Рішення
від 09.05.2023 по справі 190/1493/22
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/1493/22

Провадження №2/190/48/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2023 року м.П"ятихатки

П`ятихатський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Кудрявцевої Ю.В.

при секретарі Пронській Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті П`ятихатки Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Жовтоводсько-П`ятихатський відділ державної виконавчої служби у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про особу як про батька дитини,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Жовтоводсько-П`ятихатський відділ державної виконавчої служби у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про особу як про батька дитини.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що 09 грудня 2002 року вступив у зареєстрований шлюб зі ОСОБА_2 . Від цього шлюбу є син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У 2010 році шлюб розпався через несумісність характерів, припинили будь які стосунки, проживали в різних будинках, в різних селах, він не цікавився особистим життям дружини. 01 червня 2012 року рішенням П`ятихатського районного суду шлюб було розірвано.

У жовтні 2021 року позивачу стало відомо, що він записаний батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьком цієї дитини він не являється, але записаний ним, так як між ним та відповідачкою шлюб було розірвано за місяць до народження дитини. Відповідачка ОСОБА_2 цією дитиною, як відомо позивачу не опікується тривалий час, він сам не знав, що записаний батьком і, звичайно, не цікавився і не опікувався цією дитиною.

17 листопада 2021 року рішенням П`ятихатського районного суду позивач та відповідачка ОСОБА_2 були позбавлені батьківських прав відносно дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , і його опікуном призначена відповідачка ОСОБА_3 . Згідно з виконавчим листом №2/190/481/21 виданого 07.02.2022 року, ОСОБА_1 повинен сплачувати на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання неповнолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі частини з усіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, розпочинаючи з 13 серпня 2021 року і до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_3 . Позивач не згоден виплачувати аліменти на утримання дитини ОСОБА_5 , так як не є його батьком, тому просить суд виключити відомості про нього як батька ОСОБА_5 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , з актового запису про його народження.

Ухвалою суду від 22 листопада 2022 року прийнято позовну заяву до розгляду і відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 21.12.2022 року по справі призначено судово-генетичну експертизу та провадження по справі зупинено.

Ухвалою суду від 17.03.2023 року провадження по справі поновлено та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 18.04.2023 року підготовче провадження по справі закрито та справу призначено до судового розгляду по суті.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 та його представник-адвокат Сарма Л.І. не з`явилися, від представника позивача надійшла заява про розгляд справи у її відсутність та відсутність позивача, позовні вимоги підтримують у повному обсязі та просять їх задовільнити.

Відповідач в ОСОБА_2 судове засідання не з`явилася, про розгляд справи повідомлялася належним чином, причини неявки не повідомила.

Відповідач в ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи в її відсутність, позовні вимоги визнала повністю, щодо їх задоволення не заперечує.

Представник третьої особи відділу державної реєстрації актів цивільного стану по П`ятихатському району та м.Вільногірськ Південно-Східного міжрегіонального Управління юстиції (м.Дніпро) в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи без його участі. Заперечень проти позовних вимог не має.

Представник третьої особи - П`ятихатського відділу державної виконавчої служби у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південно-Східного Міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Дніпро) в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений належним чином.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши надані сторонами докази у їх сукупності, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебували у зареєстрованому шлюбі з 09 грудня 2002 року по квітень 2010 року, що підтверджується копією рішення П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 01 червня 2012 року. Рішення суду набрало законної сили 25 червня 2012 року (а.с.6).

ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 . З копії свідоцтва про народження вбачається, що батьками дитини записані: батько - ОСОБА_1 , мати - ОСОБА_2 (а.с.8).

Згідно копії рішення П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 17.11.2021 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 позбавлено батьківських прав відносно їх сина - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та стягнуто аліменти на утримання неповнолітньої дитини.(а.с.9-11)

Згідно копії постанови про відкриття виконавчого провадження від 10.02.2022 року старшим державним виконавцем П`ятихатського відділу державної виконавчої служби у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро) відкрито виконавче провадження №68575170 про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 аліменти на утримання неповнолітньої дитини- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 розмірі частини з усих видів заробітку (доходу), але не менше 50 відсотківпрожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно (а.с.13-14)

Згідно висновку експерта №173-МГ від 17.02.2023 року - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 не може бути біологічним батьком дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Тобто батьківство громадянина ОСОБА_1 у відношенні дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виключається (а.с.60-61).

Статтею 136 СК України передбачено, що особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Пунктом 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року №3 встановлено, що судам слід ураховувати, що відповідно до ст.136 СК України оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається. Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст.136 СК України - шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст.138 СК України), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записанною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Пунктами 2.13, 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства Юстиції України від 12.01.2011р №96/5 встановлено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до абзацу дев`ятого пункту 2.1 Розділу 2 « Внесення змін до актових записів цивільного стану» наказу Міністерства юстиції України від 12.01.2022 №96/5 «Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання» заява про визнання батьківства, яка є підставою для внесення змін, може бути подана до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про народження (крім випадків, коли актовий запис про народження складено дипломатичним представництвом або консульською установою України) або за місцем постановлення рішення суду про визнання батьківства.

Відтак, ураховуючи обґрунтованість позову, а також факт реєстрації народження дитини саме третьою особою - відділом державної реєстрації актів цивільного стану по П`ятихатському району та м. Вільногірськ Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Дніпро), суд вважає позовні вимоги про внесення змін до актового запису цілком правомірними.

Відповідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Сплата аліментів за рішенням суду є одним із способів виконання обов`язку утримувати дитину тим із батьків, хто проживає окремо від дитини.

Згідно з ч. 4 ст. 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Позивач мотивує заявлені позовні вимоги тим, що він не є батьком дитини, що підтверджується висновком експерта .

З врахуванням встановлених судом обставин, враховуючи вимоги ст. 180 СК України про те, що утримувати неповнолітніх дітей зобов`язані саме батьки, оскільки позивач не є батьком неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , - у позивача відсутній обов`язок щодо сплати аліментів на користь відповідачки ОСОБА_3 на утримання дитини відповідно до рішення П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 17.11.2021 року, що є підставою для припинення стягнення аліментів із позивача.

Припинення аліментів здійснюється за загальними принципами стягнення аліментів, враховуючи, що аліменти є поточними місячними платежами для поточного забезпечення потреб дитини, а також з метою необґрунтованого перерахування відповідачці аліментів за той період, коли позивач звернувся до суду з позовною заявою про виключення з актового запису про народження дитини, то припинення стягнення аліментів з позивача має бути здійснено з дати подання позову до суду.

За таких обставин, позовні вимоги ОСОБА_1 в частині припинення стягнення аліментів також підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 5, 7, 10 13, 19, 23, 76 81, 89, 209 211, 213, 223, 228, 229, 258, 259, 263 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Жовтоводсько-П`ятихатський відділ державної виконавчої служби у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса) про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про особу як про батька дитини , - задовольнити.

Виключити з актового запису про народження дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вчинений 17 липня 2012 року виконкомом Пальмирівськоїсільської ради П`ятихатського району Дніпропетровської області за №10, відомості про батька дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, що були призначені за рішенням П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області від 17.11.2021 року по справі №190/1153/21.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення. У випадку, якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Сторони по справі:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрований за адресою: с.Красний Луг Кам`янського району Дніпропетровської області, проживає: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ;

Відповідач 1 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , проживає: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 ;

Відповідач 2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

Третя особа - Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), місцезнаходження: Дніпропетровська область, Кам`янський район, м.Вільногірськ, вул.Центральна,43, ЄДРПОУ 42962029.

Третя особа - Жовтоводсько-П`ятихатський відділ державної виконавчої служби у Кам`янському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м.Одеса), місцезнаходження: Дніпропетровська область, Кам`янський район, м.П`ятихатки, вул.Шевченка,116,ЄДРПОУ 34894289.

Повний текст рішення виготовлено 29 травня 2023 року.

Суддя П`ятихатського районного суду

Дніпропетровської області Ю.В.Кудрявцева

Дата ухвалення рішення09.05.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111277239
СудочинствоЦивільне
Сутьбатька дитини

Судовий реєстр по справі —190/1493/22

Рішення від 09.05.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Рішення від 09.05.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 18.04.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 17.03.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні