Ухвала
від 05.06.2023 по справі 916/820/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"05" червня 2023 р.м. Одеса Справа № 916/820/23

Господарський суд Одеської області у складі судді Желєзної С.П. під час розгляду справи №916/820/23,

за позовом: публічного акціонерного товариства акціонерний банк „Укргазбанк

до відповідачів:малого приватного підприємства „Базальт,

ОСОБА_1

про стягнення 482 763,61 грн.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк „Укргазбанк звернулось до господарського суду із позовною заявою до малого приватного підприємства „Базальт, ОСОБА_1 про солідарне стягнення 482 763,61 грн. В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання малим приватним підприємством „Базальт зобов`язань, прийнятих на себе за умовами кредитного договору №713/2018/ООД-МСБ від 19.07.2018р., виконання зобов`язань за яким забезпечено договором поруки від 19.07.2018р., укладеним між позивачем та ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 06.03.2023р. дана справа була призначена до розгляду за правилами загального позовного провадження. При цьому, судом було зобов`язано Центр надання адміністративних послуг Фонтанської сільської ради надати суду інформацію про зареєстроване місце проживання ОСОБА_1 .

01.05.2023р. до суду від Фонтанської сільської ради Одеського району Одеської області у відповідь на запит суду надійшло повідомлення, що ОСОБА_1 12.08.2021р. знятий з реєстрації місця проживання у зв`язку зі смертю (а/з №9089 від 12.07.2021р.).

Ухвалою від 17.05.2023р. судом було витребувано у Доброславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) копію актового запису про державну реєстрацію смерті ОСОБА_1 .

25.05.2023р. Доброславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було повідомлено суд про відсутність актового запису про смерть відповідача.

При цьому, Доброславським відділом було повідомлено, що згідно з даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян по Одеській області актовий запис про смерть ОСОБА_1 складений відділом державної реєстрації актів цивільного стану у м. Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

В силу приписів ч. 1 ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 227 ГПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у випадках смерті або оголошення померлою фізичної особи, яка була стороною у справі або третьою особою з самостійними вимогами щодо предмета спору, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Згідно з п. 6 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

З огляду на викладене суд зазначає, що у випадку настання смерті фізичної особи, яка виступає учасником судового процесу, до участі у справі слід залучити правонаступника, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництва, або закрити провадження у справі в частині вимог за позовом публічного акціонерного товариства акціонерного банку „Укргазбанк, якщо правовідносини не допускають правонаступництва.

Таким чином, для правильного вирішення судом даного спору суд має переконатись у правильності та достовірності повідомленої Фонтанською сільською радою Одеського району Одеської області інформації.

Згідно з п. 1 розділу I Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000р. № 52/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 24.12.2010 № 3307/5) державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Органами державної реєстрації актів цивільного стану, які проводять державну реєстрацію, є відділи державної реєстрації актів цивільного стану міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану), виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

Положеннями п. 3 розділу I Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні встановлено, що відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Відповідно до п. 4 розділу I Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні виконавчі органи сільських, селищних, міських рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті.

Згідно з п. 1 розділу II Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні державна реєстрація акту цивільного стану проводиться відділом державної реєстрації актів цивільного стану шляхом складання актового запису цивільного стану в електронному вигляді у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян та на паперових носіях. Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад складають актові записи цивільного стану в електронному вигляді у порядку, що затверджується Міністерством юстиції України, та друкують їх на паперових носіях, які не пізніше 3 числа наступного за звітним місяця передають до відповідного відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Згідно з п. 19 розділу IV Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні копії актових записів цивільного стану видаються на підставі ухвали (письмового запиту) суду (судді) у зв`язку зі справами, що перебувають у його провадженні, а також на письмові запити Міністерства юстиції України, відділу державної реєстрації актів цивільного стану України, дипломатичного представництва та консульської установи України, нотаріуса, органу досудового розслідування, інших державних органів, якщо запит зроблено у зв`язку зі здійсненням ними повноважень, визначених актами законодавства, із зазначенням мети їх витребування.

Відповідно до ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно вимог ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Враховуючи викладене вище, керуючись Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, враховуючи відповідь Доброславського відділу державної реєстрації актів цивільного стану в Одеському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), суд дійшов висновку про необхідність витребування у Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) копії актового запису про державну реєстрацію смерті ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст. 73, 74, 81, 234 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Витребувати у Одеського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) /65039, м. Одеса, вул. Середньофонтанська, 30б; vcs@od.od.drsu.gov.ua/ копію актового запису про державну реєстрацію смерті ОСОБА_1 /адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ; дата народження ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_1 ; паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Комінтернівським РВ ГУ ДМС України в Одеській області 04.06.2016р./.

2.Повідомити Одеський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про необхідність надання витребуваних доказів у строк до 25 червня 2023р.

3.Попередити Одеський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), що за невиконання вимог господарського суду передбачена відповідальність у відповідності зі статтею 135 ГПК України.

4.Повідомити Одеський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про можливість надсилання витребуваних даною ухвалою документів на електронну пошту суду inbox@od.arbitr.gov.ua із обов`язковим використанням кваліфікованого електронного підпису уповноваженої особи.

Ухвала набрала законної сили 05.06.2023р. та не підлягає оскарженню.

Суддя Желєзна Світлана Петрівна

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.06.2023
Оприлюднено07.06.2023
Номер документу111309930
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —916/820/23

Рішення від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 17.05.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні