Ухвала
від 21.08.2023 по справі 161/843/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/843/23

Провадження № 6/161/195/23

У Х В А Л А

21 серпня 2023 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Присяжнюк Л.М.

за участю секретаря судового засідання Борсук К.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку заяву ОСОБА_1 про розстрочення виконання рішення суду та додаткового рішення суду у справі №161/843/23 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди,

ВСТАНОВИВ:

8 червня 2023 року на адресу суду надійшла вказана заява. У заяві відповідач просив розстрочити виконання рішення суду та додаткове рішення до 08.06.2024. В обґрунтування заяви вказує, що не має можливість відразу сплатити борг, оскільки на даний час не є офіційно працевлаштований, введення воєнного стану утруднює можливість працевлаштуватися, на його утриманні перебуває матір-пенсіонерка.

Ухвалою суду від 12 червня 2023 року вказана заява прийнята до провадження та призначено її розгляд у судовому засіданні з викликом учасників справи.

16.06.2023 представник позивача заперечив заяву про відстрочку повністю.

04.07.2023 відповідач подав заяву про уточнення, в якій просив розстрочити виконання рішень суду терміном на 9 місяців зі сплатою заборгованості рівними частинами щомісяця.

09.08.2023 представник позивача подав заперечення щодо розстрочки виконання рішення суду.

Заявник та інші учасники, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явилися, водночас подали заяви про розгляд справи за їх відсутності.

Дослідивши докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення частково з таких підстав.

Статтею 435 ЦПК України передбачено, що за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення або розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням учасників справи.

Розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

Згідно зі ст. 435 ЦПК України вирішуючи питанняпро відстроченнячи розстроченнявиконання судовогорішення,суд такожвраховує: ступіньвини відповідачау виникненніспору; щодофізичної особи-тяжке захворюванняїї самоїабо членівїї сім`ї,її матеріальнийстан; стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Відповідно до ч. 5 ст. 435 ЦПК України розстрочка та відстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення такого рішення, ухвали, постанови.

Право сторони звернутися із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення суду передбачене також статтею 33 Закону України «Про виконавче провадження», згідно з якою сторони мають право звернутися до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (хвороба сторони виконавчого провадження, відрядження сторони виконавчого провадження, стихійне лихо тощо).

Тобто, закон не передбачає конкретного переліку обставин, які є підставою для розстрочення виконання рішення суду, а лише встановлює критерії для їх визначення, надаючи суду можливість у кожному конкретному випадку вирішувати питання про їх наявність з урахуванням усіх обставин справи.

Так, рішенням суду від 26 квітня 2023 року позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди задоволено; стягнуто з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Єврофест» майнову шкоду у розмірі 99 054 грн. 98 коп., а також 3000 грн. 00 коп. витрат на проведення оцінки майна та судовий збір у розмірі 2684 грн. 00 коп.

Додатковим рішеннявід 31травня 2023року стягнутоз ОСОБА_1 на користьтовариства зобмеженою відповідальністю«Єврофест» витратипов`язані зправничою допомогоюадвоката урозмірі 7 000 грн. 00 коп.

У даному випадку боржник вказує підстави, які, на його думку, ускладнюють виконання рішення суду, а саме - відсутність доходу не дозволяє відразу виконати рішення суду у повному обсязі. Крім того, покликається на військову агресію росії проти України та оголошення в Україні воєнного стану, що ускладнює працевлаштування; перебування матері на утриманні.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач не має доходів, офіційно не працевлаштований, перебуває у вкрай скрутному матеріальному становищі.

Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, в Україні введено воєнний стан з 24 лютого 2022 року, який діє по даний час.

Європейський суд з прав людини у своїй практиці звертає увагу, що несвоєчасне виконання рішення суду може бути мотивоване наявністю певних обставин, відстрочка виконання рішення суду не повинна шкодити сутності права, гарантованого ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, згідно якої «кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи у продовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру…», а у системному розумінні даної норми та національного закону, суд не повинен перешкоджати ефективному поновленню у правах шляхом виконання судового рішення, тобто довготривале невиконання рішення суду може набути форми порушення права на справедливий судовий розгляд, що не може бути виправдано за конкретних обставин справи. До того ж, довготривале невиконання рішення суду порушує право на повагу до власності та на вільне володіння власністю у зв`язку з тим, що рішення набуває ознак довготривалого невиконання. Межі виправданої затримки виконання рішення суду залежать, зокрема, від складності виконавчого провадження, суми та характеру, що визначено судом. Обставини, які зумовлюють надання розстрочки виконання рішення суду повинні бути об`єктивними, непереборними, іншими словами - виключними обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення. Отже, питання щодо надання розстрочки (відстрочки) виконання рішення суду повинно вирішуватися із дотриманням балансу інтересів сторін, які приймають участь у справі.

Оскільки на даний час наявні обставини, що ускладнюють виконання рішення та додаткового рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 26.04.2023, 31.05.2023 у даній справі, при цьому, відсутні підстави ставити під сумнів намір відповідача виконувати судове рішення в майбутньому, тому суд дійшов висновку, що заяву про розстрочку виконання судового рішення слід задовольнити частково та розстрочити виконання судових рішень строком на шість місяців з 06.09.2023 по 06.03.2024 шляхом сплати заборгованості по 18 623,16 грн. в місяць.

В решті заяви слід відмовити.

Суд не приймає до уваги посилання заявника на утримання матері-пенсіонерки, оскільки відповідачем не доведено належними та допустимими доказами, що він витрачає кошти на утримання матері, яка є пенсіонеркою та отримує пенсію.

Решта доводів та заперечень сторін не спростовують висновків суду.

На підставі наведеного, керуючись ст. 435 ЦПК України суд,

постановив:

Заяву ОСОБА_1 про розстрочення виконання рішення суду та додаткового рішення суду у справі №161/843/23 задовольнити частково.

Розстрочити виконаннярішення тадодаткового рішенняЛуцького міськрайонногосуду Волинськоїобласті від26квітня 2023року та31травня 2023року усправі №161/843/23про стягненняз ОСОБА_1 на користьтовариства зобмеженою відповідальністю«Єврофест» майновушкоду урозмірі 99054грн.98коп.,3000грн.00коп.витрат напроведення оцінкимайна тасудовий збіру розмірі2684 грн.00коп.,витрати пов`язаніз правничоюдопомогою адвокатау розмірі7 000 грн. 00 коп. строком на шість місяців з 06.09.2023 по 06.03.2024 шляхом сплати заборгованості по 18623,16 грн. в місяць.

В решті задоволенні заяви відмовити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Волинського апеляційного суду, в разі проголошення вступної та резолютивної частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Л.М.Присяжнюк

Дата ухвалення рішення21.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112961763
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування майнової шкоди

Судовий реєстр по справі —161/843/23

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Рішення від 31.05.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Рішення від 26.04.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні