Ухвала
від 31.05.2023 по справі 916/2995/22
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

31 травня 2023 рокум. ОдесаСправа № 916/2995/22Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Аленіна О.Ю.

суддів: Богатиря К.В., Філінюка І.Г.

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю ,,Львівгаз збут

на рішення Господарського суду Одеської області від 25.04.2023

по справі №916/2995/22

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ,,Львівгаз збут

до Комунальної установи ,,Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Суворовського району міста Одеси

про стягнення 13429,76 грн

ВСТАНОВИВ

Рішенням Господарського суду Одеської області від 25.04.2023 по справі №916/2995/22 у задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погодившись із даним рішенням Товариство з обмеженою відповідальністю ,,Львівгаз збут звернулось з апеляційною скаргою до Південно-західного апеляційного господарського суду.

Ознайомившись із поданими матеріалами колегія суддів зазначає наступне.

У відповідності до ч.1 ст.270 ГПК України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі.

Згідно з ч.1 ст.252 ГПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ст.263 ГПК України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження. Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції. До відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Після проведення підготовчих дій суддя-доповідач доповідає про них колегії суддів, яка вирішує питання про проведення додаткових підготовчих дій в разі необхідності та призначення справи до розгляду. Про дату, час та місце розгляду справи повідомляються учасники справи, якщо справа відповідно до цього Кодексу розглядається з їх повідомленням (ст.268 ГПК України).

Оскільки апеляційна скарга відповідає вимогам ст.ст.258, 259 ГПК України, колегія суддів вважає за необхідне відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю ,,Львівгаз збут на рішення Господарського суду Одеської області від 25.04.2023 по справі №916/2995/22.

Разом з апеляційною скаргою скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, яке останній обґрунтовує тим, що отримав копію рішення суду першої інстанції 01.05.2023.

Колегія суддів з цього приводу зазначає наступне.

Відповідно до ст.256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а на ухвалу суду - протягом десяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 261 цього Кодексу.

Згідно з ст. 119 Господарського процесуального кодексу України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого судом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк.

Оскаржуване рішення прийнято судом першої інстанції 25.04.2023. Повний текст складено та підписано 01.05.2023.

Відтак, останнім днем звернення з апеляційною скаргою на вказане рішення є 22.05.2023 (з урахуванням того, що останній день строку перепадає на вихідний, не робочий день).

З апеляційною скаргою скаржник звернувся до суду апеляційної інстанції 22.05.2023 про що свідчить штамп на поштовому конверті в якому апеляційна скарга була надіслана до суду.

Отже скаржником не було пропущено строк звернення з апеляційною скаргою, а тому у суду відсутні підстави для задоволення клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

За приписами частини 13 статті 8 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Статтею 270 ГПК України визначено, що у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі.

Розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною десятою цієї статті та частиною другою статті 271 цього Кодексу.

Приписами частини 10 статті 270 ГПК України визначено, що апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Виходячи із зазначених правових норм та ціни даного позову, перегляд оскаржуваного рішення підлягає здійсненню без повідомлення учасників справи в порядку письмового провадження.

Зважаючи на обставини надходження до Південно-західного апеляційного господарського суду апеляційної скарги без матеріалів справи, cуд витребує з Господарського суду Одеської області матеріли справи №916/2995/22.

Керуючись ст. 234, 262, 263 ГПК України, колегія суддів, -

ухвалила:

1. Відкрити апеляційне провадження по справі №916/2995/22 за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю ,,Львівгаз збут на рішення Господарського суду Одеської області від 25.04.2023.

2. Розгляд апеляційної скарги здійснювати у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи.

3. Роз`яснити Комунальній установі ,,Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Суворовського району міста Одеси її право в строк до 20.06.2023 подати до суду разом з відзивом на апеляційну скаргу або окремо будь-які заяви чи клопотання з процесуальних питань (призначення експертизи, витребування доказів, судових доручень щодо збирання доказів, залучення у справі спеціаліста, перекладача, вжиття заходів забезпечення позову, відводів, затвердження мирових угод тощо), оформлені відповідно до ст.170 ГПК України, разом з доказами направлення копій таких заяв чи клопотань іншим учасникам справи. Попередити учасників справи про наслідки подання письмових заяв чи клопотань без додержання вимог частини першої та другої вказаної вище статті, або не у строк, встановлений судом, у вигляді їх повернення чи залишення без розгляду.

4. Доручити Господарському суду Одеської області невідкладно надіслати матеріли справи №916/2995/22 на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддяАленін О.Ю.

СуддяБогатир К.В.

СуддяФілінюк І.Г.

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111215548
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 13429,76 грн

Судовий реєстр по справі —916/2995/22

Постанова від 16.10.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Аленін О.Ю.

Рішення від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 10.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 14.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 09.12.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 14.11.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні