Ухвала
від 15.02.2010 по справі 2а-5167/09/8/0170
СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯ ЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д

УХВАЛА

Іменем України

Справа № 2а-5167/09/8/0170

15.02.10 м. Севастополь

Севастопольськ ий апеляційний адміністрати вний суд у складі колегії суд дів:

головуючого судді Єла нської О.Е.,

суддів Горошко Н.П . ,

Іщенко Г.М.

секретар судового засід ання Удалова О.Л.

за участю сторін:

представник позивача - Д ержавної податкової інспекц ії у місті Сімферополі Автон омної Республіки Крим у судо ве засідання не з'явився, про ч ас ста місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину нея вки суд не повідомив;

відповідач - ОСОБА_2 у с удове засідання не з'явився, п ро час ста місце розгляду спр ави повідомлений належним чи ном та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив;

розглянувши апеляційну ск аргу Державної податково ї інспекції у місті Сімфероп олі Автономної Республіки Кр им на постанову Окружного ад міністративного суду Автон омної Республіки Крим (суддя Кушнова А.О. ) від 22.10.09 року у спра ві № 2а-5167/09/8/0170

за позовом Державної по даткової інспекції у місті С імферополі Автономної Респу бліки Крим (вул. М.Залки, 1/9, м. Сім ферополь, Автономна Республі ка Крим, 95053)

до ОСОБА_2 (АДРЕСА_1)

про спонукання до виконанн я певних дій.

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у м. Сімферополі звер нулася до суду з адміністрат ивним позовом та просить зоб ов'язати ОСОБА_2 задеклару вати доходи з фізичних осіб.

Постановою Окружного адмі ністративного суду Автономн ої Республіки Крим від 22.10.2009 рок у (суддя Кушнова А.О.) у справі № 2-а-5167/09/8/0170 у задоволенні адмініс тративного позову Державної податкової інспекції у м. Сім ферополі до ОСОБА_2 про сп онукання до виконання певних дій було відмовлено у повном у обсязі.

Не погодившись з постаново ю суду, Державна податкова ін спекція у м. Сімферополі звер нулася з апеляційною скарго ю в якій просить скасувати по станову суду першої інстанці ї як таку, що прийнята з поруше нням норм матеріального прав а та внаслідок неповно з' яс ованим обставинам, що мають з начення для справи, та прийня ти нову постанову, якою задов ольнити позовні вимоги у пов ному обсязі.

За розпорядженням Голови С евастопольського апеляційн ого адміністративного суду с уддю Щепанську О.А., у зв' язку з відпусткою було замінено н а суддю Горошко Н.П.

У судове засідання 15.02.2010 року представник позивача та від повідач не з'явилися, про час с та місце розгляду справи пов ідомлені належним чином та с воєчасно, про причину неявки суд не повідомили.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 196 К АС України, неприбуття у судо ве засідання сторін або інши х осіб, які беруть участь у спр аві, належним чином повідомл ених про дату, час і місце апел яційного розгляду, не перешк оджає судовому розгляду спра ви.

Розглянувши справу в поряд ку статей 195, 196 Кодексу адмініс тративного судочинства Укра їни, перевіривши правильніст ь застосування судом першої інстанції норм матеріальног о та процесуального права та відповідність висновків суд у обставинам справи, судова к олегія встановила наступне.

На підставі статті 55 Консти туції України, кожному гаран тується право оскарження в с уді рішень, дії або бездіяльн ості органів державної влади органів місцевого самовряду вання, посадових і службових осіб.

Стаття 19 Конституції Україн и передбачає обов' язок орга нів державної влади, органів місцевого самоврядування, ї х посадових осіб діяти лише н а підставі, в межах повноваже нь та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами Ук раїни.

Виходячи із критерії оцінк и рішень, дії чи бездіяльност і суб' єктів владних повнова жень, яки викладені в ч.3 ст.2 Код ексу адміністративного судо чинства, суб' єкти владних п овноважень для реалізації св оїх функцій провини діяти з д отриманням встановленої зак оном процедури прийняття ріш ення; з використанням повнов аження з метою, з якою це повно важення надано; обґрунтовано , тобто з урахуванням усіх обс тавин, що мають значення для п рийняття рішення (вчинення д ії); безсторонньо (неупередже но); добросовісно; розсудливо ; з дотриманням принципу рівн ості перед законом, запобіга ючи несправедливій дискримі нації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного бал ансу між буд-якими несприятл ивими наслідками для прав, св обод та інтересів особи і ціл ям, на досягнення яких спрямо ване це рішення (дія); з урахув ання права особи на участь у п роцесі прийняття рішення; св оєчасно, тобто протягом розу много строку.

Оцінюючи рішення, дії чи без діяльність суб' єктів владн их повноважень, їхніх посадо вих і службових осіб через пр изму вищезазначених критері їв, і у разі виявлення порушен ь хоча б одного із цих критері їв і за умови порушення прав, с вобод та інтересів позивача, є підстави для задоволення а дміністративному позову.

Матеріали справи свідчать про те, що відповідач - ОСОБА _2 є засновником приватного підприємства „Югавтомотор с”, яке зареєстровано у якост і юридичної особи 26.09.2008 року. Як вбачається з відомостей з Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб -підприємців станом на 29.09.2008 рік , розмір внеску ОСОБА_2, до с татутного фонду ПП „Югавтомо торс” становить 10 000 000 грн(а.с.3).

На думку позивача, уставні в нески відповідача при формув анні статутів значно перевищ ують задекларовані суми дохо ду за 2004-2008 роки. На підставі ч.3 ст .86 Господарського Кодексу Укр аїни при здійсненні внесків учасників і засновників госп одарських товариств, майнови й стан засновників - громадя н повинно бути підтверджено декларацією про доходи і май но, яка завірена відповідним податковим органом. Станом н а 13.03.2009 рік до Державної податко вої інспекції у м. Сімферопол і ОСОБА_2, декларацію про д оходи не надав, таким чином бу ло приховано від оподаткуван ня значні суми доходів, чим по рушено п.11 ст.11 Закону України „ Про державну податкову служб у в України” та ст.18.1 Закону Укр аїни „Про податок з доходів ф ізичних осіб” У зв'язку з чим Д ержавна податкова інспекція у м. Сімферополі звернулася до суду з адміністративним п озовом, та просить суд зобов'я зати ОСОБА_2, задекларуват и доходи з фізичних осіб.

Разом з тим, відповідно до с т.18.1 Закону України „Про подат ок з доходів фізичних осіб” в ід 22 травня 2003 року № 889-IV, річна де кларація про майновий стан і доход (податкова декларація ) подається платником податк у, який зобов'язаний подавати таку декларацію згідно з нор мами цього Закону або інших з аконів.

Пунктом 1.1. ст.1 Закону Україн и „Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами” № 2181-Ш від 2 1.12.2000 року (із змінами та доповне ннями, далі Закон України № 2181) встановлено, що платники под атків - юридичні особи, їх фі лії, відділення, інші відокре млені підрозділі, що не мають статусу юридичної особи, а та кож фізичні особи, які мають с татус суб'єктів підприємниць кої діяльності чи не мають та кого статусу, на яких згідно з законами покладено обов'язо к утримувати та/або сплачува ти податки і збори (обов'язков і платежі), пеню та штрафні сан кції.

Суд першої інстанції прави льно прийшов до висновку, що п латники податків наділені об ов'язком подавати річну пода ткову декларацію про майнови й стан і доходи лише у випадку якщо такий обов'язок прямо по кладений на нього законом. У З аконі України „Про податок з доходів фізичних осіб” від 22 травня 2003 року № 889-IV відсутній о бов'язок подавати декларацію про майновий стан і доходи дл я фізичних осіб, яки є засновн иками господарських підпри ємств.

Отже, ОСОБА_2, не є платни ком податку в розумінні Зако ну України „Про податок з дох одів фізичних осіб” від 22 трав ня 2003 року № 889-IV і він, як засновни к підприємства, не зобов'язан ий був надавати декларацію п ро доходи та не може нести від повідальність за не надання податкової декларації про до ходи.

Згідно п.11 ст.10 Закону Україн и „Про державну податкову сл ужбу в України” від 4 грудня 1990 року № 509-ХП (із змінами та допов неннями), Державні податкові інспекції подають до судів п озови до підприємств, устано в, організацій та громадян пр о визнання угод недійсними і стягнення в доход державних коштів, одержаних ними та так ими угодами, а в інших випадка х - коштів, одержаних без уст ановлених законом підстав, а також про стягнення заборго ваності перед бюджетом і дер жавними цільовими фондами за рахунок їх майна. Також п.17.ст 11 зазначеного Закону визнача є право органів державної по даткової служби звертатися у передбачених законом випадк ах до судових органів із заяв ою (позовною заявою) про скасу вання державної реєстрації с уб'єкта підприємницької діял ьності.

Таким чином, суд першої інст анції правильно прийшов до в исновку, що нормами діючого з аконодавства не передбачено повноважень органів державн ої податкової служби звертат ися до суду із вимогами про зо бов'язання фізичної особи за декларувати доходи.

Відповідно до ст.2 Кодексу а дміністративного судочинст ва України, завданням адміні стративного судочинства є за хист прав, свободі та інтерес ів фізичних осіб, прав та інте ресів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів д ержавної влади, органів місц евого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, і нших суб'єктів при здійсненн і ними владних управлінських функцій на основі законодав ства, в тому числі на виконанн я делегованих повноважень.

Таким чином, суд першої інст анції правильно прийшов до в исновку, що позивачем порушу ючи вимоги ст.71 КАС України не було надано суду доказів, які б підтверджували правомірн ість та обґрунтованість позо вних вимог стосовно зобов'яз ання відповідача задекларув ати доходи, у зв'язку з чим, нем ає правових підстав для їх за доволення.

На підставі викладеного ко легія суддів вважає, що поруш ень судом першої інстанції м атеріального чи процесуальн ого права, при вирішенні цієї справи, не допущено. Правова о цінка обставин по справі дан а вірно. Встановлювати та виз навати доведеними обставини , що не були встановлені в судо вому рішенні, та вирішувати п итання про достовірність тог о чи іншого доказу підстав не має, а тому апеляційну скаргу слід залишити без задоволен ня, а судове рішення - без змі н.

Керуючись стат тями 195, 196, ч. 1 п. 1 ст. 198, 200, 205, 206, 254 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Дер жавної податкової інспекції у місті Сімферополі Автоном ної Республіки Крим на поста нову Окружного адміністрати вного суду Автономної Респу бліки Крим (суддя Кушнова А.О. ) від 22.10.09 року у справі № 2а-5167/09/8/0170, з алишити без задоволення.

Постанову Окружного адмін істративного суду Автономн ої Республіки Крим (суддя Куш нова А.О. ) від 22.10.09 року у справі № 2а-5167/09/8/0170, залишити без змін.

Ухвала набирає законної с или з моменту проголошення з гідно з частиною п' ятою ста тті 254 Кодексу адміністративн ого судочинства України.

Ухвалу може бути оскаржено в порядку статті 212 Кодексу ад міністративного судочинств а України, згідно з якою касац ійна скарга на судові рішенн я подається безпосередньо до Вищого адміністративного су ду України протягом одного м ісяця після набрання законно ї сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим К одексом, а в разі складення по станови в повному обсязі від повідно до статті 160 цього Код ексу - з дня складення постано ви в повному обсязі.

Повний текст судового рі шення виготовлений 22 лютого 2010 р.

Головуючий суддя підпис О.Е.Єланська

Судді підпис Н.П.Горошко

підпис Г.М . Іщенко

З оригіналом згідно

Суддя О.Е.Єланська

СудСевастопольський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.02.2010
Оприлюднено14.09.2010
Номер документу11128943
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5167/09/8/0170

Ухвала від 15.02.2010

Адміністративне

Севастопольський апеляційний адміністративний суд

Єланська Олена Едуардівна

Постанова від 22.10.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні