Рішення
від 20.06.2023 по справі 933/178/23
ОЛЕКСАНДРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №933/178/23

Провадження № 2/933/48/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 червня 2023 року смт Олександрівка

Олександрівський районний суд Донецької області

у складі:

головуючого - судді Попович І.А.

за участі:

позивача - ОСОБА_1

представника третьоїособи - ОСОБА_2

психолога - ОСОБА_3

секретаря судового засідання - Пліскачової Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, треті особи: Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради, Служба у справах дітей Олександрівської селищної ради, -

В С Т А Н О В И В:

25.04.2023 року позивач ОСОБА_1 звернулась до Олександрівського районного суду Донецької області з позовом до ОСОБА_4 , про позбавлення батьківських прав, третя особа - Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради.

02.05.2023 року ухвалою судді відкрито провадження у справі та залучено до участі у справі у якості третьої особи Службу у справах дітей Олександрівської селищної ради.

30.05.2023 року ухвалою Олександрівського районного суду Донецької області було призначено справу до розгляду по суті на 10 год. 00 хв. 20 червня 2023 року.

В обґрунтування позову позивачка зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_5 та ОСОБА_4 народилась донька ОСОБА_6 . У 2021 році мати дитини - ОСОБА_7 покинула свою родину та виїхала за кордон, залишивши дівчинку на виховання бабусі ОСОБА_1 , та дідусеві ОСОБА_8 .

Батько дитини ОСОБА_4 , ніяким чином не піклується про дитину, не проявляє зацікавленості в її подальшій долі, не цікавиться успіхами ОСОБА_9 , станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток доньки, її навчанням, підготовкою до самостійного життя, зокрема не забезпечує необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням, що негативно впливає на її фізичний розвиток, як складову виховання. Не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для його нормального самоусвідомлення, не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей, не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, не створює умов для отримання нею освіти. Відповідач, покладених на нього законом обов`язків не виконує. Всі питання, щодо виховання дитини, вирішує позивач самостійно, без участі та підтримки з боку відповідача. Дитина знаходиться на повному її утриманні.

Позивачка просить позбавити ОСОБА_4 батьківських прав відносно його неповнолітньої доньки ОСОБА_6 .

Позивачка в судовому засіданні підтримала заявлені позовні вимоги, та пояснила, що що їїонука ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,проживає разомз неюбільше 11років.Батько тамати дівчинкине перебувалиу шлюбі.Мати зверталасьдо судущоб визнатибатьківство,та судомбуло встановлено,що відповідачє батькомдівчинки.З моментувстановлення батьківствавідповідач неспілкувався здитиною.Дівчинка незнає яквін виглядає,хоча проживаютьв одномуселі.Мати відповідачатакож невизнавала онуку,ніколи здитиною неспілкувалась.Софійка талановитадитина,приймає участьу різнихмистецьких конкурсах.Потрібно булоїхати наконкурс доБолгарії,але їхне випустили,оскільки неє батьками.Мати дівчинкиперебуває закордоном,а батькопроживає разомз нимив одномуселі,але ізсамого народженняз донькоюне спілкувався,напевно,не знаєяк їїзвати,говорив,що цене йогодитина. Позивачказвернулась дослужби усправах дітей, щоб взяти над дитиною опіку, де їй було порекомендовано позбавити батька дитини батьківських прав. Відповідач працює на шахті, та сплачує аліменти на доньку ОСОБА_9 за рішенням суду. Більше ніякої матеріальної допомоги не на дає, не цікавиться її долею. Просить суд позбавити ОСОБА_4 батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_6 .

Відповідач, належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, до суду не з`явився. 08.05.2023 року на адресу суду надіслав заяву, в якій просить розглянути справу без його участі. Позовні вимоги визнає повністю, та просить копію рішення суду направити на його адресу місця проживання, зазначену в заяві (а.с.29-30, 40).

Представник третьої особи начальник служба усправах дітейОлександрівської селищноїради - Кухтик Т.М., в судовому засіданні пояснила, що у січні місяці 2023 року до них звернулась ОСОБА_1 , щоб взяти опіку над неповнолітньою ОСОБА_10 . Вони розглядали це питання, виїжджали на місце та складали акти. Відбулося засідання комісії, на якому була присутня ОСОБА_1 , та запрошували батька дитини, розмовляли з обома. На засіданні комісії батько підтвердив, що він не приймає ніякої участі у вихованні дитини: ані знати, ані виховувати її не хоче. Коли йому повідомили, що ОСОБА_1 хоче взяти опіку над дитиною, і позбавити його батьківських прав, він погодився. Це було прописано у висновку. Потім ще раз з відповідачем спілкувалися, від своїх попередніх слів він не відмовився, сказав, що не заперечує, оскільки це не його дитина, та знати її не хоче. Він також був повідомлений, що позбавлення батьківських прав не звільняє його від сплати аліментів.

Представник третьої особи - Органу опіки та піклування Олександрівської селищної ради в судове засідання не з`явився, 29.05.2023 року на адресу суду від начальника селищної військової адміністрації надійшла заява, про розгляд справи без участі органу селищної ради. Проти задоволення позову не заперечують. Рішення суду, ухвалене за результатом розгляду справи, просять надіслати на їх адресу (а.с.33).

З метоюз`ясуваннядумки малолітньої ОСОБА_6 , яка досягла 11 років, і має право бути заслуханою судом щодо позбавлення її батька батьківських прав, у судовому засіданні було проведено бесіду з дитиною, у присутності психолога ОСОБА_3 .

Малолітня ОСОБА_6 повідомила, що знає, яка справа розглядається у суді. Зазначила, що ОСОБА_4 - це її батько, але особисто з ним не знайома, ніколи не бачила, з ним не спілкується. Чи хоче він спілкуватися з нею - не знає. Батько ніколи до неї не підходив, не мав бажання з нею спілкуватися, навіть з дитинства, коли вона була ще маленькою. На її Дні народження подарунків ніколи не дарував, та нічого не купляв. На її думку для неї батько - це її дідусь, а мати - це її бабуся, з якими вона проживає, та які про неї турбуються.

Психолог ОСОБА_3 , яка була присутня під час бесіди з дитиною, зазначила, що оскільки ОСОБА_9 не спілкується з батьком, нічого драматичного для неї не буде. ОСОБА_6 у судовому засіданні вільно висловила свою особисту думку.

Суд, заслухавши позивача, та представника третьої особи, думку дитини, дослідивши зібрані у справі докази, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Відповідно до паспорта громадянина України, позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована у АДРЕСА_1 (а.с.5-6).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 12.06.2013 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_11 є батьками ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.7).

Рішенням Олександрівського районного суду Донецької області від 18 квітня 2013 року (справа № 240/2109/2012) було визнано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьком дитини ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Внесено зміни до актового запису про народження дитини, присвоївши прізвище дитині - " ОСОБА_13 ", по батькові - " ОСОБА_14 ".

Стягнуто з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_11 аліменти на утримання доньки ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі 1/4 частини доходів, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць, починаючи з 17 вересня 2012 року та провадити до повноліття дитини (а.с.9-10).

Згідно висновку Служби у справах дітей Олександрівської селищної ради Краматорського району Донецької області від 03.04.2023 року № 459/01-32, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, комісія рекомендує бабусі ОСОБА_1 звернутись до суду з метою вирішення питання щодо позбавлення батьківських прав батька ОСОБА_4 , та матері ОСОБА_7 , для встановлення статусу дитини, позбавленої батьківського піклування та опіки над малолітньою ОСОБА_6 , 2012 року народження (а.с.11-13).

Відповідно до довідки Мирнодолинського навчально-виховного комплексу «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів - дитячий садок» від 15.03.2013 року № 7, ОСОБА_6 навчається у 5 класі Мирнодолинського навчально-виховного комплексу (а.с.14).

Як вбачається з педагогічної характеристики, ОСОБА_6 навчається у 5 класі Мирнодолинського НВК І-Ш ступенів. До навчання ставиться відповідально дівчинка здібна, дисциплінована, домашні завдання виконує старанно та регулярно. На уроках активна, уважна, навчальний матеріал сприймає швидко. Багато читає, має високий рівень знань. Бере активну участь у громадському житті школи та класу. Є переможницею обласних та Всеукраїнських мистецьких конкурсів. Дівчинка дисциплінована, урівноважена, розсудлива, товариська, самостійна. Користується повагою серед учителів та дітей. Софія живе і виховується в сім`ї бабусі - ОСОБА_1 , яка відповідально ставиться до навчання та виховання дитини, та дбає про розвиток творчих здібностей ОСОБА_9 , яка бере участь у різноманітних мистецьких конкурсах, відвідує театральний гурток. Вдома створені всі необхідні житлово-побутові умови для нормального розвитку дитини. ОСОБА_1 підтримує тісний зв`язок зі школою, та класним керівником, постійно відвідує батьківські збори та шкільні заходи (а.с.15).

Згідно акту обстеження матеріально-побутових умов проживання родини позивача від 14.03.2023 року вбачається, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає разом з бабусею ОСОБА_1 та дідусем ОСОБА_8 , які займаються вихованням дитини та приділяють їй багато часу. Дідусь працює на шахті «Білозерська», бабуся домогосподарка. Мати дівчинки ОСОБА_15 виїхала до Російської Федерації, та не цікавиться життям дівчинки. Батько дитини - ОСОБА_4 проживає у с. Мар`ївка Краматорського району Донецької області, але теж не цікавиться життям своєї доньки (а.с.16).

Відповідно до довідки про реєстрацію місця проживання, наданої виконавчим комітетом Білозерської міської ради м. Добропілля, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 (а.с.17).

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу, ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєструвала шлюб, та змінила прізвище на « ОСОБА_16 » а.с.18)..

27.10.2022 року ОСОБА_15 отримала паспорт громадянки Російстької Федерації (а.с.46).

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 25.11.1992 року, ОСОБА_8 та ОСОБА_1 є батьками ОСОБА_11 (а.с.47).

Згідно висновку Служби у справах дітей Олександрівської селищної ради Краматорського району Донецької області від 16.06.2023 року № 387/01-32, з метою забезпечення реалізації прав, свобод та законних інтересів дитини, служба у справах дітей Олександрівської селищної ради вважає за доцільне позбавити прав ОСОБА_4 відносно його неповнолітньої доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.48-49).

Висновок є достатньо обґрунтованим та не суперечить інтересам дитини.

За вимогами ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд на підставі ст. 13 ЦПК України розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 77 ЦПК України передбачено, що належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування.

Дослідженні докази, суд вважає належними, допустимими та достовірними, їх взаємозв`язок у сукупності, є достатнім для вирішення справи по суті.

Правовідносини які склались між сторонами стосуються сімейних правовідносин, щодо позбавлення батьківських прав, через неналежне виконання батьківських обов`язків.

До правовідносин, які склались між сторонами підлягають застосуванню наступні норми права.

Відповідно до вимог ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони не забрали дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування.

Статтею 165 СК України передбачено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Згідно ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За встановлених в судовому засіданні обставин, на підставі всебічного, повного, об`єктивного та безпосереднього дослідження наявних у справі доказів, фактичних обставин справи, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав підлягають задоволенню, оскільки ОСОБА_4 самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків, свідомо ухиляється від утримання доньки, при чому робить це без поважних причин.

Суд узгоджує свої висновки з вимогами ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відповідно до якої кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Вимоги про позбавлення ОСОБА_4 батьківських прав є втручанням в сімейне життя відповідача, відповідно до вимог ст. 8 Конвенції, та крайнім заходом впливу на батька, однак з огляду на встановлені судом обставини, зазначений захід є законним, оскільки він передбачений ст. 164 СК України, спрямований на захист прав і свобод неповнолітньої дитини, необхідний у демократичному суспільстві, пропорційний між інтересами відповідача та виправданим інтересами дитини.

При вирішенні позовних вимог, суд також керувався рішеннями ЄСПЛ у справах "Савіни проти України" та "Хант проти України".

За вимогами ч. 2,3 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

З відповідача ОСОБА_4 за рішенням Олександрівського районного суду Донецької області від 18 квітня 2013 року (справа № 240/2109/2012) вже стягуються аліменти на утримання доньки ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі 1/4 частини доходів, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку на місяць, починаючи з 17 вересня 2012 року (а.с.9-10).

Згідно з частиною 1 статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно до задоволених позовних вимог.

При зверненні до суду з позовом позивачка сплатила судовий збір у сумі 1073,60 грн., який необхідно стягнути з відповідача на її користь.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 164-166, 180 Сімейного кодексу України, ст.ст. 12, 13, 76, 81, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, треті особи: Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради, Служба у справах дітей Олександрівської селищної ради, - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Мар`ївка, Олександрівського (нині Краматорського) району Донецької області батьківських прав відносно його неповнолітньої доньки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Роз`яснити, що мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав у разі зміни поведінки особи, позбавленої батьківських прав та обставин, що були підставою для позбавлення батьківських прав.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , (РНОКПП НОМЕР_3 ), на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , (РНОКПП НОМЕР_4 ) судовий збір у розмірі 1073 (одну тисячу сімдесят три) гривні 80 копійок.

Відповідно до ч. 5 ст. 164 СК України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили надіслати органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Рішення постановлено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 20 червня 2023 року.

Повний текстрішення складено23червня 2023 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду подаєтьсядо Дніпровськогоапеляційного судупротягом тридцятиднів здня йогопроголошення, або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрована в АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_4 , зареєстрований у АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Треті особи:

Орган опіки та піклування Олександрівської селищної ради Краматорського району Донецької області, місцезнаходження: смт Олександрівка, Краматорського району Донецької області, вул. Центральна, 15-А.

Служба у справах дітей Олександрівської селищної ради, місцезнаходження:вул.Центральна,15-А, смт Олександрівка, Краматорського району Донецької області.

Суддя Олександрівського

районного суду Попович І.А.

СудОлександрівський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111744887
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —933/178/23

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Рішення від 20.06.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

Ухвала від 02.05.2023

Цивільне

Олександрівський районний суд Донецької області

Попович І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні