Дані про стягувача:Броварська окружна прокуратура (07400, м. Бровари Київської області, вул. Київська, 137), яка діє в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Київській області (03115, м. Київ, вул. Серпова, 3/14).

Дані про боржника: ОСОБА_1 (особа не є громадянином України), паспорт громадянина республіки білорусь, серія та номер: НОМЕР_1 , виданий 16.07.2012, видавник: Гомельський РВВС Гомельської області, країна громадянства: Республіка Білорусь.

Копію ухвали направити для негайного виконання до Баришівського відділу державної виконавчої служби у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Контроль за виконанням ухвали покласти на начальника Баришівського відділу державної виконавчої служби у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Строк подання апеляційної скарги на ухвалу - 15 днів з дня оголошення. У разі, якщо ухвалу не вручено в день її оголошення та складенняучасник справ має право на поновлення строку подання скарги, якщо скаргу буде подано протягом 15 днів з дня отримання копії ухвали. Скарга подається до Київського апеляційного суду безпосередньо, або через Згурівський районний суд Київської області згідно п.15.5Перехідних положень ЦПК України.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання. Ухвала виконується негайно.

Головуючий суддя Л.М. Кучерява

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111187360
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —365/309/23

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

Ухвала від 25.05.2023

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Кучерява Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні