Ухвала
від 31.05.2023 по справі 573/1648/22
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/1648/22

Номер провадження 1-кс/573/240/23

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

31 травня 2023 року м. Білопілля

Слідчий суддя Білопільського районного суду Сумської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши клопотання слідчого Відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП у Сумській області ОСОБА_6 , погоджене начальником Білопільського відділу Сумської окружної прокуратури ОСОБА_3 , про застосування відносно

ОСОБА_4 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Стара Котельня, Андрушівського району, Житомирської області, зареєстрованого та мешканця АДРЕСА_1 , неодруженого, непрацюючого, на обліку в лікарів нарколога, психіатра не перебуває, раніше не судимого,

- запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання,

в с т а н о в и в :

30.05.2023 слідчий звернувся до суду з клопотанням, яке мотивує тим, що СВ ВП №1 (м. Білопілля) розслідується кримінальне провадження, внесене в ЄРДР за ч. 2, 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

25.03.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2, 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Мотивуючи тим, що 25.05.2023 запобіжний захід відносно ОСОБА_4 припинив свою дію, а останній може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, слідчий просить застосувати відносно ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання з покладенням на нього обов`язків.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 клопотання підтримала.

Підозрюваний ОСОБА_4 проти задоволення клопотання заперечував.

Захисник ОСОБА_5 просила відмовити в задоволенні клопотання.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Щодо поняття «обґрунтована підозра» суд, виходячи з положень ч. 5 ст. 9 КПК України, враховує правову позицію Європейського суду з прав людини, відображену в п. 175 рішення від 21.04.2011 у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», відповідно до якої термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення та в п. 32 рішення в справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30.08.1990, згідно з якою вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином і вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення звинувачення.

Як вбачається з матеріалів клопотання, пред`явлена ОСОБА_4 підозра за ч. 2, 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України має місце та підтверджується на даному етапі розслідування достатньою сукупністю доказів, зокрема, наказом про прийняття на роботу ОСОБА_4 , табелями обліку використаного робочого часу, розрахунком сум виплаченої ОСОБА_4 заробітної плати, відомостями про перетин останнім кордону, актом проведення аналізу фінансово-господарської діяльності Філії «Хлібна база» ДП «Охтирський КХП», договорами про технічне обслуговування транспортних засобів, актом прийому виконаних робіт, протоколами допиту свідків ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , протоколом огляду тепловозу ТГК-2.

Відповідно до ч. ч. 1-6 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий і прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Якщо під час розгляду клопотання про обрання запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, прокурор доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті, слідчий суддя, суд застосовує відповідний запобіжний захід, зобов`язує підозрюваного, обвинуваченого прибувати за кожною вимогою до суду або до іншого визначеного органу державної влади, а також виконувати один або кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором.

Обов`язки, передбачені частиною п`ятою цієї статті, можуть бути покладені на підозрюваного, обвинуваченого на строк не більше двох місяців.

З матеріалів клопотання вбачається, що ухвалою слідчого судді Білопільського районного суду Сумської області від 06.04.2023 відносно ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання та покладено обов`язки передбачені ст. 194 КПК України. Строк дії покладених обов`язків визначено до 25.05.2023 включно.

Зважаючи на вагомість наявних доказів, обґрунтованість підозри, тяжкість покарання, що загрожує в разі визнання підозрюваного винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, а також з огляду на те, що ОСОБА_4 ніде не працює, підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який, передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк до 8 років, є колишнім керівником підприємства, на якому працюють свідки, доходжу висновку, що клопотання слід задовольнити частково, та покласти на ОСОБА_4 обов`язки, передбачені ст. 194 КПК України.

Що стосується клопотання в частині застосування до підозрюваного запобіжного заходу, то воно задоволенню не підлягає, оскільки ухвалою слідчого судді від 06.04.2023 до ОСОБА_4 вже застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 176-179, 369-372 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

Клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання задовольнити частково.

Зобов`язати підозрюваного ОСОБА_4 виконувати наступні обов`язки:

1) прибувати за першим викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді та суду, а в разі неможливості прибути за викликом у призначений строк заздалегідь повідомити про це;

2) не відлучатися за межі Житомирської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

3) повідомляти слідчого, прокурора чи суд залежно від стадії кримінального провадження про зміну свого місця проживання;

4) утримуватися від спілкування зі свідками ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Строк дії покладених на ОСОБА_4 обов`язків визначити до 25.06.2023 включно.

Роз`яснити ОСОБА_4 , що в разі невиконання покладених судом обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Контроль за виконанням підозрюваним ОСОБА_4 ухвали під час досудового розслідування покласти на слідчого ВП №1 (м. Білопілля) ОСОБА_6 .

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено01.06.2023
Номер документу111219559
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів особисте зобов'язання

Судовий реєстр по справі —573/1648/22

Ухвала від 31.05.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 31.05.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 29.05.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 20.04.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 06.04.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 22.03.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

Ухвала від 14.03.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Замченко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні