Рішення
від 13.12.2023 по справі 183/4891/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 183/4891/23

№ 2-о/183/181/23

13 грудня 2023 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Оладенко О.С.,

присяжних:Ліщук Т.М., Ругно О.В.,

за участю секретаря судового засідання Павлюк А.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,-

В С Т А Н О В И В:

У квітні 2023 року ОСОБА_1 звернулася із заявою до суду в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановити над нею опіку та призначити її опікуном ОСОБА_2 .

В обґрунтування своїх вимог зазначає, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є її донькою, якій у зв`язку з психічним захворюванням встановлено інвалідність І А групи, безстроково. Рішенням суду від 11.06.2020 донька заявниці була визнана недієздатною, заявника призначено її опікунам. Строк дії рішення закінчився 11.06.2022 року, з клопотанням про продовження строку дії цього рішення заявниця не зверталася. Наразі донька досягла повноліття, проживає разом з заявницею та потребує постійного догляду, який вона за нею здійснює. Стан ОСОБА_2 не поліпшився, вона не може усвідомлювати значення своїх дій, не може керувати ними та не здатна до самообслуговування. У зв`язку з викладеним просить визнати її доньку ОСОБА_2 недієздатною та призначити її опікуном.

Ухвалою суду від 26 квітня 2023 року відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 31 травня 2023 року призначено проведення судово-психіатричної експертизи. Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

26.09.2023 на адресу суду від Дніпровської філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» надійшов висновок судово-психіатричного експерта №297 від 06.09.2023.

Ухвалою суду від 29.09.2023 року поновлено провадження у справі. Цією ж ухвалою призначено адвоката особі, відносно якої вирішується питання про визнання недієздатним - ОСОБА_2 .

У судове засідання заявниця не з`явилася, через канцелярію суду надала заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги підтримує у повному обсязі та просить їх задовольнити.

Особа, щодо якої вирішується питання про визнання недієздатною у судове засідання не з`явилася, про дату та час судового засідання повідомлена належним чином.

Адвокат ОСОБА_2 Шрам В.Ю. у судовому засіданні просив задовольнити заяву, оскільки вимоги заяви не суперечать інтересам особи щодо якої вирішується питання, з урахуванням висновків судово-психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, на електронну пошту суду надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с.25).

Суд, вислухавши адвоката, дослідивши матеріали цивільної справи встановив наступне.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є донькою заявниці ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с.6).

Місце проживання ОСОБА_2 зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11). За вказаною адресою ОСОБА_2 проживає з матір`ю - ОСОБА_1 (а.с.12,13).

ОСОБА_2 є інвалідом першої А групи з 21.02.2020, причина інвалідності з дитинства, інвалідність встановлена безстроково, що підтверджується довідкою до акта огляду МСЕК Серії 12 ААБ №626440 від 21.02.2020. З цієї ж довідки вбачається, що ОСОБА_2 не може виконувати ніякі види праці, потребує постійного стороннього догляду та нагляду (а.с.7).

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Стаття 40 ЦК України визначає, що фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта Дніпровської філії відділу судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» №297 від 06.09.2023, ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі важкої розумової відсталості. За своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с.34-36).

Згідно ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Так, у висновку, затвердженому рішенням виконавчого комітету Перещепинської міської ради від 07.04.2023 №68, орган опіки та піклування вважає за доцільне призначити ОСОБА_1 опікуном над донькою, інвалідом І групи, ОСОБА_2 (а.с.16-17).

Сама заявниця ОСОБА_1 медичних протипоказань для здійснення постійного догляду за своєю донькою ОСОБА_2 , інвалідом 1А групи, не має, що підтверджується довідкою з медичного закладу (а.с.14), за місцем проживання характеризується виключно з позитивної сторони (а.с.15).

Таким чином, призначення ОСОБА_1 опікуном недієздатної ОСОБА_2 буде відповідати інтересам останньої.

Відповідно до ч.2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 247, 259, 263-265, 268, 272, 273, 295, 299, 300 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання рішенням законної сили.

Визначити строк дії рішення, про визнання ОСОБА_2 недієздатною - 2 (два) роки, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Після набрання рішенням законної сили надіслати його копію органу опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області і органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

заявник ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ;

заінтересована особа - орган опіки та піклування Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04338463, адреса: Дніпропетровська область, Новомосковський район, м.Перещепине, вул. Шевченка, 43.

Повне судове рішення складено і підписано 13 грудня 2023 року .

Суддя Оладенко О.С.

Присяжні: Ліщук Т.М.

Ругно О.В.

Дата ухвалення рішення13.12.2023
Оприлюднено15.12.2023
Номер документу115640670
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —183/4891/23

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Рішення від 13.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Оладенко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні