Ухвала
від 30.05.2023 по справі 933/178/23
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/933/48/23

Справа № 933/178/23

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження та

призначення справи до розгляду по суті

30 травня 2023 року смт Олександрівка

Олександрівський районний суд Донецької області

у складі:

головуючого - судді Попович І.А.

за участі:

позивача - ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання - Пліскачової Н.В.

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, треті особи Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради, Служба у справах дітей Олександрівської селищної ради, -

В С Т А Н О В И В:

25.04.2023 року позивач ОСОБА_1 звернулась до Олександрівського районного суду Донецької області з позовом до ОСОБА_2 , про позбавлення батьківських прав, третя особа - Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради.

Ухвалою судді Олександрівського районного суду Донецької області від 02.05.2023 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовногопровадження,та призначено підготовче судове засідання на 09:00 годину 30 травня 2023 року, з викликом сторін.

Відповідач, повідомлений належним чином про час і місце підготовчого судового засідання, у підготовче судове засідання не з`явився, надав суду письмову заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнав, просив їх задовольнити. Відзив на позовну заяву не надав (а.с.29,30).

Представники третіх осіб - Органу опіки та піклування Олександрівської селищної ради та Служби у справах дітей Олександрівської селищної ради, у судове засідання не з`явилися, на адресу суду від начальника Олександрівської селищної військової адміністрації надійшла заява, про неможливість прийняти участь у розгляді справи органа селищної ради, у зв`язку з чим просять справу розглянути за відсутності представника заінтересованої особи. Повідомляють, що проти задоволення клопотання позивача, в разі підтвердження обставин, про які зазначає позивач, Олександрівська селищна рада не заперечує (а.с.33).

Суд, ознайомившись з матеріалами позову, здійснивши дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи, встановив наступне:

Позивач зазначила:

- підстави для уточнення позовних вимог - відсутні;

- всі необхідні докази, долучені нею до позовної заяви;

- підстави для вступу у справу інших осіб - відсутні;

- всі обставини, які мають значення для розгляду справи, повідомлені у позовній заяві;

- про судові витрати повідомлено в позовній заяві.

У підготовчому судовому засіданні суд, ознайомившись з позовними вимогами, визначив:

- спірні правовідносини, які склались між сторонами, стосуються позбавлення батьківських прав, що регулюються Сімейним кодексом України;

- до складу осіб, що беруть участь у справі входять: позивач ОСОБА_1 , відповідач ОСОБА_2 , представник третьої особи органу опіки та піклування.

Визначені факти, які необхідно встановити для вирішення спору та які підлягають доказуванню:

- факт родинних відносин між позивачкою та дитиною;

- факт проживання дитини разом з позивачкою;

-факт ухиленнявідповідача відвиконання своїхобов`язківпо вихованнюдитини та/або забезпечення здобуття ним повної загальної середньої освіти, а також інші обставини, передбачені ст. 164 СК України;

-можливість проживаннядитини усім`ї позивача.

Щодо заяви представника третьої особи, про розгляд справи за відсутності її представника, суд дійшов до висновку про необхідність відмовити у її задоволені.

За вимогами ч. 4,5 ст. 19 Сімейного кодексу України, при розгляді судом спорів щодо позбавлення батьківських прав, обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

З огляду на викладене, суд вважає обов`язковою участь у справі органу опіки та піклування представленого Олександрівською селищною радою, та надання органом опіки та піклування письмового висновку щодо розв`язання спору.

За вимогами ст. 171 Сімейного кодексу України, дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї.

Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав.

З`ясувавши викладене, суд вважає, що є підстави для закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті, оскільки випадків передбачених ч. 2 та 5 ст. 198 ЦПК України для відкладення або оголошення перерви в підготовчому судовому засіданні не виявлено.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 189, 196, 198, 200 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Закрити підготовче судове засідання по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, треті особи Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради, Служба у справах дітей Олександрівської селищної ради, та призначити справу до розгляду по суті на 10:00 годину 20 червня 2023 року в приміщенні Олександрівського районного суду Донецької області, про що повідомити сторони та третю особу.

Визнати обов`язковою участь у справі третьої особи: органу опіки та піклування Олександрівської селищної ради, та надання органом опіки та піклування письмового висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно його неповнолітньої доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати позивача забезпечити участь у судовому засіданні малолітньої ОСОБА_3 .

Копію ухвали направити сторонам та третій особі, до відома та виконання.

Ухвала набирає сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя Олександрівського

районного суду Попович І.А.

СудОлександрівський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111192991
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —933/178/23

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні