Ухвала
від 22.05.2023 по справі 756/5596/22
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

22.05.2023 Справа № 756/5596/22

Номер справи 756/5596/22

Номер провадження 2/756/1009/23

У Х В А Л А

22 травня 2023 року Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Белоконної І.В.,

за участі секретаря - Харук М.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Відділ реєстрації актів цивільного стану Вишгородського районного управління юстиції, про визнання шлюбу недійсним з дня його державної реєстрації, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Оболонського районного суду м. Києва перебуває вищевказана справа, предметом спору якої є визнання недійсним шлюбу, що був укладений 07 жовтня 2016 року між ОСОБА_3 з ОСОБА_2 , зареєстрований Вишгородським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, актовий запис № 294.

Позивач ОСОБА_1 23.09.2022 подала клопотання про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи, на вирішення якої просила поставити наступні питання:

-Чи страждав за життя померлий ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на тимчасовий психічний розлад, нервове потрясіння або психічне захворювання?

-Чи могли вплинути на психічний стан покійного - ОСОБА_3 сильно діючі психотропні препарати, які за призначенням лікарів він вживав, внаслідок нанесених йому травм, зокрема голови у конкретні проміжки часу і за відносно певних обставин, а саме на момент укладення шлюбу?

-Чи усвідомлював померлий ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який уклав шлюб із відповідачем ОСОБА_2 , значення своїх дій та чи міг керувати ними під час укладення шлюбу, свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 , видане Вишгородським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області від 07 жовтня 2016 року, актовий запис № 294 від 07 жовтня 2016 року?

Відповідач та її представник у підготовчому судовому засіданні заперечували проти призначення посмертної судово-психіатричної експертизи у зв`язку з її безпідставністю та затягуванням розгляду справи.

Представник третьої особи у підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце повідомлявся належним чином.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відтак, беручи до уваги зібрані по справі докази, враховуючи те, що предметом спору є саме визнання недійсним шлюбу, що був укладений 07 жовтня 2016 року між ОСОБА_3 з ОСОБА_2 , враховуючи, що для вирішення питання щодо психічного стану на час укладання шлюбу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , необхідні спеціальні знання, суд уважає необхідним призначити по справі посмертну судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання - чи усвідомлював ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та міг керувати ними під час укладення 07 жовтня 2016 року шлюбу з ОСОБА_2 , який зареєстрований Вишгородським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, актовий запис № 294?

Суд убачає правильним та доцільним проведення експертизи доручити судовим експертам ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

На підставі викладеного та керуючись ст. 103-108 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Призначити по справі посмертну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Київ, вул. Кирилівська, 103), попередивши експертів про кримінальну відповідальність по ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

На вирішення посмертної судово-психіатричної експертизи поставити наступне питання:

- чи усвідомлював ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та міг керувати ними під час укладення 07 жовтня 2016 року шлюбу з ОСОБА_2 , який зареєстрований Вишгородським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, актовий запис № 294?

Експертам для вивчення надати матеріали справи та медичну документацію ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити місячний строк для проведення експертизи, який рахувати з дня надходження справи до експертної установи.

Витрати за проведення експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

Провадження по справі зупинити до отримання висновку експерта.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Белоконна І.В.

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111211019
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —756/5596/22

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

Ухвала від 28.07.2022

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Банасько І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні