Ухвала
від 31.05.2023 по справі 183/4891/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 183/4891/23

№ 2-о/183/181/23

31 травня 2023 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Оладенко О.С.,

присяжних Ліщук Т.М., Ругно О.В.,

за участю секретаря судового засідання Павлюк А.Г.,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулася до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною та встановлення над нею опіки.

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її донькою, якій у зв`язку з психічним захворюванням встановлено інвалідність І А групи, безстроково. Рішенням суду від 11.06.2020 донька заявниці була визнана недієздатною, заявника призначено її опікунам. Строк дії рішення закінчився 11.06.2022 року. Наразі донька досягла повноліття, проживає разом з заявницею та потребує постійного догляду, який вона за нею здійснює. Стан ОСОБА_2 не поліпшився, вона не може усвідомлювати значення своїх дій, не може керувати ними та не здатна до самообслуговування.

Одночасно у своїй заяві заявниця просить призначити судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 .

У судове засідання заявниця не з`явилася, через канцелярію суду подала заяву, у якій просить вирішити питання про призначення експертизи за її відсутності.

Інші учасники процесу у судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

З матеріалів справи вбачається, що рішенням Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 11.06.2020 ОСОБА_2 визнано недієздатною, встановлено над нею опіку, її опікуном призначено матір ОСОБА_1 . На теперішній час строк дії рішення закінчився.

Згідно довідки до акту огляду МСЕК № 626440 від 21.02.2020 року ОСОБА_2 , встановлено І А групу інвалідності, безстроково, причина інвалідності з дитинства, остання не може виконувати ніякі види праці, потребує постійного стороннього нагляду та догляду (а.с.8).

Оскільки для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , яку заявник просить визнати недієздатною, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, відповідно до п.1 ч.1 ст.103 ЦПК України у справі необхідно призначити судову-психіатричну експертизу, що є обов`язковим згідно з п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України.

Крім того, у відповідності до п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 28 березня 1972 року "Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним", судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Згідно з п. 5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити, згідно п.5 ч. 1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 103, 104, 298 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити по даній справі судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , на вирішення якої поставити питання:

1. Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічним захворюванням?

2. Чи здатна вона, внаслідок свого захворювання, усвідомлювати значення своїх дій, розуміти та давати звіт за свої дії?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`являтися в судові засідання та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити Дніпровській філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України».

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Експертизу провести в строк не більше двох місяців з дня надходження до експертної установи матеріалів цивільної справи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів.

Ухвала суду складена і підписана 31 травня 2023 року .

Суддя Оладенко О.С.

Присяжні:

Ліщук Т.М.,

Ругно О.В.

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111254982
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —183/4891/23

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні