Ухвала
від 02.06.2023 по справі 915/616/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

02 червня 2023 року Справа № 915/616/23

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Алексєєва А.П. розглядає справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Реал Естейт», код 33730380 (54037, м. Миколаїв, пров. Івана Франка, буд. 6-Б), який пред`явлений до відповідача - держави Російська Федерація (адреса посольства РФ: Україна, 03049, м. Київ, просп. Повітрофлотський, буд. 27) про відшкодування майнової шкоди у розмірі 198038603,95 грн.

ВСТАНОВИВ:

Предметом спору між сторонами є втрата вартості належного позивачу майна внаслідок ушкодження через військову агресію Російської Федерації проти України, яка оцінюється у 198038603,95 грн.

Окрім цієї категорії справ, на розгляді суду також є справи за позовами українських суб`єктів господарювання до російських суб`єктів господарювання з приводу виконання зобов`язань за господарськими договорами, які були укладені до 24.02.2022 року, але не виконані (наприклад, стягнення з російського підприємства на користь українського підприємства вартості поставленого товару).

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" №64/22 від 24.02.2022 року, який затверджено Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" №2102-ІХ від 24.02.2022 року, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який Указами Президента України, затвердженими Законами України, неодноразово продовжувався та продовжує діяти станом на 02.06.2023 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави (ч. 1 ст. 2 ГПК України).

Судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України (ч. 1 ст. 3 ГПК України). Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору (ч. 2 ст. 3 ГПК України).

Однією із засад судочинства, визначених Конституцією України, є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості (ч. 2 ст. 129 Конституції України).

Ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи (ч.1 ст. 9 ГПК України).

Учасниками цивільних відносин є: держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб`єкти публічного права (ч. 2 ст. 2 ЦК України).

Частиною 1 ст. 365 ГПК України визначено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

У разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (ч. 1 ст. 367 ГПК України).

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами (ч. 2 ст. 367 ГПК України).

Зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті (ч. 1 ст. 368 ГПК України).

Пред`явлення позову до іноземної держави, залучення іноземної держави до участі у справі як відповідача або третьої особи можуть бути допущені лише за згодою компетентних органів відповідної держави, якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом України (ч. 1 ст. 79 Закону України "Про міжнародне приватне право").

У разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України (ч. 1 ст. 80 Закону України "Про міжнародне приватне право").

Отже, з огляду на положення чинного законодавства України господарський суд Миколаївської області в ході розгляду справ за позовами українських суб`єктів господарювання до держави Російська Федерація з приводу стягнення матеріальної шкоди завданої майну українських юридичних осіб має:

1. З огляду на положення ч. 1 ст. 79 Закону України "Про міжнародне приватне право" отримати згоду компетентних органів держави Російська Федерація на залучення у справу як відповідача (якщо інше не передбачено міжнародним договором України або законом України).

2. Для вручення державі Російська Федерація позовної заяви разом із додатками, ухвали про відкриття провадження у справі з повідомленням про дату, час і місце розгляду справи звернутися із відповідним судовим дорученням до російського суду або іншого компетентного органу Росії в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

3. Судове доручення надіслати у порядку, встановленому цим кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до п. 1 Положення "Про Міністерство юстиції України" (далі - Положення) мін`юст є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що, зокрема забезпечує формування та реалізує державну правову політику.

Згідно зазначеного Положення, мін`юст відповідно до покладених на нього завдань:

- узагальнює практику застосування законодавства та надає методичні рекомендації з питань, що належать до його компетенції (п.п. 2-1 п. 4);

- підтримує тексти актів законодавства у контрольному стані, веде їх облік та здійснює зберігання; веде облік та здійснює зберігання чинних міжнародних договорів України, актів законодавства держав, з якими здійснюється обмін правовою інформацією (п.п. 16 п. 4);

- забезпечує ведення Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів, надання інформації з нього (п.п. 17 п. 4);

- забезпечує правове співробітництво судів та інших органів державної влади у цивільних і кримінальних справах із компетентними органами іноземних держав на підставі законів та міжнародних договорів України (п.п. 88 п. 4);

- організовує виконання і надає методичну допомогу судам та іншим органам державної влади під час виконання міжнародних договорів України з питань, що належать до компетенції Мін`юсту (п.п. 89 п. 4).

Виходячи з вищевикладеного, за наявних обставин військової агресії Російської Федерації по відношенню до України суд дійшов висновку про необхідність звернутися за роз`ясненнями до Міністерства юстиції України з приводу діючого в Україні у період воєнного стану нормативно-визначеного механізму (процедури, порядку) залучення до судових справ, які перебувають у провадженні господарських судів України, держави Російська Федерація та російських суб`єктів господарювання у якості відповідачів, третіх осіб, а також механізму (процедури, порядку) вручення цим особам судових документів (заяв по суті, ухвал, ухвал-повідомлень, тощо).

Керуючись ст.ст. 2, 232-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Звернутися за роз`ясненнями до Міністерства юстиції України з приводу діючого в Україні у період воєнного стану нормативно-визначеного механізму (процедури, порядку) залучення до судових справ, які перебувають у провадженні господарських судів України, держави Російська Федерація та російських суб`єктів господарювання (господарських товариств, підприємств) у якості відповідачів, третіх осіб, а також діючого механізму (процедури, порядку) вручення цим особам судових документів (заяв по суті, ухвал, ухвал-повідомлень, тощо).

2. Встановити мін`юсту строк для надання роз`яснень суду у 45 днів із дати отримання зазначеної ухвали.

3. Ухвалу направити Міністерству юстиції України через систему "Електронний суд" та на офіційну електронну адресу для виконання.

Ухвала набирає законної сили із дати її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає обов`язковому виконанню (ст. 18 ГПК України).

Невиконання ухвали є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Ухвала підписана 02.06.2023 року.

СуддяА.П. Алексєєв

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення02.06.2023
Оприлюднено05.06.2023
Номер документу111278177
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —915/616/23

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 10.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 02.06.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні