Рішення
від 17.05.2023 по справі 523/2221/23
СУВОРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 523/2221/23

Провадження №2-о/523/149/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" травня 2023 р. м.Одеса

Суворовський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого суддіДяченко В.Г.,

за участі секретаря судового засіданняМішаглі Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 за участю заінтересованої особи Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,-

ВСТАНОВИВ:

До Суворовського районного суду м. Одеси звернулася ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Бойко С.В., в якій заявник просить встановити факт належності ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД 09-145, виданого « ОСОБА_2 » 22 червня 1995 року на підставі рішення І сесії ХХІІ скликання Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області від 15 грудня 1994 року, на земельну ділянку площею 0,110 га для ведення садівництва, розташовану на території Павлинської сільської ради народних депутатів Іванівського району Одеської області, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 210.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер чоловік заявниці ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина на майно померлого, в тому числі на земельну ділянку площею 0,110 га, розташовану на території Павлинської сільської ради народних депутатів Іванівського району Одеської області, призначення для ведення садівництва, яка належала померлому згідно Державного акту на право приватної власності на землю серія ОД 09-145, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 210. Після смерті чоловіка заявниця звернулась до державного нотаріуса Восьмої одеської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, де була відкрита спадкова справа № 78/2003 та отримала свідоцтво на право на спадщину за законом на майно, яке належало померлому, крім вищевказаної земельної ділянки. Зараз заявниця звернулася до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Пепеляшкової Анастасії Олексіївни з заявою про отримання Свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,110 га., розташовану на території Павлинської сільської ради народних депутатів, для ведення садівництва. Під час оформлення кадастрового номеру на зазначену земельну ділянку стало відомо, що в правовстановлюючому документі Державному акті на право приватної власності на землю серія ОД 09-145, прізвище чоловіка зазначено « ОСОБА_3 » замість вірного « ОСОБА_3 ». У зв`язку з невідповідністю прізвища чоловіка зазначеному в правовстановлюючому документі та у свідоцтві про смерть заявник звернулася до суду з відповідною заявою.

В судове засідання заявник не з`явилася, при цьому подала до суду заяву в якій просила справу слухати у її відсутність, заяву підтримала та просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Павлинської сільської ради народних депутатів не з`явився, про час і місце слухання справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд дослідивши письмові матеріали справи, прийшов до наступного.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , смерть якого зареєстрована Відділом реєстрації актів громадянського стану Суворовського районного управління юстиції м. Одеси, актовий запис № 1452 від 26 липня 2002 року, про що видано Свідоцтво про смерть НОМЕР_1 (а.с.6).

Згідно копії Державного акта на право приватної власності на землю Серії ОД 09-145 виданого Павлинською сільською радою народних депутатів 22 червня 1995 року, вбачається, що ОСОБА_2 , на підставі рішення І сесії ХХІІ скликання Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області від 15 грудня 1994 року, передана у приватну власність для ведення садівництва, земельна ділянка площею 0,110 гектарів, розташована на території Павлинської сільської ради народних депутатів Іванівського району Одеської області. Акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 210 (а.с.8).

З роз`яснення щодо звернення до суду приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Пепеляшкової А.О. вбачається, що видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документу, що підтверджує право власності спадкодавця на це майно. Державний акт на право приватної власності на землю Серії ОД 09-145, виданий Павлинською сільською радою народних депутатів 22 червня 1995 року та зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 210, виданий ОСОБА_2 , тому для встановлення факту належності вказаного документа померлому ОСОБА_2 , рекомендованого звернутися до суду (а.с19).

З копії спадкової справи № 78 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , вбачається, що ОСОБА_1 , у передбачений законодавством строк, прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підтвердження факту належності померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 правовстановлюючого документу - Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД 09-145, виданого 22 червня 1995 року та зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 210, заявницею надано:

-паспорт громадянина України ОСОБА_1 , серія НОМЕР_2 , виданий Суворовським РО ОГУ УМВС України в Одеській області 19 грудня 2001 року, де на 2 сторінці її прізвище російською мовою зазначено як « ОСОБА_3 » та на сторінці 10 паспорту є відмітка про реєстрацію шлюбу Ленінським ВРАГС м. Одеси 04.12.1963 року з ОСОБА_2 (а.с.4-5);

-свідоцтво про одруження (складене російською мовою), в якому зазначено, що 04 грудня 1963 року у Ленінському ВРАГС м. Одеси « ОСОБА_4 » та « ОСОБА_5 », одружилися, про що зроблено актовий запис № 1458, що співпадає з відміткою про реєстрацію шлюбу в паспорті громадянина України ОСОБА_1 (а.с.7).

-свідоцтво про народження ОСОБА_2 .

Таким чином, судом встановлено розбіжності у написанні прізвища померлого чоловіка заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 у Державному акті на право приватної власності на землю Серії ОД 09-145 та у свідоцтві про смерть.

Відтак, беручи до уваги встановлені судом обставини справи, зважаючи на розбіжності в написанні прізвища померлого чоловіка заявника в документі, що посвідчує його особу (Русских) із написанням його прізвища у правовстановлюючому документі ( ОСОБА_3 ), судом встановлено, що в даному випадку мова йде про одну і ту саму особу ОСОБА_2 , у правовстановлюючому документі якого допущено орфографічну помилку в написанні його прізвища.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1ст. 293 ЦПК України).

Частиною 2статті 293 ЦПК України передбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

На підставі п. 6 ч. 1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по - батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються із прізвищем, ім`ям, по - батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом 12 Постанови Пленуму Верховного Суду «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31.03.1995 року зі змінами зазначено, що суди розглядають справи в окрему провадженні про встановлення фактів, що мають юридичне значення, відповідно до п. 6ст. 315 ЦПК України, факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали.

У п. 1 зазначеної Постанови судам роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Отже, факти, що мають юридичне значення, встановлюються у судовому порядку, коли ці факти безпосередньо породжують юридичні наслідки для заявника.

Оскільки ОСОБА_2 помер, а чинним законодавством не передбачається можливість внесення зміни в Державний акт на право приватної власності на землю, вбачається обмеження можливості заявника в оформленні спадщини та неможливість внесення відповідних виправлень до правовстановлюючого документу.

На підставі вищенаведеного, суд приходить до висновку, що заявником надано достатньо доказів, які підтверджують факт, належності ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД 09-145, виданого « ОСОБА_2 » 22 червня 1995 року, на підставі рішення І сесії ХХІІ скликання Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області від 15 грудня 1994 року, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 210, а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 5, 6, 10, 263-265 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Павлинської сільської ради Іванівського району Одеської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу задовольнити

Встановити факт належності ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , Державного акту на право приватної власності на землю серії ОД 09-145, виданого « ОСОБА_2 » Павлинською сільською радою народних депутатів 22 червня 1995 року, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 210 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання Одеському апеляційному суду апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 17.05.2023 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення17.05.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111307865
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —523/2221/23

Рішення від 17.05.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Дяченко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні