Рішення
від 30.05.2023 по справі 742/3920/21
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/29/23

Єдиний унікальний № 742/3920/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 травня 2023 року Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області у складі головуючого судді Бездідька В.М., за участю секретаря судового засідання Голушко А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Прилуки об`єднану цивільну справу за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: КЗ «Цент надання соціальних послуг Борщагівської сільської ради Бучацького району Київської області», про розірвання шлюбу та справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Орган опіки та піклування Прилуцької міської ради про визначення місця проживання дитини з батьком,

встановив:

І. Зміст позовних вимог та заперечень сторін.

У жовтні 2021 року позивач звернулася до суду з даним позовом у якому просила суд ухвалити рішення, яким розірвати шлюб між нею та відповідачем, зареєстрований 25.11.2000 у Прилуцькому відділі реєстрації актів цивільного стану у Прилуцькому районі Чернігівської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), визнати проживання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з позивачем.

20.10.2021 від відповідача надішли заперечення на позовну заяву, згідно яких проти задоволення позивних вимог заперечує, оскільки це суперечить інтересам сім`ї.

У грудні 2021 ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , у якому просить визначити місце проживання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні рішення у справі.

Суд своєю ухвалою від 18.10.2021 прийняв позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, ухвалив розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд своєю ухвалою від 06.10.2022 залишив без розгляду позовну вимогу ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини з позивачем, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Орган опіки та піклування Прилуцької міської ради про визначення місця проживання дитини з батьком об`єднав в одне провадження, та призначив підготовче засідання у відкритому судовому засіданні.

Суд своєю ухвалою від 11.11.2022 ухвалив закрити підготовче провадження та призначити об`єднану справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Орган опіки та піклування Прилуцької міської ради про визначення місця проживання дитини з батьком до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні, залучити в якості третьої особи на стороні позивача ОСОБА_1 - КЗ «Цент надання соціальних послуг Борщагівської сільської ради Бучацького району Київської області», зобов`язати КЗ «Цент надання соціальних послуг Борщагівської сільської ради Бучацького району Київської області» надати до суду висновок щодо доцільності визначення місця проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з матір`ю, зобов`язати Орган опіки та піклування Прилуцької міської ради надати до суду висновок щодо доцільності визначення місця проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з батьком.

Суд своєю ухвалою від 28.02.2023 ухвалив залучити в якості третьої особи на стороні позивача ОСОБА_1 замість КЗ «Цент надання соціальних послуг Борщагівської сільської ради Бучацького району Київської області» - Виконавчий комітет Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської, зобов`язати Службу у справах дітей Борщагівської сільської ради Бучанського району Київської області надати до суду висновок щодо доцільності визначення місця проживання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з матір`ю.

ІІІ. Позиції сторін.

Сторони до судового засідання не з`явилися.

Представник ОСОБА_1 подав до суду клопотання, згідно якого просить розглядати справу за їх відсутності, шлюб між сторонами розірвати, прізвище позивача змінити на дошлюбне, у задоволенні зустрічного позову просить відмовити та визначити місце проживання дитини з матір`ю.

Представник ОСОБА_2 подав до суду клопотання, згідно якого просить розглядати справу за їх відсутності, просить врахувати, що умови проживання як матері так і батька є рівнозначними, на даний час перешкод у спілкуванні дитини з батьком не створюють, не заперечує щодо визначення місця проживання дитини з матір`ю.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

ІV. Фактичні обставини встановлені судом.

Сторони зареєстрували шлюб 25.11.2000 року у Прилуцькому відділі реєстрації актів цивільного стану у Прилуцькому районі Чернігівської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), актовий запис №381 (а.с.10). Від шлюбу мають спільну неповнолітню дитину - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.11).

ОСОБА_2 є депутатом Прилуцької районної ради, за місцем роботи характеризується позитивно (а.с.42,45).

Згідно акту обстеження місця проживання ОСОБА_1 - АДРЕСА_2 , умови проживання хороші, у квартирі зроблений ремонт, у дитини є власна об лаштована кімнати, мати з дитиною разом проводять час (а.с.89-95).

Відповідно до акту оцінки потреб сім`ї/особи за місце проживання ОСОБА_2 - АДРЕСА_1 , помешкання пристосоване для проживання дитини, умови створені для всебічного розвитку та комфортного життя дитини (а.с.104-112).

Згідно висновку служби у справах дітей щодо визначення місця проживання дитини, служба вважає за доцільне визначити місце проживання дитини з матір`ю (а.с.140-144).

V. Норми права, які підлягають застосуванню та мотиви суду, щодо оцінки аргументів наведених учасниками справи.

Статтею 51 Конституції України закріплено, що шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка.

Відповідно до ст. 110 СК України, позов про розірвання шлюбу може бути пред`явлений одним із подружжя.

Згідно з приписами ст. 112 СК України, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Частиною 3, 4 ст. 56 СК України передбачено право кожного з подружжя припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування до їх збереження є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканість і може мати наслідки, встановлені законом.

Відповідно до статті 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з абзацом другим принципу 7 Декларації прав дитини найкраще забезпечення інтересів дитини має бути керівним принципом для тих, на кому лежить відповідальність за її освіту і навчання; ця відповідальність лежить перш за все на батьках.

При розгляді справ щодо місця проживання дитини суди насамперед мають виходити з інтересів самої дитини, враховуючи при цьому сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо.

У статті 141 СК України встановлено, що мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов`язків щодо дитини, крім випадку, передбаченого частиною п`ятою статті 157 цього Кодексу.

Відповідно до статті 160 Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла 10 років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла 14 років, визначається нею самою.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 15 Закону України «Про охорону дитинства» дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів. Батьки, які проживають окремо від дитини, зобов`язані брати участь у її вихованні і мають право спілкуватися з нею, якщо судом визнано, що таке спілкування не перешкоджатиме нормальному вихованню дитини.

Статтею 153 СК України передбачено, що мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли це право обмежене законом. Дитина, яка розлучена з одним із батьків чи обома батьками, має право регулярно підтримувати особисті стосунки й прямі контакти з обома батьками, крім випадків, коли це суперечить найвищим інтересам дитини.

Згідно приписів ст.157, ч.1, ч.2, ч.3 СК України питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той з батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.

Враховуючи викладене вище та те, що сторонами позовні вимоги за первісним позовом визнано, перешкоди у спілкуванні батька з дитиною не створюються, ОСОБА_2 не заперечує щодо визначення місця проживання дитини з матір`ю ОСОБА_1 , суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги за первісним позовом, розірвавши шлюб між сторонами та визначивши місце проживання дитини разом з матір`ю.

Таким чином, позовні вимоги за первісним позовом підлягають задоволенню, а у задоволенні вимог за зустрічним позовом необхідно відмовити.

VІ. Розподіл судових витрат.

Представники сторін просили не відшкодовувати понесені судові витрати та залишити у межах понесених сторонами.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 258, 259, 265, 354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: КЗ «Цент надання соціальних послуг Борщагівської сільської ради Бучацького району Київської області», про розірвання шлюбу - задовольнити.

Розірвати шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 25.11.2000 року у Прилуцькому відділі реєстрації актів цивільного стану у Прилуцькому районі Чернігівської області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми), актовий запис №381.

Прізвище ОСОБА_1 після розірвання шлюбу змінити на дошлюбне « ОСОБА_1 ».

Визначити місце проживання неповнолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з матір`ю - ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_2 .

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Орган опіки та піклування Прилуцької міської ради про визначення місця проживання дитини з батьком - відмовити.

Рішення суду може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі оголошення лише вступної та резолютивної частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст виготовлено 05.06.2023.

Суддя Володимир БЕЗДІДЬКО

Дата ухвалення рішення30.05.2023
Оприлюднено06.06.2023
Номер документу111297817
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про розірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —742/3920/21

Рішення від 30.05.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Рішення від 30.05.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Ухвала від 11.11.2022

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Ухвала від 06.10.2022

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Ухвала від 18.10.2021

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні