Рішення
від 05.06.2023 по справі 907/292/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" червня 2023 р. м. УжгородСправа № 907/292/23

Суддя Господарського суду Закарпатської області Андрейчук Л.В., розглянувши матеріали справи за позовом Тячівської окружної прокуратури Закарпатської області в інтересах держави

в особі Буштинської селищної ради, смт. Буштино Закарпатської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово 1», с. Чумальово Закарпатської області

про стягнення заборгованості з орендної плати за користування земельною ділянкою у розмірі 403 306,43 грн,

Секретар судового засідання Райніш М.І.

Сторони не викликались

СУДОВІ ПРОЦЕДУРИ:

Тячівська окружна прокуратура Закарпатської області в особі Буштинської селищної ради заявила позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово 1», яким просить стягнути з відповідача 403 306,43 грн заборгованості з орендної плати за користування земельною ділянкою за договором оренди землі від 12.04.2019. Позов заявлено з посиланням на статті 509, 530, 610, 611, 792 Цивільного Кодексу України, ст. 93 Земельного кодексу України, Закон України «Про оренду землі», ст. 23 Закону України «Про прокуратуру».

Ухвалою суду від 13.04.2023 позовну заяву залишено без руху та встановлено строк для усунення виявлених у ній недоліків.

На адресу Господарського суду Закарпатської області 24.04.2023 надійшла заява вх. №02.3.1-02/2960/23, за наслідками розгляду якої суд дійшов висновку, що позивач усунув виявленні у позовній заяві недоліки.

Ухвалою суду від 25.04.2023 постановлено прийняти позовну заяву до розгляду, відкрити провадження у справі та здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, встановлено строки для подання заяв по суті спору.

Попередній розрахунок понесених прокуратурою судових витрат становить 6 049,60 грн судового збору.

Відповідач не скористався наданим йому правом надати суду відзив на позов, хоча був повідомлений своєчасно та належним чином (ухвала суду була надіслана на його офіційну юридичну адресу), суд дійшов висновку, що він мав час та можливість надати свої заперечення з приводу предмета спору, та докази, які мають значення для розгляду справи по суті.

Учасник справи розпоряджається своїми правами на власний розсуд (ч. 2 ст. 14 ГПК України).

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій (ч. 4 ст. 13 ГПК України).

Відповідно до ст. 233 Господарського процесуального кодексу України рішення у справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами дослідження та оцінки доказів, поданих сторонами у спорі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН.

Правова позиція прокурора.

Тячівська окружна прокуратура в інтересах Буштинської селищної ради просить задоволити позов в повному обсязі, обґрунтовуючи позовні вимоги доданими до матеріалів справи документальними доказами, зокрема стверджує, що відповідач має заборгованість по орендній платі за договором оренди землі від 12.04.2019 у розмірі 403 306,43 грн. Таким чином, прокурор зазначає, що заборгованість з орендної плати за договором оренди землі комунальної власності від 12.04.2019 (зареєстрований 17.04.2019), який укладений між Чумалівською сільською радою (правонаступником якої є Буштинська селищна рада) та ТзОВ «Енергетичне товариство Чумальово 1» в сумі 403 306,63 грн підлягає стягненню до місцевого бюджету Буштинської селищної ради.

Правова позиція відповідача.

Відповідач не подав відзиву на позовну заяву.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ СПРАВИ.

Як вбачається з матеріалів справи, 12.04.2019 між Чумалівською сільською радою в особі голови (далі Орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово 1» (далі Орендар) укладено договір оренди земельної ділянки з кадастровим номером 2124488000:01:002:0099, яка розташована в с. Чумальово урочище «Буковинки».

Вказаний договір зареєстровано в реєстрі нерухомого майна 17.04.2019, про що свідчить відповідний витяг з реєстру, який міститься в матеріалах справи.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 712-р від 12.06.2020 «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Закарпатської області», до переліку територіальних громад області віднесено Буштинську селищну раду, до складу якої включено і Чумалівську сільську раду. Таким чином, враховуючи вище викладене та положення п. 6-1 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Буштинська селищна рада є правонаступником прав та обов`язків Чумалівської сільської ради.

За умовами Договору, Орендодавець, на підставі рішення 29 сесії VII скликання Чумалівської сільської ради № 353 від 16.04.2019 передає, а орендар приймає в строкове платне користування на умовах оренди земельну ділянку, надану для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об`єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій, яка знаходиться за адресою с. Чумальово, урочище «Буковинки».

Сторони погодили строк дії Договору 49 років.

Відповідно до вимог п. 38 Договору, його дія припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однєї зі сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків передбачених договором.

Рішенням Господарського суду Закарпатської області від 19.07.2022 у справі №907/912/21 розірвано вказаний договір оренди земельної ділянки та повернуто земельну ділянку у комунальну власність Буштинської селищної ради.

Прокурор зазначає, що в порушення вимог законодавства та узгоджених істотних умов договору, Орендар порушив свої договірні зобов`язання, а саме: з моменту укладення договору оренди земельної ділянки до 19.07.2022 (день ухвалення рішення Господарським судом) жодного разу не сплатив орендну плату, внаслідок чого за Договором оренди землі від 12.04.2019 перед Орендодавцем виникла заборгованість в розмірі 403 306,63 грн.

Таким чином, прокурором встановлено та визначено поважні причини та необхідні й достатні підстави для представництва в суді інтересів держави, оскільки заходи реагування щодо стягнення заборгованості з орендної плати уповноваженим органом - Буштинською селищною радою, не вживаються, що вказує на нездійснення захисту інтересів держави. Зокрема, підставою для представництва інтересів держави в особі Буштинської селищної ради, яка є власником вищевказаного майна, є систематична несплата Відповідачем орендної плати, що є істотним порушенням умов Договору. У свою чергу це спричиняє ненадходження коштів до місцевого бюджету та призвело до заподіяння шкоди інтересам держави, що виявляється у безоплатному використанні майна комунальної власності, при тому, що уповноваженим органом не вжито достатніх та ефективних заходів щодо стягнення заборгованості з орендної плати з відповідача.

ПРАВОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ І ОЦІНКА СУДУ.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків є, зокрема, договори та інші правочини.

Укладений між сторонами Договір оренди землі від 12.04.2019, відповідно до ст. 11 Цивільного кодексу України та ст. 174 Господарського кодексу України, є підставою для виникнення цивільних прав і обов`язків (господарських зобов`язань).

Спірні відносини сторін у даній справі є земельними відносинами, які виникли з договору оренди земельної ділянки.

Пунктом 1 ст. 628 Цивільного кодексу України встановлено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтями 525, 526 ЦК України визначено, що зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до вимог закону, умов договору.

Одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається, крім випадків, передбачених законом. Аналогічний припис містять п. п. 1, 7 ст. 193 ГК України.

Щодо орендної плати за Договором оренди землі від 12.04.2019

Частиною першою статті 2 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

За приписами статті 1 Закону України "Про оренду землі", яка кореспондується з положеннями частини першої статті 93 ЗК України, орендою землі є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до статті 206 ЗК України використання землі в Україні є платним. Об`єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Частинами 1, 4 ст. 286 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

За положеннями ст. 24 Закону України "Про оренду землі" орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до ст. 15 Закону України „Про оренду землі" однією з істотних умов договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Відповідно до п. 3 Договору, уточнена грошова оцінка одного гектара землі по Закарпатській області становить 27 520,38 грн станом на 16.04.2019. Пунктом 8 Договору передбачено щомісячну орендну плату в розмірі 10 320,14 грн.

Відповідно до пунктів 9, 10 та 11 Договору, обчислення розміру орендної плати за земельну ділянку комунальної власності здійснюється з урахуванням її цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством за затвердженими КМУ формами.

Орендна плата вноситься орендарем щомісяця до 10 числа поточного місяця за попередній місяць на рахунок Чумалівської сільської ради, зазначений у договорі.

Згідно розрахунку заборгованості з орендної плати, складеного Буштинською селищною радою, заборгованість за договором оренди земельної ділянки за 2019 рік становить 87 377,18 грн, за 2020 рік - 123 841,68 грн, за 2021 рік - 123 841,68 грн та за 2022 рік - 68 246,09 грн.

Таким чином, згідно відомостей розрахунку заборгованості, наданого Буштинською селищною радою станом на 19.07.2022 (день ухвалення рішення Господарським судом) встановлено, що Орендарем здійснено прострочення виконання зобов`язання щодо сплати орендної плати на рахунок Орендодавця за період з 17.04.2019 по 19.07.2022 в сумі 403 306,63 грн.

Судом перевірено розрахунки і встановлено, що вони правильні, відтак у відповідача виникла заборгованість за вказаним договором оренди земельної ділянки в сумі 403 306,63 грн.

Положеннями статей 13-14 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

В той же час, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до статей 73, 74, 76-80 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

3 огляду на вище наведене, розглянувши спір на підставі поданих суду доказів, беручи до уваги відсутність спростування відповідача, позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають до задоволення в повному обсязі.

Розподіл судових витрат.

Судові витрати на підставі статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відтак, на відповідача покладається 6 049,60 гривень витрат на оплату судового збору.

Враховуючи наведене та керуючись статтями 11, 13, 14, 73 - 79, 86, 129, 210, 220, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовні вимоги - задоволити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово 1» (90510, Закарпатська обл., Тячівський район, село Чумальово, вул. Дмитренка, 8 «б», код в ЄДРПОУ 42582294) на користь держави в особі Буштинської селищної ради (90556, вул. Головна, 91, смт. Буштино Тячівського району Закарпатської області, код в ЄДРПОУ 04349685) заборгованість по орендній платі за договором оренди землі від 12.04.2019 в сумі 403 306,43 грн (чотириста три тисячі триста шість гривень 43 копійки).

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергетичне товариство Чумальово 1» (90510, Закарпатська обл., Тячівський район, село Чумальово, вул. Дмитренка, 8 «б», код в ЄДРПОУ 42582294) на користь Закарпатської обласної прокуратури (розрахунковий рахунок IBAN UA228201720343130001000018475, Державна казначейська служба України м. Київ, код 02909967) 6 049,60 грн (шість тисяч сорок дев`ять гривень 60 коп.) судових витрат, понесених у зв`язку із пред`явленням вказаного позову.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі - http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Рішення може бути оскаржене до Західного апеляційного господарського суду.

Повний текст судового рішення складено 05.06.2023

Суддя Андрейчук Л.В.

СудГосподарський суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111309104
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —907/292/23

Судовий наказ від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Судовий наказ від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Рішення від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 13.04.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні