Рішення
від 31.05.2023 по справі 161/843/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/843/23

Провадження № 2-др/161/78/23

ДОДАТКОВЕ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 травня 2023 року

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі головуючого судді Присяжнюк Л.М., розглянувши уписьмовому провадженні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» про ухвалення додаткового рішення щодо розподілу судових витрат у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди,,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням суду від 26 квітня 2023 року позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» майнову шкоду у розмірі 99 054 грн. 98 коп., а також 3000 грн. 00 коп. витрат на проведення оцінки майна.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» судовий збір у розмірі 2684 грн. 00 коп.

26.05.2023 представником позивача подано клопотання про ухвалення додаткового рішення (з урахуванням клопотання від 29.05.2023) щодо витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 15200,00 грн. При цьому, вказав, що всі докази на підтвердження вказаних витрат знаходяться в матеріалах справи.

Відповідно дост. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Суд не вважає за необхідне проводити судове засідання для розгляду питання про ухвалення додаткового судового рішення, оскільки у позовній заяві був наведений попередній (орієнтовний) розрахунок судових витрат, в тому числі на професійну правничу допомогу. Представник відповідача брав участь у судових засіданнях та не скористався своїм правом, передбаченим ч.5 ст.137 ЦПК України, заявити клопотання про зменшення цих витрат.

Дослідивши необхідні письмові докази в їх сукупності, суд встановив таке.

Згідно зч.1,п.п.1ч.2ст.141ЦПК Українисудовий збірпокладається насторони пропорційнорозміру задоволенихпозовних вимог.Інші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються у разі задоволення позову на відповідача.

Частиною 8ст. 141 ЦПК Українипередбачено, що розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ч.1 ст.133ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи, зокрема витрат на професійну правничу допомогу.

Визначаючи розмір таких витрат суд враховує, що відповідно до ч.4 ст.141 ЦПК України, якщо сума судових витрат, заявлена до відшкодування, істотно перевищує суму, заявлену в попередньому (орієнтовному) розрахунку, суд може відмовити стороні, на користь якої ухвалено рішення, у відшкодуванні судових витрат в частині такого перевищення, крім випадків, якщо сторона доведе, що не могла передбачити такі витрати на час подання попереднього (орієнтовного) розрахунку.

Відповідно до пункту 2 частини першоїстатті 137 ЦПК Українирозмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Отже, склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі.

У попередньому (орієнтовному) розрахунку наведеному у позовній заяві представник позивача вказав витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 15200,00 грн.

Розмір цих витрат підтверджується доданими позивачем доказами, а саме - договором про надання правничої допомоги від 14.11.2022 №22-4 з додатковою угодою від 02.01.2023, актом наданих послуг, описом наданих послуг від 16.01.2023, ордером на надання правничої (правової) допомоги (а.с. 81-92).

У рішеннях від 12 жовтня 2006 року у справі «Двойних проти України» (пункт 80), від 10 грудня 2009 року у справі «Гімайдуліна і інших проти України» (пункти 34-36), від 23 січня 2014 року у справі «East/WestAllianceLimited» проти України», від 26 лютого 2015 року у справі «Баришевський проти України» (пункт 95) зазначено, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розміробґрунтованим.

Велика Палата Верховного Суду у справі № 755/9215/15-ц наголосила, що при визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін.

Верховний Суд у справах № 905/1795/18 та № 922/2685/19 неодноразово зауважував, що суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо, керуючись принципами справедливості, пропорційності та верховенством права, встановить, що розмір гонорару, визначений стороною та його адвокатом, є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним у порівнянні з ринковими цінами адвокатських послуг.

На думку суду, виокремлення адвокатом «зустріч з клієнтом для надання консультацій по справі» (2 год), «вивчення документів клієнта, формування правової позиції» (5 год) як самостійних видів адвокатських послуг є необґрунтованими та охоплюється діями адвоката з «підготовка та подання позовної заяви» (12 год), а тому визначення оплати за ці послуги є неспівмірним із фактично наданим обсягом юридичної допомоги.

Суд вважає, що сума понесених витрат на професійну правничу допомогу під час розгляду справи у суді у розмірі 15200,00 грн буде надмірним фінансовим тягарем для відповідача.

Таким чином, керуючись принципом верховенства права, з урахуванням балансу інтересів сторін з огляду на співрозмірність витрат на оплату послуг адвоката, пов`язаних із захистом прав та представництвом інтересів позивача у даній конкретній справі, враховуючи характер спору, участь адвоката у справі, поведінку відповідача, суд вважає обґрунтованим та об`єктивним, і таким, що підпадає під критерій розумності, а також відповідає характеру спору, розмір витрат на правову допомогу, що підлягає стягненню з відповідача на користь позивача, у сумі 7000,00 грн. В решті вимог слід відмовити.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст.141, 270, 273, 280-282, 354, 355 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства зобмеженою відповідальністю«Єврофест» проухвалення додатковогорішення щодорозподілу судовихвитрат уцивільній справі №161/843/23 задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 накористь товаристваз обмеженоювідповідальністю «Єврофест»витрати пов`язаніз правничоюдопомогою адвокатау розмірі7 000 (сім тисяч) грн. 00 коп.

В решті вимог слід відмовити.

Згідно зі статтями 273, 354, 355 ЦПК України додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Волинського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивачем у справі є Товариство з обмеженою відповідальністю «Єврофест», місце знаходження: 43005, м. Луцьк, вул. Клима Савури, 21А, код ЄДРПОУ 37610680.

Відповідачем у справі є ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 .

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Л.М. Присяжнюк

Дата ухвалення рішення31.05.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111273525
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування майнової шкоди

Судовий реєстр по справі —161/843/23

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Рішення від 26.04.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні